| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Diskuze : Hlavní : Jíme zdravě

27.6.2016 23:28:05 Ningit

Re: Funkční tipy na domácí výrobu mléčných produktů

Můj lety osvědčený, jednoduchý, skvěle fungující a nízkonákladový recept na jogurt:
Čerstvé mléko (beru od souseda sedláka) uvádím v nerezovém hrnci do varu, ale těsně před varem ho odstavím (je to fáze, kdy se hladina mléka začíná pokrývat takovým jakoby škraloupkem a dělají se první náznaky bublinek). Přikryju pokličkou a na nějakou dobu na hrnec zapomenu, dokud nevychladne na cca 40 stupňů (raději změřit teploměrem na potraviny). Mezitím už mám připravený v hrnečku jogurt (používám Choceňský smetanový), na 1,5 l mléka cca 3/4 velkého kelímku i méně. Pak už pracuju rychle - do hrnečku s jogurtem naliju trochu mléka z hrnce, kvedlačkou rychle promíchám a dám do hrnce, jen tak lehce promíchnu, přikryju pokličkou a dám hrnec do připravené teplé deky, do které si dávám ještě starou vestu - hrnec do toho dobře zabalím a v této poloze nechám do rána (cca 10 - 12 hodin).
Důležité je nedávat během přípravy do mléka olíznutou lžičku, aby se tam nedostalo něco, co tam nepatří. Další pravidlo je, že s hrncem zabaleným do peřin by se pak už nemělo nijak hýbat - nechat prostě v klidu a bez povšimnutí třeba přes noc.
Druhý den je většinou jogurt už dostatečně tuhý, ale i přesto ho nechávám ještě překapat. Nejprve ho nechám tak den v lednici v témže hrnci dozrát a pa vezmu cedník vystlaný utěrkou, do něj naliju celý obsah hrnce, dám do chladu a klidně celý den na něj zase zapomenu. Výsledná hmota je parádně tuhá a obvykle ji používáme spíš k mazání na chleba, přípravě pomazánek, na brambory na loupačku atd. Ale proces překapávání se dá přerušit i dřív, podle toho, jak husté to chceme.
Je to maximálně jednoduché, člověk se nemusí párat se skleničkami, ale po celou dobu je jogurt v jediném hrnci, ze kterého se pak taky po udělání postupně odebírá podle potřeby.
Odpovědět
Průběh diskuze (20 názorů)
Téma: Domácí výroba mléčných produktů Sněhulka a sněhuláčci 27.6.2016 22:16
*Re: Funkční tipy na domácí výrobu mléč... Mapat 27.6.2016 23:8
**Re: Funkční tipy na domácí výrobu ml... Ningit 27.6.2016 23:28
***Re: Funkční tipy na domácí výrobu ... pearl 27.6.2016 23:58
****Re: Funkční tipy na domácí výrob... arsiela, 28.6.2016 7:6
****Re: Funkční tipy na domácí výrob... Lei 28.6.2016 17:39
**Re: Funkční tipy na domácí výrobu ml... Jana + 3 rošťáci 28.6.2016 20:31
*Re: Funkční tipy na domácí výrobu mléč... Lanka16 28.6.2016 7:6
*Re: Funkční tipy na domácí výrobu mléč... Bouřka 28.6.2016 7:37
**Re: Funkční tipy na domácí výrobu ml... Ningit 28.6.2016 9:37
***Re: Funkční tipy na domácí výrobu ... Bouřka 28.6.2016 10:32
****Re: Funkční tipy na domácí výrob... Ningit 28.6.2016 10:52
*****Re: Funkční tipy na domácí výr... angrešt 28.6.2016 11:24
******Re: Funkční tipy na domácí v... Ningit 28.6.2016 13:4
*****Re: Funkční tipy na domácí výr... Bouřka 28.6.2016 12:15
******Re: Funkční tipy na domácí v... Ningit 28.6.2016 13:9
*******Re: Funkční tipy na domácí... Bouřka 28.6.2016 13:27
*Re: Funkční tipy na domácí výrobu mléč... Filip Tesař 28.6.2016 9:5
*Re: Funkční tipy na domácí výrobu mléč...  28.6.2016 9:47
*Re: Funkční tipy na domácí výrobu mléč...  28.6.2016 9:47

Komerční sdělení

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2023 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.