Milá Markéto!
Myslím, že bych měla reagovat na Vaše poznámky, i když se původně jednalo o odlišný problém. Ty zkažené zoubky jsem konzultovala (bylo to už asi před 2 lety ) se zástupcem výrobce instantních dětských čajů a ten mi potvrdil, že se tyto případy skutečně stávají. O mechanismu vzniku tohoto poškození toho moc nevím, ale neriskovala bych... Že se z cukru kazí zuby, to už bylo, myslím, vědecky dokázáno. Mateřské mléko obsahuje laktózu, a ta je pro zoubky údajně méně škodlivá.
Otázka toho, jestli nutit dětem na žízeň mléko by spíše měla být položena opačně. Byla řeč o kojencích a proto by spíš bylo vhodné se zeptat, jestli je dobré nutit miminkům čaj při každém náznaku nespokojenosti, který by se mohl považovat za žízeň. Pokud předpokládáme, že kojené dítě kromě mléka nic nepotřebuje a vyskytnou se podmínky (třeba letní vedro), při
kterých by děťátko mohlo plakat z důvodu žízně, tak by snad bylo vhodnější podat trochu vody.
Většina bylinek je vyhláškou uznána jako léčivo,
protože obsahuje léčivé látky, a všechny léčivé látky mají i vedlejší účinky a z toho vyplývá i jejich použití: měly by se používat jako lék a ne jako potravina. Například běžná součást dětských čajů heřmánek obsahuje silice, které mohou dráždit žaludeční sliznici. Snad jsem to jakžtakž vysvětlila, na druhou stranu bych nechtěla ani nikoho vyděsit, myslím, že důležité je zvolit si svoji vlastní cestu. Nakonec každý asi žijeme svůj život v kompromisu mezi tím,co je správné a co ne.Přeju Vám i Vaší holčičce hodně zdraví
Předchozí