Recepty Fotoalba Deníky Vzkazy
    

Bramborové šišky na slano

Autor: Simča, dcery *1988 a 1997 , 10.8.2008 20:24:08
Máte před výplatou a plný sklep brambor? Jsem z Moravy, takže jsem toto jídlo vůůůůůbec neznala, ale manžel mě ho naučil nejen vařit, ale i jíst. Muž a děti je přímo milují....
Bramborové šišky na slano
Suroviny
1 kg brambor • sůl • 2 vejce • 150 g hrubé mouky • 150 g dětské krupice • na obalení: cca 150 g strouhanky • sádlo (v nejhorším případě i olej)
Postup
Brambory uvaříme ve slupce den dopředu (to je důležité, nevadí, když jsou uvařené i více dopředu, ale čerstvě vařené se mažou a špatně zpracovávají).
Pro začátečníky doporučuji nejprve osmahnout strouhanku, jakmile máme hotové těsto, je potřeba ho rychle zpracovat, protože když těsto stojí, začne řídnout.
Důkladně vychladlé brambory druhý den oloupeme a nastrouhéme na jemno. Přidáme vejce, sůl, krupici a hrubou mouku.
Z vypracovaného těsta vytvoříme válečky a z nich krájíme na prkénku šišky. Ty můžeme rukou ještě zakulatit, když ale získáte praxi, zvládnete odkrajovat šišky z válečku přímo do vroucí vody. Šišky vaříme (na el. plotýnce mám stupeň 4, max. 5) v osolené vodě, dokud nevyplavou. Sítkem vylovíte uvařené šišky a okapané je sypte do osmažené strouhanky. Opatrným potřásáním či promícháním se všechny šišky obalí ve stouhance a můžeme je servírvat. Pekáč s obalenými šiškami můžeme ale dát i zprudka zapéci do horké trouby na cca 10 minut. Šišky vyndáme na talíře a případně křupavou strouhankou z pekáče ještě na talíři posypeme. Podáváme s kompotem nebo salátem.
Oznámkujte recept (jako ve škole)!
1 2 3 4 5
výborný nedostatečný
Zobrazeno doposud 870 x.

Technická podpora: na této adrese. (C) 1999-2011 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.