Rajská omáčka...Autor: Simča, dcery *1988 a 1997 , 24.1.2014 21:31:12
...přesně podle babičky. I když s malými úpravami :-).
Suroviny 2 lžíce oleje (sádla) • 2 cibule • 1 kulička pepře • 2 kuličky nového koření • 1 menší bobkový list • 2 hřebíčky • 1 špetka tymiánu • řez dobře umyté citronové kůry • 1 malý kus celé skořice • 3 lžíce hl. mouky • 8 rajčat (nebo 120 ml rajského protlaku) • ocet, cukr sůl a červené víno na dochucení • 1/4 (možno i více) litru hovězího vývaru Postup Na tuku osmahneme nakrájenou cibuli. Já ji krájím na jemňoučko, protože moje rodina nechce omajdu pasírovat, takže tam kousky cibule nechávám. Jinak stačí nakrájet nahrubo.
K cibuli přidáme koření. Pěkně to osmahneme, aby se ty chutě z koření rozvoněly a přidáme mouku a opět osmahneme. Vlastně vytvoříme kořeněnou zásmažku. Pak přidáme 1/4 litru vývaru - nebo vody, když vývar není. Ale je dost na chuti poznat, jestli jsme použili vodu, nebo vývar. Přidáme cca 8 středních rozkrájených rajských jablíček (čerstvých nebo zavařených). V zimě, kdy nejsou jablíčka zrovna levná, můžeme použít i rajský protlak. U nás kupuji plechovečky, nebo z Německa vozím protlak v 1/4 l tetra paku - něco jako se u nás prodává mléko. Ten náš je skoro tuhá pasta, musí se přidat ještě vývar - voda. Pokud vařím z rajčat, zavařených rajčat ze zahrady - ty jsou ve vlastní šťávě - nebo z německého protlaku, který je řídký, tak už tekutinu nepřidávám. To si ale každý doladí podle toho, jak hustou má omáčku rád. Vaříme cca 10 - 15 minut, aby se chuti propojily, pak vylovíme ven koření (správně se omáčka propasíruje přes cedník) a dochutíme cca 1 malou lžičkou cukru a 1 lžící octa. Osolíme větší špetkou soli a přidáme 1 - 2 lžíce suchého červeného vína. Podotýkám, že tato omáčka je kyselejší, než je v zemi zvykem, ale nám takto chutná. Pro tradičnější sladší chuť doporučuji prohodit velikost lžíce a lžičky na ocet a cukr (tedy malou lžičku octa a lžíci cukru). Zobrazeno doposud 372 x.
|
Všichni uživatelé |