Cizrna po staročeskuAutor: Simča, dcery *1988 a 1997 , 5.1.2020 21:13:04
Cizrna - nebo také římský hrách - je znovuobjevená superpotravina, kterou naše prababičky považovaly v kuchyni za naprosto běžnou surovinu...
Suroviny 250 g cizrny • 1 hrst čerstvé petrželky • 3 - 4 stroužky česneku • 1 lžíce sádla nebo másla Postup Cizrnu přes noc (asi na 10 hodin) namočíme. Druhý den vaříme v nesolené vodě do křupava asi 45 minut. Posledních 15 minut častěji kontrolujeme, aby se cizrna nerozvařila.
Po uvaření scedíme, vsypeme na rozpálenou pánev na sucho, prohazujeme a opékáme asi 8 minut (záleží na množství), než ucítíme oříškovou vůni a na cizrně budou patrné hnědé flíčky. Pak přidáme sádlo (lžíci) nebo máslo (asi 2 cm plátek z kostky), najemno nasekaný česnek a čerstvé najemn překrájené petrželové listy. Ochutíme špetkou čerstvě nadrceného pepře a osolíme podle chuti. Opékáme ještě asi 2 minuty. Staročeskou cizrnu podáváme jako přílohu k masu, k uzenině, i jako hlavní jídlo doplněné salátem. Zobrazeno doposud 500 x.
|
Všichni uživatelé |