Já si myslím (a vím, že mi to tu budete argumentami vyvracet), že vláda prodej ve svátcích ve velkých obchodech zakázala proto, že si neví rady s dodržováním zákoníku práce v řetezcích.no právě. místo, aby vláda myslela na zaměstnance a řešila situaci, kdy zaměstnavatelé na zákony prdí, tak vymyslí další zákon
navíc zákon pro velmi malou skupinku zaměstnanců, tedy co bude následovat? další zákon pro zaměstnance prodávají oděvy, další zákon pro zdravotníky (protože ani tam se se zákoníkem práce moc ne*serou a to včetně nemocnic spadajících pod stát), a potom udělají ještě extra zákon třeba pro zaměstnance na velkých stavbách a dalším krokem bude třeba pro zaměstnance na malých stavbách... když by místo chrlení nových a nových zákonů prostě stačilo posvítit si na dodržování těch stávajících? protože čím víc zákonů, tím větší legislativní nepřehlednost a pocit, že ať dělám, co dělám, legislativních norem je tolik, že slušný podnikatel je stejně nemůže zvládat plnit všechny, tak je akorát potřeba vybrat si ty nejdůležitější? (jak se kdysi doslech můj drahý ex na semináři pro podnikatele, placeném z evropských fondů)?
jenomže ono je pro politiky samozřejmě jednodušší vychrlit další nový zákon, který ještě ani pořádně nezačal platit, a už se veřejně spekuluje, jak jej lze legálně obejít, než vynutit si dodržování zákonů existujících
a mmch k čemu tedy jsou odbory? k tomu, aby jalově žvanili do televize a zviditelňovali se, nebo aby hejbli zadkem a starali se o své ovečky v konkrétních podnicích? pff, kdysi jedna moje kolegyně, členka odborů, řešila přístup našeho vedoucího pracovníka k našim přesčasům s vedením odborové organizace u našeho zaměstnavatele. jo, odborový právník jí odkejval, že náš nadřízený porušuje zákoník práce, nicméně on sám (ten nadřízený) je členem odborů a sedí v jakési komisi či čem, a oni jako odobry přece nepůjdou proti svému kolegovi, takže si má poradit, jak sama umí, odbory jí nepomůžou