Barbara, Lisa a Vincent 4/2011 |
|
(9.2.2011 11:36:15) Budu dělat v práci svou první oslavu narozenin, zatím ještě nikdo z kolektivu narozeniny neměl, co tam jsem, proto trochu tápu. Jde o oslavu pro zhruba 10 lidí (samé ženské). Jakousi tradicí tam je prý to, že každý dostane přidělený počet sladkého a slaného, což mně přijde vtipné, ale je to tak. Chtěla bych udělat chlebíčky a asi něco upeču, ale chybí mi nápad, inspirace. Jde o vegetariánskou oslavu. Může tam být cokoli, akorát ne žádné ostré pikantní přísady. Máte nápady?
|
Cimbur |
|
(9.2.2011 11:44:30) Vegetarián jsi Ty nebo celý kolektiv? Jinak - slané pečivo z listového těsta, chlebíčky sýrové, s vajíčkem?
|
Barbara, Lisa a Vincent 4/2011 |
|
(9.2.2011 12:09:28) Vegetarián jsem já, kolektiv ne, ale každopádně oslava vegetariánská bude.
Spíš mám problém s tím, že jím ryze vegetariánská jídla, která většina masožravců většinou vůbec nejí, neznají je, než si na ně zvyknou, nechutnají jim. Tak bych chtěla udělat tu oslavu v rovině toho, aby jim to chutnalo. Třeba normálně nejím pomazánkové máslo nebo nedělám pomazánky z majonézy a podobně, ale protože na to nejsem moc zvyklá, jinak s tím - narozdíl od masa - problém nemám.
To je takový trochu upjatý kolektiv, jsem tam nejmladší, kolegyně dvě, kterým je cca 35 a zbytku je padesát až šedesát let, dvě kolegyně před důchodem. Tam se na inovace nehraje v žádném směru.
|
Cimbur |
|
(9.2.2011 12:36:17) Tak ty chlebíčky, slaný závin z listového těsta, s tím nešlápneš vedle.
|
|
Cimbur |
|
(9.2.2011 13:05:08) Každopádně, ať se oslava vydaří. Možná budou tekutiny důležitější, než ta pevná složka. Divila by ses, kolik dam středního věku alkohol tajně miluje. Cítím z příspěvku, že na průběhu oslavy bude záviset Tvoje hodnocení a postavení v kolektivu, tak držím palce.
|
|
|
|
Binturongg |
|
(9.2.2011 11:50:55) Slané - cokoli z listového těsta a sýra. Dělávám listové kapsičky s eidamem a hermelínem (nebo mozzarellou a ementálem)...prostě jakýkoli sýr a těsto před zabalením lehce pomáznu kečupem či rozmačkanými rajčaty a zasypu bylinkam - oegano, tymián, bazalka...
Vejce natvrdo, vydloubat žloutky, smíchat s Lučinou, trochou másla, petržel, šnytlík, trochu sardelky (nevím, jak striktně vegetariánské to musí být), pepř...opět dle toho, co mi přijde pod ruku a cukrářským sáčkem naplním půlky bílků + dozdobit - nakládaná paprička, kapary, kolečko olivy s papričkou...
Falešná černá vejce - vejce natvrdo uvařit, uvařená "poválet" tak, aby hodne popraskala skořápka, ale neloupala se a ponořit alespoň na 24h do odvaru z badyánu, hřebíčku a sojové omáčky - pak oloupat a nakrájet na čtvrtky (jsou krásně mramorovaná a aromatická), posypat něčím zeleným
Indické placky - cuketu (je možné kombinovat s brambory) nastrouhat na jemno, vyždímat vodu, mouka, vejce, sůl, pepř, česnek a kari nebo indické koření tandoori masala + trocha skořice a zázvoru. Smažit na rostlinném oleji
Plněná rajčata - rajčta na půlky, vydlabat dužinu, naplnit libovolným sýrem nebo sýrovou pomazánkou...
Kapustové minikarbanátky či kuličky - kapusta rozmixovaná na jemno (může a nemusí být spařená), nastrouhaný sýr, trochu másla, sůl, pepř, lžíce hořčice, vejce, strouhanka...prostě vše jako na karbanátky, jen bez masa
|
Binturongg |
|
(9.2.2011 11:51:51) Sladké neděláváme, takže neporadím, ale asi lze cokoli, ne?
|
|
|
Sharien |
|
(9.2.2011 12:17:40) vyborni a snad kazdemu chutnajici jsou listovi sneci(neco jako strudl, ale pidi akorat do pusy...), pak delavam strudl s eidamem,novou a zakysankou. a syrove tycky... Sladke trebaaa http://www.recepty.cz/recept/lehka-a-osvezujici-stracciatela-17756 ac nevypada, je to jednoduchy a moc dobry, zatim chutnalo kazdemu a neni to obyc buchta...
|
|
Michaela88 |
|
(9.2.2011 12:34:46) Já bych udělala vetrníčky, košíčky z lineckého sladké, košíčky z lineckého slané třeba s nivovou nebo sýrovou pěnou, pak šněky z listového těsta dáš do nich kečup, nějaké koření a různé druhy sýrů. Ještě jsou dobrý kremrole z listového těsta s nivovou náplní.
|
|
šatranka |
|
(9.2.2011 12:37:12) Zkusit muzes salatovy dort. Mam jen nemeckou verzi receptu: http://www.chefkoch.de/rezepte/23091005746160/Salattorte.html
Sunku jde samozrejme vynechat a fantazii se meze nekladou.
|
margotka78 alias shit-roller |
|
(9.2.2011 12:42:53) Místo šunky sojový salám
|
|
|
Martina, 2 kluci |
|
(9.2.2011 13:08:41) Barbaro, to dělení na jednotlivé porce na osobu...to vypadá jako u nás na 1. stupni ZŠ, přiznej se Přijde mi to nelogické a k ničemu - já taky nerada jím přidělené, radši si vybírám, ale zvyk je zvyk.
Vegetariánská oslava na jednotlivé talířky - různé šnečky z list. těsta, sladkosti typu řezy, zákusky...kdyby netrvaly na talířcích, měla bych spoustu nápadů na saláty - těstovinové, kuskusové, teplé zeleninové...už nějaký čas musím být bez masa, tak jsem se dooost vypracovala
|
|
Winky | •
|
(9.2.2011 13:17:13) co zaujalo třeba moji mamku i tchyni (věk 55+) byl smetanový dip (1 zakysanka, 1 měkký tvaroh ve vaničce - rozmíchat, osolit, trošku pepře, česneku (můžeš koupit i sušený - jako koření, ale lze samozřejmě i vynechat) a nějaké zelené koření - pažitka, bazalka atd), k tomu nakrájená na hranolky mrkev, paprika a okurka (když zvolíš žlutou papriku je to krásně barevné). Jen nevím jak to budeš "dělit" na 10 porcí, to je spíš na společný stůl.
Ty šneci z listového těsta jsou fakt dobrý a navíc rychle udělaný - zrovna včera jsem pekla pro návštěvu - dala jsem doprostřed rozváleného plátu těsta plátky madelandu, postrouhala kousek nivy, posolila, nasypala bazalku, pokapala kečupem. Pak zarolovat a krájet proužky - cca centimetr silné (juj, nemám odhad ale z 1 plátu bylo asi 20 koleček), ty jsem dala naplocho na plech vyložený pečicím papírem, a mašlovačkou jsem je potřela rozšlehaným vejcem (jakoby jsem tím i přilepila ten koneček těsta ke kolečku). Za cca 20minut vyběhly a krásně zezlátly. Jen se po nich zaprášilo. Ty bych počítala tak 2-3 na osobu.
Ze sladkého - třeba ráda peču muffiny, v tom košíčku je to i "inteligentně" porcovatelné a jedlé, člověk se nemusí umazat. Vršek jde ozdobit jakoukoli polevou, posypem apod, a těsto můžeš v podstatě i bábovkové, můžou v tom být kousky jablek, kousky čokolády, kokos, oříšky.... fakt dle chuti.
A oslavu bych nenazvala vegetariánskou ale "dietní" na to ženský slyší mnohem líp
|
|
Brita | •
|
(9.2.2011 14:45:36) A proč nepřipravíš něco "normálního" tedy myšleno většinového? Zkus si to otočit: tobě by se asi taky líbilo, kdyby ti, kteří tě pozvou na oslavu, mysleli na to, že jsi vegetarián a připravili pro tebe to, co jíš. Nějak to celé nechápu.
|
JENA, 2 kluci (8/2001a1/2003) |
|
(9.2.2011 15:11:25) Brito, já zas nechápu, co na tom nechápeš?
Přece když někdo není vegetarián, tak to neznamená, že nejí nezmasá jídla, ne?
Nebo Ty jíš výhradně věci, který maso obsahujou?
|
Brita | •
|
(9.2.2011 15:43:25) Ale vůbec ne, mně by přišlo přijatelné udělat od každého kousek, tzn. něco většinového a pak klidně i vegetariánského, z tohoto příspěvku mám dojem, že tam nic jiného nebude a to opravdu nechápu(třeba se pletu).Navíc proč zakladatelka neudělá to, na co je zvyklá? Jako vegetarián má jistě spoustu receptů, ozkoušených, tak proč zrovna na oslavu dělat něco, s čím nemá zkušenosti(každý se chce tak trochu blýsknout a potěší, když ostatní pochválí "mé" pohoštění a hlavně když zmizne.)Jinak samozřejmě ať udělá to, co považuje za vhodné.
|
JENA, 2 kluci (8/2001a1/2003) |
|
(9.2.2011 16:08:52) Asi doma obvykle nejí jednohubky tipu šneci z listovýho těsta, ale normální jídla typu rejže s čímsi.
Ale na to asi odpoví sama....
|
|
|
|
Aduš+1+// | •
|
(9.2.2011 15:44:19) Ale vegetariánství je o tom, že člověk nejí maso z etických důvodů a připravovat "mrtvolky" pro jiné je prostě proti tomuhle smýšlení.. Už chápeš?
|
Brita | •
|
(9.2.2011 15:49:56) Myslím, že vím naprosto přesně, co je vegetariánství, a to i v etické rovině.
|
Aduš+1+// | •
|
(9.2.2011 15:54:38) No vida! Tak potom chápeš, proč zakladatelka nepřipravuje maso.
|
|
|
|
Barbara, Lisa a Vincent 4/2011 |
|
(9.2.2011 18:00:49) Brito, já se právě snažím vymyslet "normální" pohoštění. Všem děkuju za nápady. Určitě něco z toho využiju. A brito ještě, já kdybych dělala to, co jím běžně doma, tak si nejsem jistá, jestli to bude někomu chutnat. A pokud ano, bude tak jeden člověk, myslím, že někteří by ani neochutnali. Prostě jsou to ženské zvyklé na tzv. "normální stravu" a když jsem přinesla do práce třeba kuskus, tak se dlouho nechaly pobízet, aby ochutnaly. A to byl jen obyčejný kuskus. Třeba je podceňuju, třeba by to jedly, ale prostě to neznají a já zároveň nechci, aby to byla oslava ála vegetariánské speciality a do večera bychom se bavily akorát o jídle. Fakt ne. Proto jsem se ptala na "obyčejné pohoštění", ve kterém se moc nevyznám. Snažím se, aby to všechny jedly, ale nemůže po mně nikdo chtít, abych dělala šunkové rolky. Pro mě je to z etického hlediska nepřijatelné.
|
gatto |
|
(10.2.2011 2:03:18) Jenže z etického hlediska je třeba tvaroh nebo smetana mnohem větší svinstvo než třeba hovězí maso. V obou případech zvíře skončí na jatkách, jenže v případě mléčných výrobků je tam vyloženě týrání jak mámy, tak mláděte, není hnusnější krutost než oddělovat mládě od mámy po porodu. To jen tak na okraj
|
Brita | •
|
(10.2.2011 7:42:49)
|
žanika |
|
(10.2.2011 7:56:50) Gatto, taky mne to napadlo. Před pár dny mi došel mail, nejezte kuřata z číny, páč jsou udávená či co. A já si říkala, že mi ty fotky přijdou naprosto stejně hnusné jako z běžného chovu a přípravy kuřat. Jinak na oslavu bych udělala sushi a do náplně dala třeba tempeh. Sushi u každého vždy slaví úspěch, když to udělám - jen já tomu jaksi nedokážu přijít na chuť
|
|
|
Barbara, Lisa a Vincent 4/2011 |
|
(10.2.2011 8:48:59) Gatto, já si svoje svědomí ošéfuju sama, když mi dovolíš A jinak mléčné výrobky nakupuju tam, kde mám stoprocentní jistotu, že nikdo nikoho netýrá.
|
|
Exupery |
|
(24.2.2011 2:53:16) Ahoj, jsem tu docela náhodou, ale taky nejím maso, taky z etických důvodů, ale myslím, že telátka se neoddělujou od mámy kvůli mlíku pro lidi, ty krávy ho mají dost, nejdřív kojí tele, pak ho odstaví, ale kráva dojí dál, když má odběr, klidně kolik let. To je jako u lidí, mám už docela velký nejmenší dítě, ale mlíka furt dost, páč je odběr. Ale už jí budou dva, musím ji chudáka odstavit. Takhle jsem chudák spíš já. jakmile někam jedu bez ní, trpím. myslím, že krávy to musí mít podobně. Co vadí mě, je spíš to, že kvůli dojení se asi těžkou můžou někde pást, určitě furt stojí připojený na ty hadice. Na roštech.
|
Zuz. | •
|
(24.2.2011 7:37:47) Tak to si myslíš bohužel špatně... Telata se odebírají hned po porodu..
|
Exupery |
|
(24.2.2011 12:56:00) Ono možná jak kde, mě to říkala holka, co je veterinářka. Ale přijde mi too logický, musí přece bejt docela drahý udržet tele od prvního dne na umělý výživě, když ho můžou nechat chvíli mámě, to je ale jenom takovej selskej rozum, netvrdím, že to tak je. V každém případě bez masa se v klidu obejdu, ale kdybych neměla jíst ani mléčný výrobky, tak to už je moc, mlíko sice nepijeme, ale bez parmazánu bych umřelka hlady. Kupuju bio mlíko a jogurty z něj dělám pod peřinou na vyhřívaný dečce, jsou mnohem lepší než ty kupovaný.
|
|
|
|
|
|
|
žanika |
|
(16.2.2011 14:40:11) Barbi, jak dopadla oslava? Moc by mne zajímalo, jak reagovaly kolegyně na změnu Co jsi nakonec zvolila?
|
|
|