Milá Eliško,
zkušenosti se zahraniční porodní asistentkou a s českými lékaři tady na Rodině kdysi v sérii článku dobře popsala pí Johanka Kubaňová - určitě si je najdi :-)
Já jsem rodila své druhé dítě ve Vrchlabí a byla jsem nadmíru spokojená, řekla bych že většinu tvých požadavků splní do puntíku. Nevím, kde žiješ, ale myslím, že do vzdálenosti cca 100-150 km se dá dojet do Vrchlabí přímo k porodu, ale to záleží na tvém pocitu.
Pokud se rozhodneš porodit doma, určitě zkus kontaktovat pí, Štromerovou nebo pí. Königsmarkovou, stačí zase hledat tady na Rodině. Poradí vše: jak se připravit, kde najít porodní asistentku, jaká jsou případná rizika atd.
Držím ti palce!
G.
Ještě pár vět na závěr: Odmítnout muže-lékaře u tvého porodu určitě lze, vždyť i u nás rodí ženy, kterým náboženství nedovoluje mít muže jako lékaře vůbec, horší to asi bude se sanitáři apod. Mediky potkáš jen ve fakultních nemocnicích, ale vždy smí být přítomni jen s tvým souhlasem (já ale moc dobře vím, jaká je praxe). Moje zkušenost s muži-lékaři je taková: osobně jsem zažila mnoho gynekologů žen i mužů, atˇuž jako "obvodní" nebo při pobytech na gynekologicko-porodnických klinikách. musím říct, že jsem v poměru cca 80% : 20% potkala více příjemnějších, citlivějších a zdvořilejších mužů než žen.
K našemu zdravotnictví mám mnoho připomínek a především se to týká slušného chování personálu a úplně nejvíc špatného systému nemocniční péče. Personál se nedokáže dostat¨ze začarovaného kruhu předsudků a polopravd a akcí "pro jistotu", které jsou příčinou velkého plýtvání finančními prostředky. štve mě to, protože práce špičkových pracovišť je pokažena výsledným dojmem kliniky jako celku. Praktického lékaře, stomatoloda, gynekologa i pediatra může člověk snadno změnit, když není spokojen, jak se ale ocitne ve spárech velkého zdravotnického zařízení, v poloze kdy jde o zdraví či dokonce o život, nikdo se nějakými právy pacienta nezabývá. To dvojhlavé řízení (ekonomické a zdravotnické) podle mě dobře nefunguje.
Předchozí