Baba Jaga |
|
(17.12.2009 20:27:10) Nemate nekdo recept? Chci udelat radost kamaradum - rumunskym madarum.
|
Vaal |
|
(17.12.2009 20:29:21) Tak jim napec neco ceskeho, ne? Ja kdybych prijela treba do Rumunska a snazili se mi udelat radost tim, ze mi napecou ceske cukrovi, tak budu asi pekne otravena.Chtela bych neco Rumunskeho, bylo by to pro me exoticke. Omlouvam se, ze nepouzivam hacky a carky, zapomnela jsem to zapnout.
|
Baba Jaga |
|
(17.12.2009 20:35:58) My jsme vsichni v USA, a oni jsou chlapi, nepecou. Meli by urcite strasnou radost. Dam jim i ceske, ale chtela bych i neco "jejich"
|
krupice. |
|
(17.12.2009 22:21:24) Heh, můj manžel je napůl Maďar, napůl Rumun. Ale teď bohužel v práci. Navíc nepředpokládám, že by znal recept na jejich cukroví. Takhle saramále nebo nějakou ciorbu, tu zvládne.
|
|
|
Ráchel, 3 děti |
|
(17.12.2009 23:23:47) nesouhlas. my, když jsme žili v USA, tak jsme byli celý pryč kdykoliv jsme narazili na něco "čekého". dokonce když jsme objevili pekárnu, kde měli "czech kolatche", které byly dost hnusné, tak jsme byli nadšení... prostě stesk po domově
|
|
|
Winky | •
|
(17.12.2009 23:17:42) V Rumunsku jsem byla ale cukroví jsem tam nejedla, jen takovou sladkost, jmenovalo se to "liszty" a bylo to něco na způsob smažených vdolků ale byly to hranaté placičky
mohlo to být nejspíš tohle: Papanasi
200 g tvarohu 1 lžíce másla 120 g mouky 1 lžíce cukru citronová kůra tuk na pečení kyselá smetana Postup Tvaroh protlačíme přes síto a dobře promícháme s vejci, cukrem, moukou a citronovou kůrou. Z této hmoty hněteme koláče velikosti dlaně a smažíme v horkém tuku. Podáváme horké a zaléváme kyselou smetanou. Poznámka recept z Rumunska
a pak jsem našla ještě tohle cukroví
Na netu jsem našla je tohle: Ořechové cukroví - Gogoše" kategorie: cukroví vykrajované
recept je určen pro 0 osob(y) doba přípravy je cca 2 hod.
Ingredience: 240 g pšeničné mouky, 150 g másla, 100 g moučkového cukru, 4 žloutky, 100 g vlašských ořechů, pikantní zavařenina.
Příprava: Žloutky utřeme s cukrem a máslem, přidáme k nim mouku. Těsto důkladně vymícháme a rozválíme do placky silné 1 mm. Vykrajujeme kolečka o průměru 2,5 cm, uprostřed prstem vytlačíme důlek, potřeme rozšlehaným vejcem, posekanými ořechy a upečeme v troubě . Do upečených gogošů vkládáme do důlků trochu pikantní zavařeniny.
Převzato z kuchařky : Speciality sovětské kuchyně - moldavský recept
A pak prý pečou ještě kynutý mazanec Cozonac, ale to je velikonoční
|
helys |
|
(18.12.2009 8:40:22) V Rumunsku není tradice drobného vánočního cukroví. O Vánocích se pečou různé krémové řezy nebo dorty. Třeba je potěší tohle:
PRAJITURA CHINEZEASCA (čínské řezy)
Těsto: 140g másla, 140g cukr moučka, 70g hladké mouky, 100g mletých vlašáků, 4 bílky a citronová kůra. Třeme do hladka a vlijeme na plech. Pečeme při 200 stupňů a před dopečením potřeme polevou a ještě necháme cca 10 minut v troubě. Poleva: třeme do hladka 4 žloutky a 140g cukru moučka.
A jelikož jsou kamarádi maďarského původu měli by znát:
SARAH BERNHARDT (bezele=pusinky)
6 bílků vyšleháme do zhoustnutí v páře s 300g cukru a 2-3 vanilkové cukry a trocha citronové šťávy. Přidáme 150g mletých pražených vlašských ořechů. Lžičkou dáme malé hromádky na plech a pečeme při mírném ohni. Krém: Na malém ohni svaříme 200g cukru, 6 žloutků, 3 lžíce kakaa a 2 lžíce vody dokud nám nevznikne hustý sirup. Necháme zchladit a pak vyšleháme s 250g másla. Bezele (pusinky) slepíme krémem, po stranách taky potřeme krémem a vyválíme je v mletých vlašákách.
|
|
|
Simča, dcery *1988 a 1997 |
|
(18.12.2009 10:28:43) Osobně si myslím, že drobné vánoční cukroví je česká specialita. Alespoň příbuzní z Bulharska, Maďarska, Francie, Německa, Švýcarska a příbuzní jedné sestřenky vyvdané do Švédska vůbec neví, o čem je řeč (a mohou se tady toho ujíst )
Simča
|
|
|