Pruhovaná |
|
(8.10.2017 20:11:56) Jak děláte a s čím máte nejradši bramborové placky (ne bramboráky, ale placky z vařených brambor)? A máte nějaké fajnšmekrovské tipy, vychytávky? Podělte se o ně!
|
Inka ..|-.|-.-|.- |
|
(8.10.2017 20:18:35) Nejradši mám s povidlama, ale neměla jsem je od tý doby co nemám babičku.
|
breburda71 |
|
(8.10.2017 20:21:49) Inko, přesně tak...strašně ráda bych se podělila o recept na nejlepší jídlo na světě ( bramborové placky od babičky), jenže jsem se jí nezeptala a už nezeptám..A sama takové neumím..
|
Tante Bante |
|
(8.10.2017 20:26:33) Vařené brambory se prolisují nebo na jemno nastrouhají, smíchají s hladkou moukou, solí a vajíčkem, vyválí se placky a opečou se. Dělaly se přímo na plátech kamen, na sucho, pak se mastily většinou sádlem. Na pánvi se nedělají moc dobře. NA sucho to kouří a ničí pánev, v tuku je to mastné a není to "ono". Ale dá se. Když se s tím člověk vypižlá a udělá je velikosti lívanců, opéct v sádle, to se nejméně přepaluje. Je to těžké do žaludku a tloustne se po tom .
|
Pruhovaná |
|
(8.10.2017 20:34:31) Mňam ! Ty tenké (lokše) mi taky na pánvi začoudily celou kuchyň...
|
|
Ráchel, 3 děti |
|
(8.10.2017 21:02:50) moje babi je jako nouzové řešení pekla i v troubě
|
|
Dobra1 |
|
(8.10.2017 22:48:00) Já mám plyn, takže na něj dávám takové to kovové kolo na rozvedení tepla a peču to na něm. Možná by to šlo i na ocelové pánvi.
|
|
|
|
Lída+2 |
|
(8.10.2017 20:38:27) Proč si je neudělaš?
Já si beru k ruce manžela, nebo syna....to těsto ridne, ale jinak se to nechá.
|
|
|
Lída+2 |
|
(8.10.2017 20:36:49) Se švestkovyma povidlama.
|
|
Monika |
|
(8.10.2017 20:56:34) Děláme je ze stejného těsta jako bramborové knedlíky (chutnají mi i z bramborového těsta v pytlíku , na pánvi, na sádle (jenom pomastit pánev), buď velké na celou pánvičku (když jsem línější) nebo vykrájím (skleničkou) malá kolečka. Jíme je samotné, když jsem byla malá, mamka k nimž vždycky dělala bílé kafe (meltu), s manželem si k ním dáme nějakou zeleninu a klidně pivo nebo víno Dělám je obvykle k večeři, když náhodou zbydou na ráno, tak ty oschlejší pak jím s marmeládou k snídani ...
|
|
Su-elin |
|
(8.10.2017 21:18:01) Peču je na takových těch kulatých litinovch plotýnkách,mastím sádlem,nic víc.Když už tak ze 3-4kg,zadělávám nadvakrát,protože bramborové těsto,když stojí dýl,teče. Začouzenej byt,ale dobrota.Nejlepší dělá můj tatí,kam se na něj hrabou babičky.
|
|
Su-elin |
|
(8.10.2017 21:21:39) Jo vychytávka! A vzpomínka na dětství,když nám je tatí pekl a tahali jsme mu je pod rukama,tak si ji brácha přehodil na balkoně přes šňůru,aby mu vystydla.
|
Pruhovaná |
|
(8.10.2017 21:58:41) Šikovnej brácha
|
|
|
Stáňa * |
|
(8.10.2017 21:32:10) Kvůli těmhle plackám se odmítám vzdát sporáku s litinovýma plotýnkama
A to je dělám jen párkrát do roka. Ale je to moje NEJoblíbenější jídlo. Upečené nasucho, omaštěné máslem a osolené. Když jsem byla ještě doma, tak jsem se jich vždy nacpala tolik, že jsem se doslova nemohla hýbat.
|
Pruhovaná |
|
(8.10.2017 22:01:06) A to děláš ty tenký vyalovaný asi, žejo. Já dřív dělala malý tlustší vykrajovaný.
|
Stáňa * |
|
(8.10.2017 22:19:42) Ano, tak tenké, jak to jde. Ale mouka se mi pálí i tak. Ale mně snad i ta pálící se mouka voní
|
|
|
|
Cimbur |
|
(8.10.2017 22:29:58) Lokše podle dědečka ze Slovenska. Uvařené nastrouhane brambory s hladkou moukou, špetka soli. Tenké placky se pecou na plotně neoneo na litinové plotence nebo na kvalitní suché pánvi. Mastí se sadlem, potiraji povidly s makem.
|
|
Raduza |
|
(9.10.2017 7:56:09) Dělám v litinovém hrnci (mám obrovský) nebo na plotýnce na plynový hořák. Nejraději mám jen potřené sádlem (přinejhorším olejem). Někdy dělám i ze sáčku. Taky se to dá .
|
|
Kopřiva Dvoudomá |
|
(9.10.2017 8:04:39) Delam jen z varenych brambor, polohrube mouky a soli. Pecu nasucho na litinovem talu (pokladam na indukcni sporak). Potiram maslem nebo drubezim sadlem, nekdy s trochou cesneku. Nasladko jsou dobre s povidly nebo s medem a makem. Nejlepsi po upeceni namazat, stocit a nechat chvili rozlezet.
|
|
Jahala. |
|
(9.10.2017 8:22:01) Hlavně dělat bez vejce to pak tvrdnou, dělám na lahvích na sucho. Po každé druhou placce pánev suchou papírovou uterkou a vysypu tu mouku. Než dám placku péct několikrát prohpdim z ruky do ruky aby přebytečná mouka opadala. Jinak je dobré lisovat brambory velmi vyhlazené až lehce zmrzlé. Berou pak méně mouky a těsto pomaleji řídne. Dělám vždy velké množství takže brambory prolisuji a dám do chladu, těsto připravuji většinou na třikrát. Delam na třech panvich, dávám do hrnce s pokličkou mastím rozpuštěným máslem ředěným mlékem. Stojim u toho dvě hodiny. Krást pod rukou mi je nesmí, to pak stojím u sporáku a výsledek je špinavá kuchyně a 5 plácek na dně hrnce. Aspoň chvíli se chci kochat tou hromadou a jíst normálně se všemi spolustravníky.
|
|
Citronove koliesko |
|
(9.10.2017 8:37:15) ...na zaciatok plnene kacacou pecenou, potom s pomaly pecenou kackou a cervenym zelim mnam...a za tym so slivkovym lekvarom, makom a pokvapkane maslom (ale dobre su aj s nutelou a posypane orechami)...och uz sa mi sliny zbiehaju
|
|
ruže červena |
|
(9.10.2017 9:07:04) Také jsem chtěla napsat bez vajíčka mám litinová kola a dám je na plyn mastit sádlem ,povidla a mák s cukrem nemá chybu
|
|
Evik+Šmudla+Šmudlinka |
|
(9.10.2017 11:40:49) Já nastrouhám na jemno vařené brambory, přidám vajíčko, hladkou mouku, sůl. Neválím placku, ale jen rukama "hada", pokrájím na špalíky, dám na výšku a zbouchnu pěstí - jsou hezké a je to rychlejší. Peču úplně na sucho a pak máčím do slaného rozpuštěného másla. Je to prasečina, já vím, ale máme je tak nejraději.
|
|
|