Hanulko,
proč by jako na rakovině tlustého střeva měli být Češi nějak geneticky závislí.
Ta závislost se týká opravdu jen závislosti na určitých potravinách (masu, mléku, ...), protože Čech jak nemá flákotu alespoň 5x týdně, tak hned nabyde dojmu, že musí nutně umřít na podvýživu.
Genetická zátěž, aby se dala v genetickém materiálu vůbec prokázat, vzniká až po velmi dlouhé době. Kromě toho vědec musí ještě také vědět, kde hledat a co hledat.
Genetickou závislost lze velmi snadno vyvrátit. Svého času byly tuším v rakovině tlustého střeva na prvním místě USA. Stačilo pak jen, aby jako modní vlna u nich nastoupilo vegetariánství a jiné trendy zdravé výživy. Měli okamžitě během pár let po prvenství.
Naopak přistěhovalci do USA z Číny a Japonska, pokud přešli na živočišný typ stravy Američanů, měli během krátké doby ve své populaci prakticky stejný výskyt různých druhů rakovin, jaký měli Američané.
V Číně a Japonsku se přitom u místního obyvatelstva tyto nemoci prakticky vůbec nevyskytovaly.
Zvláště dobře se to dalo vysledovat na rakovině prsu. Konzumování mléčných výrobků ve zmíněných zemích do ne tak úplně dávné doby prakticky neexistovalo, proto její výskyt byl minimální.
Při přestěhování do USA se japonské a čínské ženy dostaly během jedné generace na několikanásobky hodnot ve svých původních zemích.
Zároveň v těch čínských a japonských komunitách, ve kterých se zachovalo tradiční stravování (bez mléka a mléčných výrobků) k žádnému zvýšení nedošlo.
Pochopitelně tam přetrvávaly zase rakoviny typické pro východní země.
Moribundus tady také psal o vybití dobytka během Druhé světové války (Holandsko?).
Tehdy došlo skutečně během pár let prakticky k vymizení určitých typů rakovin.
Po válce pak naopak došlo při obnově dobytkářství k rychlému zyšování jejich počtu.
Těžko tedy hledat ještě pádnější důkazy, že určité potraviny mohou za určité nemoci.
Rčení "všeho s mírou" se může časem také vymstít, protože se zjišťuje, že jíme-li určité nezdravé potraviny v menším množství, nástup onemocnění začíná jenom o něco později. Je jasné, že jsou i výjimky.
S tou vlákninou máš pravdu, protože i s ovocem a zeleninou se musí umět zacházet.
Předchozí