Jitka, dvě malé děti | •
|
(22.2.2002 7:07:57) Milé holky, trochu nadsázky, braní věcí s humorem a ironii asi některé z vás nepochopily. Skoro to vypadá, že tu povstaly matky bojovnice proti matkám méně obětavým. Takhle to přece autorka vůbec nemyslela!! Má tři děti, píše, že všechny kojila a jen chtěla s trochou nadsázky ukázat, že skutečně v dnešní době se na pocity a tělesný stav kojící maminky zapomíná. Matka, která kojí rok a déle je postavena skoro na piedestal. S paní Magdou souhlasím, vtipně napsaný článek!
|
Miška, 3 děti |
|
(22.2.2002 7:23:30) Jitko, konečně někdo, kdo tento článek dokázal vysvětlit. Možná ten, kdo se chytil ještě neví, že Petra píše příspěvky jen s fanatickým zanícením a ještě k tomu ty ostatní nečte, takže se nedivím, že kdo ji nezná, tak se "chytil" :-))
|
Lubylu |
|
(22.2.2002 9:22:17) Misko,
Petra urcite neni fanatik, do teto diskuze se nezapojila, protoze spatne pochopila clanek, ale proto, ze to co a jak to dela s kojenim ona veri, ze je pro jeji deti to nejlepsi a chtela tak urcite jen ty, ktere jeste miminko nemaji a premysleji o kojeni povzbudit. To, ze veris, ze delas to nej pro sve deti z tebe jeste nedela fanatika. Je lepsi ovsem za neco verit a stat si zatim, nez se postavit se zalozenyma rukama a nedelat s tim nic.
Ja souhlasim, ze kdyz kojeni nejde at uz z jakychkoliv duvodu tak takove maminky by mely dostat tu nejvetsi podporu ne to zkouset znova a znova, ale psychickou podporu, aby se necitily, ze selhaly. Protoze urcite udelaly co bylo v jejich silach a to ze nemaji mlicko, nebo jim to nejde neni duvod, proc si myslet ze jsou neco horsiho, nez ty co koji. Nahodou i kdyby kojily jen tyden tak tomu svemu miminku daly ten nejlepsi start do zivota, protoze prave to mlezivo obsahuje nejdulezitejsi ochranne latky. Priroda to takto zaridila. Nam v nemocnici rikali, ze i kdybychom nechtely kojit tak at to zkusime alespon ten tyden, protoze tyto ochranne latky z lahve to miminko nedostane a ony mu vydrzi v telicku 6 mesicu - a to vse jen z par dnu kojeni! Je to tak, ma dcera nebyla tech 6 mesicu nemocna...
I ja jsem si myslela parkrat, ze to vzdam. Duvody byly pocatecni bolest prsu, popraskane bradavky, kojeni co 2 hodiny, nevyspanost a posledni dobou stipani dcerky pri kojeni do prsou AUU. Ale nejak jsem to s podporou meho muze prezila a ted jsem moc rada, ze jsem to jen tak nevzdala. Nechci kojit dele jak rok, takze urcite jsem taky sobecka, myslim totiz na sebe a prave na to, ze jsem diteti dala co potrebovalo a ted je zase cas na me, rada bych totiz zase zacala pracovat a to s kojicim ditetem nejde. Kazda maminka to sve ditko miluje a dat mu, co povazujeme za nejdulezitejsi nedela opravdu z nikoho fanatika. To bylo dost kruta poznamka.
Ja zastavam Perin nazor, a taky si nemyslim, ze jen proto, ze chci mit otce u porodu se snazim byt s dobou. To je pekny nesmysl. Preci nikdo nikoho nenuti to tehotenstvi prozivat, ale ta moznost tady je, dokazano ze brat kyselinu listovou pred otehotnenim jen miminku prospiva, tak proc ne? Proc neudelat pro to dite to nejlepsi?
Tim nemyslim zcela se mu oddat a prat a zehlit mu veci ve 40 letech :o) Ja sama znam hranice a tohle bych nedopustila, nechapu proc si nekdo mysli, ze tim, ze kojim sve dite dele nez 6 mesicu a nevadi mi to, ze by z meho ditete neco takoveho vyrostlo. To snad s tim, jak clovek zachazi s miminkem a batoletem nema vubec nic spolecneho!
Proto rikam, urcite kojit, ale ne za kazdou cenu. Kdyz to nejde, tak to miminko preci taky bude zdravo a nenechame jej hladem jen proto, ze se vsude hlasa, ze kojeni je to nej. Ono je to nej, ale kdyz to nejde, tak si nic nevycitat.
Ed
|
Jarka, dvě dcery |
|
(22.2.2002 9:52:37) Edito, já myslím, že Miška reagovala tak, jak to cítí. Já jí rozumím, protože to cítím stejně. Magdy článek je napsaný s nadsázkou, humorem, nadhledem. Petra jí podle mne zbytečně obvinila ze sobeckosti a neochotě dát svým dětem to nejlepší. Tak to opravdu není. Co se týká názorů na kojení, souhlasím s tebou. Někomu to jde bez problémů, někdo prostě kojit nemůže. A je zbytečné kolem toho dělat nafouknutou bublinu a vzbuzovat v maminkách pocit, že myslí jenom na sebe apod. A na tom, že maminka několika dětí narozených krátce za sebou nechodí 24 hodin denně s hlavou v oblacích a nejásá nad každou pokakanou plínkou blahem, nevidím nic špatného. Nejsme světice, jsme ženy, lidské bytosti a máme právo být i unavené, podrážděné, nevyspalé a máme právo dát svému okolí tyto pocity najevo. To přece ještě neznamená, že nemáme své děti rády, nebo že se oně špatně staráme. Z některých Petřiných názorů mám dojem, že vidí všechno černobíle - tak je to dobře a tak je to zase špatně. Nic mezi tím. Ale tak to přece v životě nefunguje. :o)))
|
Petra, dvě děti | •
|
(22.2.2002 10:09:46) Jarko a Miško, já se snažím vycházet svým dětem maximálně vstříc, byla jsem z neustálého kojení unavená, nespala jsem, byla jsem podrážděná, když jsem musela v noci stávat, ale "kousla" jsem se a VYDRŽELA JSEM KOJIT. Byla to totiž hezká únava a pro své děti jsem ji ráda podstoupila a nikdy jsem neuvažovala, že bych kojit přestala! Přestala jsem, až samy děti ztratily kolem druhého roku věku o kojení zájem. Nechala jsem děti, aby si vše řídily. Já si nepřipadám jako fanatik, já chtěla udělat šťastné své děti.
|
Miška, 3 děti |
|
(22.2.2002 10:17:58) Petro, fanatik nejsi proto, že své děti kojíš a že máš názory na kojení takovéto. Fanatik je podle mě ten, kdo rozděluje svět na dvě kategorie - špatnou a dobrou. A sám se pasuje na toho, kdo určuje, která je ta dobrá kategorie a ostatní, co si dovolí jen trošku uhnout, myslet ironicky, dělat si ze sebe a z života legraci atd., odsune mezi ty, co patří do kategorie špatné a tam je má zařazené. A hlavně - nenechá lidi žít tak, jak chtějí a jak vědí, že je to pro ně nejlepší. Vnucuje jim své názory - manželé jsou jeden mozek atd... Myslím, že tato debata se hodí do rubriky kojení a ne k Magdina článku.
|
Petra, dvě děti | •
|
(22.2.2002 10:55:47) Já jen vyjadřuji své názory a své pocity, jak vidím lidi kolem sebe. Nevím, proč si myslíš, že já někoho rozděluji. Ti lidi se rozdělují SAMI, podle svého chování. Já pouze poukazuji na to, co se mi nelíbí na jejich chování a co MNĚ připadá špatné, proto začínám své věty slovem "já". Já netvrdím, že ti lidi jsou špatní, pouze mi připadá špatné jejich chování, na které poukazuji. Co je hezkého na tom, když máma odstrčí dítě a nechce ho kojit, protože na to nemá chuť a obtěžuje ji zatečkované tričko? To snad nemůže nikdo nazvat jako objektivně hezké. Jedině ten, kdo tak žije a kdo takový je, se za takový ošklivý postup bije a říká, že to je "lidské"(lidi si pojmy dobra nehezky přizpůsobili k obrazu svému).
Podle mne je lidské bojovat za hezké věci a ne za ošklivé. Když je člověk ujetej, tak mu přijde hezké to, co je objektivně ošklivé. Pořád píšete, že já nemám právo říkat, co je hezké a co není hezké, že pro každého je to něco jiného. Ale vždyť to není pravda! Copak to necítíte, že v mateřství je jen jedno dobro? Vy nejste schopné pochopit, že ten drobeček je bezbranný a plně na vás závislý? Že matka je ta, co by měla dávat maximum, obětovat se, a nic za to nečekat. Že děcko potřebuje do života dodat jistotu bezpodmínečným přijetím, když je v děloze, když se narodí a když je kojenec i batole. Vždyť jak prožije vstup na svět, tak takový bude mít celý život! Co nejvíce kojení, mazlení, co nejvíce s matkou, to je NEJLEPŠÍ PRO VŠECHNY DĚTI. Dovolíte si snad říct, že některé dítě chce, aby nebylo často chováno a mazleno?!!!Proč si pořizujete děti, když vás vlastně dítě obtěžuje!????
|
Petra, dvě děti | •
|
(22.2.2002 11:05:16) No je vidět, že vás hodně popuzuji. Vytrháváte moje věty z kontextu, překrucujete je a pěkně je doháníte do absurdity. Jen si poslužte. Vidíte, nastala zas ta chvíle, kdy přestávám číst vaše příspěvky, protože opět začínají být záštiplné. A kdo si začal? Vy!!!!!
|
|
Klara 2 dcery | •
|
(22.2.2002 11:20:28) No dobře, já přestávám chodit do práce, protože mě mé dcery potřebují celou a peníze asi teda nepotřebují. Přestávám brát antikoncepci jelikož je to ošklivé nemít tolik dětí (tzn. 8-15) kolik mi jich příroda dala do vínku. Nebudu brát ohled na mé porody zatížené zdraví, protože to je není podstatné. Budu kojit nepřetržitě protože když dokojím jedno narodí se druhé. Budu žít v souladu s přírodou v lese v tichu to dětem prospívá, živit se kytkama abych probůh neublížila nějakému živému tvoru. Rodit budu doma a obklopena mými žijícími dětmi. Když při porodu umřu nemusím se bát, manžel přivede jinou ženu která ho bude bezmezně milovat a rodina se dále rozroste. Ano Petra mi promluvila do duše a kaji se za své hříchy. Už zde asi nebudu diskutovat protože mít počítač, TV a elektriku vůbec, není přirozené.
Klára (zatím 2 dcery)
|
Lubylu |
|
(22.2.2002 11:47:30) Klaro,
precetla jsem si diskuzi jeste jednou, ale nikde jsem nenasla ani zminku o tom, ze by jsme mely zit v lese, jist kytky, mit 8-15 deti apod. To uz opravdu zvelicujete a dramatizujete oc jde. To preci nikdo po vas nechce.
Jedine o cem tato diskuze je, zda-li kojit nebo nekojit na ukor matky. Kazda z nas zna sve hranice, a pokud uz kojit nechci tak kojit prestanu a uricite mi z toho nebude uzko jen proto, ze vsechny ostatni maminky jeste koji. Kdyz jsem s timto rozhodnutim spokojena, tak mi preci muze byt soufl, co si o tom mysli nekdo jiny. Proto opravdu nechapu to rozhorceni, kdyz se ozve nekdo, kdo by kojit chtel a je rad, ze mu to jde pokud mozno co nejdele. Neni to navrat k prirode, ale priroda se vraci do naseho zivota, ktery je opravdu velmi hekticky, o cemz soudi tolik prispevku dnes rano, cili sedime u pocitace. Asi bychom se mely na chvilinku odpojit z internetu a vratit se, az se ukidnime a zase bude fajn. Mimochodem kde jsou nase deti, kdyz tu tak posedavame a "diskutujeme" nebo to je jedno, protoze kdybychom se jim venovaly, tak chceme byt "in"?
Petro, pokud mas chut si poklabosit bez urazek, tak vim, ze je to smutne, ze to musime delat soukrome, ale muzes mi napsat na muj mail v zahlavi. Jinak kazdy mame na tom svete mistecko tudiz i tato diskuze, presto ze vetsinou vedena nas nemusi zastrasit. Ed
|
Klara 2 dcery | •
|
(22.2.2002 12:07:13) Ahoj Edito, to byla reakce na diskuzi o interupci a Petřin názor je že je to špatné. Já jí to nechci (a myslím že ani nemůžu) brát. Je to její názor ano beru to. Ale jakmile mám jiný názor hned jsem špatná.
|
Lubylu |
|
(22.2.2002 12:15:38) Ahoj Klaro,
ono je to opravdu asi velikanske nedorozumeni. Jsem rada, ze do diskuze o potratech jsem se radeji nezapojila, protoze to vypada, ze bych asi s necim s Petrou nesouhlasila, coz je porodit dite za kazdou cenu ikdyby bylo velmi nemocne. Ovsem proto si jeste nemyslim, ze to ona nemysli dobre. Pokud sve ciny opodstatnime tim, ze jsme s nimi spokojene, potom neni preci o cem diskutovat a co si hajit.
Velika skoda, ze se to tady nejak vyjelo z koleji a misto rad a povzbuzeni tu dochazi k urazkam :o( Ed
|
Klara 2 dcery | •
|
(22.2.2002 12:26:33) Ahoj Edit,
tak se mějte s holčičkou pěkně,užijte si víkend.
Klára a dvě potvůrky
|
|
|
|
|
|
Jana |
|
(22.2.2002 11:28:18) Hodně mi to tady připomíná diskusi, co proběhla na rodině před nějakou dobou. Byla také o kojení, jen s tím rozdílem, že se řešilo, jestli matka, která u kojení píše smsky, čte, sleduje televizi... je stejně kvalitní jako ta, která kojí s výrazem fanatického štěstí a s pohledem upřeným na sající obličejíček.
Magda ve svém článku neřekla nic nového. Neřekla, že nekojila. Také neřekla, že své holky cpe od třetího měsíce hranolkama. Jenom se divila, jak málo se všichni zajímají o stav matky. O její pohodu, o její pocity při kojení. Trend "budeš kojit do dvou let a basta!" zcela zbytečně v ženách nekojících vyvolává pocit viny, méněcennosti, pocit špatné matky, která není schopná svým dětem dát jen to nejlepší.
Souhlasím s Magdou, kojení není vždycky pohoda. Jsem v současné době velmi "in", takže můžu srovnávat.
Za posledních 7 měsíců kojení po třech, maximálně 4 hodinách znamená, že 1. ještě jsem nespala déle než 3 hodiny v kuse, 2. zpočátku jsem neustále spala na mokrém prostěradle v mokré noční košili, 3. nemůžu odejít sama z domu na déle než tři hodiny, 4. pokud to zkusím, bolí mě prsa (zkuste si odstříkávat v divadle...), 5. má prsa při kojení vidělo nezanedbatelné množstvní lidí, (centrum Prahy nevyjímaje) 6. jsem "vtipně" titulována zásobárna mléka, potravinová konzerva 7. přestože se cpu jak nezavřená, vyhubla jsem na kost Mám pokračovat? :o)
Asi ne, tohle znají všechny kojící. Přesto netvrdím, že Toma nekojím ráda. Jen by mě vzal čert, když slyším že kojení je svatá povinnost, nutná oběť matky, kterou musí dělat se svatozáří nad hlavou za každou cenu.
A lékaři? Od narození Toma ze žádný nepozastavil nad tím, jak moc jsem zhubla. Nikoho nezajímá např. krevní obraz kojící matky, nesleduje se, jestli si tím, že kojíme své dítě, nehuntujeme nadobro zdraví. Ale při každé prohlídce u pediatra se zdůrazňuje, jak Tomášek přibývá, jak je zdravý, jak je fajn, že kojím.
Jo, pro dítě jen to nejlepší, ale kde je ta rozumná hranice?
|
Miška, 3 děti |
|
(22.2.2002 11:46:05) K tomu bych jen chtěla říct svůj pocit - já se na kojení moc těšila, hlavně ale proto, že je to moc krásný pocit, mít u sebe takhle blízko miminko, vědět, že mě potřebuje, dávat mu to nejlepší. A nějak by mě nenapadlo, že se tím pro své dítě obětuju, dělala jsem to z lásky. Ale kdybych cítila, že se obětuju a vnitřně kojit nechci, že mě to už nebaví, tak bych určitě přestala, protože když něco nedělám z lásky a proto, že to sama chci, tak to prostě nedělám, když opravdu nemusím /třeba z důvodu alergie/. A proto mi vlastně ani nevadilo, že se nikdo nestará o to, jestli mi to nevadí, jestli se mi nehuntuje tělo, jestli mi nevadí vstávat atd. Když moje dcera začala moje mléko odmítat, bylo to pro mě sice úleva, že už na mě nebude tolik závislá /bylo jí 7. měsíců/, ale zároveň mi bylo strašně líto, že už nepoznám ten krásný pocit a že už je vlastně patrné, že mě tolik nepotřebuje. Ale zase bylo velkou úlevou to, že byla najednou opravdu najezená a nevyžadovala každou chvilku pít. I když v tom kojení mi to opravdu nevadilo, že pije často. Jen jsem najednou viděla, kolik času mám a že konečně můžu taky dělat něco pro sebe - zhubnout /na mě totiž kojení tento efekt nemělo/ a cvičit a semtam si taky od dítěte odpočinout.
|
|
Ladia, 2 děti (15+11) |
|
(22.2.2002 11:57:18) Jani, ty mi přímo mluvíš z duše. Já až jsem se sama u lékaře ozvala, že jsem hrozně zhubla začal teprve kolem mě šrumec a hned mi bylo řečeno, přestat kojit. Kojení ano, ale na úkor zdraví matky to vám řekne každý rozumný člověk. Jde pouze o to, že vše musí být prospěšné pro obě strany. A pokud správně vidím tak Petra tady hlásá VŠE PRO dítě, ale co matky nic ? Já vím, že miminka jsou bezbranná a plně závislá na nás, ale snad existují nějaké hranice ... Já jsem hrozně ráda, že žiji v civilizovaném světě, kde se mohu obrátit na odbornou péči, že můj muž nemusí v lese lovit, abychom se najedli, že nemusím rodit v temném lese jedno dítě za druhým, že mohu kdykoliv uznám za vhodné kojení ukončit, že nemusím prát prádlo v řece, že mohu sbírat informace na internetu ....
Na tobě Petro mi vadí jediné, že vždy, toho, kdo má jiný názor než ty nazveš nymfomankou, padlou ženou nebo matkou, kterou její dítě obtěžuje. Proč ti tak strašně vadí, že žijeme jinak, milujeme své muže, děti a jsme tak jak žijeme šťastné ?
Když chceš žít přirozeně, tak první věc, kterou bys měla udělat je zbavit se počítače :) Je to hnusně nepřirozené :)
|
|
Ludmilka | •
|
(22.2.2002 12:50:43) Ahoj všichni, osobně si myslím, že článek paní Magdy a také příspěvek, na který odpovídám, jsou velice cenné. Hned řeknu proč - je spousta možností jak v sobě pěstovat pocit viny - že jsem špatná matka, špatná žena, špatný člověk, protože nejsem DOKONALÁ. Každému člověku moc pomůže, když si uvědomí, že dokonalý být nemusí a ani nemůže. Což právě říkají zmíněné články.Proč se zbytečně trápit, že necítím při kojení extázi, když "správná matka" by ji měla cítit? Na stránkách Ligy la lechte jsem četla několik článků propagujících kojení a všude bylo výslovně uvedeno, že těmito radami se má žena řídit (například několikaleté kojení), pokud to v ní nevyvolává nadměrně negativní pocity. Nebo jsem to snad špatně pochopila? Všem přeji hezký víkend a dostatek tolerance.
|
Jana, dva synové | •
|
(22.2.2002 13:38:06) Ahoj Ludmilko a vsichni, tvuj prispevek mi pripomnel pribeh me kamaradky, ktera kojila sve dite az do tri let [kojeni jim bylo prijemne]. V lete byli se synem stanovat. V noci se klukovi nechtelo spat a rusil ostatni. Chtela ho uklidnit kojenim a najednou kluk do tmy povida:"Proc mi sem porad strkas to maso, mami?!?!" " Uz mi to sem nedavej", a sam se z noci na den odstavil.
Jana
|
|
|
Alice dcera 29 mesicu | •
|
(23.2.2002 0:09:28) Ahoj Jano, uplne s Tebou souhlasim. Jak uz jsem Ti jednou psala, tak nejspis budeme stejne postavy jsem mala a drobna a mas pravdu, ze kdyz jsem svou dceru plne kojila, tak jsem taky strasne zhubla. Dtite pribyvalo az moc az mi v poradne rekla sestra,, to ji nesmite dat vzdycky, kdyz zabreci " docela me to pobavilo, protoze dite vzdy plakalo hladem. Take se nikdo nezajimal o muj zdravotni stav jak se citim. Je pravda, ze jsem se snazila o vetsi prisun nutnych zivin, abych se uplne neznicila a taky mi dost vadilo, ze mi okoli rika mlikarna Kunin, ale jinak je kojeni opravdu dulezite a myslim si, ze i pohodlene jak rekl muj pan doktor je to vzdy poruce a nemusite nic vyvarovat a patlat se s flastickama a taky je kojeni prijemne pro dite i matku...
|
|
|
|
|
|
|
|
Aleš | •
|
(22.2.2002 9:36:04) Miško a co je na příspěvcích Petry tak fanatického? To že jsou u ní na prvním místě potřeby dítěte? To že ona by udělala vše pro své dítě bez ohledu na sebe, své pohodlí? To nedokážeš pochopit? Ty už ani nedokážeš rozumně ohodnotit její příspěvky, když jsi na ni tak alergická.
|
Miška, 3 děti |
|
(22.2.2002 9:37:42) Aleši a Ed, vám se zdá příspěvek - kdo je dobrá žena a kdo špatná - normální?:-)
|
Jana Š. | •
|
(22.2.2002 9:58:38) Ahoj Miško! Vzhledem k tomu, že z mnoha hezkých článečků známe paní Magdu, tak jistě víme, jak tento příspěvek myslela. Naprosto s ní souhlasím, přitom jsem sama kojila dokud to šlo a byla jsem na to patřičně hrdá. Stejně tak známe paní Petru,dvě děti , z několika diskusí, kdy se k ní vždycky přidá pan Aleš ? :o))) Pardon,paní Petro, ale dle Vašich názorů a vyjadřování pocitů - známá písnička od Olympiku - "každou větu začneš slůvkem JÁ" - mám pocit, že jste úplně BLBÁ. Sorry, ale teď se mi hrozně ulevilo...:o))) Pá holky , přeju statečné paní Magdě hodně zdraví pro celou rodinu.
|
Lubylu |
|
(22.2.2002 10:08:34)
:o(
|
Petra, dvě děti | •
|
(22.2.2002 10:28:36) Edito, představím se. Já jsem zastánce sexuality pouze z lásky, přirozených porodů a přirozeného kojení, výchovy dětí bez tělesných trestů. Odmítám partnerskou nevěru. Odmítám interrupci, i kdyby se mělo narodit nemocné dítě. Tak proto mi tady píšou, že jsem blbá.
|
Miška, 3 děti |
|
(22.2.2002 10:37:26) Petro, nejde o to, že ty jsi tohoto všeho zastáncem. Jde o to, že to nutíš i nám ostatním a že kdo si s tebou dovolí nesouhlasit, nazveš ji padlou ženou. To k tomu tvému představení.
|
|
Lee |
|
(22.2.2002 10:40:10) PROTO v žádném případě NE, ale proto, že ty, kteří si dovolí mít odlišný názor na svět než ty, odsuzuješ jako méně hodnotné lidi, méně obětavé matky, méně milující partnery a vůbec špatné lidi. Tak proto tě ostatní považují za fanatika, protože ostatním upíráš vlastní názor, proto že svou pravdu vyhlašuješ za jedinou správnou a protože nemáš ani špetku tolerance. NE PRO TVÉ NÁZORY, ale PROTO JAKÝM ZPUSOBEM JE PROSAZUJEŠ a to je veliký rozdíl!!!! Obávám se ale, že ty to stejně nepochopíš, protože si zaslepená a zavřená ve svojí pravdě a odmítáš poslouchat.
|
|
Jarka, dvě dcery |
|
(22.2.2002 10:51:40) Přesně tak, Petro. Já ti taky neberu tvůj pohled a tvůj životní styl. Každý jsme jiný a každý máme právo žít tak, jak mu to vyhovuje. Ale ty jsi sama sebe pasovala na jedinou spravedlivou na zeměkouli a snad jsi i přesvědčená, že jenom ty jediná žiješ skutečně mravně a správně. Zatímco my ostatní, padlé ženy se sexuálně ukájíme jenom pudově, nechceme kojit děti, protože jsme sobecké, své potomky mlátíme hlava nehlava, pelešíme se za manželovými zády a potom chodíme s lehkým srdcem potrácet plody svého nevázaného života. Kdokoli řekne něco, se bezvýhradně neslučuje s tvým pohledem na svět, je tebou označen za sobce, padlou ženu....Přiznám se, že některé tvé názory se mi také libí a ztotožňuju se s nima, ale tvůj styl vedení diskuze a debatování je příliš demagogický. A myslím, že zrovna tohle tady dost lidí rozčiluje.
|
|
Klára 5 dcery | •
|
(22.2.2002 10:53:53) A když s přírodou tak sex jen od září do listopadu. Až na Vás přijde říje.
|
|
Lubylu |
|
(22.2.2002 11:03:10) Petro,
bohuzel uz to vypada, ze to tak bude. Vzdy budou dva nazory a ten jeden si bude myslet, ze druhy mu neco vnucuje jen proto, ze s nim nesouhlasi.
Mozna by to tady mel nekdo rozhodnout za nas. Jako nekdo kdo opravdu vi, o cem mluvi, aby se ani jedna strana necitila ukrivdena. Treba rict, podivejte se maminky, neexistuje ani dobre ani spatne a proto se tady rozcilujete zbytecene. Proto setrte si energii a stres a radeji si svou frustraci vybijte nekde jinde nez snazenim se prosadit si svou pravdu.
Vzdyt je jen prirozene, ze v co verim si budu hajit, ale nikdy by me nenapadlo nekoho nazvat blbcem jen proto, ze v neco veri. To potom i vsichni co veri v Boha musi byt blbci, protoze veri v neco, co si ja osobne myslim neexistuje..... Ale to si samozrejme nemyslim, tak jako si nemyslim, ze nekdo se rozhodl spatne, protoze nechce a nemuze kojit, nebo chtel rodit v nemocnici, protoze tak mu to vyhovuje nejlepe.
Najde se nekdo, kdo udela tomuto nadavani tady konec? Nebo bude nutne zalozit na rodine dva tabory, jeden pro maminky jako ja a Petra, ktere si budou moct navzajem predat spolecne nazory bez toho aby byly napadany a naopak. Pripada mi to, ze Petru odsuzujete jen proto, ze se pripletla do diskuze, kde vetsina veri v neco uplne jineho nez ona a ze pry vas chce predelat. Ale to se ji i kdyby to chtela preci povest nemuze, protoze kazda snad vime co od zivota chceme a nejaka pani v diskuzi na Rodine na tom nic nezmeni.
Nebo ano?
Ed
|
Petra, dvě děti | •
|
(22.2.2002 11:29:38) Edito, děkuji. Tyhle maminky(smečka) si chtějí mezi sebou posvětit tu svoji pravdu a vrhnou se na každého, kdo má jiný názor. Nikdo na serveru smečce neunikne, ať napíše kamkoliv, vždycky ho dostihnou a "pověsí " se na něj. Já si tady nemůžu s nikým s podobnými názory popovídat, protože nás vždycky smečka uštve a zesměšní, dokonce útočí i na naše rodiny a dávají podpásovky, nařkávají z kdovíčeho a prostě celkově kompromitují. Z muže, jehož názorů si moc cením (z L.D.Trockého v rubrice Milujeme se) udělaly slabošského neschopného blbce a tyrana a ještě se vysmívaly ,že jsem se do něj zamilovala. A to jen proto, že jsme si spolu s Trockým konstruktivně povídali.
Edito, co se týče porodů, tak jsem pro, aby každé ženě bylo umožněno vybrat si, kde chce porodit. Jestli doma, v porodním domě, v nemocnici.. Já bych si vybrala možnost doma. Co se týče kojení, ať si kojí kdo chce a kdo nechce ať nekojí. Já jen nechápu, jak si někdo může řikat, že pro své dítě dělá to nejlepší, když ho schválně nekojí. Já bych nemohla žít s pocitem, že pro své dítě nedělám to, co je v mých možnostech. Mějte se hezky, Edito.
|
Jarka2, dvě dcery | •
|
(22.2.2002 11:51:05) Petro, nesouhlas s Tvými názory byl důvodem Tvých nadávek. Ty jsi začala s padlými ženami a dokonce i s kravami. Tak se potom nediv. Taky s některými Tvými názory souhlasím, ale ne s formou podání. Ty neslušně napadáš ostatní, jakmile s Tebou nesouhlasí. A podrážděné reakce jsou toho jen důsledkem. Tak se chovej jak Ty chceš, jak uznáš za vhodné, ale nevnucuj se ostatním jako jediná správná.
|
Petra, dvě děti | •
|
(22.2.2002 12:06:40) Bylo by zajímavé opravdu udělat žebříček počtu přímých útoků. Kdyby se u každé osoby od zloby, kterou dostal, odečetla ta, kterou udělil, tak myslím, že vy byste byly v hlubokém mínusu.
|
|
|
Lee |
|
(22.2.2002 11:58:21) Jsi demagog, nepochopila si nic a ani se nesnažíš pochopit... považuješ se nejspíš za Johanku z Arku nebo nějakou jinou světici, protože proti všem obhajuješ tu svoji svatou PRAVDU ... a všichni ostatní si zaslouží srazit do pekel.
|
|
Sharon |
|
(25.2.2002 18:35:18) Ojky jojky, to se to tu rozjelo!! Já snad už ani nemám co dodat, protože mám obavy, že by to stejně nikdo nečet :-))). Ale nedá mi aspoň jedna věta z dávné minulosti této diskuse (co do počtu příspěvků)... zajímalo by mě, co Petra proboha považuje za konstruktivní diskusi, kterou vedla s Trockým? Ať hledám jak hledám, najít nedokážu.... Ke kojení se moc vyjadřovat nebudu, protože jakožto správná vyvrhlá padlá herodeska jsem kojila své ubožáčky jenom 4 měsíce.... potom jsem je odmrštila a narvala jim flašku... Jenom jsem zvědavá, kde se P2D objeví se svým jediným správným názorem na svět dále.... o nevěře a milování jakožto i o správném a jediném obětování se pro muže již poučila.... o potratech a nepotratech rovněž.... výchova dětí jakož i kojení probíhá aktuálně... co bude dál? Schválně, vypsala bych tipovací soutěž......
|
Miška, 3 děti |
|
(25.2.2002 18:48:26) Sharon, doufám, že sis při tom kojení z lahve sundala tričko! :-))
|
Aleš | •
|
(25.2.2002 19:56:11) Hele Miško, Sharon a spol.,proč teda zkrátka nenapíšete Petře, že ji tady na tom "vašem" serveru nechcete? Alespoň byste měli od ní pokoj. Aleš
|
Miška, 3 děti |
|
(25.2.2002 20:01:39) Aleši, že bys přece jenom byl nakonec Petra? Ta totiž většinou taky začíná slovem "Miško":-)
|
Aleš | •
|
(25.2.2002 20:35:02) Čéče Miško, já teda fakt začínám pochybovat o tom kdo jsem. Jsem Aleš? Nebo Petra? :) A nejsi ty Sharon? A není Sharon ty? A kdo s kým má co? Je to složitý, ty vztahy na "rodině". Aleš
|
Jana CAM |
|
(25.2.2002 21:34:37) Milá Miško, Sharon, Simčo, Sylvo, Jarko dvě dcery a spol. Nevím proč si tady nepovídame o kojení nebo o problémech kojení, nebo jak to probíhalo u vás a co byste vy poradily druhým maminkám, místo večného špičkování mezi vámi a paní Petrou 2 děti. Já se nechci nikoho tady na netu dotknout, ale podle mně je to zbytečná ztráta času donekonečna se zabývat příspěvky, které se mi zrovna nelíbí. Já si vážím každého příspěvku, který mně naopak nějak obohatí, vždyť každá mamina ho píše v čase, kdy třeba místo toho může relaxovat nebo věnovat se svým koníčkům. Vždyť většinou jsme všechny na mateřské a dá se říct vlastně, že i na jedné lodi. Tak zkrátka Petřiny články nečtěte, když vás dráždí. Já si čtu vše a snažím se pochopit obě strany a myslím, že se ta debata stočila uplně někam jinam a nejsem si jista jestli to je dobře. Tak těším se na vaše další příspěvky a doufám, že si umíte psát i s někým jiným než je paní Petra hi hi:o)
|
Sylvie |
|
(25.2.2002 21:55:51) Jani, o kojení si nepovídáme, poněvadž nejsme v rubrice "Kojení" :-) Ale taky mám ten pocit, že s "honem na Lišku" bychom mohly přestat, beztak na otázky víceméně neodpovídá. Ráda si popíšu s kýmkoli, máš nějaké zajímavé téma :-) SW
|
Jana CAM |
|
(25.2.2002 22:35:12) Já vím Sylvi, že nejsme v rubrice kojení, ale rozvinula se tady zrovna o kojení taková zajímavá diskuse, proto jsem o kojení i psala. Jsem ráda, že patříš k těm rozumnějším maminám a doufám, že i ostatní budou mít stejný názor jak ty. O kojení se bavím ráda, protože pro mně to byla velice pozitivní zkušenost a přála bych to i ostatním maminám. Taky jsem zpočátku nevěděla jak na to, ale to snad neví žádná prvorodička, jak jí to půjde. Možná kdybychom si tady víc pomáhaly, v lecčem si vzájemně poradily, tak by možná bylo míň smutných maminek a víc šťastných miminek. Dík že si se ozvala pa Jana
|
|
|
|
Sharon |
|
(27.2.2002 13:02:01) Hele, Aleši, ať už jsi kdokoliv, zjevně jsi nikdy nemohl číst všechny příspěvky, které tvoje kámoška P2D napsala...jakožto i kdokoliv jinej... jedině tehdy lze totiž pochopit emoce, které její další a další projevy vyvolávají... předpokládám, že to není cílem tohoto webu, na druhou stranu akce vyvolává reakci a pokud je navíc nějakým způsobem kontroverzní, těžko se tomu ubránit.... Dále: Petře netřeba říkat, aby odešla - sama zde již mnohokrát zdůraznila, že navždy odchází, protože v tak zlém prostředí se jí dělá špatně... je tedy tak málo zásadová, nebo jenom plácá do větru, aby působila zajímavě? Mimochodem, Aleši, ty jsi zjevně Petru - jako jediný zde tady (vyjma Trockého) oslovil, dokonce tak významně, že s tebou i konverzuje... zeptej se jí tedy, proč NIKDY neodpověděla na žádný asi z 357 dotazů, které na ni byly vzneseny, proč NIKDY nenapsala kromě svých pouček a správných světonázorů nějaký NORMÁLNÍ
|
Sharon |
|
(27.2.2002 13:05:01) Soráč, ale omylem jsem si to odklepla dřív.... :-))))
|
|
|
Sharon |
|
(27.2.2002 13:04:15) Hele, Aleši, ať už jsi kdokoliv, zjevně jsi nikdy nemohl číst všechny příspěvky, které tvoje kámoška P2D napsala...jakožto i kdokoliv jinej... jedině tehdy lze totiž pochopit emoce, které její další a další projevy vyvolávají... předpokládám, že to není cílem tohoto webu, na druhou stranu akce vyvolává reakci a pokud je navíc nějakým způsobem kontroverzní, těžko se tomu ubránit.... Dále: Petře netřeba říkat, aby odešla - sama zde již mnohokrát zdůraznila, že navždy odchází, protože v tak zlém prostředí se jí dělá špatně... je tedy tak málo zásadová, nebo jenom plácá do větru, aby působila zajímavě? Mimochodem, Aleši, ty jsi zjevně Petru - jako jediný zde(vyjma Trockého) oslovil, dokonce tak významně, že s tebou i konverzuje... zeptej se jí tedy, proč NIKDY neodpověděla na žádný asi z 357 dotazů, které na ni byly vzneseny, proč NIKDY nenapsala kromě svých pouček a správných světonázorů nějaký NORMÁLNÍ názor NORMÁLNÍ mámy o NORMÁLNÍM životě v její rodině.... možná ti to uniklo, ale nic takového tady nenajdeš.... tak se jí zeptej, třeba konečně NĚCO řekne....
|
Jana Š. | •
|
(27.2.2002 14:03:40) Ahoj Sharoh!
Jakto, že chudinka P2D nic neřekla?A co ta dojemná historka o slepici :o) ? Nedávno jsem tu byla na Petru hrubá a dodatečně jsem se omlouvala, protože se to dotklo Ed, nicméně mám stále stejný názor..! Kupodivu. Buď je Petra fakt taková puťka a má doma Pána tvorstva - v čem je dle víry muž víc než žena ? - nebo je sama, bez dětí a chlapa, zakomplexovaná, a měly bysme jí spíš litovat. Já jí teda lituju. Musí mít hrozně nudnej život. Podle mě stále sedí jen u počítače, aby stíhala číst (i když mám pocit, že moc podrobně nečte)všechny diskuse a odpovídat na ně. Petro, poraď, co máš za zaměstnání, že máš tolik času? Nebo jsi na mateřský - to ovšem už vůbec nechápu, kde bereš čas? Ale zatím se ještě neukázala v rubrice Snažíme se, zaplať Bůh, možná bysme se my všechny, které toužíme po miminku, dozvěděly, že nemůžeme otěhotnět, protože nás ovládá chtíč, případně proto, že nás často vyšetřuje cizí muž(jaká hrůza!!!), a že umělé oplodnění je proti božím zákonům :o) Tak, teď jsem jí pošťouchla a jsem zvědavá na reakci. Ahoj holky, já už musím jít pracovat, pište, moc ráda čtu Vaše příspěvky! Ahoj Jana
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Aleš | •
|
(22.2.2002 11:23:19) Nedělejte tady ze sebe chudinky co jim je odpírán vlastní názor. Jarko pamatuješ si mně určitě z diskuze o milování,dovolil jsem si tam hroznou věc, zastal jsem se Petry, protože jsem ty věci cítil jako ona. To jsem neměl dělat, byl jsem obdarován posměšky z vaší strany.
Lee já si myslím, že je dobře svou pravdu obhajovat.Petra rozhodně nikomu neupírá vlastní názor,to snad ani nejde.
Já to chápu tak, že Petra odsuzuje činy, které považuje za špatné. V
|
Aleš | •
|
(22.2.2002 11:33:27) (teď jsem to omylem předčasně odklepnul) ..... V žádné případě neodsuzuje nikoho z vás a v tom je podstatnej rozdíl. Odsuzuje nevěru,pohodlonnost,interrupce atd... Tím vám přece nenadává a neuráží vás. Petro je to tak? Naopak když čtu příspěvky Petry, tak vídím, že ona sama se při jejich psaní dále jakoby vyvíjí a dotváří si svůj pohled. Mně se zdá, že je tady spoustu jiných lidí, kdo nepřipusí jinej názor a místo slušného chování jenom reaguje posměšky, viď Kláro! Já mám svůj názor ale snažím se ho pod vlivem příspěvků poopravovat. Aleš
|
Petra, dvě děti | •
|
(22.2.2002 11:54:06) Aleši, ano, děkuji za podporu. Já nechápu, jak někdo může říkat, že nevěra je někdy dobrá, interrupce je někdy dobrá a svévolné nekojení je někdy dobré. To jsou přece věci vždy a jasně špatné!!!!! Já odmítám špatné věci a proto někoho soudím? Kdo tvrdí, že nevěra je někdy dobrá, je potenciální nevěrník. Kdo tvrdí, že interrupce je někdy dobrá (když je děcko nečekané, když je děcko nemocné)tak je potenciální vrah. Já odmítám být potenciálním nevěrníkem a potenciálním vrahem, proto odsuzuji nevěru a interrupce. Co se týče kojení, tak pouze prosazuji práva vašich dětí. Pardon, že chci pro vaše děti to nejlepší. Končím.
|
Lenka, Kryštůfek *1.8.2002 |
|
(22.2.2002 12:32:35) Chci taky žít v souladu s přírodou, ale stejně důležitý mi připadá i soulad s LIDMI. To mi připadá stejně tak důležité. Umět naslouchat, být tolerantní. Zatím se mi to v životě jenom vyplatilo. A to nejsem nevěrná, nepodstoupila jsem interrupci a svoje dítě, které se mi brzo narodí, jsem odhodlaná kojit, když to půjde.
Petro, z těch náznaků ze svého života, co jsi napsala na všech fórech, je jasné, že nemáš problémy jenom vypořádat se s jinými názory v teoretické rovině tady na webu, ale i v životě. Připadáš mi jako hodně nešťastná ženská, která kolem sebe mlátí rukama. Padni komu padni.
|
|
Ája | •
|
(22.2.2002 13:09:42) Petro, a jak víš, že Tebou popsané věci jsou, cituji, "přece vždycky špatné?" Co je to "objektivně hezké", a kdo to rozhodne v případě, že se na tom lidi nedohodnou? A jaké je to "jedno dobro", které máme cítit, já ho nějak opravdu necítím. Jak to víš, že jsou to zrovna názory, které zastáváš Ty?
Edito, a kdo by to jako měl rozhodnout za nás? Kde najdeme toho vševěda, který opravdu ví, o čem mluví? Máš snad dojem, že Ty to nevíš?
Magdo, díky za hezký článek. A díky všem, kteří si taky myslíte, že všechno má své hranice a to, že si člověk občas dovolí myslet i na vlastní pohodlí a spokojenost, a není ochoten se rozdat do poslední kapky krve a pak padnout vysílením, nepovažujete za sobectví,hyenismus a zvrácenost.
|
Petra, dvě děti | •
|
(22.2.2002 14:04:00) Ájo, je to naprosto jednoduché. Dítě je naprosto závislé na vůli matky a nemůže se bránit žádnému jejímu postupu. Troufám si tvrdit, že to je objektivní pravda, že žádné dítě na světě nechce být usmrceno odsávačkou a troufám si tvrdit, že žádné dítě, které přijde na svět, nechce být krmeno Nutrilonem z dudlíku. Na to jsem nepřišla já, na to přišla příroda. Proto je to objektivní pravda.
O objektivní odpornosti nevěry, kterou jsem zde zmínila, se zde rozepisovat nebudu, to patří jinam.
|
Robert, 1 dcera | •
|
(24.2.2002 12:49:17) Bohuzel, musim konstatovat ze jste krava.
Priroda take zaridila, abychom zili na stromech a zrali syrova zvirata.
Civilizace nam vsak umoznila zit v domech a jist varene pokrmy.
Nevidim zadny duvod se ridit prirodou, pokud neni zadna vyhoda a konecny vysledek neni o nic zdravejsi dite, ale pouze vytahana vemena.
|
Petra, dvě děti | •
|
(24.2.2002 19:09:03) Roberte, jsi hulvát první kategorie. Nejsi schopen pochopit, že civilizace nepřináší jen výhody, ale i nevýhody? Odklon od žraní syrového masa je jistě pozitivní. Ale o odklonu od kojení se to již říci nedá. Jestli jsi nečetl ani jednu studii na toto téma, měl bys tak co nejdříve učinit. Jestli si u žen ceníš- více než schopnosti poskytnout zdraví a citovou pohodu dítěti(jaké kojení bezesporu přináší)- tvaru prsou, tak máš opravdu převrácený žebříček hodnot.
|
|
Aleš | •
|
(24.2.2002 19:28:23) Roberte, já musím bohužel konstatovat že jste kretén a idiot!!!
Absolutně jste nepochopil co Petra chtěla "přiblížením přírodě" říct.Tak já se Vám to pokusím vysvětlit jednodušeji. Alespoň tak jsem příspěvky Petry pochopil já. Petra asi nemyslela vrátit se do pravěku,obalit se buvolí kůží,jíst syrový maso. Asi myslela to,že žena má přijmout přirozené životní pochody dané přírodou a nenahrazovat je bezdůvodně umělými, leč pohodlnějšími. Petro mám pravdu, nebo jsem taky vedle?
Roberte, z vašeho příspěvku vyzařuje neúcta k ženám! Vám vadí "vytahaná vemena" vaší manželky, když vám s jejich pomocí odkojila hezkého syna nebo dcerku? Podle mně, pokud žena kojí,a dídě přijímá obranné látky, tak je rozhodně větší šance, že bude dítě zdravější. Aleš
|
Petra, dvě děti | •
|
(24.2.2002 21:45:49) Aleši, děkuji, myslela jsem to samozřejmě tak, že jsem pro nejít "proti" přirozeným pochodům těla. Nemám na mysli nějak měnit civilizaci či se zříkat vymožeností lékařské vědy, léků a tak podobně. Míním ovšem vrátit přirozené lidské pochody, jako je například porod a kojení, z neosobní lékařské péče zpět matkám. Já chci zpět své kojení a svůj porod!!! Těhotenství a porod není nemoc, proč by mělo být pravidlem rodit v nemocnicích? A kojení? To je vážná a zodpovědná věc, žádný námět na fejeton, který zde vytvořila paní Magda. Ženy si stěžují na tlak ze strany personálu, aby kojily. To nechcete, aby se vám vrátilo vaše kojení? Měly byste být rády, že se pro podporu kojení začlo něco dělat. Nebo byste chtěly, aby bylo všechno odlidštěné a kojení nepřátelské jako třeba v sedmdesátých letech? Abyste se chudinky nezbláznily, že vám sestřička řekne, maminko kojte!
Taky nevím, proč si někdo namlouvá, že mu dítě řve hlady, když zapláče. Dítě má různé důvody proč pláče. Je samozřejmě možné, že nemá dostatek mléka, některé ženě se "spustí" mléko později. Ale pravděpodobnější je, že se dítě brekem domáhá matčiny přítomnosti a že si třeba chce jen naprázdno cucat prs, aby bylo citově spokojené. Cucáním prsu a častým přikládáním se stimuluje další tvorba mléka, zvyšuje se jeho produkce. Jakékoliv zasahování do této rovnováhy příkrmy,lahvemi a dudlíky porušuje tuto symbiózu matky a dítěte. Jako první možnost při pláče dítěte matku okamžitě napadne "slabé mléko" nebo nedostatek mléka a běží škemrat o láhev s Nutrilonem. Když je potřeba dát dokrm, když opravdu dítě neprospívá, tak jedině alternativními metodami, z kádinky, lžičkou, stříkačkou apod...aby se později mohlo přejít opět bez problémů na kojení. Pití z lahve je pro dítě snadnější a proto často začne odmítat prs a začne preferovat lahev. Já bych byla vděčná, kdyby naše místní porodnice začala být baby-friendly, a velmi bych si toho vážila.
|
Dana |
|
(25.2.2002 15:48:09) Milá paní Petro, trocha nadhledu a tzv. "lehkost bytí" by neuškodilo.
|
|
|
|
|
Eva, 1 dcera | •
|
(25.2.2002 13:53:02) Odvolávám se na věty z Vašeho příspěvku: "Troufám si tvrdit, že žádné dítě, které přijde na svět, nechce být krmeno Nutrilonem z dudlíku. Na to jsem nepřišla já, na to přišla příroda. Proto je to objektivní pravda." Je to pouze Váš subjektivní názor, protože jsem si nevšimla, že by tady probíhala nějaká anketa mezi miminkami o preferovaném způsobu krmení. Taky jsem se chtěla zeptat, zda máte nějaké konzultační dny s přírodou, když se na ní stále odvoláváte. Nedělejte prosím z kojení takovou životní záležitost (stejně se kojí jenom ze začátku) a nestresujte matky, které se rozhodnou z jakéhokoli důvodu nekojit. Podle Vaší logiky by to znamenalo, že když dítěti narostou zuby a přejde na pevnou stravu, tak ho matka nemiluje a nedělá pro něj to nejlepší. Když matka nekojí, neznamená to, že je špatná. Nakonec krmení je pouze fyzická potřeba. Co je pro mne důležité, abysme s manželem z naší dcery vychovali nezávislou a sebevědomou osobnost. Zatím jsem si nevšimla, že by byla nějak citově deprivovaná, když jí krmím Nutrilonem z lahvičky (díky za něj) a představte si, krmí i manžel, nestačí mu se ke mně a dceři jenom přitulit a koukat. Rád se do krmení zapojí i sám.
|
|
|
|
|
|
|
Simča, dcery *1988 a 1997 |
|
(22.2.2002 15:53:24) Milá Petro Stejně jako Ty jsem zastánce sexuality pouze z lásky, přirozených porodů a kojení, výchovy dětí bez tělesných trestů. Partnerskou nevěru odmítám, nepěstuji, ale neodsuzuji hned každého, kdo do toho "spadne", protože jsme jen lidé. Odmítám interrupci, i když nevím, jak bych se zachovala, kdyby se mi mělo narodit nemocné dítě. Mám totiž dvě zdravé děti a k nim jisté povinnosti. Vzhledem k tomu, že moje velice blízká přítelkyně má vážně postiženou holčičku, vím, že je to "pracovní úvazek" pro více, než 1 osobu. A vzhledem k tomu, že máme oboje rodiče daleko (nemohli by vypomoci) a s mužem oba podnikáme - a přitom jsme na hranici chudoby (i takoví podnikatalé u nás jsou), nevím, kdy bych mohla pečovat o postižené dítě a přitom mít na chleba a boty pro ty již žijící.... Přes moje názory, které se shodují vlastně s Tvými a které tady poměrně často prezentuji, mi tady nepíšou, že jsem blbá. Je to trochu o způsobu vyjadřování. Tyto podáváš jako dogma, podle dřívějších způsobů "kdo nejde s námi, jde proti nám" a ještě to má trochu závan fanatismu (volba výrazů, slov, obratů, formulace "jako vyčtené z knihy"). Promiň, pokud se tě moje zhodnocení dotklo, klidně se předem omlouvám, ale pokud máš SKUTEČNĚ zájem o diskusi, zkus trochu přehodnotit tón, kterým tu "hovoříš. Vím, o čem mluví, jsem znamením býk a jako takový jsem velice výbušná, rychle reagující a měla jsem s tím často potíže. Moje mamka - úžesná paní a máma a babička, která by se pro nás děti i vnoučata roztrhala a přitom nás také nekojila - mi vždy říkala: "můžeš říct cokoliv, ale TEN TÓN, na ten si dej pozor! Dnes vím, že měla pravdu a učím to svoje holčičky (berana a lva), za které bych položila život, ač jsem je nekojila............ Simča
|
Petra, dvě děti | •
|
(22.2.2002 16:48:46) Můj tón, s jakým diskutuji, vyjadřuje moji povahu. Já zkrátka odmítám polovičatá řešení a jdu do důsledků. Taková už jsem. Komu se to nelíbí, ať na mne nereaguje. Děkuji za normální dopis.
|
Sylvie |
|
(22.2.2002 22:12:21) To je pravda. ONo je jednodušší vymlouvat se povahu, než na sobě zapracovat, že? Všichni musí uznat, že všechno, co řeknu je jediná správná pravda, protože já mám prostě takovou povahu...
Petro, nerozumím ti - tady někdo psal, že nejlepší je děti nekojit? Tady je někdo nechová, nemazlí se s nimi? Nevzpomínám si, že bych něco takového četla (i když pravda je, že příspěvků tu přibylo...). Dokonce i Magda, do které jsi se navážela, své děti kojila a uznává, že kojení je důležité - jenom upozorňuje, že i kojící ženy jsou lidské bytosti. A když se podíváš na fotku, jak si její děti hrají :-)... Je třeba k té fotce ještě něco dodávat?
Mimochodem, nepochopila jsem, podle čeho poznáš tu SPRÁVNOU pravdu. Vzpomínám si, že jsem zhruba před půl rokem četla v překladu jedné rakouské knihy, že děti by se měly kojit do jednoho roku, nicméně neměli bychom se vysmívat ženám, které kojí déle , protože to určitě myslí dobře, i když to ideální řešení není. Bylo to prezentováno jako stanovisto rakouské pediatrické společnosti. Netvrdím, že je to názor, se kterým bych souhlasila, ale na druhou stranu - jak se dá objektivně určit, kdo má pravdu? Pokud si dobře vzpomínám, jejich názor vycházel zejména z toho, že mateřské mléko je "znečištěno" životním protředím a dítěti se do těla dostávají látky, které v zdravotně kontrolovaném mléku obsaženy nejsou, a které už dítě po jednom roce života pít může. Teda, pít může to mléko, nikoli ty škodlivy :-)
S.
|
Jana Š. | •
|
(22.2.2002 22:42:06) Ahoj holky! Dneska jsem na těchto stránkách byla hrubá na Petru,dvě děti, za což se dodatečně všem včetně Petry omlouvám. Jsem taky býk (ahoj, Miško :o))) a protože jsem nedávno četla Petřiny příspěvky na jiných diskusích, tak mi prostě už ujely nervy...Nicméně je to stále můj názor. Také jsem proti potratům, pokud to není nutné ze zdravotního hlediska, také jsem kojila, a to i v době, kdy jsem měla silnou poporodní infekci, čtyřicítky horečky, zimnici a musela jsem třetí týden po porodu trávit v nemocnici. Vymohla jsem si hospitalizaci i pro dceru a kojila jsem do té doby, dokud mléko nezačala odmítat - zhruba v půl roce. Taky jak tady Petra píše - kde máte děti, když sedíte u internetu - to už je trochu moc, ne? Myslím, že většina z nás využívá chvilky volna v práci nebo zasedne k počítači až večer, když drobečkové spinkají :o) Kdybychom se nezajímaly o blaho našich dětí, tak bychom nebyly na těchto stránkách... Na často se opakující slůvko "já" jsem upozornila proto, že Petra byla nařčena z toho, že je zároveň Aleš. Začínám mít taky ten pocit - po přečtení příspěvků obou jmenovaných. To jen tak mimochodem... Přeji Vám všem hodně zdraví a ještě pro Ed: nezlob se za mé "nevybíravé" slovo, zkus si pročíst diskusi o potratech a možná pochopíš, proč jsem byla tak nabroušená na Petru. Dobrou noc všem!
|
|
Dasa_ |
|
(22.2.2002 23:36:20) Podobnú štúdiu som čítala aj ja. Hovorilo sa v nej, že do materského mlieka sa naozaj všetky škodliviny veľmi ľahko prenášajú. Pre dieťa je najdôležitejšie mledzivo, prvé mlieko. Ale po roku je to vraj skôr už zvyk. Nevzniká vlastne dlhým kojením u dieťaťa závislosť? Nemyslím závislosť na mlieku, ale závislosť podobná napríklad cumlíku? Máme susedku, ktorá v troch rokoch musela zo zdravotných dôvodov odstaviť svoju dcéru. Tá okolo nej stále chodila a prosila ju "Maminka, prosím, aspoň mi ukáž ... " :)))
|
|
Petra, dvě děti | •
|
(23.2.2002 10:54:58) Opravdu nejste schopné pochopit, že se najde někdo s podobným uvažováním jako já? Děkuji Alešovi, že mě pochopil. Mně je jedno, že vy mě berete jako exotku s jedinou svatou neměnnou pravdou, jsem ráda, že někdo (Aleš) mě chápe.
Je jasně vidět, Sylvie, že mi nerozumíš, to máš pravdu. Jenom bych si tě dovolila upozornit na pravý opak. Že já si právě snažím uvědomovat, co dělám špatně a snažím se pracovat na svých nedostatcích-to je právě to, co mi zde vyčítáte, že chci žít podle ideálů, bez násilí, v lásce, v sepětí s řádem přírody. Takže k tomu, co zde prohlašuji, jsem DOŠLA POSTUPNĚ SVOU PRACÍ NA SOBĚ a rozhodně to nejsou názory, které hlásám bezmyšlenkovitě odjakživa. Když jsem se zmínila o své povaze, myslela jsem tím to, že v mé povaze je zakotvena touha po dokonalosti v lásce, mateřství...toto mi máte neustále za zlé.
|
Miška, 3 děti |
|
(23.2.2002 11:18:52) A já vždycky myslela, že to bývá naopak. Člověk se učí během života komunikace s lidmi a tolerance. Že se zdokonaluje, vidí své chyby a těch se vyvaruje. Chybou je podle mě ale to, když někdo jde za svým cílem a ideály a nevidí a neslyší svět kolem sebe. Teprve potom se učí vidět to, že jít přes mrtvoly není vždycky to ideální, protože tím ničí životy jiných lidí okolo. A když se potom naučí žít mezi lidmi v pohodě, tak potom vidí, že život je i legrace, krása, zábava a hlavně taky přátelé. Každý, kdo chce něco změnit a hlásat názory, musí se chovat jinak, než ty, Petro. Tak, aby ostatní zaujal a aby ho poslouchali. Takhle se prosazují názory. Ne tak, jak to děláš ty. Tebe nikdo neposlouchá, ani když má stejné názory jako ty. A já prostě mám pocit a dojem, že ty se chováš fanaticky a tento dojem mi nikdo nevyvrátí. Možná na to někdy přijdeš sama. Až změníš tón a až změníš své podání názorů a najednou tě budou lidé poslouchat a budou tě mít i rádi.
|
Petra, dvě děti | •
|
(23.2.2002 18:36:06) Miško, je směšné, jak mě nařkáváte z toho, že že nevnímám skutečný život. Proč bych se měla přizpůsobit na život v moderní době, když vím, že moderní doba dělá spoustu chyb? Já ty špatné vymoženosti moderní doby nechci přijmout do života, pouze ty dobré. Co je dobré a co je špatné ve smyslu mateřství? ŠPATNÉ JE TO, CO DÍTĚ POŠKOZUJE A DOBRÉ JE TO, CO MU PROSPÍVÁ. O prospěšnosti kojení zde netřeba mluvit(jak o citovém hledisku tak o výživovém). Ve smyslu kojení bych se mohla vyjádřit tak, že když vím, že nekojení by moje dítě poškodilo, tak vyvíjím maximální snahu o to, abych ho kojila. Jinak bych se sama sobě nemohla podívat do tváře. NEJDE O FAKT, ZDA MATKA KOJÍ ČI NEKOJÍ SVÉ DÍTĚ, JDE O TO, JAKOU SNAHU VYVINE, ABY DÍTĚ KOJIT MOHLA. Ke čláku Magdy Silné dodávám to, že se ironicky vysmívá této snaze, proto ho odmítám. Připadá mi jako trapný vtip.
|
Miška, 3 děti |
|
(23.2.2002 19:16:53) Petro, já jsem také pro kojení, také jsem ho prosazovala tak, že jsem např. svou švagrovou, která přestala kojit první měsíc z toho důvodu, že neměla mléko, málem obvinila z toho, že nechce kojit schválně, že přece mléko musí mít každá matka a záleží na tom, jak moc chce dítě kojit a jak ho kojí. Než jsem ale zjistila, že ne všechny ženy jsou jako já - pomalu jako mlékárna, ne všechny ženy kojí bez problémů, jako já, a ne všechny ženy berou kojení takovým způsobem, jako já. Vlastně to všechno zjišťuji až nyní čtu příspěvky žen, které kojit nemohly. Neznám žádnou ženu, která by nekojila kvůli postavě - žádnou kamarádku takovou nemám, asi bych si jí nevážila, kdyby prostě dítě nechtěla kojit jen proto, že se bojí o svá prsa nebo by jí vadilo potečkované tričko. Ale reagovat na Magdin článek bych takhle nemohla z toho důvodu, že je to napsáno s ironií, nadsázkou a s takovým povzdechnutím si, že to, že žena kojí, je pro každého kolem normální věc a nikdo se vlastně nestará o to, jestli má u toho žena i nějaké negativní pocity. Že každý okolo bere kojení jako samozřejmost, jako něco, co žena musí dělat a je jedno, jestli si připadá, jako zvířátko nebo chodící mlékárna. Je to takové povídání mezi námi ženami a to si prostě nezaslouží takové odsouzení, jak jsi to udělala ve svém příspěvku.
|
Miška, 3 děti |
|
(23.2.2002 19:37:47) Ještě jsem chtěla dodat, že tahle věta:
"Myslím, že pocit spokojeného miminka v náručí, vědomí, že mu dáváte to nejlepší, co máte a pohled, jaký si na kojení udělaly už mé malé holčiny dokáže přenést maminku přes mnohé."
tě přece musela přesvědčit, jak je tento článek myšlen...
|
|
|
Jarka, dvě dcery |
|
(23.2.2002 19:52:11) Mám pocit - nebo ne - jsem si jistá, že jakákoli snaha domluvit se s paní Petrou - dvě děti, je zbytečná. Ta paní to má sama v sobě tak neuvěřitelně jasné, že jejími názory a postoji, jejím pohledem na okolní svět neotřese vůbec nic. Mám dojem, že své dětství, dospívání a mládí prožila v jakémsi citovém vakuu, v izolaci od společnosti, od lidí, od vrstevníků. Neměla žádné podněty k tomu, aby se mohla sama osobnostně a názorově vyvíjet. Až nyní, ve své dospělosti a poté, co se jí narodily děti, přišla na několik úžasných objevů, o kterých je přesvědčená, že na ně nikdo jiný nepřišel. Například objevila to, že "špatné je to, co dítě poškozuje a dobré zase to, co mu prospívá", nebo že se dítě potřebuje mazlit, chovat, hladit, že nejsou vhodné tělesné tresty, že je důležité žít v lásce....a spoustu dalších a dalších. Petro, nechci se tě nějak dotknout, ale ty nám to tady prezentuješ jako něco, co bysme konečně měly vědět! To si opravdu myslíš, že jsem stádo tupých samiček, které nevědí, co je to láska, mateřská láska, které jsou tak neschopné a nevzdělané, že jim musí být vtloukáno do hlavy, že se mají se svým dítětem mazlit a že ho mají pokud možno kojit? Víš, já už mám děti velké a vždycky jsem se snažila dávat jim to nejlepší, vést je k ohleduplnosti, lásce, pracovitosti... ale nikdy jsem neměla potřebu to vykřikovat do světa jako nějaké úžasné objevy. Tohle vychází z každé matky zevnitř, každá normální maminka by za své dítě dýchala, každá z nás ví, jaké to je prosedět noci u malého drobečka s horečkou... budˇtak hodná a pokud zde chceš diskutovat, ber nás jako rovnocenné partnerky. Nepoučuj nás, neosočuj jako matky,které jejich děti obtěžují, jako padlé ženy... Ještě jsem neviděla matku, kterou její dítě obtěžuje a ona ve svých volných chvílích sedí u PC a diskutuje s ostatními maminkami, radí se, svěřuje se svými obavami, trápením, ale i s radostí, štěstím, které jí její ratolest přináší. Pokud je tvoje volba žít tak, že zavrhuješ výdobytky moderní doby - je to tvoje věc a nikdo nemá právo ti do toho mluvit. Ale zrovna tak je naše věc, že chceme žít tak, jak to vyhovuje nám, že chceme připravit své děti na život - a to na život v době, ve které se narodily. A tím nemyslím to, že z nich vychováme bezcharakterní nestvůry. Nejsou všichni takoví, to jenom ty se svým fanatickým pohledem na současnost, na všechny lidi pěstuješ si tenhle pocit nenávisti. A mám strach o tvé děti, protože jestliže v takovémhle prostředí netolerance, demagogie a neochoty přijímat ostatní lidi takové, jací jsou - vyrůstají, pravděpodobně to nebudou mít lehké. Anebo se ti, až jim bude 16 - 17 let trhnou, a nezmůžeš vůbec nic. To bych ti samozřejmě nepřála. Spíš bych ti přála, abys v sobě našla trochu té lásky k bližnímu, trochu tolerance, pochopení...aby z tebe jednou nebyla stará zahořklá baba, kterou všichni opustili, protože s ní už nikdo nemohl vydržet. Jednoho takového starého pána máme v domě - a věř, není na něj veselý pohled.
|
|
Martina | •
|
(27.2.2002 14:22:42) Petro, všimla jste si vůbec v tom svatém hněvu, že paní Magda všechny své děti kojila? A tudíž také musela nějakou snahu vyvinout? A že mluví o svých pocitech? Proboha, co je na tom špatného? Chcete snad hodnotit, jestli jsou její pocity správné? No, to si tedy docela troufáte ...
|
|
|
|
Sylvie |
|
(23.2.2002 12:01:49) Petro, promiň, ale neodpověděla jsi mi na otázku - Proč se tady navážíš do Magdy (Autorka článku by raději před štěstím dítěte upřednostnila pětidenní pocit důstojnosti( odmítla by ze sebe udělat kojící zvířátko)a svoji pohodlnost.) i do ostatních (Když někdo napíše "miluji své děti, ale nechci, aby mě mateřství zničilo" , tak to znamená, že své děti nemiluje tak, jak by si zasloužily. Znamená to, že je sobecký a že upřednostňuje svoje zájmy před zájmy dítěte. ) ? ? Čím si to Magda zasloužila? Tím, že radši trpěla bolestí se strženým nehtem a raději nebrla léky, jenom aby mohla kojit? Nebo tím, že si dovolila upozornit, že i takovéhle chvíle můžou nastat? Proč jsi nenapsala, podle čeho poznáš objektivní pravdu ?? Nikdo z nás ti přece nebere, že dle tvého názoru by dítě mělo být kojeno co nejdéle, že by se mělo často chovat a že chce být mazleno. Naopak - myslím, že naprostá většina žen - ne-li všechny - se tak chovají. Pokud mohly, tak kojily (byť třeba jenom velmi krátkou dobu), a jestliže úmyslně dítě odstavily dřív než ty, tak k tomu jistě měly své důvody. Viz například ta poznámka o škodlivinách v mléku.
Prosím, odpověz mi na otázky. A nevymlouvej se na to, že jenom píšeš svůj názor. Protože ty k tomu děláš ještě něco navíc - urážíš lidi, které neznáš a které si dovolí napsat jiný názor než ty (a není to jenom v téhle diskuzi, že?). A prosím, nevymlouvej se ani na svoji povahu. NIkdo není povinen strpět napadání a urážky jenom proto, že urážející "má prostě takovou povahu". Jo, a ještě dřív, než my napíšeš, že i tobě v téhle diskuzi kdosi napsal, že jsi blbá, zkus se zamyslet, čím jsi k tomu přispěla.
S.
|
|
|
|
|
|
|
|
Aleš | •
|
(22.2.2002 10:15:19) Jano nebojte se, já vám nebudu nadávat jako vy Petře. Je to fajn, že jste si ulevila.Já si myslím, že je dobře začít každou větu slůvkem JÁ (já si myslím, já to vidím takhle, já mám takovou zkušenost,...)Tak to má bejt.
|
|
|
Aleš | •
|
(22.2.2002 10:06:00) Miško, asi jsi myslela ten článek, kde Petra píše, že některé matky přirozeně dětem umožňují kojení a jiné upřednostňují své pohodlí na úkor svého dítěte. Mně to vůbec nepřipadá fanatické. Tušim, že Petra svůj názor v některém z dalších příspěvků upřesnila když psala, že pokud kojit maminka nemůže, tak prostě nemůže a hotovo.Ale já si myslím, že je potřeba rozlišovat to jestli matka nemůže kojit nebo nechce kojit z vlastní pohodlnosti. Já když čtu příspěvky, tak si přečtu i všechny další související články a podívám se na tu věc, na ten názor z globálu a ne že vyjmu jenom část článku a na tu reaguji. A když čtu konkrétně příspěvky Petry, tak cítím, že u svých příspěvků moc přemýšlí a že i ona sama si svým psaním doplňuje vlastní názor. Aleš.
|
|
|
|
|
|