Slané - cokoli z listového těsta a sýra. Dělávám listové kapsičky s eidamem a hermelínem (nebo mozzarellou a ementálem)...prostě jakýkoli sýr a těsto před zabalením lehce pomáznu kečupem či rozmačkanými rajčaty a zasypu bylinkam - oegano, tymián, bazalka...
Vejce natvrdo, vydloubat žloutky, smíchat s Lučinou, trochou másla, petržel, šnytlík, trochu sardelky (nevím, jak striktně vegetariánské to musí být), pepř...opět dle toho, co mi přijde pod ruku a cukrářským sáčkem naplním půlky bílků + dozdobit - nakládaná paprička, kapary, kolečko olivy s papričkou...
Falešná černá vejce - vejce natvrdo uvařit, uvařená "poválet" tak, aby hodne popraskala skořápka, ale neloupala se a ponořit alespoň na 24h do odvaru z badyánu, hřebíčku a sojové omáčky - pak oloupat a nakrájet na čtvrtky (jsou krásně mramorovaná a aromatická), posypat něčím zeleným
Indické placky - cuketu (je možné kombinovat s brambory) nastrouhat na jemno, vyždímat vodu, mouka, vejce, sůl, pepř, česnek a kari nebo indické koření tandoori masala + trocha skořice a zázvoru.
Smažit na rostlinném oleji
Plněná rajčata - rajčta na půlky, vydlabat dužinu, naplnit libovolným sýrem nebo sýrovou pomazánkou...
Kapustové minikarbanátky či kuličky - kapusta rozmixovaná na jemno (může a nemusí být spařená), nastrouhaný sýr, trochu másla, sůl, pepř, lžíce hořčice, vejce, strouhanka...prostě vše jako na karbanátky, jen bez masa