"Harlekýnská" vekaAutor: Simča, dcery *1988 a 1997 , 8.8.2008 19:27:25
Tento recept je opsán ze 70. vydání knihy "Kniha rozpočtů a kuchařských předpisů" paní Marie Janků - Sandtnerové z roku 1990. Když nevím kudy kam, tady mne vždy zachrání :o))).
Suroviny 1 veka • 80 g sardelí (což nahradím 2 - 3 lžičkami sardelové pasty) • 200 g másla • 150 g šunky • 50 g uherského salámu (já dávám 1 nožku nějaké Zámecké - pikantnější - klobásky) • 150 g uzeného jazyka • 2 vejce natvrdo • 2 - 3 kyselé okurky • 50 g kaparů • pistácie • 20 g ementálu (dávám cca 50 g obyč. sýr Eidam 30%) • (Ty poznámky v závorkách není snaha paní Sandtnerovou opravovat, ale spíše šetřit náš rodinný rozpočet....) Postup Veku rozkrojíme podélně a vydlabeme střídku. Veku vymažeme sardelovým máslem (umíchá se z másla a sardelové pasty :o) ). Do zbylého sardelového másla přidáme nahrubo strouhaný sýr, na drobné kostičky nakrájenou šunku, uherský salám, vařený a oloupaný uzený jazyk, vařená vejce, kyselé okurky, sekané kapary a pistáci. Poloviny vymazané veky naplníme nádivkou (doporučuji lehce - tak 2 mm nad okraj) a pak spojíme veku k sobě a zabalíme do papíru a povážeme motouzem (já používám alobal). Necháme v chladnu (dnes v paneláku asi v lednici) uležet do druhého dne. Krájíme na cca 1 cm silné plátky a podáváme.
Zobrazeno doposud 1777 x.
|
Všichni uživatelé |