| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Štola - recept

 Celkem 18 názorů.
 neznámá 


Téma: Štola - recept 

(14.12.2010 11:42:25)
Každý rok kupujem štoly v Lidlu, mají je neuvěřitelně dobrý. Letos bych štolu zkusila udělat. Na internetu je množství receptů, ale jaký je ten nej "jako z Lidlu"? Chtěla bych jí naplnit mletýma oříškama nebo marcipánem. Hodně receptů je jedlá hned a s tvarohem, to asi nebude ta pravá, ta se musí nechat odležet - nebo ne?
Máte nějaký opravdu tradiční recept na nejlepší štolu?
 Pole levandulové 


Re: Jak na štolu? 

(14.12.2010 11:44:43)
Recept nekde mam, ale co vim, tak babicka delala to same testo jako na vanocku, jenom to nepletla, ale prelozila a upekla. Jeste teple potrela rozpustenym maslem a pocukrovala, stola krasne zvlhla. Do testa davame hodne mandle a kandovane ovoce s rozinky, obcas vlasaky.
Stolu z Lidlu neznam, nenakupujeme tam.
 Renda 
  • 

Re: Jak na štolu? 

(14.12.2010 11:46:49)
Hlavně se ta tradiční , netvarohová, musí nechat dlouho uležet, aspoň 3 týdny. Dělávala jsem jí, ale nikdo to moc nechtěl jíst, že je to moc sladké, tak jsem se vrátila k vánočce.
 neznámá 


Re: Jak na štolu? 

(14.12.2010 11:48:25)
Ta z Lidlu právě tolik přeslazená není, pokud to není marcipánová.
 Kopřiva Dvoudomá 


Re: Jak na štolu? 

(14.12.2010 12:04:05)
Ten nej, jako z Lidlu ~n~~n~~n~

Jsem kulinární snob, vím to o sobě, ale tohle mi fakt vhání slzy do očí.
Jinak se omlouvám, věřím, že ta štola z Lidlu ti chutná...
 neznámá 


Re: Jak na štolu? 

(14.12.2010 12:10:27)
~t~

Já lepší nejedla, většina jich je vysušená, tvrdá nebo je to vánočka.
 Kopřiva Dvoudomá 


Re: Jak na štolu? 

(14.12.2010 12:53:43)
Hodná, že ses neurazila ~x~~x~~x~~;)
 uhugo 
  • 

Re: Jak na štolu? 

(14.12.2010 13:33:34)
Já se štoly z lidlu musím zastat - ona fakt není špatná. Nemám teda srovnání s originálem z německé domácnosti nebo cukrárny, ale je to lepší, než co jsem zatím pořídil u místních rádobypekařů.
Což mě přivádí k otázce - kde v ČR koupit dobrou štolu?
 Deja 


Re: Jak na štolu? 

(14.12.2010 12:55:40)
Hihi, to mi připomělo, jak kluci chválili maželovi polívku, že je tak dobrá jako z pytlíku.... Mořil se s ní poctivě v polní kuchyni a málem ho kleplo.... Pak si to zdůvodnil úrovní kuchyně v rodině ~z~
 Kopřiva Dvoudomá 


Re: Jak na štolu? 

(14.12.2010 13:16:03)
Dejo, babička se jednou takhle k smrti urazila, když jí návštěva pochválila zelí, že je "jako z hospody".
 Razivia 


Re: Jak na štolu? 

(14.12.2010 16:56:58)
~t~ Kopřivo, jsme ta tom stejně ~t~! Naposled mě takhle dorazilo téma se svíčkovou "jako z hospody" (ble ~n~)
 Inka 
  • 

Re: Jak na štolu? 

(14.12.2010 12:21:29)
Z Lidlu teda neznám. á dělám tohle
Štola
Smícháme
250 g tvarohu,
200g pískového cukru,
250g másla,
2vejce,
50g kokosu,
450g polohrubé mouky,
1prášek do pečiva
a 100g kandovaného ovoce.
Vypracujeme těsto, přehneme na dvě třetiny a dáme péct.
Při pečení potíráme rozpuštěným máslem s rumem.
Po upečení znovu potřeme a hned posypeme moučkovým cukrem, aby se zapil.
Nechávám uležet na balkóně 3 týdny, ale myslím, že to není nutné.

 Vanka 


Re: Jak na štolu? 

(14.12.2010 13:31:42)
Loni mě to chytlo a dělala jsem 4 štoly za sebou abych přišla jak na to.
Průšvih je že nevím jak má chutnat ta úplně správná.
tuhle jsem nakonec vyhodnotil jako nej
VÁNOČNÍ ŠTOLA

-250g polohrubé mouky 250
-špetka soli 1/6 lžičky soli
-25g droždí (půl kostky) sušené droždí na ¼ kg těsta
-65g cukru krystal 50
-1/8l mléka 1dl
-100g másla 100 tuku (máslo a sádlo)
-25g kandované pomerančové kůry 50 kandovaného ovoce
-25g kandovaného ovoce rum na namočení ovoce
-25g rozinek ½ vanilkového cukru
-2 lžíce rumu 40g másla na potření

Těsto proděláme, necháme kynout (klidně i 3 hodiny). Rozválíme na 1cm silný plát, okraje přehneme ke středu a nakonec těsto přeložíme napůl, znovu necháme kynout. Dáme péci při 170 C prvních deset minut. Pak snížíme teplotu na 160 C a dopečeme. Po dopečení 3x potřeme máslem. Zabalíme do alobalu a necháme 14 dní.
 Vanka 


Re: Jak na štolu? 

(14.12.2010 13:36:31)
Vysvětlení, ta druhá čísla na řádku jsou vlastně druhý recept - velmi podobný. tuším že víc chutnal ten vpravo. ale jinak manžel a děti to ochutnali, chválili, ale nakonec se shodli na tom že klasická vánočka pomazaná máslem jim chutná víc.
tohle se totiž nehodí k pomazávání a tím pádem vítězí klasika
 Vanka 


Re: Jak na štolu? 

(14.12.2010 13:38:53)
jo a ještě - jestli to budete někdo srovnávat s průmyslově vyráběným výrobkem který vám chutná, tak je víc než jasné že tahle domácí neuspěje - tak to prostě je.
to je jak s vánočkou, když někomu chutná z krámu, je domácí zklamaný a naopak
 neznámá 


Re: Jak na štolu? 

(14.12.2010 13:49:06)
Dík.~x~
Něco jsem našla v Apetitu, ten zatím nezklamal. A určitě zkusím i recepty tady. Na vánoce se sejdem celá rodina, tak se to určite ezkazí. Dám vědět, která byla nejchutnější.
 Ina 
  • 

Re: Jak na štolu? 

(14.12.2010 13:51:59)
Mně tedy ty hutné, těžké, marcipánové atd. štoly nechutnají, dávám přednost českým, typu z Intersparu apod.
Německé jsou na můj vkus moc sladké.
 Edka 
  • 

Re: Štola - recept 

(22.12.2010 23:25:23)
Tie čo sa predávali na Slovensku boli tiež výborné. Teraz pred sviatkami už neboli v predaji. Kúpila som ju len raz náhodou v akcii, tak nekúpiš? Bola s makom, čokoládou, orechami a hrozienkami za nejakých O,78€.

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2024 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.