Mě berou mrákoty, když si přečtu jídelníčky ve školkách.Jsme rodina alergiků, postupně jsme se dopracovali k vegetariánství (občas ryba, děti kuřecí a krůtí maso). Moje sestra žije v Německu, kde jsou školky bez jídla, mamky chystají dětem jídlo doma a ve školce jim ho ohřejí. Uvítala bych to i tady, chápu, že je těžké všem vyhovět, navíc každé dítě to má s jídlem jinak. Jídlo je strašně důležité. Synovec byl hodně citlivý, ekzémy, alergické reakce téměř na všechno, jeho dětský lékař (v Německu) mu zakázal konvenční stravu, žádný lepek, mléko, maso jen rybí a kuřecí, a spravilo se to. Můj syn byl na tom lépe, snažila jsem se už v těhotenství, teď je v pohodě, žádné reakce ani nemoci, jen občas se osype po babiččině řízečku nebo gulášku. Pátrám poškolce se vstřícným přístupem, ale v našem okolí mají školky společnou hromadnou vývařovnu, a hrozně se diví, co si ty matky vymýšlejí (ještě za ty peníze). Je nás takových víc, takže se chystáme na hromadnou nátlakovou akci, ale nevím, jestli to pomůže. Mají se měnit normy, takže doufám, jinak syna budu vozit jinam. Příklad stravy pro 3-leté dětiu nás: prejt se zelím, štěpánská h. pečeně s knedlíkem, škvarková pomazánka...Tak já se 3 roky piplám s jídlem, všude o tom píšou, a pak ho dám do školky, kde do něj nacpou segedín s knedlíkem. Nechápu. Ohánějí se cenou, já bych si klidně připlatila, i když dle mých zkušeností se dost ušetří, když se tak často nevaří maso. Spíš je to o pohodlnosti a nechuti něco měnit.
Předchozí