Binturongg |
|
(16.10.2010 1:30:07) Chtěla bych se pokusit tento víkend o hnětýnky - máte nějaký dobrý recept?
A důležitý dotaz: pokud se povedou, jak dlouho vydrží? Ráda bych je přivézla jako vejslužku ve středu příbuzným...
|
Černá kronika |
|
(16.10.2010 10:38:01) Tento recept mám po babičce. Vykrajované hnetýnky. 60 dkg másla, 35 dkg cukru, 85 dkg hladké mouky, 5 žloutků, 2 lžíce rumu, vanilka, citronová kůra. Utře se máslo s cukrem a žloutky, přidá se mouka, rum, vanilka a citr. kůra. Těsto se rozválí na výšku asi 7 - 10 mm a vykrajuje se formou nebo hrnkem. Peče se jako linecké těsto. Tuhle dobrotu peču i během roku, ne jen na posvícení, hnetýnky skladuju v papírové dortové krabici, prokládám celofánem nebo ubrouskama a vydrží celkem dlouho, tak jako linecké cukroví, pokud se nesní. Lepší je nechat je dva dny uležet, jsou lepší, než je jíst hned. Cukrové ozdoby nekupuju, hnetýnky polévám jen čokoládou a posypu kokosem, vykrajuju hrnkem. Babička někdy zdobila i lentilkama nebo překrájenými želé bombony (ty obalovaný v cukru, ne medvídci...)
Lité hnetýnky. 40 dkg másla, 40 dkg cukru, 8 žloutků, 50 dkg polohrubé mouky, 1 prášek do pečiva, sníh z 8 bílků. Z této dávky je 14 hnetýnek do hnetýnkových forem. Formy nemám, dělám 3/4 dávky na velký plech vyložený papírem, poleju čokoládou a posypu kokosem a krájím na malé řezy. I tak je to dobrý, z těsta je cítit máslo a žloutky.
|
Veverka16 |
|
(16.10.2010 12:59:39) já je dělám normál z piškotového těsta jako na bábovku do formiček...pak je poléváme čokoládou a zdobíme máčkem,polevami,cukrovými kytičkami....
|
|
|
Simča, dcery *1988 a 1997 |
|
(16.10.2010 14:10:11) Jo jo, hnětynky poečeme také. Jak dlouho vydrží? No já je mám zabalená v alobalu a tak 5 - 6 dní to jde, i když nejlepší je to druhý den, kdy se rozleží. Nesmíš je nechat odkrytý, aby neosychaly.... Jinak recpet mám tady
a ještě fotku k namlsání (nebo pro ty, co neví, jak to vlastně vypadá
Simča
|
|
Jája | •
|
(15.11.2010 19:54:11) Hnětýnky: 420 g másla, 400 g cukru, 620 g polohrubé mouky, 3 vejce, 1 vanilkový cukr, 1/2 prdopeče. Máslo s cukrem vyšlehat do zpěnění, nechat 1/2 dne odležet. Pak vešlehat 3 žloutky, mouku a prdopeč, van.cukr a sníh z bílků. Péct ve vymazaných a vysypaných formičkách. Jsou velmi křehké.
Jiné: 250 g másla, 250 g cukru, 4 žloutky ušlehat, přidat 250 g polohrubé mouky a sníh ze 4 bílků. Péci jako výše uvedené.
Ještě jiné: 250 g másla, 250 g cukru (moučka nebo krupice, 5-6 žloutů vyšlehat, 250 g polohrubé mouky, 1/2 prdopeče, sníh z 5-6 bílků a 2 lžíce smetany.
Pečou se v kulaté formě (jako na pizzu, ale tak 15 cm v průměru). Potírají se bílkovou nebo rumovou polevou, zdobí cukrovým zdobením (to mají i v Kauflandu, někdo si ho dělá doma). Na Prácheňsku se pekly o masopustu, dívky je dávaly klukům. Čím zdobenější, tím jí byl mládenec sympatičtější.
|
|
|