| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Přidat odpověď

Mě hrozně chybí podniky určitého typu, snadno k nalezení porůznu po Balkáně.

Jedna místnost - většinou umělohmotné židličky nebo vyřazené školní židle, umakartové stolečky a igelitové ubrusy, jasně, ale to není to podstatné. Pult, v něm pár vaniček s hotovkami typu plněné papriky, guláš, zapečené fazole. Recepty klasické balkánské, u nás bohužel aby pohledal (neboť tzv. tradiční česká kuchyně se dnes vlastně skládá z české "číny", smažáku a kuřecích prsou na minutku - opravte mne). Jsou to jídla chutná, levná, kvalitní a sytá. Na Balkáně není extra lacino, něco v poměru kvalita x cena tam bude příznivější než u nás díky tomu, že bývá časté, že jeden podnik tam jateční zvířata současně chová, poráží a zpracovává. Pracovní síla je tam levnější a tlak na zisk nižší, podniky taky často nebývají v nájmu, ale ve vlastním. Ale je tohle to klíčové?

Řekl bych, že není. Je doba oběda, jeden má hlad, zajde sem, mrkne do várnice - tohle si dám, dostane na talíř kopec, k tomu pečivo, skleničku, aby si natočil z kohoutku (pivo nebo limču si může přikoupit), sedne si, naháže to do sebe, chvíli se blaženě rozvalí, k tomu si dá dobrý kafe, případně i se zákuskem. Tohle u nás tak trochu suplují vietnamské jídelny, jenže to je pro našince, co se chutí týče, pořád přece jenom trochu exotika.

Jinak se u nás prostě hraje na "restaurace". Říkám "hraje" a taky to tak myslím. Vzorem je ideální restaurace, kam se chodí s dámou na večeři. Ale tolik lidí s plnou peněženkou tudy nechodí, takže se udělá kulisa, různě se to načančá, vymyslí prima název, do kuchyně nakoupěj polotovary a jede se. Takže ve výsledku se člověk chce najíst, musí přebírat jídelní lístek, většina názvů mu houbeles řekne, musí spoléhat na instinkt a naději, co umírá poslední, instinkt zavelí tohle, ale tohle teď už není (i jiní mají své instinkty), tohle je, ale - než to přinesou, pak je to něco z něčeho nějak shňácaný, vokořeněný, pořádně vosolený a na to, co tam člověk, kterej se chtěl akorát najíst, ne stolovat, drahý a stojí to čas, tudíž příště prostě instinkt zavelí "do mekáče". To, co spoustu českých restaurací drží při životě, je točený pivo. Nebejt piva, pes by po nich neštěk.

Předchozí 

Tip: Chcete uveřejnit zajímavou informaci také na hlavní straně Rodina.cz?
Autor příspěvku: Registrovaný
Do této diskuze mohou přispívat pouze registrovaní uživatelé.
Název:

Text:

Pokud nejste robot, odpovězte na otázku: 3+2= 
:-) ~:-D ~;) ~;(( ~:( ~k~ ~j~ ~f~ ~g~ ~Rv ~R^ ~s~ :-© ~l~ ~m~ ~n~ ~o~ ~p~ ~q~ ~2~ ~t~ ~v~ ~w~ ~x~ ~y~ ~z~ ~a~ ~b~ ~c~ ~d~ ~e~ ~h~ ~3~ ~4~ ~5~ ~6~ ~7~ ~8~ 
Pravidla diskuzí:
Je nepřijatelné vkládat příspěvky, které jsou neplacenou reklamou (chcete-li reklamu, kontaktujte redakce@rodina.cz), které jsou urážlivé, vulgární, rasistické nebo v rozporu se zájmy serveru Rodina.cz. Redakce si vyhrazuje právo takové příspěvky odstraňovat.

Přečtěte si pečlivě úplná pravidla diskuzí.

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2024 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.