| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Olejová vánočka

 Celkem 23 názorů.
 T_Ana 


Téma: Olejová vánočka 

(14.12.2010 12:41:37)
Nemáte někdo recept na dobrou vánočku, ve které není máslo, ale olej? Případně jiné kynuté olejové těsto, díky alergii na mléko musím přísady nahrazovat.
 zerat 


Re: Olejová vánočka 

(14.12.2010 12:56:59)
0004.mazanec I

foto: HHanka
04 Mazanec
Autor: - Přidat recept k oblíbeným
Hodnocení: 100%

Suroviny:
275 ml mléka
100 g rozpuštěného másla nebo Hery
3 lžíce krystalového cukru
2 lžíce vanilkového cukru
1 lžička soli
500 g polohrubé mouky
1 lžička sušeného nebo 1/4 čerstvého droždí
po zvukovém signálu přidáme rozinky nebo kandované ovoce, později pak může být i nastrouhaná čokoláda, jinak se rozpustí a těsto bude hnědé.

Nastavení pekárny: Program Základní / stupeň propečení kůrky Světlý / velikost Velký

Postup:
Pokud nechceme mazanec péct v pekárně, musíme dosypat více mouky, aby se těsto nelepilo! V tom případě zvolíme program Těsto.



Jak upletla HankaJa mazanec:
Těsto rozdělíme na 2 díly a ty pak každý na 3 díly. Z každého dílku vyválíme 3 dlouhé provazy, zapleteme jako cop. Konce k sobě spojíme, přeneseme na plech a necháme při 45°C / cca 50 minut kynout. Pak pomašlujeme vejcem, ozdobíme mandličkami a pečeme v horkovzdušné troubě při cca 170-160°C / cca 40 - 45 minut.
________________________________________
tento recept mám z Dámy. Recept dělám výhradně s rýžovým olejem, přidávám citronovou kůru, žloutek a teda dávám docela víc mouky, aby z těsta šlo motat vánočku.
Podle naší rodiny je dle tohoto receptu ta nej. vánočka!!! A že jsem už vyzkoušela víc receptů ~;)
 zerat 


Re: Olejová vánočka 

(14.12.2010 12:58:03)
Jo ještě dodám, že dávám teda víc cukru než 3 lžíce, protože vánočku potom už zpravidla nesypu cukrem. Průměrně dávám 4-5 lžic třtinového cukru.
 zerat 


Re: Olejová vánočka 

(14.12.2010 13:01:53)
Jen ještě dodám, že žádné kynuté těsto nedělám s máslem, ale vždycky používám rýžový olej(jeden z nejzdravějších olejů vůbec) a opravdu 100% přísahám, že nikdy nikdo nepoznal rozdíl! Naopak chválí, odnášejí si i recepty... takže žádné obavy, že když tam nebude máslo, tak se to nepovede, nebude to dobré...~;)
 Petule +1 


Re: Olejová vánočka 

(14.12.2010 13:14:59)
zerat - prosím prosím, jak ten rýžový olej vypadá (láhev), kde se dá koupit? předem moc děkuju~x~
 zerat 


Re: Olejová vánočka 

(14.12.2010 13:18:41)
http://www.suriny.eu/
a dá se koupit i od Olitalia. Kupuju je podle toho, kde zrovna který vychází levněji. Prodává se buď v prodejnách se zdravou výživou a já ho kupuju dá se říct výhradně v Globusu. Jo a stojí cca o polovinu míň než kvalitní extra virgin olivový. A hlavní výhoda rýžového je, že vydrží teploty až tuším 215°C.
 zerat 


Re: Olejová vánočka 

(14.12.2010 13:23:29)
no teď dumám, že jsem to přehnala. Nestojí míň o polovinu pokud extra virgin olivový stojí okolo 220 Kč za litr. Rýžový olej dtojí od nějakých 116 - 129 Kč ~;)
 T_Ana 


Re: Olejová vánočka 

(14.12.2010 14:18:56)
Díky, rýžový olej jsem ještě nezkoušela, on má nějakou specifickou chuť oproti ostatním?
 zerat 


Re: Olejová vánočka 

(14.12.2010 14:24:56)
Právě že nemá absolutně žádnou- stejně jako rýže. Já mám právě problémy s nerovnováhou cholesterolu, tak jsem hledala náhražku za máslo, tak aby to nebylo poznat na pečení, vaření. Zkoušela jsem i sezamový olej atd. ale všechno mělo specifickou chuť :-( Rýžový mě zaujal v Globusu a už víc jak 2 roky ho beru s každým velkým nákupem a máslo používám opravdu jen nárazově- třeba teď na vánoční cukroví... ale vánočku budu dělat stejně jako jindy s rýžovým olejem. ~R^
 T_Ana 


Re: Olejová vánočka 

(14.12.2010 15:46:49)
To zní vážně dobře, díky za tip, do Globusu pravidelně jezdíme, mrknu se tam po tom :)
 Molly. 


Re: Olejová vánočka 

(14.12.2010 13:45:10)
Zkus místo másla Stellu, není z mlíka.
 T_Ana 


Re: Olejová vánočka 

(14.12.2010 14:12:59)
Ve Stelle je syrovátka.
 T_Ana 


Re: Olejová vánočka 

(14.12.2010 14:17:14)
Ještě dodám, že margaríny bez mléka se najít dají, ale teď mi konkrétně běží o recept s olejem, mléko se dá v buchtách lehce nahradit vodou nebo kokosovým mlékem, ale náhrada tuku je složitější a olejové buchty se mi osvědčují.
 Molly. 


Re: Olejová vánočka 

(14.12.2010 14:59:59)
Není a schválně jsem se byla ještě podívat i na složení. Syrovátka je možná v Heře a podobně, ale Stella je bezpečná.
 Molly. 


Re: Olejová vánočka 

(14.12.2010 15:03:50)
Jo, samozřejmě myslím Stellu va alobalu, co vypadá jako máslo nebo Hera. Ne tu v krabičce, co vypadá jako Rama. Mimochodem, Stella Linie - ta v zelené krabičce, klasický margarín, je taky bezpečná.
 Dandy+Vojtíšek a 3 Mušketýři 


Re: Olejová vánočka 

(14.12.2010 15:10:20)
ve stelle není syrovátka - taky jsme alergici ... peču ze stelly + 1 lžíce oleje a je to fantazie ~s~
 T_Ana 


Re: Olejová vánočka 

(14.12.2010 15:45:16)
Aha, já vím, že jsem to zkoumala kdysi dávno a Stella vypadla, možná se od té doby něco změnilo. Do studené kuchyně používám modrou Floru, na pečení Vive Bio - slunečnicový margarín. Ale mám perfektní recept na olejovou bábovku, a uvažuju, jestli se dá kynuté těsto taky dělat s olejem, aniž by to vypadalo šizené.
 Dandy+Vojtíšek a 3 Mušketýři 


Re: Olejová vánočka 

(14.12.2010 16:02:12)
asi to určitě půjde, ale já teď dělám jednu vánočku a kdo ji u mě zkusí tak chce recept .. je prostě dokonalá a opravdu do ni dávám 125g Stelly a 1 lžíci oleje - ono to těsto po oleji má zas lepší konzistenci .. .moje babička do všeho vždy přidávala ještě i lžíci sádla ... i do koláčků - všude.
NO a hlavně tam patří lžice rumu!, ten to těsto taky krásně nakypří.
 Dandy+Vojtíšek a 3 Mušketýři 


Re: Olejová vánočka 

(14.12.2010 16:03:51)
Klasická stella na pečení .. v kostce je minimálně 4 roky pořád stejná - protože jsem z ní už kdysi pekla jak byl Vojta malý abych mohla mlsat - držela jsem dietu při kojení - protože byl potraviný alergik. Teď dietuju zas kvůli jednomu z trojčat. Takže Stela je opravdu ok. Mažu tak modrou Floru, chutná mi nejvíce. Zelená Stella na mazání není špatná, ale brzo se mi přejedla, má máslovou příchuť a to aroma mi už pak lezlo krkem.
 zerat 


Neboj se!!! 

(14.12.2010 17:18:16)
Ajo, fakt se toho neboj! Ono rozpuštěné máslo nebo olej, rozdíl je nula. Nemám zkušenost s úplně levným olejem, ale zkus si třeba na víkend udělat zkusmo vánočku a uvidíš!! Opravdu nekecám! Vánočku Ti sem můžu možná dát i na fotce, pokud o to stojíš, jenže fotka nic neřekne o chuti, a ta je fakt skvělá! Když nebudeš šetřit na vanilce, rozinkách, citronové kůře... tak opravdu chuťově rozdíl nepoznáš!
 zerat 


Re: Neboj se!!! 

(14.12.2010 17:23:10)
a samozřejmě rum můžeš přidat taky, když si vzpomenu, taky ho tam dám, ale opravdu se toho oleje neboj! Je to fakt šumák, jaký tuk tam je. Jestli Stela nebo rýžový olej, osobně vidím líp a coby zdravější ten rýžový olej! ~;)
 zerat 


Re: Neboj se!!! 

(14.12.2010 17:39:56)
Ale teda dodávám, že já vánočku pekla z oleje vždycky z těsta udělaného v pekárně. Ale fakt nevidím důvod proč by to nemělo vyjít a být dobré i při ručním pracování. ~d~ Tohle je starší foto, teď už je umím zase o kus líp pléct...(pokud bude foto velké, tak se omlouvám)
 zerat 


Re: Neboj se!!! 

(14.12.2010 17:43:01)
Tak nevím, co se Google chrom zbláznil ~f~

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2024 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.