Deníky Fotoalba Recepty Bazar Vzkazy
    

Všechny naše deníky

  • Akce  (1 článek)
    tipy na zajímavé akce
  • Ekofarmy  (2 články)
    Kde nakoupit ze dvora, kam na dovolenou...
  • Jak na to  (1 článek)
    Jak přidávat články, obrázky apod. Jak funguje deník. Tipy, triky a rady.
  • Jídelníčky  (5 článků)
    pro prcky aneb co jí naše dětičky...
  • Literatura 
    Tipy na zajímavé knížky o zdravé výživě, kuchařky, knihy o ekologii apod.
  • Odkazy  (14 článků)
    Užitečné adresy ze světa eko a bio a vůbec trvale udržitelného života, třeba i trochu ekodomácnosti, třídění a tak ;-)
  • Recepty  (6 článků)
    Zdravé dobrůtky pro všechny, slané sladké, zkrátka bio :-)
  • Restaurace, kavárny 
    tipy na podniky, kde se dá zdravě a dobře najíst , kam se dá jít s dětmi, kde se nekouří ...
  • Tipy na dobrůtky  (1 článek)
    Máte nějakou biodobrůtku, bez které byste se neobešli? Nějaký tip, který můžete doporučit? Víte o nějaké novince? Sem s tím, pište, co vás tak zaujalo :-)
  • zajímavosti  (2 články)
    různé,alternativní styl života,etnika,moda...

[<<Předchozích 10] Poslední články ze všech deníků 1120 z 41 [Dalších 21 >>] 
 biooblečení pro dospěléBIO oblečení

www.biosfera.cz
www.dobrykramek.cz
www.plinky.cz - dámské hygienické potřeby z biobavlny

Více ...
Vložil: Biomamka dne 6.7.2006| 1 komentář | Přidej komentář | Poslat mailem
 KimpiraRecepty

Kimpira

Lopuch větší známe především díky jeho malým bodlákovitým kuličkám, které se snadno přichycují na oděv, případně díky jeho velkým listům, které lze v přírodě využít v případě nouze místo toaletního papíru. Asi ale netušíte jakým léčivým zázrakem je jeho kořen, který byl dříve běžnou součástí stravy našich předků. Lopuch je považován za jednu z nejléčivějších divokých zelenin vůbec. Pravděpodobně ještě objevíme zapomenuté tradiční způsoby jeho přípravy, zatím si však popíšeme jeden z nich. V Japonsku tento pokrm nazývají Kimpira a připravuje se z kulturní formy Lopuchu, v našich podmínkách můžeme použít však jeho divokou formu. Příprava je v celku prostá.


Lopuch větší - Articum (lappa) major: celá rostlina, kořen
(Tip: kořeny se sbírají na podzim v prvním roce růstu, či brzy na jaře. Později, když lopuch kvete, jsou kořeny již dřevnaté).

RECEPT:

Kimpira

Očištěný lopuchový kořen nakrájíme na plátky nebo nastrouháme. Stejným způsobem připravíme mrkev. Poměr 1:1. Mírně osmahneme na trošce kvalitního oleje, podlijeme troškou vody nebo zeleninového vývaru a přidáme pár kapek kvalitní sójové omáčky. Přikryjeme a dusíme min. 30 min. Kořen musí být zcela měkký, voda vydušená.

Kimpira je zeleninový pokrm s neobyčejně silným energetický nábojem. Léčí kožní problémy, ledviny a močový měchýř. Je vhodný při diabetes, všech vážných chorobách či rekonvalescencích. Příznivě působí na žaludek, játra, střeva a žlučník. A pokud si myslíte, že jste zdraví, potřebujete ho zrovna tak :-). Naše demineralizované tělo a oslabené orgány nám za něj skutečně poděkují.

Postup v obrazech aneb malé dobrodružství při přípravě kimpiry:

1/ Najít lopuch

2/ Připravit ho na transport do naší kuchyně

3/ Opatrně ho vyjmout ze země

4/ Pochválit ho jak pěkně narostl

5/ A pak už se s tím moc nemazlit a kořen pěkně nakrájet (či nakrouhat)

6/ Přidat stejné množství mrkve

7/ Podusit jej až je pokrm měkký

8/ A pak už si jen blaženě pochutnávat :-)

Kimpira je velice příjemný pokrm. Jeho lahodnou chuť snad ani nedokážu popsat. Je přesně akorát... no prostě to zkuste sami :-).

Více ...
Vložil: Biomamka dne 5.7.2006| Bez komentářů | Přidej komentář | Poslat mailem
 co takhle dát si špenát?Recepty

Což takhle dát si špenát?


(Špenát z planých rostlin + seitan, kuskus, dýňová semínka, obloha)

Chutný špenát lze připravit i z těch nejjednodušších surovin, které najdete na svojí zahrádce či ve volné přírodě. Velice se nám osvědčila Bršlice kozí noha, známý to vytrvalý "plevel", který se i nám vyskytuje v rohu zahrady a jsme za to rádi. Použít lze mladé i starší lístky, mladší jsou příjemně křupavé a občas je jíme i syrové, jsou však příliš chuťově intenzivní, tedy se nenechte případně odradit a použijte je tepelně upravené. Bršlice byla oblíbený pokrm našich předků, dodává energii a vitalitu, podporuje trávení, obsahuje vitamíny A a C, cenné bílkoviny a minerály.


Bršlice kozí noha - Aegopodium podagraria

RECEPT:

Špenát z bršlice

Osmahneme cibulku, přidáme trochu utřeného česneku a sůl, podlijeme troškou vody či zeleninového vývaru (můžeme ale nemusíme zahustit trochou jemné celozrnné mouky), přidáme najemno nakrájené spařené lístky bršlice a dusíme cca 10-15 minut. Ochucujeme dle potřeby (my používáme umeocet a popřípadě troškou sójového mléka).

Takových užitečných bylin znali a používali naši předkové více. Například Merlík všedobr, tomu se dokonce lidově říkalo planý špenát. My v našich zahrádkách často vídáme jeho příbuznou červenou Lebedu zahradní. Merlíků je velké množství a všichni z této "rodiny" jsou jedlí. Produkují dostatek hmoty a sami se vysemeňují, tedy vás mohou překvapit a objevit se kdekoliv na zahrádce.

Merlík všedobr Lebeda zahradní
Merlík všedobr - (Chenopodium bonus-henricus) Lebeda zahradní - (Atriplex hortenzis)

Samozřejmě lze pro přípravu špenátu použít i dobře známou Kopřivu dvoudomou, tu jste možná viděli používat i svojí babičku. Nejchutnější jsou kopřivy na jaře, později berte především měkké horní lístky a samozřejmě dejte pozor ať se nespálíte při jejím sběru :-) Před použitím jí spařte, vodu můžete použít do koupele, na vlasy či jako hnojení na rostliny. Postup na výrobu špenátu je obdobný jako z bršlice.


Kopřiva dvoudomá - Urtica dioca

Úžasný je špenát z Kostivalu lékařského, ten konkuruje naprosto všem výše zmíněným kolegům z branže. Řekla bych že jeho lístky jsou po tepelné úpravě prostě nejšťavnatější a nejlahodnější. Další výhodou je jeho složení, kromě užitečných minerálů a stopových prvků disponuje tolik diskutovaným vitamínem B12, což samozřejmě prospěšné pro ty z nás, kteří nekonzumujeme maso. Kostival je doslova multi-funkčí a je hojně v ekozahradě používán, proto by v ní neměl chybět. Navíc je chráněný, není tedy vhodné ho sbírat ve volné přírodě. Dají se koupit jeho semínka a snadno se množí dělením trsu.


Kostival lékařský - Symphytum officinale

Na špenát lze použít samozřejmě mnoho dalších planých rostlin, případně jejich různé kombinace. Uvedla jsem ty, s kterými mám osobní zkušenost a zdají se mi vzhledem k častosti výskytu a velikosti listů nejperspektivnější. V praxi uvidíte, že i z "náruče" bylin připravíte "pouze" dvě menší porce špenátu. A časem budete možná litovat, že toho "plevelu" nemáte na zahrádce více :-)

 

Více ...
Vložil: Biomamka dne 5.7.2006| 1 komentář | Přidej komentář | Poslat mailem
 smažené listy v těstíčkuRecepty

Smažené listy v těstíčku

            Velice rychlé, velice snadné, velice chutné. Zkuste to, je to efektní a úspěch je zaručen.

            Použít lze veškeré tužší listy, jedlých planých rostlin. Čím větší, tím lepší (má to však svou míru:-). Ideální je například Kostival lékařský - Symphytum  officinale. Jeho listy jsou lahodné, léčivé a stále obrážejí. 

RECEPT:

Kostivalové listy v těstíčku

Použijeme těstíčko z celozrnné mouky, vody, soli a trochu kukuřičného škrobu. Do těstíčka namáčíme mladé lístky a pečeme na pánvi v kvalitním oleji Těstíčko lze též připravit z jemné hrachové mouky (tzv. hrašky)

3 varianty těstíček:

1/ Těsto z tzv. hrašky (najemno namletý hrách, směs obilovin, koření), černého sezamu a vody

2/ Těsto z kukuřičného škrobu, sójové omáčky Shoyu a vody

3/ Těstíčko z celozrnné pšeničné mouky, soli a vody

                Všechny tři varianty těstíček mají něco do sebe. Každá je chuťově odlišná a dodá jídlu jiný nádech. 

                Hrát si lze i s obměnami lístků a použít můžeme vše, co máme po ruce. Například oba druhy Jitrocele jsou jedlé, lístky při obalování drží tvar a smažením se zjemní.


Jitrocel kopinatý - Plantago lanceolata                              Jitrocel větší - Plantago major

             Jitrocel obsahuje minerály, železo, křemík, vitamín C, uvolňuje hlen, upravuje stolici, pomáhá při krvácení. Určitě víte, že pokud si poraníte kůži, je účinné si na ní přiložit právě jitrocelový list. 
            Planých bylin, které lze upravit rychlým osmahnutím v těstíčku (odborně se tomu říká tempura), naleznete určitě více.
Přeji dobrou chuť a příjemné kulinářské zážitky

Více ...
Vložil: Biomamka dne 5.7.2006| Bez komentářů | Přidej komentář | Poslat mailem
 kosmaticeRecepty

Kosmatice

            Tradiční pokrm našich předků, který se na mnoha místech ještě udržel. K jeho přípravě vám stačí málo. Hlavní ingrediencí jsou totiž květy černého bezu.

RECEPT:

Kosmatice

1/ Nastříháme si květenství černého bezu
2/ Obalíme ho v těstíčku (viz recept Smažené listy v těstíčku)
3/ Osmažíme ho na kvalitním oleji (nelépe lisovaném za studena)

Tip: Ke všem "smaženinám" si určitě připravte syrový salát, nejlépe z ředkví či ředkviček, velice dobře pokrm vyrovnávají.

Krok za krokem aneb není nad to, vidět vše na vlastní oči:

Dají se konzumovat květenství rozkvetlá i těsně před rozkvětem

Obalený květ osmažený na jedné straně, nůžkami zbavíme šťopek a...

...osmažíme na druhé straně

Pak už jen servírovat. 
Zde: celozrnná rýže, zeleninové hranolky, salát s ředkvičkami, kosmatice (2ks)

Kosmatice se může stát chutným doplňkem vašeho talíře. Aroma černého bezu je v ní nezaměnitelné. Z květů si můžete také připravit chutný letní nápoj: vložte bezové květy do studené vody a nechte odstát. Po několika hodinách bude mít nápoj grepovou příchuť (!), my už mu neřekneme jinak než "grepík".

Více ...
Vložil: Biomamka dne 5.7.2006| Bez komentářů | Přidej komentář | Poslat mailem
 ekosadEkofarmy

http://www.bioproduct.sk/

Více ...
Vložil: Biomamka dne 5.7.2006| Bez komentářů | Přidej komentář | Poslat mailem
 stany,týpí,jurtyOdkazy

http://www.indios.cz/

Více ...
Vložil: Biomamka dne 5.7.2006| Bez komentářů | Přidej komentář | Poslat mailem
 slovenský biomagazínOdkazy

http://www.biospotrebitel.sk/

Více ...
Vložil: Biomamka dne 5.7.2006| Bez komentářů | Přidej komentář | Poslat mailem
 slovenský bioobchůdekOdkazy

http://www.ekoobchod.sk/hlavna/

Více ...
Vložil: Biomamka dne 5.7.2006| Bez komentářů | Přidej komentář | Poslat mailem
 Příkrmy kojenců (MUDr.Hofhanzlová)-2.částRecepty pro nejmenší
Poradna o zdravém způsobu života a homeopatie

MUDr.Judita Hofhanzlová
http://calendula.cz/

Čeho se při přípravě zeleninových příkrmů vyvarujeme

  • polívky připravujeme vždy čerstvé
  • vyjimečně podáváme kupované konzervičky
  • do roka nesolíme, spíše vaříme ze sladších druhů zeleniny
  • zelenina nesmí být nahnilá, plesnivá, předem okrájená nebo naporcovaná
  • mražená zelenina ztrácí do značné míry svou výživovou hodnotu
  • brambory nesmí být naklíčené, zelené nepoužívat je déle než do února
  • do roka nezařazujeme do polévek maso ani vejce, představují příliš velkou bílkovinnou zátěž pro dítě

Mléko

  • Děti jsou velmi citlivé na bílkovinu kravského mléka, proto částečně kojeným dětem nahrazujeme mléčné příkrmy rýžovými odvary.
  • Děti, které jsou kojeny, nepotřebují mléčný příkrm!!!
  • Plné kravské mléko nemůžeme zařadit do jídelníčku do 3 let, tzn. že do 1 roku nepodáváme jogurt, sýry nebo tvarohové v výrobky, jogurt bílý přidáváme jen po 1- 2 lžičkách do kaší nebo krémů, pokud ale kojíme není to potřeba
  • plné kravské mléko je třeba ředit v poměru 1 díl mléka a 2 díly vody, plné kravské mléko obsahuje velké množství bílkovin, které malé děti příliš zatěžují

Kaše
a/ nekojeným dětem
- nahrazujeme některé denní mléčné příkrmy (1 -2) rýžovými odvary (uvedeny výše)
- kaše můžeme začít podávat od 5 měsíce
b/ kojeným dětem
podáváme kaše od 7 - 8 měsíce

  • do 10 měsíce podáváme dětem kaše bez lepku - jáhly, pohanka, kukuřičná krupice, rýže
  • po 10 měsíci můžeme podávat kaše vločkové z velmi jemných ovesných vloček
  • z celozrnné pšeničné nebo špaldové mouky připravujeme kaše až kolem roku, kvůli obsahu pšeničného lepku
  • kaše připravujeme ve vodě
  • kaše můžeme ochutit medem (přidáme do kaše před koncem varu a odstavíme), ječmennou nebo rýžovou sladěnkou
  • kaše můžeme po 6 - 7 měsíci vylepšit ovocem - jablíčkem čerstvým nebo podušeným, občas kouskem banánu nebo jiným ovocem, které není ostré a vyroste a uzraje u nás
  • do každé kaše přidáme na špičku nože máslo nebo kapku panenského oleje
  • kaše připravujeme z celých zrn - jáhly, pohanka, kukuřičná krupice, tyto alespoň 3 hodiny namáčíme ve vodě a vaříme 15 - 20 minut, poté můžeme ještě rozmixovat, základ kaše by měly vždy tvořit jáhly ostatní obiloviny do jáhel v menším množství přidáme
  • kaše můžeme připravovat z celozrnné mouky - jáhlové, pohankové, kukuřičné, rýžové, mouku si však sami nameleme před přípravou kaše, protože rychle žlukne a stává se hořkou stačí k tomu mlýnek s kličkou na kávu (ve kterém ovšem kávu nemeleme)
  • do každé kaše můžeme přidat malou špetku amarantové mouky, je velmi bohatá na minerály
  • co nejméně připravujeme kaše instantní, snažíme se připravovat kaše z původních, co nejméně zpracovaných surovin, je to velká prevence alergií u dětí
  • nesladíme kaše cukrem, děti jej do 1 roku špatně tráví
  • pokud podáváme dětem bramborové kaše, alespoň polovinu brambor nahradíme rozvařenými jáhlami a vylepšíme je jemně nastrouhanou zeleninou a nasekanými zelenými natěmi.

Ovoce

  • podáváme dětem ovoce, které vyroste u nás, které právě zraje nebo které je přirozeně uskladněno
  • ovoce není důležitou součástí jídelníčku, proto není třeba mít obavy pokut dítě ovoce odmítá
  • začínáme krátce podušeným oloupaným jablíčkem nebo čerstvé jablíčko rozmixujeme s vroucí obilovinou
  • nepodáváme ostré druhy ovoce
  • banány podáváme jen občas a ne celé, jen jejich část
  • v mraženém ovoci se výrazně snižuje jeho výživová hodnota
  • kompotované ovoce nepodáváme, dítě do 1 roku špatně tráví cukr, můžeme ovoce zavařit bez cukru nebo s medem

Pečivo

  • po 10 měsíci můžeme, zejména pokud to děťátko vyžaduje, zařazovat do jídelníčku pšeničnožitné pečivo nebo chleba
  • chleba natíráme máslem, nepoužíváme margaríny
  • chleba můžeme potřít drobně nastrouhanou zeleninou například mrkví, kedlubničkou nebo ředkvičkou, do másla můžeme vetřít drobně nasekané zelené natě- pažitku, petrželovou nať, vojtěšku alfalfa
  • do másla můžeme vetřít na prášek roztlučené nebo rozemleté sezamové, dýňové nebo slunečnicové semínko
  • chlebíček nakrájíme dětem na kostičky

Nápoje
Nemusíme se příliš trápit dodržováním pitného režimu u dětí do 1 roku, sami přirozeně cítí žízeň a o pití si nějakým způsobem řeknou. Kojené děti nepotřebují žádné další tekutiny, mateřské mléko je dostačující, když mají žízeň chtějí být kojeny častěji. Pokud kojenému dítěti začneme dávat čaj, zasytí se, nesaje tolik mléko od maminky a tvorba mateřského mléka se snižuje. Na žízeň podáváme dětem dobrou pramenitou vodu z ověřeného zdroje nebo balenou kojeneckou vodu
Čaje doporučuji

  • ovocné, ne však kupované, ale z čerstvého ovoce, které zalijeme vroucí vodou, tvrdé druhy ovoce můžeme krátce povařit
  • čaj z maliníkového a ostružiníkového mladého listí
  • šípkový čaj z celých nadrcených šípků, které zalijeme horkou vodou necháme alespoň 3 hodiny vyluhovat, poté můžeme lehce přihřát a přelijeme přes sítko, do kterého jsme vložili vatičku
  • obilný čaj z ječných krup : Kroupy v bio kvalitě opražíme na suché pánvi do voňava, 2 polévkové lžíce krup vsypeme do 350 ml vroucí vody, 10 minut vaříme a 10 minut luhujeme, můžeme podávat i těm úplně nejmenším nekojeným dětem. Čaj je též výborný u onemocnění horních cest dýchacích nebo u teplot, snižuje horečku.

Čeho se u nápojů vyvarujeme

  • nedáváme dětem instantní čaje
  • čaje nesladíme, děti pijí sladké čaje ne na žízeň, ale protože jim chutnají, zejména pokud je dostávají ve flašce s dudlíkem, zasytí se a zejména malí jedlíci mají problémy s jídlem, nechtějí přijímat příkrmy
  • nesladíme cukrem také proto, že děti do roka cukr špatně tráví
  • nepodáváme dětem 100% ovocné šťávy
  • zelený a černý čaj nepatří do kojenecké výživy, je to něco jako káva
  • dětský čaj podáváme dětem jen nachlazeným nebo s průjmem, není určen na žízeň, obsahuje heřmánek, kterým se děti snadno předávkují - poté trpívají bolestmi bříška z nadýmání, zelenými stolicemi až průjmem, jsou podrážděné
Více ...
Vložil: Biomamka dne 4.7.2006| Bez komentářů | Přidej komentář | Poslat mailem
[<<Předchozích 10] Poslední články ze všech deníků 1120 z 41 [Dalších 21 >>] 
Technická podpora: na této adrese. (C) 1999-2011 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.