Recepty Fotoalba Deníky Vzkazy
    

Věnečky (větrníky) z odpalovaného těsta.

Autor: Simča, dcery *1988 a 1997 , 4.2.2010 14:27:10
Klasika.... možná to vypadá složitě, ale v učilišti je to jedno z prvních těst, které se děti učí, takže to složité asi nebude:-) )
Věnečky (větrníky) z odpalovaného těsta.
Suroviny
Na těsto: 1/4 l vody • špetka soli • 90 g másla (sádla nebo namíchat) • 140 g hrubé mouky • 4 vejce • • Na krém: 1 l mléka • 2 vanilkové pudinky • 1-2 žloutky • 3 lžíce cukru • 250 g másla • 70 - 100 g cukru • čokoládová poleva v sáčku • moučkový cukr na posypání
Postup
Tuk a sůl vložíme do vody a dáme vařit. Jakmile se začne vařit (pozor, voda může vyběhnout nahoru jako když se vaří mléko), zmírníme na střední oheň a najednu vsypeme mouku. Všechno mícháme na středním ohni, až se vytvoří kompaktní hmota, kterou ještě chvíli mícháme na plotně. Když je těsto odpálené (jednak vytvoří leskou hroudu, která se drží pohromadě a jednak na dně kastrolu se udělá bílý povlak), odstavíme z plotny, necháme vychladnout a postupně, jedno po druhém, zašleháváme vejce. Další vejce přidáme vždy, až je to předchozí pořádně zamíchané a spojené hladce do těsta. Potom hmotu naplníme do stříkacího sáčku a na pečící papír (nebo plech vymaštěný máslem a posypaný moukou) tvarujeme malé věnečky (nebo větrníčky) v rozestupech (zvětší se!).
Ve vyhřáté troubě pečeme 20 minut (trouba 200 °C) a troubu neotvíráme minimálně prvních 10 minut, nebo pečivo klesne. Je dobré do trouby dát hrnek svodou, nebo vodu stříknout, aby se vyvinulo dost páry.
Věnečky hned po vyndání z trouby vodorovně prokrojíme, (jakmile vychladnou, těsto se drobí, takže už to nejde).

Krém: Mléko, vanilkový pudink, žloutky a cukr svaříme na hustý pudink. Po vychladnutí ušlehám máslo s cukrem a za stálého šlehání přidáváme pudinkovou kaši, až vznikne hladký krém. Pro dospěláky je možné přidat trochu rumu. Věnečky naplníme krémem (používáme zase cukrářský sáček), můžeme polít čokoládou nebo citronovou polevou, pocukrujeme moučkovým cukrem a je hotovo.

Vzhledem k tomu, že je těsto naprosto chuťově neutrální, můžeme plnit i slanými pěnami a podávat jako jednohubky k pití.
Oznámkujte recept (jako ve škole)!
1 2 3 4 5
výborný nedostatečný
Průměrná známka: 3 (známkovalo 1 čtenářů)
Zobrazeno doposud 1051 x.

Technická podpora: na této adrese. (C) 1999-2011 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.