| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Svíčková nejlepší na světě

 Celkem 31 názorů.
 Teka + 2 zlobiášové 


Téma: Svíčková nejlepší na světě 

(19.12.2017 11:16:36)
Tak si děti vymyslely, že na naši štědrovečerní večeři, co ji máme už 22. chtějí svíčkovou (tímto děkuju těm, co radili, abych jim nechala vybrat na co mají chuť ~t~ )
Není to zrovna jídlo, co bych běžně vařila a navíc musí být úplně nejvíc nejlepší. Takže prosím o rady. Maso jaké? Má smysl kupovat pravou svíčkovou (Polhreich tvrdí že jo ~:-D ). Nějaké vaše vychytávky, tipy a rady pro nevařiče omáček?
A hlavně... knedlík... nedělám, neumím, nebaví mě dělat. Když je nutné, plácám cosi nekynutého ala karlovarský... Že já netvrvala na rybě ~:-D
 Drop 


Re: Svíčková nejlepší na světě 

(19.12.2017 11:21:59)
pokud nejsi pravidelná autorka svíčkové, tak si tvorbou kazit sváteční den? Co když se ti nepovede?

Jinak já miluju pasírovanou zeleninu, ne mixovanou, dneska už ji skoro každý mixuje ~n~
 Teka + 2 zlobiášové 


Re: Svíčková nejlepší na světě 

(19.12.2017 11:33:47)
Tak když už jsem jim dala vybrat, tak se to teď blbě mění. Nevařím ji poprvé, ale pravidelně taky ne. Vařit budu den předem, takže když to nebude k jíslu, dostanou ji čokli (ale tak bídná kuchařka snad nejsem ~:-D )
 Stáňa * 


Re: Svíčková nejlepší na světě 

(19.12.2017 11:44:11)
Nejprve pasíruju, pak mixuju ~;)
 Rose,2růžičky,1kvítek-01,07,12 


Re: Svíčková nejlepší na světě 

(19.12.2017 11:32:15)
tak "moje" není asi nejlepší na světě, ale zatím si na ní pochutnali vždycky všichni, včetně různých návštěv :-)
maso beru obvykle hovězí zadní, pravou svíčkovou bych nepoužila, připadá mi to jako hřích ~t~ (škoda masa a omáčka bude taky horší), přidávám i kousek kližky, kterou pak teda nepředkládám ke konzumaci (já ji sním pak s bramborem)... maso opeču na sádle ze všech stran, odložím, pak přidám do výpeku kousek másla a orestuju zeleninu (mrkev, celer, petržel, ideálně 1:1:1), až začne výrazně vonět a lehce zhnědne, nasypu pokrájenou cibuli a slaninu, vrátím maso a v čajítku dám koření (bobkový list, celý pepř, nové koření, jalovcové kuličky), podliju hovězím vývarem a strčím do trouby přes noc, na cca 100 stupňů... ráno vypnu a nechám být, pak vyndám maso a koření, zaliju smetanou, provařím a rozmixuju... podle chuti někdy přidám lžičku hořčice, někdy trochu octa, záleží na chuti zeleniny a vývaru... jo a na závěr pokládám na hotovou omáčku tenký plátek másla, ten se rozpustí a rozteče po hladině (pak zamíchám před servírováním)
maso nešpikuju - dost lidí to nerado
 Stáňa * 


Re: Svíčková nejlepší na světě 

(19.12.2017 11:46:38)
Já ji už roky dělám podle tohoto receptu.
Ten ocet, cukr a hořčici doporučoval už kdysi ve vaření na Primě kuchař Petr Stupka:
https://www.mimibazar.cz/recept/83376/svickova-s-fotopostupem
 Gabi444 


Re: Svíčková nejlepší na světě 

(19.12.2017 13:17:20)
to neni uplne koser recept s masoxem a slehackou ve spreji..., toto bych urcite nedoporucovala na slavnostni stul.
 TiNiWiNi 


Re: Svíčková nejlepší na světě 

(19.12.2017 11:56:02)
Na svíčkové toho nemůžeš moc pokazit, to bude v pohodě.~x~
 Drop 


Re: Svíčková nejlepší na světě 

(19.12.2017 12:04:46)
Na svickove se da pokazit uplne vsechno..
 TiNiWiNi 


Re: Svíčková nejlepší na světě 

(19.12.2017 12:23:48)
A co? Fakt je to jednoduché jídlo, tak nechápu ten horor z přípravy~d~
 Persepolis 


Re: Svíčková nejlepší na světě 

(19.12.2017 12:01:22)
Pravou svíčkovou určitě nekupuj, ta je na bifteky. Bohatě stačí pěkné zadní hovězí.
 neznámá 


Re: Svíčková nejlepší na světě 

(19.12.2017 12:17:59)
Svíčkovou dělám z hovězího, které mi zrovna padne pod ruku, pravé svíčkové by mi přišlo škoda. Přidávám k hovězímu i kousek zvěřiny, teda pokud máš, nic s tím nezkazíš.

Maso prošpikuji. Na másle se sádlem si osmažím kořenovou zeleninu s trochou slaniny, přidám tmavý cukr (udělá hezkou barvu), nechát vteřinku zkaramelizovat, podleji vodou, přidám bobkový list, nové koření, lžičku hořčice, kapku octa a na plátky nakrájený citron (oloupat a odstranit jadýrka) a osolím.
Přidám maso, já nezatahuji, ale snažím se aby základ opravdu vřel a maso se rychle zatáhlo v něm.
Dám do trouby a pomalu peču.
Vyndám maso.
Základ rozmixuji a poté propasíruji přes jemné sítko, většinou je nutné naředit. Dochutím solí popřípadě dosladím či dokyselím, přidám smetanu a špetku tymiánu.
 Girili 


Re: Svíčková nejlepší na světě 

(19.12.2017 12:37:56)
Jestli jsi ji uz nekdy delala, byt ne uplne tim nejvychytanejsim zpusobem, tak se nemas ceho bat. Prinejhorsim ti vyjde "jen" smetanova omacka z korenove zeleniny a to vubec neni spatne. :-)
 byvala radka 


Re: Svíčková nejlepší na světě 

(19.12.2017 13:07:35)
knedlík kupuju
svíčková - dělám i z vepřové pečeně nebo kýty (plátky), dám na sádlo a cibulku dosklovata, mletou papriku, plátky masa osmahnout, pak vyklopit sklenku Halali (směs pod svíčkovou - sterilovaná zelenina i solená a ochucená) - maso nesolit, je to dost slané! Podusit do měkka a pak zahustit moukou se smetanou, provařit, někdy trochu cukru nakonec, když je to moc kyselé
není to košer dle kuchařů a asi by to nenazvali svíčkovou, ale nám všem moc chutná:-)
 Vítr z hor 


Re: Svíčková nejlepší na světě 

(19.12.2017 14:19:20)
Nejlepší svíčková je podle mých dětí kančí ragů na brusinkách. Říkají tomu "lahůdkový divočák" podle Asterixe a je fakt, že ta omáčka chutná jako extrémně poctivá svíčková. Nezkazila jsem nikdy, byť to nejím a vařím jako kršnisti bez ochutnávání. Svíčková je prý naopak ošizený lahůdkový divočák...

Vychytávky: dělám tedy z divočáka, ale udělala bych z čehokoli, mně je to upřímně jedno, když to nejím. Naložím přes noc či dvě do koření, opeču, aby se zatáhlo, poté nechám se všemi ingrediencemi pár hodin bublat v litinovém hrnci. Maso vylovím, zbytek rozmixuju, propasíruju, omáčku dodělám. Servíruju obráceně - tedy maso na omáčku, aby měly mládežnice přehled o mase. Pro nás je to tedy jídlo na hory, vozíme ho na lyže. Na vánoce bych se pokusila o něco neobvyklého, aby to jídlo bylo spojeno jen s vánocemi.
 Fren 


Re: Svíčková nejlepší na světě 

(19.12.2017 14:22:57)
doporučuji vůbec nekupovat hovězí maso,s tím se dá zkazit nejvíc,když trefíš na nějaké starý kus (ze staré krávy);nic nezkazíš vepřovým nebo kuřecím,slepičím,krůtím.Svíčková je hlavně o dobré omáčce, brusinkové čatní či džem k tomu kooupit,kousek citronu,trochu šlehačky,aby i oči jedly.
 Rose,2růžičky,1kvítek-01,07,12 


Re: Svíčková nejlepší na světě 

(19.12.2017 14:43:56)
tak to si dovolím nesouhlasit ~t~
pokud použiješ jiné než hovězí maso, omáčka bude také jinak chutnat... prostě z kuřete svíčkovou neuděláš - může to být dobré, ale hovězí je hovězí ~;)
jediné, co bych volila by byla zvěřina - jelen, daněk, divočák - prostě výrazné maso, jinak je to taková nedomrlá chuť ~;)
(a popravdě s masem ze zvěřiny bych i pozměnila koření a přidala víno...)
 Fren 


Re: Svíčková nejlepší na světě 

(19.12.2017 14:53:25)
jistě,že z hovězího bude omáčka chutnat jinak než z kuřecího,ale bude také dobrá přeci a ještě si na mase pochutnají a nebudou to jen nepoživatelné žvýkací kusy.

A ta zvěřina to jetaky ok.
 angrešt 


Re: Svíčková nejlepší na světě 

(19.12.2017 14:31:06)
Svíčkovou dělám obvykle z falešné svíčkové, popř. z válečku. Z pravé jen opravdu velmi vzácně. Rozdíl to sice je, ale nemám pocit, že by byla pravá svíčková lepší tolikrát, kolikrát je dražší.

Ke svíčkové je tu už rad ažaž, navíc oproti jiným asi akorát navíc s kořenovou zeleninou na másle nakonec opékám ještě kostičky oloupaného jablka.

Knedlíky opravdu jednoduché jsou z mikrovlnky - recept mám na webu http://celorocnikucharka.cz/recipe/show?id=99

Já sama knedlíky moc nemusím a občas ke svíčkové dělám máslové krupicové noky. Nemyslím, že by knedlík byl nezbytný ~;)
 Fren 


Re: Svíčková nejlepší na světě 

(19.12.2017 14:33:37)
já sidávám někdy v restauraci svíčkovou schválně radši s rýží,než s těmi jejich ehmknedlíky
 Teka + 2 zlobiášové 


Re: Svíčková nejlepší na světě 

(19.12.2017 14:47:04)
Díky, hlavně za radu s výběrem masa. Knedlíky nezkusím, neb nevlastním mikrovlnku, asi se uchýlím k těm karlovarským...
 Fren 


Re: Svíčková nejlepší na světě 

(19.12.2017 14:54:50)
ty karlovarské se i prodávají - u řezníka kolikrát,či v penny,už hotové a jsou dobré,vedle nich v penny mívají i bavorské např.,je to téměř to samé
 Gabi444 


Re: Svíčková nejlepší na světě 

(19.12.2017 14:53:02)

https://recepty.vareni.cz/domaci-kynuty-knedlik/
 Ropucha + 2 


Re: Svíčková nejlepší na světě 

(19.12.2017 15:27:00)
Svíčkovou neumím, ale umím knedlík a mohu ti říct, že to je extrémně jednoduché, vůbec není třeba se bát.
Smícháš mléko, vejce, mouku, droždí, uplácáš (případně robot nebo pekárna), necháš kynout, zapracuješ případně kostky suchých rohlíků a vaříš.
Neumím si snad ani představit, že by se to nepovedlo ~;)
S kupovanými nesrovnatelné, doporučuji dodat si odvahy ~;)
 Inka ..|-.|-.-|.- 


Re: Svíčková nejlepší na světě 

(19.12.2017 15:31:32)
Dlouho se mi nevedlo, vždycky s při vaření srazil. Nakonec jsem to natrénovala.
 Rose,2růžičky,1kvítek-01,07,12 


Re: Svíčková nejlepší na světě 

(19.12.2017 16:12:11)
já knedlíky nedokážu, ať dělám co dělám, jsou hnusné ~:(
jediná cesta pro mne je, když je nacpu do hrnečků a vařím v nich (v mikrovlnce nebo ve vodní lázni), pak jsou vždy v pohodě a navíc mají krásný pravidelný tvar, takže mohu podávat výstavní kolečka ~:-D (používám i na karlovarské, houskové podobné)
 libik 


Re: Svíčková nejlepší na světě 

(19.12.2017 19:04:54)
Knedlíky dokáže každý, kdo je nepovažuje za odporný pokrm
 Velšice 


Re: Svíčková nejlepší na světě 

(19.12.2017 21:44:09)
Knedliky miluju a i presto je to sazka do loterie, zda se povedou.
 Lída+4 


Re: Svíčková nejlepší na světě 

(19.12.2017 22:26:51)
Vidíš, mně se ty pravidelný kolečka nelíběj, přijde mi to umělý. A knedlíky umím, ovšem nesnáším kynutý houskový, to odmítám jíst.
 vertigo 


Re: Svíčková nejlepší na světě 

(19.12.2017 23:23:41)
Svíčkovou dělávám podle tohohle receptu (jen ji nakonec nezahušťuju moukou, jen rozmixovanou zeleninou, to v pohodě stačí) a vždycky výborná:


https://www.kucharkaprodceru.cz/svickova-na-smetane-recept/

~w~
 Pam-pela 


Re: Svíčková nejlepší na světě 

(19.12.2017 23:42:04)
My děláme s králíkem, pro ty, kteří králíka nejedí, s kuřecími prsy. Nasolím maso a naložím do celeru, mrkve, petržele a cibule přes noc, maso pak krásně voní po zelenině.
Pak to peču celé - maso + zeleninu, pak vyndám maso, nechám dopéct do růžova a zeleninu umixuju, přidám vývar, smetanu (dost smetany) a zahustím moukou, nechám povařit.
Bez octa, cukru i hořčice.
Všem chutná...mohla bych ji vařit v desetilitrovém hrnci, ale je jiná, než v hospodě.
~d~

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2023 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.