| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Lze vyrobit perník bez cukru, pouze s medem?

 Celkem 24 názorů.
 Binturongg 


Téma: Lze vyrobit perník bez cukru, pouze s medem? 

(8.11.2010 20:37:00)
Prostě dát místo 200g cukru a 100g medu 300g medu?
 zerat 


Re: Lze vyrobit perník bez cukru, pouze s medem? 

(8.11.2010 20:38:27)
Nevím, podle mě to bude hodně extrémně lepivé a pak budou hodně tvrdé... Asi bych to nezkoušela ~d~ ale třeba někdo přijde s tím, že to zkoušel...
 Lída,3 kluci a holka 


Re: Lze vyrobit perník bez cukru, pouze s medem? 

(8.11.2010 23:38:27)
No, jak asi dělali perník, než se začal vyrábět cukr? ~;) Perník je daleko starší záležitost než výroba řepnýho nebo třtinovýho cukru. Stačí přizpůsobit konzistenci - přidat trošku víc mouky.
 zerat 


Re: Lze vyrobit perník bez cukru, pouze s medem? 

(9.11.2010 8:19:33)
Lído víc? To není víc o lžíci, dyť to je o stovky gramů víc. A myslím, že dřív sladili i jinými věcmi než jen medem a dokonce světe div se cukrem. Pročítám teď net a prý cukr tu byl dřív než ČR, jen ho lidé dostávali na příděl... Osobně bych chápala nahradit cukr fruktopurem... ale medem to bude prostě lepivá koule a když k tomu přidáš o hromadu set gramů mouky víc a nepřidáš tuk taky, tak bude tvrdé jako bota ~d~
 zerat 


Re: Lze vyrobit perník bez cukru, pouze s medem? 

(9.11.2010 8:34:51)
Lído, takže jsem našla tohle:
"Perník, pečivo slazené medem a ochucené kořením, je snad staré jako lidstvo samo.
Nejstarší zmínka o cukrovém zboží je z Egypta z období 2000 př.n.l. Jak svědčí i nálezy v egyptských pyramidách, byla tato pochoutka připravována pro faraóny, ale i pro patricije ve starém Římě. Základem všech cukrářských výrobků byl med, protože cukr v té době ještě nebyl znám. Výroba cukrářské pochutiny spočívala v kombinaci medu s fíky, datlemi a ořechy."

Podle mě prostě i jak se píše tady nesladilo jen medem, ale kombinací jiných ovocných cukrů a otázka taky je, jak moc byli oni třeba zase zvyklí na měkoučké, nadýchané, naležené perníčky... ~d~ Zkrátka já osobně bych do toho jen s medem nešla... to už bych raději rozmixovala na úplný prášek třtinový cukr... Ale třeba je tu někdo, kdo to nějak kombinuje se škroby... ~d~
 červík + V. 6/03 + L. 5/08 


Re: Lze vyrobit perník bez cukru, pouze s medem? 

(8.11.2010 20:39:54)
určitě to jde, jen jistě míň toho medu, musela by jsi přidávat zas mouku~d~
ale jistě na netu nějaký recept najdeš~3~
 Binturongg 


Re: Lze vyrobit perník bez cukru, pouze s medem? 

(8.11.2010 20:49:31)
Aha, takže ten cukr tam není pro nic za nic, resp. aby se ušetřilo? ~:-D
 Meta 


Re: Lze vyrobit perník bez cukru, pouze s medem? 

(8.11.2010 21:05:26)
Ten perník s velkým podílem medu bude mít samé nežádoucí vlastnosti, osobně dávám do 1kg perníkového těsta 1 vrchovatou lžíci pastovaného medu.
 majdaleenka +07+11 


Re: Lze vyrobit perník bez cukru, pouze s medem? 

(8.11.2010 21:13:53)
jsem střelec, tohle jsem snad i zkoušela a dobrý, do všeho dám radši med, než cukr~;) i ostatní cukroví dělám juen z medu~x~
 Jaanja + Vojtín + Olík 


Re: Lze vyrobit perník bez cukru, pouze s medem? 

(8.11.2010 22:09:42)
hele já myslím, že to jen s medem bude OK. Med trochu míň sladí, tak nebudou tak sladké. Když budou lepit, tak tam dej trochu mouky a hlavně těsto vychladit. A pokud tam nedáš žádnej tuk a nebudeš to pést moc dlouho (jen do malinkého zrůžovění okrajů), tak budou perníčky měkké hned. ~;)~R^~R^
 Půlka psa 


Re: Lze vyrobit perník bez cukru, pouze s medem? 

(8.11.2010 22:22:29)
Cukr se dá nahradit medem v jakémkoliv receptu. Jen se musí přidat Solamyl nebo jiný škrob. Každopádně kdysi jsem to dělávala často a fungovalo to výborně. Jediný problém je v tom, že si nepamatuju kolik škrobu se dává a nedaří se mi to vygooglit. ~n~
 Binturongg 


Re: Lze vyrobit perník bez cukru, pouze s medem? 

(8.11.2010 22:59:50)
Holky, dík. Udělala jsem to 50/50, těsto je nádherné, nelepí a už je v mikrotenu ve špajzu.
Uvidíme za týden, jak se z něj bude péct ~;)
 zerat 


Re: Lze vyrobit perník bez cukru, pouze s medem? 

(9.11.2010 8:40:33)
Binturong s čím 50/50, med/cukr? Tak držím palečky a pak příp. písni po Vánocích, jestli se stihly naležet, ju? ~;)~x~
 zerat 


Re: Lze vyrobit perník bez cukru, pouze s medem? 

(9.11.2010 8:41:13)
a ještě možná blbý dotaz, jen ve špajzu nebo i v lednici ~:-D protože asi jen tak ve špajzu to nejde, ne?
 Binturongg 


Re: Lze vyrobit perník bez cukru, pouze s medem? 

(9.11.2010 12:24:55)
zerat - určitě dám vědět ~:-D
Špajz máme stařičký, kamenný - bydlíme v chalupě, takže když je těsto na zemi,je to totéž, co v lednici ~R^
 Gordita 


Re: Lze vyrobit perník bez cukru, pouze s medem? 

(9.11.2010 1:06:58)
Myslim, ze je tak delam, ale k receptu se dostanu az pristi tyden, kdyztak mi napis na mail a ja ti ho poslu.
 Anadar 


Re: Lze vyrobit perník bez cukru, pouze s medem? 

(9.11.2010 10:27:29)
Myslím si,že by to šlo.Dělám perník,kde je opravdu velký podíl medu,základ je med+mouka 1:1 a pak se přidávají žloutky,amonium,koření,další mouka a trocha cukru.Kdyby člověk vynechal ten dodatečný cukr a přidal med(nebo nic),určitě by to šlo.
Těsto ,ve kterém je hodně medu, je sice drobátko lepivé,ale hezky se táhne(netrhá se) a je po upečení velice,převelice vláčné,protože med je hygroskopický.
 Horama 


Re: Lze vyrobit perník bez cukru, pouze s medem? 

(9.11.2010 10:31:06)
Určitě se dá udělat perník, který je slazený jen medem, ale bohužel to určitě nebude fungovat tak, že vezmeš ověřený recept s cukrem a jedna ku jedné ho nahradíš medem.
 Renda 
  • 

Re: Lze vyrobit perník bez cukru, pouze s medem? 

(9.11.2010 10:45:00)
A nevíte , prosím, jak dlouho můžu mít připravené perníkové těsto v lednici? Vydží to, když jsou v tom vejce? Přemýšlím, že ty mikulášský bych už zadělala, ale péct chci až začátkem prosince.
 zerat 


Re: Lze vyrobit perník bez cukru, pouze s medem? 

(9.11.2010 11:34:37)
Mám informaci a letitou praxi v tom, že perníkové těsto vydrží uložené v lednici v mikrot. sáčku 1-30 dní. ~;)
 Binturongg 


Re: Lze vyrobit perník bez cukru, pouze s medem? 

(9.11.2010 12:27:31)
zerat - máma měla perníkové těsto v lednici i rok - pekla z něj na velikonoce a vánoce, ale skladovala jen základ 1:1 med a mouka.
Do toho se mi ale nechtělo, protože se pak děsně blbě zpracovává - je tvrdé jak kámen ~:-D
 Renda 
  • 

Re: Lze vyrobit perník bez cukru, pouze s medem? 

(9.11.2010 12:29:17)
Dík, Zerat, tak to už můžu začít.
 EvaMarie 


Re: Lze vyrobit perník bez cukru, pouze s medem? 

(9.11.2010 10:39:00)
ahoj,

dávám do perníku pouze med, dělám ho z žitný mouky...teď jsem v práci, večer můžu poslat recept. Je výbornej, jen je tvrdší, ale to se dá stroužky jablek taky vyřešit.~;)
 Binturongg 


Re: Lze vyrobit perník bez cukru, pouze s medem? 

(9.11.2010 12:29:03)
EvaMarie - to budu ráda, napiš, prosím ~x~
Zkusím ho taky, stejně dělám perníčky spíš na ozdobu, takže tvrdost neva ~;)

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2024 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.