| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Přidat odpověď

Včera jsem dělala čokoládovopomerančové lanýže, ty jsou bez ořechů.

Na lanýže jsem se tu už jednou rozepisovala, tak to zkopíruju, s pomerančem jsou dole

Dělám je různě, podle voka do potoka.

ale zhruba poměr takovýhhle:
1/3 kelímku šlehačky + 100g másla rozpustit a zahřát, až se z toho kouří. Mám ráda lanýže hořké, tak nedávám cukr, ale pokud máš ráda sladší, tak v té horké šlehačce rozmícháš žádané množství cukru.
Do horké smetany přidáš 2 lžíce oblíbeného alkoholu.

Zvlášť nalámeš 200 g dobré hořké čokolády - kupodivu se mi docela osvědčila i čokoláda na vaření Globus, je překvapivě kvalitní. Ale jinak kupuju hořkou čokoládu Figaro nebo jinou slušnou hořkou. Čokolády na vaření Orion apod. jsou mizerné, z těch je to hnus cuckatý.
Vsypeš do té horké smetany a mícháš dohladka.
Pak dáš rendlík vychladit, ztuhne to, ale není to úplně tvrdé, je to taková konzistence cca lehce povoleného másla.

Do mističky si nasypu kakao. Dvěma lžičkama vykrajuju z hmoty nočky a hážu do kakaa. Tam to dalšíma dvěma lžičkama obalím a přendám na talíř s pečicím papírem. Nesahat na to při obalování rukou, okamžitě to teče a blemcá. PAk na obalené už se sahat samozřejmě dá.

Nebo obaluju v nastrouhané hořké čokoládě nebo v nastrouhaných oříškách.

To jsou tedy základní lanýže. Ale běžně si je vylepšuju, třeba vmíchanými jemně mletými ořechy či mandlemi (to pak dám nikoli třetinu, ale půlku kelímku šlehačky, ony to ořechy zahustí).
Z alkoholu používám koňak, rum (ale rum si upravuju, když vyškrabu vanilkový lusk, tak prázdný strčím do rumu, on pak pěkně jemně voní - jen samotný tuzemák mi moc nevoní). Výborné jsou např. s griotkou.
Naprosto fantastická varianta je Grand Marnier a do lanýžové hmoty vmíchaná jemně usekaná kandovaná pomerančová kůra. Aaach. To navíc manžel nerad, takže to jsou jen MOJE lanýže~t~

Můžeš je udělat i z bílé čokolády - tam je ale problém sehnat kvalitní bílou čokoládu (z nekvalitní to zcuckatí). U bílých lanýžů doporučuju jako alkohol 2 lžíce bílého vína.

Předchozí 

Tip: Chcete uveřejnit zajímavou informaci také na hlavní straně Rodina.cz?
Autor příspěvku: Registrovaný
Do této diskuze mohou přispívat pouze registrovaní uživatelé.
Název:

Text:

Pokud nejste robot, odpovězte na otázku: 6-6= 
:-) ~:-D ~;) ~;(( ~:( ~k~ ~j~ ~f~ ~g~ ~Rv ~R^ ~s~ :-© ~l~ ~m~ ~n~ ~o~ ~p~ ~q~ ~2~ ~t~ ~v~ ~w~ ~x~ ~y~ ~z~ ~a~ ~b~ ~c~ ~d~ ~e~ ~h~ ~3~ ~4~ ~5~ ~6~ ~7~ ~8~ 
Pravidla diskuzí:
Je nepřijatelné vkládat příspěvky, které jsou neplacenou reklamou (chcete-li reklamu, kontaktujte redakce@rodina.cz), které jsou urážlivé, vulgární, rasistické nebo v rozporu se zájmy serveru Rodina.cz. Redakce si vyhrazuje právo takové příspěvky odstraňovat.

Přečtěte si pečlivě úplná pravidla diskuzí.

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2023 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.