Tvoje horší já |
|
(2.12.2009 11:13:18) Dcerce už je dnes líp, trošku se doma nudíme a rády bychom upekly perníčky. Prosím, poraďte nějaký váš oblíbený recept, nejlépe takový, aby perníčky brzo změkly.
|
Simča, dcery *1988 a 1997 |
|
(2.12.2009 11:23:52) My pečeme už leta letoucí tyto Zatím chutnaly všem, kdo je ochutnali, aby rychle změkly, dám je do krabice a přidám překrojené jablko. Jsou měkké za 2 dny. Jinak tak za 2 týdny (pečeme je před Mikulášem, na Vánoce jsou akorát - tedy bez toho jablka....) Simča
|
|
Miilu |
|
(2.12.2009 11:30:38) Ahoj, my pečeme tyto:
Perníčky 65 dkg hladké mouky 25 dkg moučkového cukru 2 kávové lžičky sody bicarbony 3 lžičky rozemletého perníkového koření
perníkové koření: hřebíček, skořice, nové koření, fenykl a badyán – vše rozemlít nebo rozdrtit nejlépe až před přípravou těsta, aby vůně byla výraznější
do směsi z mouky udělat důlek, do něj rozbít 4 celá vejce a přidat 10 dkg rozehřátého medu a 5 dkg rozpuštěného másla - vše dobře promísit a uhníst v těsto - hned můžeme na válu vyválet asi 3 mm (dle starých receptů na výšku stébla slámy) vysokou placku - vykrajujeme pomocí vykrajovátek nebo dle předem připravených a vystřižených tvarů na čtvrtce - klademe na vymaštěný plech se značnými mezerami - troubu nejprve rozpálíme na maximum, pak pečeme na poloviční výhřev asi 7 minut - za horka perníčky potíráme vajíčkem a necháme na rovném podkladě vychladnout (já potírám před vložením do trouby), tmavší barvu perníčků lze docílit přidáním kakaa do vajíčka na potírání
poleva: ušlehat 1 bílek, pak přidat 14 – 20 dkg moučkového cukru (dle velikosti bílku), 1 lžíci solamylu, 1 – 2 lžíce přecezené citr. šťávy – tu podle hustoty polevy - zdobíme pomocí mikrotenového sáčku s ustřiženým růžkem
|
|
Oříšek + 2 kluci |
|
(2.12.2009 11:49:46) Já peču už 5 let tento. Mám ho od kamarádky z Moravy a DOPORUČUJU!! Jsou hned měkké a nemusí se nechat uležet!
50dkg hladké mouky 2 vejce 15 dkg pískového cukru 17 dkg rozp. medu 8 dkg rozp. másla 4 lžičky perníkového koření 1 kávová lžička sody 2 lžičky kakaa (nemusí být)
Máslo, vece, cukr a med třeme 15 minut(dělám v robotu). Pak přidáme polovinu mouky s kořením a sodou, propracuju a pak přidám zbytek. Přes noc nechám uležet v chladničce (můžeš až 3 dny). Pak vyvválím plůacku asi 3mm. Vykrájíš tvary a na plech je dáš dál od sebe, lehce nabudou. Potřít vajíčkem, nechat zaschnout a potřít ještě jednou. Jsou pak pěkně lesklé. Místo sody a koření dávám prášek do permíku: Držím palce
|
Tvoje horší já |
|
(2.12.2009 12:07:53) Díky, holky. Ani nevím, který vyzkoušet.
|
|
Pája, A+A :o) |
|
(2.12.2009 12:55:19) Oříšku, potíráš celým vajíčkem rozšlehaným? já mám zase v receptu,že na pečení se ničím nepotírají a až pak hned jen rozšleh. bílkem aby se leskly. nevím,zda je to z hlediska zdraví vhodné potřít to prostě bílkem,že to není tepelně zpracované..
|
Oříšek + 2 kluci |
|
(2.12.2009 15:18:48) Jo, potírám celým rozšlehaným vajíčkem. jak jsme psala, tak dvakrát. jsou pak opravdu leskle a i tmavší Po upečení jsem zatím nikdy nepotírala, takže srovnání nemám...
|
|
zerat |
|
(2.12.2009 15:50:24) Pájo, řešilo se to tu před pár dny, že ty perníčky jsou rozpálené a ta vrstvička vajíček je hodně tenká, tak se to "zpracuje" dobře. Včera jsem až po upečení potírala vajíčkem (ale celým) díly na chaloupku a jsou takové lesklejší - nepopraskaná ta lazura...
|
|
|
|
Osamělá |
|
(2.12.2009 12:08:27) my letos dělaly tyto:
Vánoční měkké medovníčky
500 g hl. mouky, 120 g cukru, 150 g medu, 100 g másla, 1 prášek do pečiva, 3 hřebíčky, 1/2 kávové lžičky anýzu, 1/2 kávové lžičky nového koření, 1/2 kávové lžičky skořice, 2 celá vejce, 1 vejce na potření
POSTUP PŘÍPRAVY
Do mouky přidáme vejce, umleté a přesáté koření (výborně se hodí půlka sáčku směsi "Koření do perníku"), rozpuštěné máslo s medem, cukr a prášek do pečiva. Nejlepší je, když se těsto udělá večer a až ráno se z něj vykrajují tvary. Figurky potřeme rozšlehaným vejcem a opatrně pečeme na vymaštěném plechu. Upečené zdobíme bílkovou polevou.
Byly za dva dny super a já poprvé měla perníčky měkké
|
|
Graace |
|
(2.12.2009 12:20:27) Moje perníčky: 85 g másla, 100 g medu, 200 g pr. cukru, 450 g žitné jemné mouky, 250 g obyč. hladké mouky, 2 lžičky sody, 4 celá vejce, 2 prášky do perníku, trocha skořice
|
Pája, A+A :o) |
|
(2.12.2009 12:52:56) chci se zeptat, kde perníčky skladujete,aby změkly. v bytě je to u nás složité,nikde nemáme chladnější místo a na balkoně to také moc nelze,protože nemáme stříšku a když prší,tak to prostě není kde skladovat
|
holka anonymka |
|
(2.12.2009 15:06:36) To by nešlo zabalit do igelitového pytle? Já cukroví uchovávám v krabicích od dortů. A celý bych to strčila do pytle (jako do odpadkovýho koše, do těch větších) A jinak koukám - všichni tu máte recept s máslem. Já dělám těsto absolutně bez tuku. Jen mouka, vejce, cukr, prášek do pečiva, koření do perníku a med. A měkké jsou dostatečně
|
|
zerat |
|
(2.12.2009 15:46:50) Pájo, mělo by se skladovat v chladnu a suchu. Já perníčky... skladuju buď v krabici vyložené igelity a nebo přímo v igelitovém pytli a v krabici a vesměs všechno nacpu do velké lednice s tím, že více využíváme příruční malou ledničku. Na balkoně jsem vloni skladovala nějaké věci v takové té cestovní lednici- nezmrzlo a neteklo na to + taky se dá dát třeba do kýblu s deklem...
|
|
|
|
Horama |
|
(2.12.2009 13:20:15) Tenhle recept se v naší rodině peče posledních dvacet let - co ho můj táta objevil v nějakém sešitě a odladil k dokonalosti. (U nás totiž peče vánoční cukroví táta.)
Recept na 1 dávku těsta: 40 dkg hladké mouky, 14 dkg moučkového cukru, 5 dkg másla, 2 vejce, 2 lžíce medu, 1 lžička mleté sody, mleté koření: 1/2 lžičky anýzu, 4-5 kuliček nového koření, 5 hřebíčků => zpracovat ručně na válu, vyválet do tloušťky asi 5-7 mm => péct v horkovzdušné troubě rozpálené na 150°C asi 12 min (může být i trochu déle - podle tloušťky těsta) => ještě horké potřít rozšlehaným vejcem => ideálně nechat tak dva dny odležet v uzavřené nádobě => zdobit polevou z bílku, moučkového cukru a citronu
Nikdy si dopředu nepřipravuj víc jak 2 dávky těsta, nebudeš schopna ho dobře propracovat.
Tyhle perníčky jsou měkké hned, jak se upečou. My je obvykle děláme tak týden před vánocemi - aby nějaké zbyly. Zdobíme to polevou z bílku, cukru a citronu.
|
|
zerat |
|
(2.12.2009 15:43:33) Kopíruju z diskuse, kam jsem je psala asi před 2 dny
Perníčky 400g hl. mouky (dávám 00) 75g Hery 2 celá vejce 140g cukru moučka 2 lžíce medu 1 lžička sody koření: dávám "Medový perník" Kotanyi - množství koření dávám dle vůně a zkušenosti. -těsto vyválet na sílu tužky (obyč.tužky) silně a vykrájet tvary, potřít vejcem - plech vykládáme pečícím papírem - péct asi 7 min. na 200°C bez horkovzduchu(vysušuje). Perníčky jsou měkké hned po upečení. Skladuju v igelitovém sáčku a krabičce a v chladu. Zdobím klasickou bílkovou polevou.
Tyhle peču u roky a komu jsem dala recept, tak byl spokojený. Teda až tady na Zdeňku, ale tam byl problém v tom, že je pekla hodně brzy (půlka listopadu) a okolo Vánoc už tvrdly, ale myslím, že půlka jablíčka do sáčku by 100% pomohla
Já budu dnes zdobit chaloupku- nemůžu se dočkat až bude hotvá - bude to moje první chaloupka, tak jsem trošku napnutá, jak dopadne
|
|
|