Recepty Fotoalba Deníky Vzkazy
    

Honzíkovy ranečky

Autor: Simča, dcery *1988 a 1997 , 29.1.2010 1:07:37
Pochoutka - nejlepší zrovna z trouby zatepla... Ale to neznamená, že by se nedojedly i studené.
Honzíkovy ranečky
Suroviny
Na těsto: 1 Hera (250 g) • 1 vejce • 5 lžic teplé vody • 2 lžíce octa • 300 (ale někdy až 350)g hladké mouky • špetička soli • Na náplň: 150 g moravského uzeného (možno i jinou uzeninu) • nějakou zeleninu (nakládané okurky, olivy, žampiony či papriku) • 200 g eidama 30% • 2 vejce • lžíce vody
Postup
Těsto vytvoříme pouhým smícháním všech ingrediencí a propracováním (nejlépe to jde rukama :-) ) a to 1 - 2 dny předem. Mělo by mít konzistenci jako pevnější modelína - proto to nepřesné množství mouky. Nejprve dáme těch 300 g, ale někdy (podle velikosti vajíčka či kvality mouky) musíme trochu přidat. Dáme ho do mikr. sáčku a uložíme v lednici. Během těch 2 dní - když na to vzpomeneme - ho tak 2x rozmačkáme do placky a přeložíme 1/3 zleva a 1/3 zprava... ale mně se stane, že na to nevzpomenu...
Moravské uzené nasekáme na nudličky. 2 vajíčka prošleháme lehce v hrnku vidličkou se lžící vody. Do misky nastrouháme sýr (na jemném struhadle) a přilijeme většinu vajíčka (tak 3/4 množství). Zbylá čtvrtina poslouží na potření ranečků před pečením.
Těsto rozválíme a nakrájíme na čtverečky (krájela jsem asi 4 x 4 cm, vyšlo jich asi 40. Pokud budete dělat ranečky větší, bude jich pochopitelně méně). Do středu každého čtverečku dáme trochu mor. masa, na to buď olivu, kousek žampionu, nebo kousek kapie, okurky a tak. Na tu olivu či žampion malou lžičku směsi strouhaného sýra s vajíčkem.
Pak dobře "zavázat" uzlíky, potřít zbylým vajíčkem a péct na pečícím papíře 10 minut v předehřáté troubě na 190°.
Oznámkujte recept (jako ve škole)!
1 2 3 4 5
výborný nedostatečný
Průměrná známka: 1 (známkovalo 1 čtenářů)
Zobrazeno doposud 1209 x.

Technická podpora: na této adrese. (C) 1999-2011 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.