ALianan |
|
(4.2.2010 17:48:16) Jako přímo od krávy? Já ho nechám příjít až skoro k varu a stáhnu ho. Nevařím.
|
Mapik+Betka+Fili |
|
(4.2.2010 17:51:44) Ne, chceme kupovat Selske mleko. Jogurty a tvaroh ji bezne. Diky, asi budem jen ohrivat
|
|
Levandulka+3 |
|
(4.2.2010 18:00:46) No tak kupované si myslím nemá vůbec cenu převařovat- vždyť je pasterizované, ne? Já spíš řeším, jestli převařovat mlíko přímo od krávy - poštěstilo se nám, že pravidelně jednou týdně máme. Zatím nepřevařuju a nic nám není, říkám si, že přece nebudu ničit všechny prospěšné látky, které v tom mlíku jsou vařením...... Jak to řešíte vy?
|
ALianan |
|
(4.2.2010 18:41:57) Jak jsem psala, ale manžel to pije nepřevařené (prý už od narození) a nic mu nikdy nebylo. Ale já mám strach z nemocí a celkem se mi to ekluje.
Já mám raději už studené, vychlazené "v té nádobě k tomu určené".Když se nám dostane domu "ještě teplé", pak druhý den je divný.
|
Levandulka+3 |
|
(4.2.2010 19:03:51) Já jsem se taky bála, že mi čerstvé nepřevařené nebude chutnat, ale vůbec žádnou pachuť to nemá, chutná jako selské z obchodu...Vozí mi ho kamarádka v pet lahvích, takže teplé už není....No fakt nevím s tím převařováním, obecně jsem ve vaření spíš opatrnější - po práci se syrovým masem vše málem dezinfikuju, po manipulaci s vejci si vždy myju ruce apod....Ale s tím mlíkem mi to nějak nevadí, zvláštní....Navíc si říkám, že tím převařením se určitě zničí víc látek než pasterizací, takže pak by moc nemělo smysl to mlíko brát....
|
remus |
|
(4.2.2010 19:47:39) manžel psterizuje na 82 stupňů, tak těch pár navíc už nic neřeší, teď jsem se ho ptala a každopádně radí převařit
|
Levandulka+3 |
|
(4.2.2010 19:51:00) To teda znamená, že zahřeje na 82 stupňů a pak rychle ochladí? Jak ale rychle ochladit v létě? A těch 82 na zničení nežádoucích bakterií stačí?Díky moc za odpověď, možná to jsou debilní otázky, omlouvám se, jsem v tom dost laik...
|
remus |
|
(4.2.2010 19:55:45) ochladí se pak na 4 stupně, pak ho ještě dohřívají. záleží na tom, k čemu ho pak použijí, zákonem je daná norma pasterizace 73 stupňů, ale pasterizuj na víc, aby to bylo na sichr, zničí se tím rychlým ohřevem všechny bakterie, syrové mléko bych dítěti opravdu nedávala, jedna známá takhle zrušila synovi zažívání
|
|
remus |
|
(4.2.2010 19:56:13) jo a rychle ochladíš studenou vodou
|
Levandulka+3 |
|
(4.2.2010 20:43:11) Díky moc, taky mě to pak napadlo s tím ochlazením studenou vodou, mám dneska nějaké pomalejší vedení...A jak mu zlikvidovala zažívání? Co tam tak vadí? Myslela jsem, že se jim žaludek trošku "otuží" když přijde do kontaktu s nějakýma bakteriema...Ale fakt tomu moc nerozumím...
|
remus |
|
(4.2.2010 20:58:34) no ono asi záleží na tom, s jakými bakteriemi, má v žaludku a střevech plíseň, prý už se toho nezbaví, nesmí vůbec cukr a spoustu jiných věcí, které to množení plísně podporují, každopádně pasterizované mléko stačí jen ohřát, i když já osobně mléko dětem nedávám, jogurty jsou obohaceny různými kulturami, jinak v tom mléce je pop astericazi velký kulový, to je lepší ta UM
|
|
|
|
|
|
|
|
Balbína |
|
(4.2.2010 20:39:11) převařuji resp. skoro k varu pro rok a půl starého syna. Pro nás a pětiletou dceru nepřevařuji. Z mléka od krávy dělám i jogurt.
|
|
veverkaa | •
|
(4.2.2010 20:59:19) no čerstvě nadojené mléko je fakt nejlepší. ale radši ho převařujte. viděla jste někdy, jak mají krávy špinavá vemena? i když vám chovatel bude tvrdit že ne, tak ho radši převařte. sice se těm kravám před dojením vemeno otírá, ale pochybuju že po otření vlhkým hadrem (nebere se na každé vemeno nový hadr, jen se vymáchá v kbelíku s vodou), je čisté a bez špíny (výkalů a pod.). taky jestli používá dojící zařízení tak ani to nemusí být nejčistší. radši převařujte.
|
Levandulka+3 |
|
(4.2.2010 21:08:22) No, to je fakt, když si to takto představím, zvedá se mi žaludek....Takže teda úplně převařit? Nebo stačí na těch 80stupňů?
|
veverkaa | •
|
(4.2.2010 21:49:43) těch 80° by mělo stačit. podle mě se bakterie začínají likvidovat už při 60°, těch 80° je spíš pro jistotu.
|
lipoo |
|
(4.2.2010 22:17:04) taky berem v automatu-zatím nepřevařujem,ale na automatu je napsané,že se má před použitím převařit..právě kvůli těm bakteriím atd....jak tady někdo psal,proč za to platit víc??já nevím,ale litr stojí 15kč a je to silnější než plnotučný mlíko....u nás stojí to "čerstvé" taky 15kč minimálně,a to je polotučný
|
Levandulka+3 |
|
(4.2.2010 22:54:24) My máme za 10 (teda ne z automatu, ale vozí nám ho kamarádka od známých). Ve středu po osmé večer ho mám rovnou za dveřma!
|
|
|
|
|
|
|
|