Deníky Fotoalba Recepty Bazar Vzkazy
    

Všechny naše deníky

  • @kamarádky@   (13 článků)
  • @přátelské stránky@  (1 článek)
  • Jak jde život  (24 článků)
    ... jak jsme se poznali, vzali atd. ...
  • MONČA  (3 články)
  • O bříšku I ...  (26 článků)
  • O bříšku II ...  (20 článků)
  • O bříšku III ...  (1 článek)

 Poslední články ze všech deníků 110 z 24 [Dalších 14 >>] 
 Muffiny IIRecepty

 1. velká mísa - suché věci
1,5 hrnku mouky (1 hrnek polohrubé, půl hrnku hladké)
1/3 hrnku cukru
2 lžičky prdpeč + 1/2 lžičky jedlé sody
1/4 lžičky soli
- všechno v míse promíchat
- přísady: kousky čokolády + 1 - 2 nákrajené banány, strouhaná či na kostičky krájená jablka + skořice + skořicový/vanilkový cukr, borůvky/brusinky + vanilkový cukr, mletý mák + 1/2 hrnku cukru navíc, nebo naslano slanina + strouhaný sýr případně bylinky

2. mísa - mokré věci
1 vejce
1/2 až 3/4 hrnku mléka (raději míň, dá se naředit později)
1/4 hrnku oleje
- vše ušlehat metlou

Do suché mísy udělat důlek, vlít mokrou mísu a opatrně promíchat. Těsto by mělo být tužší než lívancové, spíše hrudkovité a táhnoucí se. Vymažte muffinový plech a vysypte hrubou moukou nebo do něj dejte papírové košíčky. Každý naplňte do 2/3, péct cca 20 min na 180C (ty s více ovocem trochu déle).

Více ...
Vložil: Eset+2M dne 26.5.2006| Bez komentářů | Přidej komentář | Poslat mailem
 Strašáci "Éčka" - 1. částRecepty
Problém se zdá být v mnohém trochu umělý až šokující. E (Éčka) jsou složky potravy, bez kterých by moderní potravinářský průmysl často nemohl existovat.

Pod názvy E + nějaké číslo se skrývají konzervační a barvící látky, které opravdu nejsou zdraví škodlivé. Ale mohou zde být i látky, o kterých se z hlediska zdravé racionální výživy dá s úspěchem pochybovat. Vyznat se v řazení a číslování látek označených písmenem E není úplně jednoduché a srozumitelné. Písmenem E jsou na etiketě výrobků označena aditiva (přídavky). Aditiva jsou složky zlepšující chuť, biologickou hodnotu, vůni, konzistenci a trvanlivost potravin. Jedná se často o kypřicí látky, enzymy, konzervační látky a barviva bez rizikového působení ve stanoveném množství. Toto označení by mělo být přehledné, povinné a spořící místo. Symbol E s číslem přiděluje mezinárodní odborná komise po důkladném šetření nezávadnosti látky pro lidský organismus. Na výrobcích v ČR se podle příslušných zákonů nemuselo uvádět mezinárodní označení substance (látky) symbolem E s příslušným číslem. Stačil slovní název látky. Na potravinách zahraniční výroby je povinné označit látky mezinárodním označením E a příslušným číslem. V těchto případech se lze setkat s informacemi o negativních účincích těch i jiných "E", které obsahují výrobky těch či jiných výrobců. V řadě případů v tom byl jasně vidět spíše konkurenční boj potravinářských koncernů než snaha o veřejné zdraví a prospěšnost potravin.

Pod označením E se často skrývají i látky, které nejen že nejsou nebezpečné pro lidský organismus, ale jsou dokonce příznivě působící jako například E 330 - kyselina citronová, E 300 - kyselina askorbová, lecitiny a esenciální mastné kyseliny.

BARVIVA A MINERÁLY (E 102-173)

Tyto složky jsou v tabulce identifikačních kódů označeny za látky působící nepříznivě až látky působící výrazně nepříznivě: E 107 - žluť 2G, E 122 - karmosin, E 150c - karamel, E 173 - hliník.
Obecně barviva označujeme za potencionální alergeny zvláště E 102 - tartazin, E 104 - chinolin žluť, E 110 - žluť Sunset yellow, E 120 - nach, E 124 - Ponceau 4R, E 127 - erythrosin, E 128 - červeň 2G, E 132 - indigokarmín, E 133 - brilantová modř, E 142 - green S, E 151 - černé barvivo E 154 - hněď FK, E 155 - hněď HT.

Více ...
Vložil: Eset+2M dne 26.1.2006| Bez komentářů | Přidej komentář | Poslat mailem
 Strašáci Recepty

KONZERVAČNÍ LÁTKY (E 200-299)

Vhodné pro kojence a batolata: E 260-263, E 270, E 296
Nepříznivě působící: E 234, E 236, E 251, E 252, E 262, E 280-283
Rizikové: E 210-224, E 226-228, E 230-233, E 235, E 242, E 249-250, E 284-285

ANTIOXIDANTY (E 300-399)

Příznivě působící a nerizikové: E 300, E 301-309, E 322, E 325-327, E 330-336, E 354
Nepříznivě působící: E 338-341, E 343, E 355-357, E 380, E 385
Rizikové: E 310-312 (galáty, které mohou působit jako alergen), E 320-321 (ale přesto je prokázáno i jejich protivirové působení)

NOSIČE A NOSNÁ ROZPOUŠTĚDLA (E 400-499)

Příznivě působící a neškodné: E 410, E 406, E 422 - glycerin, E 440, E 460 - mikrokrystalická celulosa, E 470b - stearan hořečnatý
Nepříznivě působící: E 405, E 412-414, E 432-436, E 442, E 444, E 450-452, E 459, E 468, E 476-477, E 479b
Rizikové: E 407a - karagenan

MINERÁLNÍ SLOŽKY (E 500-599)

Neškodné: E 551 - oxid křemičitý, E 552-553
Nepříznivě působící: E 507, E 513, E 518, E 520-523, E 536, E 538, E 541
Rizikové: E 512

KYSELINY (E 600-699)

Neškodné látky: E 640, E 650
Nepříznivě působící: E 620-635, (E 620-625 - kyselina glutamová a její soli - kojencům a batolatům do 3 let nevhodné)

Látky vyšších čísel jsou méně čitelné. Přesto jako bezproblémové jsou označovány: E 901, E 902-904, E 920, E 948-949, E 1102-1103, E 1404, E 1420, E 1422.
Látky působící nepříznivě až škodlivě jsou: E 900, E 905, E 927, E 943-944, E 950-952, E 954, E 1201-1202, E 1410-1414, E 1442, E 1450, E 1505, E 1518.

Označení E by nemělo být pro nás konzumenty paušálním strašákem. Cílem tohoto sdělení by mělo být to, abychom označení E sledovali zvláště při nákupu potravin pro děti.

(z knihy MUDr. Lenky Kejvalové "Výživa dětí od A do Z")

Více ...
Vložil: Eset+2M dne 26.1.2006| 1 komentář | Přidej komentář | Poslat mailem
 BublaninaRecepty

Ingredience:
24 dkg (1 hrnek) polohrubé mouky
23 dkg (1 hrnek) moučkového cukru
1,5 dcl (1/2 hrnku) oleje
1,5 dcl (1/2 hrnku) mléka
1 vanilkový cukr
1 prášek do pečiva
6 vajec
ovoce (třešně, rybíz, ...) 

Příprava:
Žloutky ušleháme s cukrem a postupně přidáváme ostatní ingredience. Nakonec opatrně vmícháme sníh z bílků a nalijeme na vymazaný a hrubou moukou vysypaný plech. Poklademe ovocem a dáme péct.

Více ...
Vložil: Eset+2M dne 12.7.2005| Bez komentářů | Přidej komentář | Poslat mailem
 Ovocný koláč se želatinouRecepty

 

Těsto: 6 celých vajec
24 dkg cukr písek
špetka soli vše šlehat nejlépe ručním šlehačem
pak přidat 18 dkg pol. mouky a zamíchat
vymazat formu, nechat vyhřát troubu na 170 a dát péci něco mezi 40-50 min. Píchat špejlí.
Ušlehat šlehačku, ale pozor RAMA fialová se 2 lž. mouč. cukru a do ušlehané šlehačky vmíchat 1 zakysanou smetanu. Dát do lednice zatuhnout.
Po upečení korpusu, rozkrojit napůl, pomatlat půlkou šlehačky, dala jsem tam kolečka ananasu.Připlácnout druhou půlku, zbytek šlehačky a zdobit čerstvým ovocem. Má se na to dávat ještě želatina, ale to už mi přišlo hrozně složitý, protože nevím jak se dělá.

Více ...
Vložil: Eset+2M dne 9.6.2005| Bez komentářů | Přidej komentář | Poslat mailem
 Květákové placičkyRecepty

 

Květákové placky: květák rozdělíme na růžičky a uvaříme v osolené vodě. Rozsekáme ho na kousky, dáme do mísy. Osolíme, opepříme, přidáme 2 vejce, 3-4 lžíce (hrstě) strouhanky, 3 lžíce polohrubé mouky, nadrobno nakrájený salám (točený nebo jiný vcelku)-cca. 20dkg. Pokud je směs dostatečně tuhá a drží při sobě (můžeme přidat ještě strouhanku), tvoříme na rozpáleném oleji placičky, které upečeme do zlatova. Podáváme s bramborem nebo chlebem, ideálně s tatarkou :-)

Více ...
Vložil: Eset+2M dne 8.6.2005| Bez komentářů | Přidej komentář | Poslat mailem
 Kuřecí nudličky s nivouRecepty

Ingredience:
kuřecí prsa
šlehačka
100 g nivy
100 g anglické slaniny
sůl, pepř

Příprava:
Maso nakrájíme na nudličky a na trošce oleje prudce osmažíme. Osolíme, opepříme, přidáme na drobno nakrájenou slaninu a zalijeme šlehačkou, do které jsme si předtím nastrouhali nivu. Dusíme chvíli pod pokličkou až je maso měkké a až šlehačka s nivou zhoustnou. Jako příloha se hodí hranolky, těstoviny nebo i brambory.

Více ...
Vložil: Eset+2M dne 8.6.2005| Bez komentářů | Přidej komentář | Poslat mailem
 Kotletky se smetanouRecepty

 

Takže kotletky: libovolný počet vepřových kotlet (podle velikosti rodiny, jedno jestli s kostí nebo bez kosti :-) naklepeme, osolíme, opepříme, podle chuti třeba i sladká paprika nebo jiné koření, dáme osmahnout na cibulce. Potom přidáme vodu a dusíme. Mezitím si připravíme takový bešamel ze zakysané smetany, normální smetany, z jemně nastrouhaného eidamu (cca. 15-20dkg), osolíme, opepříme, můžeme přidat i trošku hořčice. Až je maso změklé, bešamel na to nalijeme a ještě krátce podusíme. Podáváme ideálně s bramborem.

Více ...
Vložil: Eset+2M dne 8.6.2005| Bez komentářů | Přidej komentář | Poslat mailem
 Karamelové řezyRecepty

6 vajec

25 dkg cukru (je to hodně sladké, takže klidně míň)

25 dkg mletých vl. ořechů

6 lžic strouhanky

½ prášku  do pečiva

½ vanilkového cukru

1 balení dortových oplatek

Krém: Salko, celé máslo

 

Na dno plechu vyložíme dortové oplatky. Vejce ušleháme s cukrem a přimícháme ostatní ingredience. Nalijeme na oplatek a upečeme. Po vychladnutí namažeme krémem: Salko vaříme asi 2 hodiny i s plechovkou až zkaramelizuje (tip: v tlakáči je to rychlejší - asi 30 min.) a utřeme s máslem. Nakonec to celé zasypeme vrstvou dalších sekaných ořechů (asi 15 dkg).

 

Více ...
Vložil: Eset+2M dne 18.11.2004| Bez komentářů | Přidej komentář | Poslat mailem
 MuffinyRecepty
... když jsem ho zkoušela, tak se mi připálili ... příště nepředehřívat troubu a radši na míň stupňů

Ingredience:


2,5 šálku polohrubé mouky, 0,5 šálku cukru (krupice), 1 prášek do pečiva, 1 vanil. cukr, 1 šálek kokosu, 0,5 šálku oleje, 2 vejce, mléko

podle chuti: 1 čokoláda na vaření nelámaná na kousky, 2 hrstě rozinek, nasekané oříšky

Postup:


Smícháš vše suché, přidáš vajíčka, olej a přiléváš mléko, aby vzniklo těsto "tak akorát tuhé". Ne moc řídké, to pak muffiny nejsou tak vyfouklé! Ty dobroty (čoko, ořechy,...) dávám až do umíchaného těsta. Hotová hmota se plní do papírových cukrář. košíčků o průměru 5 cm asi do 2/3 (větší mi stejně v papirnictví ještě nenabídli) a peču na horkovzduch asi 220 st a 15-20 min. Do příjemně nazlátlé barvy a vůně. Když nechám větší kousky čokolády, tak se na tebe krásně z těsta smějí! Kamarádka tam dává i nastrouhaná jablka, ale to jsem nechutnala, tak nevím, určitě jsou dost vláčné. Hotové těsto nabírám do košíčků kávovou lžičkou, hustotu má asi jako bramborová kaše, aby tě nepřekvapila hustota. NETEČE!!!

Více ...
Vložil: Eset+2M dne 9.3.2004| Bez komentářů | Přidej komentář | Poslat mailem
 Poslední články ze všech deníků 110 z 24 [Dalších 14 >>] 

Upozornění:
Dalších 88 článků v tomto výběru je soukromých (nemáte k jejich prohlížení oprávnění).
Technická podpora: na této adrese. (C) 1999-2011 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.