Recepty Fotoalba Deníky Vzkazy
    

Vánočka

Autor: Simča, dcery *1988 a 1997 , 13.8.2008 21:03:56
Tradiční, jako od babičky ...
Vánočka
Suroviny
750 g mouky (polohrubé nebo hladká a hrubá 1/2 na 1/2) • 160 g másla • 160 g cukru • 3 žloutky • 1 vejce • 60 g kvasnic • 1/4 l mléka • 50 g mletých mandlí • špetka soli • citronová kůra • 100 g rozinek • 50 g kandovaného ovoce • 50 g nasekaných mandlí
Postup
Z vlahého mléka, rozdrobených kvasnic, lžíce cukru a lžíce mouky uděláme kvásek, který dáme k teplu vzejít. Zbylý cukr utřeme s máslem, pak přidáme žloutky a vejce a pilně třeme do pěny. Přidáme mouku se solí, mandle, kůru a kvásek a vypracujeme těsto. Necháme vykynout (asi 45 minut) a opět přepracujeme. Přidáme rozinky, kandované ovoce a nasekané mandle a opět necháme kynout. Po vykynutí rozdělíme na dvě poloviny a z každé uděláme 8 dílů. Každý díl vytvarujeme do válečku. Na spodní patro upeleteme 4 pruhy, na prostřední cop ze 3 pruhů a poslední díl rozdělíme na polovinu, smotáme do spirály, dáme nahoru a konce podehneme pod konce vánočky. Každé patro před přidáním toho dalšího vprostřed prohloubíme hranou ruky a lehce mázneme rozšlehaným vajíčkem. Pak položíme další patro a opět zopakujeme. Celou vánočku necháme na teple vykynout ještě 3/4 hodiny, potřeme vajíčkem, necháme cca 10 minut zaschnout a znovu potřeme a posypeme na jehličky nakrájenými mandlemi.
Pečeme na papíře ve vyhřáté troubě (180°C) asi 10 minut, potom ztlumíme na cca 120°C, zhora přikryjeme pečícím papírem a pečeme až se těsto nechytá špejle. Celková doba pečení je asi 1 hodinu.
Oznámkujte recept (jako ve škole)!
1 2 3 4 5
výborný nedostatečný
Průměrná známka: 1 (známkovalo 1 čtenářů)
Zobrazeno doposud 887 x.

Technická podpora: na této adrese. (C) 1999-2011 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.