Citrónová babetaAutor: Simča, dcery *1988 a 1997 , 5.2.2022 23:39:15
Babeta byla někdy v sedmdesátkách výborná „buchta“, která se prodávala v hliníkové vaničce. Voněla po citrónu a byla nadýchaná, hebká a moc dobrá...
Suroviny 5 vajec • 260 g krupicového cukru • 1 vanilinový cukr • 250 g hladké mouky • 70 g polohrubé mouky • 60 g škrobu (nebo vanilkového pudinku) • 1 prášek do pečiva • 60 ml vody • 180 ml rostlinného oleje • kůra a šťáva ze 2 citronů • • tuk na vymazání formy • strouhanka na vysypání formy • nebo pečící papír Postup Troubu zapneme na 220° Celsia.
Do dvou nádob rozdělím vejce na bílky a žloutky. Ke žloutkům přidáme ostrouhanou kůru z důkladně umytých citrónů (ideálně BIO citróny dáme na hodinu do vody s octem a pak pod tekoucí vodou kartáčkem umyjeme), pak vymačkáme z obou šťávu. Odměříme si olej a do misky navážíme obě mouky, škrob a prdopeč. Sypké suroviny promícháme. Ke žloutkům přidáme oba cukry a vyšleháme do pěny za postupného přilévání citronové šťávy. Poté postupně přilévám olej a vytvoříme jednolitou emulzi, ke které přisypeme směs mouky, škrobu a prdopeče. Na závěr přilijeme vodu a prošleháme. Dobře umyjeme metly, aby na nich nezbyl ani kousek žloutkového těsta, a vyšleháme tuhý bílkový sníh. Ručně ho „zabalíme“ do těsta. Těsto vlijeme do předem připraveného plechu (buď vymazaného a přesátou strouhankou vysypaného, nebo vyloženého pečícím papírem). Vložím do vyhřáté trouby a teplotu snížíme na 180 stupňů. Pečeme cca 20 minut. Poté zkusíme špejlí, když se těsto nelepí a babeta se odlupuje od stěn, je upečená. Můžeme polít citronovou polevou, ale originál babeta žádnou polevu neměla... Zobrazeno doposud 472 x.
|
Všichni uživatelé |