Deníky Fotoalba Recepty Bazar Vzkazy
    

Všechny naše deníky

  • Akce  (1 článek)
    tipy na zajímavé akce
  • Ekofarmy  (2 články)
    Kde nakoupit ze dvora, kam na dovolenou...
  • Jak na to  (1 článek)
    Jak přidávat články, obrázky apod. Jak funguje deník. Tipy, triky a rady.
  • Jídelníčky  (5 článků)
    pro prcky aneb co jí naše dětičky...
  • Literatura 
    Tipy na zajímavé knížky o zdravé výživě, kuchařky, knihy o ekologii apod.
  • Odkazy  (14 článků)
    Užitečné adresy ze světa eko a bio a vůbec trvale udržitelného života, třeba i trochu ekodomácnosti, třídění a tak ;-)
  • Recepty  (6 článků)
    Zdravé dobrůtky pro všechny, slané sladké, zkrátka bio :-)
  • Restaurace, kavárny 
    tipy na podniky, kde se dá zdravě a dobře najíst , kam se dá jít s dětmi, kde se nekouří ...
  • Tipy na dobrůtky  (1 článek)
    Máte nějakou biodobrůtku, bez které byste se neobešli? Nějaký tip, který můžete doporučit? Víte o nějaké novince? Sem s tím, pište, co vás tak zaujalo :-)
  • zajímavosti  (2 články)
    různé,alternativní styl života,etnika,moda...

[<<Předchozích 20] Poslední články ze všech deníků 2130 z 41 [Dalších 11 >>] 
 Příkrmy kojenců (MUDr.Hofhanzlová)-1.částRecepty pro nejmenší
Poradna o zdravém způsobu života a homeopatie

MUDr.Judita Hofhanzlová
http://calendula.cz/


Calendula pomáhá přirozenému životu.

Příkrmy kojenců

Kojené děti
Oficiálně se doporučuje zařadit první přikrm po ukončení 6 měsíce, pokud však dítě příkrm odmítá, je plně kojené a prospívá, je čiperné, čilé, dobře se vyvíjí, můžeme plně kojit dále celý 7, 8 měsíc. Maminka sama nejlépe pozná, co její děťátko potřebuje.
Částečně kojené nebo nekojené děti
Zařazujeme přikrm po ukončení 5 měsíce. Částečně kojeným dětem je možné místo mléčného příkrmu vařit rýžové odvary již od 1 měsíce, pokud ovšem maminka také kojí.
Rýžový odvar
: půl hrnku (250ml) směsi rýže natural a sladké rýže namočíme na 12 hodin do 1l vody a v téže vodě vaříme na mírném ohni 2- 3 hodiny v normálním hrnci, ne v tlakovém. Přes husté síto propasírujeme, případně ještě naředíme převařenou vodou na požadovanou hustotu. Můžeme uvařit na 2 dny dopředu, uchováváme v chladničce. Ohříváme v teplé lázni, nikdy ne v mikrovlnné troubě. Do 4 měsíce se snažíme neochucovat, později můžeme přisladit medem nebo ječmennou nebo rýžovou sladěnkou nebo rozmixujeme s oloupaným čerstvým nebo dušeným jablkem, kouskem banánu, větším dětem s jiným ovocem, které jim chutná.

První nemléčný příkrm - zeleninovo-obilná polévka
se připravuje z těchto surovin :

  1. Alespoň ze dvou druhů zeleniny
  2. Celozrnné obiloviny
  3. Zelené natě
  4. Tuku
  5. Vody
ad 1) Zelenina
  • vaříme ze zeleniny, která vyroste v naší zemi
  • ze zeleniny, která právě zraje
  • ze zeleniny, která je přirozeným způsobem uskladněna
  • ze zeleniny střední velikosti
  • ze zeleniny z vlastní zahrádky nebo bio kvality, která není uměle hnojena ani ošetřena chemickým postřikem, PRO BIO Šumperk vydává každý rok bulletin se seznamem bio zemědělců ve všech krajích
  • každý den vaříme polévku čerstvou z čerstvě okrájené nebo nastrouhané zeleniny
  • základem polévky by měla být mrkev, různé druhy dýní, cuket, zejména dýně hokaido
  • dále přidáváme do polévek černý kořen, kedlubnu, ředkvičku, zelený hrášek, bílou část pórku, brokolici, salát, špenát, červenou řepu - tu však delší dobu vaříme
  • brambory přidáváme jen občas ne častěji než 1-2x týdně, raději je nahrazujeme dýní hokaido nebo obilovinami, nesmí být zelené ani naklíčené
  • malou část zeleniny můžeme přidat do polévky ke konci varu jemně nastrouhané čerstvé, odstavíme a necháme 10 minut dojít

ad 2) Obiloviny

  • do 10 měsíce bez lepku : rýže, jáhly, kukuřičná krupice, pohanka, amarantová mouka (přidáváme do polévky jen po špetkách)
  • od 10 měsíce s lepkem : jemné ovesné vločky, obilné klíčky žitné a pšeničné, kroupy, pšeničná a špaldová mouka se doporučuje podávat až v roce
  • obiloviny několik hodin namáčíme ve vodě
  • kromě rýže a krup vaříme obiloviny 15 až 20 minut do rozvaření, rýži a kroupy vaříme podle druhu déle, vždy do rozvaření alespoň 1 - 1,5 hodiny
  • obilovin přidáváme jen malé množství na 1 HR asi 1ČL neuvařených
  • amarantovou mouku přidáváme jen po špetkách

ad) 3 Zelené natě

  • do každé polévky přidáme po odstavení z plotýnky zelené natě - pažitka, petržel, vojtěška alfalfa
  • na jaře přidáváme po lístečcích jedlé plané byliny - kopřiva, lístek fialky, lístek bršlice kozí nohy…
  • jsou důležitým zdrojem vápníku a železa

ad) 4 Tuk

  • přidáváme do hotové polévky, kvůli správnému vstřebávání látek rozpustných v tucích
  • na špičku nože máslo
  • 1 - 2 kapičky panenského za studena lisovaného oleje - sezamový, slunečnicový, olivový, dýňový

ad) 5 Voda

  • dobrá pramenitá voda ze známých ověřených zdrojů
  • pokud nemáme jinou možnost tak balenou kojeneckou vodu
Více ...
Vložil: Biomamka dne 4.7.2006| Bez komentářů | Přidej komentář | Poslat mailem
 jak si doma vyrobit sýryOdkazy

http://jaknato.webpark.cz/HTML/Index.html

Více ...
Vložil: Biomamka dne 4.7.2006| Bez komentářů | Přidej komentář | Poslat mailem
 bioreceptář-přirozená stravaOdkazy

http://www.detiapriroda.cz/bioreceptar.html

Více ...
Vložil: Biomamka dne 4.7.2006| Bez komentářů | Přidej komentář | Poslat mailem
 odkaz na křupkyOdkazy

http://www.darvit.cz/

Více ...
Vložil: Biomamka dne 4.7.2006| Bez komentářů | Přidej komentář | Poslat mailem
 nakládání a konzervování dobrotOdkazy

http://www.labuznik.com/rec_cats.php?ParentID=128

Více ...
Vložil: Biomamka dne 4.7.2006| Bez komentářů | Přidej komentář | Poslat mailem
 odkaz na mlýnek na moukuOdkazy

http://www.vegetarian.cz/zajimavosti/mlyn2.html

Více ...
Vložil: Biomamka dne 4.7.2006| 1 komentář | Přidej komentář | Poslat mailem
 potravinová alergieOdkazy

http://www.potravinova-alergie.info/

Více ...
Vložil: Biomamka dne 4.7.2006| Bez komentářů | Přidej komentář | Poslat mailem
 probio-zajímavostiOdkazy

http://www.probio.cz/zajimavosti.htm

Více ...
Vložil: Biomamka dne 4.7.2006| Bez komentářů | Přidej komentář | Poslat mailem
 10-tero domácí ekologie a jinéOdkazy

http://www.biomonitor.cz/dde4.php

Více ...
Vložil: Biomamka dne 4.7.2006| Bez komentářů | Přidej komentář | Poslat mailem
 Šetrné odívání (1)BIO oblečení

Šaty z vláken ananasu a rašeliny aneb šetrné odívání

30. 4. 2004
PRAHA [Econnect]


-foto- „Sweatshops“ – tak Američané výstižně nazývají obchody, kde se prodávají oděvy, jejichž nízká cena je „vypocena dřinou“ (sweat = dřina) velmi špatně placené práce dělníků v Indii, Thajsku, Číně či Vietnamu. Všudypřítomné levné obchody jsou natolik lákavé, že často ztrácíme přehled, jak a kde bylo oblečení vyrobeno. Otázku, jak napravit situaci se snaží otevřít kampaň Šaty pro změnu. Americká Asociace organických spotřebitelů tak chce upozorňit i na to, že krása a hebkost materiálu vždy neznamená, že se jedná o ekologicky vyrobené oblečení.

Není bavlna jako bavlna

Bavlna pěstovaná na třech procentech obdělávané půdy je plodinou s celosvětově nejvyšší spotřebou pesticidů. Vzhledem k tomu, že pesticidy škodí půdě, živočichům i lidem jen ztěží tato bavlná může být považována za ekologicky šetrný výrobek. Přírodní zdravá bavlna – bez chemikálií a genového inženýrství – je pěstována jen v několika místech světa - například v Peru, Turecku a v Tanzanii.

Výčet chemikálií roste při zpracování vláken a barvení textilu. Chemické látky v textilu jsou přitom odpovědné za řadu alergií a dalších zdravotních potíží. V prodeji je nabízeno i oblečení vyráběné z geneticky modifikované bavlny, jejíž pěstování podle odborníků přináší také mnohá rizika (viz stránky Greenpeace).

Ecotton - organická bavlna

K životnímu prostředí šetrnou výrobou textilu se zabýval i mezinárodní kongres Intercot konaný naposledy v roce 2002. Cílem kongresu bylo mimo jiné rozšířit povědomí o existenci globálně platných textilních eco-značek. Evropské eco-označení uděluje například holandská organizace Skal (The Inspection Organisation for the Processing of Natural Fibres) Certifikát je udělován po přísném prověření zdrojů materiálů a technik použitých při procesu výroby. Po evropských certifikovaných obchodech je však třeba pátrat. Oblečení označené certifikovanou například značku Ecotton distribuuje holandská firma Weevil , ve Švýcarsku pak organizace Remei

Chcete vědět, co kupujete?

Platí pravidlo, že firmy, které ve své strategii dbají na životní prostředí, se o tom nezapomenou zmínit na svých propagačních materiálech. Tyto informace si však často není možné ověřit – zvláště některé nadnárodní firmy si údaji mohou vylepšovat svou poškozenou image.

Obecně by oděvní firmy a obchodní řetězce šetrné k životnímu prostředí, neměly používat materiály ze zvířat pěstovaných pouze pro jejich kůži. Mají mít zájem eliminovat škodlivé chemikálie užívané při výrobě a nebo balit zboží s ohledem na minimalizaci a recyklovatelnost obalů. Při transportu mohou místo silniční dopravy používat železnici. Podobné podmínky by měli vyžadovat i od svých subdodavatelů.

Pro zákazníky, kteří chtějí mít jistotu, jsou proto vždy čitelnější domácí firmy. Dáváme-li přednost výrobkům českých podniků, pomáháme navíc omezovat tranzitní dopravu a podporujeme domácí ekonomiku. Výrobky od lokálních výrobců lze zakoupit třeba v galerii Heleny Fejkové v pražské pasáži Lucerna. Módní návrhářka pracuje s několika českými textilkami. „Preferuji české firmy, protože se dostanu až do kuchyně a můžu trochu ovlivnit jejich výrobu, která mě zajímá.“ uvedla Helena Fejková. Původ a podoba materiálu je důležitá i podle akademické malířky a majitelky prodejní galerie Dobromysl Šárky Zíkové se „zákazníci vrací k přírodním materiálům. Kvalitní materiál působí i jako léčba duše.“

Móda, ale za jakou cenu?

Ekologicky šetrní výrobci se však nestarají jen o životní prostředí - současně ukazují svůj zájem o zdraví zákazníka a sociální aspekty práce dělníků. Není móda bez soucitu – hlásá reklamní slogan výrobce vegetariánské obuvi. Upozorňuje také na to, že nesmí chybět ani citlivý spotřebitel. Takový spotřebitel může alespoň částečně bránit planetu před nežádoucími účinky globálního trhu. Odplatou za šetrnost zákaznikovi pak jsou zdravotně nezávadné a kvalitní oděvy, které zpravidla vydrží déle než nejlevnější oblečení na jednu sezonu.


Více ...
Vložil: Biomamka dne 4.7.2006| Bez komentářů | Přidej komentář | Poslat mailem
[<<Předchozích 20] Poslední články ze všech deníků 2130 z 41 [Dalších 11 >>] 
Technická podpora: na této adrese. (C) 1999-2011 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.