Recepty Fotoalba Deníky Vzkazy
    

Řízkové variace

Autor: Simča, dcery *1988 a 1997 , 22.10.2021 11:04:03
Není řízek jako řízek... A ani smažený řízek nemusí vždy chutnat stejně.
Řízkové variace
Suroviny
Na osobu plátek masa cca 150 g v syrovém stavu • Na 4 porce na obalení hladká mouka, 2 vejce, strouhanka • Další suroviny dle druhu řízku.
Postup
Všechny řízky jsou chuťově lepší, pokud jsou smažené v přepuštěném másle či sádle. Běžněji se smaží v oleji, ale zkuste někdy to přepuštěné máslo a nebudete chtít jinak.

Vídeňský řízek - naklepané telecí obalené v trojobalu (hl. mouka - rozšlehané vejce - strouhanka), osmažené v přepuštěném másle či sádle.
Savojský řízek - jako vídeňský, ale z vepřového masa, po obalení v trojobalu se ještě znovu důkladně namočí a obalí v rozšlehaném vejci a ihned osmaží
Francouzský řízek - jako savojský, ale do vejce je přidáno červené víno (na 1 vejce cca 0,5 dl)
Dijonský řízek - jako vídeňský, ale po naklepání se maso po obou stranách tence potře dijonskou hořčicí a (pokud možno) nechá pár hodin odležet. Teprve pak se obalí a smaží.
Židovský řízek - jako vídeňský, ale po naklepání se maso po obou stranách tence potře rozetřeným česnekem se solí a (pokud možno) nechá pár hodin odležet. Teprve pak se obalí a smaží.
Holandský řízek - vepřové či krůtí maso se umele a přidá se hrubě strouhaný sýr (Eidam nebo Gouda) ve váze 1/3 váhy masa. Přidá se na půl kila masa ještě 50 ml studené tekutiny (k vepřovému voda či mléko, ke krůtímu smetana či šlehačka). Pak se vytvaruje placka, obalí a usmaží.
Cordon bleu - telecí řízek se nařízne a do kapsy vloží plátek vyzrálé šunky a sýra s modrou plísní nebo typu Raclette, Appenzeller či Gouda. Poté se obalí v trojobalu a smaží v přepuštěném másle či sádle.
Psí řízek - (buď na maso není, nebo zbyla vejce a strouhanka z obalování): smícháme rozšlehaná vejce (můžeme přidat trochu mléka a lžíci oleje) se strouhankou na řidší hmotu a necháme cca 20 minut odležet (během toho zhoustne). Pak vytvarujeme placku a osmažíme.
Oznámkujte recept (jako ve škole)!
1 2 3 4 5
výborný nedostatečný
Průměrná známka: 1 (známkovalo 2 čtenářů)
Zobrazeno doposud 475 x.

Technická podpora: na této adrese. (C) 1999-2011 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.