Anča123 |
|
(17.1.2011 13:33:32) Ahoj, prosím o radu - jak se dělá dobré kapučíno? Ježíšek nám přinesl pressovač, presso je super (jsem ulítlá na dobrou kávu), ale kapučino nikdy nechutná tak, jako v italské kavárně. Nedaří se mi udělat hustou krémovou pěnu. Je tady někdo, kdo pracuje / pracoval v restauraci, prosím?? P.S. Pressovač máme DELONGHI ECAM 22.110B.
|
pani jedna |
|
(17.1.2011 13:44:41) Nevěřila jsem, ale přesvědčila jsem se sama a teď udělám výbornou pěnu z mléka (používám plnotučné, hodně teplé) v tomto http://www.tchibo.cz/Napenovac-mleka-p400004672.html ...fakt to funguje:o)
|
Begonie |
|
(17.1.2011 13:51:41) Ja myslim, ze to je pristrojem. Mame doma kavovar-presovac (kafe dela dobry) a je tam i ta trubicka na delani peny. A me se to proste nikdy nepovedlo. Myslela jsem, ze to je rukama, ale pustili me k pristroji ve skole i v Coffee Heaven a na jejich stroji jsem vyrobila krasnou penu bez problemu (ve skole z polotucneho, v CH z plnotucneho mleka), doma akorat mleko uvarim a vsechno si tim poprskam.
Ale k vanocum jsem dostala takovy pristroj - je to vlasten varna konvicka se slehatkem, neleje se tam mleko zapne a pena se sama udela a je to super.
|
|
veverkaa | •
|
(17.1.2011 22:12:39) máme něco podobnýho, jen jsme to koupili za pár kaček z domácích potřeb. je to klasický ruční šlehač a pěnu udělá opravdu vynikající (vysokou a hustou, vydrží fakt dlouho).
|
|
|
Stendapa |
|
(17.1.2011 13:55:21) Mám taky Delongh , pokažde má být mléko studené, já dávám polotučné, a míchám ho vždycky pod tou tryskou až do pěny...
|
|
yuli |
|
(17.1.2011 14:02:03) Plnotočný mlíko, studený z lednice, vyšlehat, nesmíš mlíko tryskou převařit, to se pak pěna nevyšlehá ani kdyby ses sebe víc snažila. U capuccina se dává pěna na kafe. Obrácený postup - kafe do mlíka je latté, ale tam se musí nejdřív chvilku počkat až se oddělí mlíko od pěny a pomalinku nalívat, aby zůstalo vše oddělené.
|
Anča123 |
|
(17.1.2011 14:21:51) Yuli, a jak se to pozná, kdy přestat se šleháním? Asi máš pravdu, že už to mléko spíš vařím. A u toho latté - když se oddělí pěna a mléko, já pak nalévám pouze mléko? A na to kafe?
|
yuli |
|
(17.1.2011 14:26:05) Ta pěna musí být taková jemná hustá, nesmí tam být velký bubliny, ale pokud se přece jen vytvoří, tak s nádobkou s mlíkem jemně klepni párkrát o linku, aby popraskaly. A latté - mlíko vyšleháš stejně, naliješ do sklenice, chvilku počkáš než se to mlíko oddělí od pěny - to uvidíš, a pak teprve pomalinku nalíváš kafe - to musí být horký, takže si nejdřív udělej mlíko a pak espresso (někdo říká pikolo), aby ti nevychladlo.
|
|
|
|
pettka+Štěpán10/07, Šimon05/10 |
|
(17.1.2011 14:29:26) Me se dari tou tryskou slusna pena i z polotucnyho, ale musi byt hooodne vychlazeny, z plnotucnyho je pena jeste hustejsi. Penu delam v nerez konvicce pod tou tryskou a v pohode, v obyc hrnku se me tak pekna neudela, nechapu cim to je, ale v te nerez konvicce se udela krasneJinak na capuccino se dava pena na kafe, davam polivkovou lzici, na latte si udelam z trochu vic mlika penu, preliju do sklinky, necham chvilku odstat a pak to te sklinky primo delam kafe.
|
Anča123 |
|
(17.1.2011 14:43:07) Díky moc.. jen pro ujištění :): na latté bude ve sklenici dole mléko, pak pěna z toho mléka a nakonec presso? Omlouvám se za delší vedení. S tou pěnou to znovu vyzkouším, mezitím se mi v lednici plnotučné mléko vychladilo. Nerez konvičku mám. Koupila jsem nějakou obyč, celá je při tom šlehání mléka horká (kromě úchytky), myslíte, že to je v pohodě? Nebo mám koupit nějakou lepší?
|
Anča123 |
|
(17.1.2011 14:44:49) Jo a ještě - ta tryska se do toho mléka má úplně zanořit?
|
yuli |
|
(17.1.2011 14:50:11) Ta pěna na laté se bude zase přetvářet na mlíko, takže jak se trochu oddělí, tak se tam nalije kafe,který ti mezi mlíkem co bude dole a pěnou co je nahoře vytvoří proužek kafe, když budeš šikovná, tak ten proužek bude bude fakt tmavej jako kafe, ale to že bude i světlejší - jako kafe s mlíkem nevadí, to jen pro oko :) konvička je v pohodě :)
|
|
yuli |
|
(17.1.2011 14:52:52) a ta tryska se úplně ponoří, šlehej to po okraji té konvičky a jak se bude tvořit pěna, tak postupně pohybuj konvičkou dolů
|
|
|
|
|
Arni |
|
(17.1.2011 14:53:12) Mam take DeLonghi a penu dela skvelou, hustou, kazda navsteva se nad ni rozplyva. Jinak tedy primo v navodu bylo doporuceni, ze mleko ma byt nejlepe 1,5%!!! a studene. Zkouseli jsme s tucnejsim, ale pena se udela mizerna. Jinak ta pena je pevna a krasne a dlouho drzi, muzes natom carovat obrazky a jine ptakoviny a drzi, az me to nekdy stve, ja cappuccino az tak nemusim
|
Arni |
|
(17.1.2011 14:55:48) A sleham to normalne v hrnecku, takze materialem nadobky to asi nebude.
|
Anča123 |
|
(17.1.2011 15:15:18) Díky moc. Fakt už snad poslední otázka - takže mléko a pěna u latté se od sebe oddělí samy, tím že tam naleju to kafe? To ráda slyším, že to u Delonghi jde udělat tu pěnu, já pořád ne a ne se jí dobrat. Jen nevím, jestli nejsem moc náročná :).
|
yuli |
|
(17.1.2011 15:55:43) Ta pěna se od mlíka oddělí sama, když to necháš chvilku odstát, a protože kafe je lehčí než mlíko, ale těžší než pěna, tak zůstane hezky uprostřed :)zadej si do vyhledavače latté machiato a podívej se na obrázek
|
Anča123 |
|
(18.1.2011 8:15:51) Dík.
|
|
|
|
|
|
|