Bubačka.. |
|
(10.2.2011 21:50:47) Zdravím vás! Někam mi zmizela diskuse na téma domácí chleba, tak zakládám novou. Prosím zkušené pekařky o dvě rady: 1. Kvásek - doporučili jste mi odkazy, kde je popis, jak na kvásek. Děkuji, je to srozumitelné a snadné.Akorát nevím, jak kvásek uchovat, potřebuji vysvětlení jak pro žáka 3. třídy. Prostě po třech dnech udělám z kvásku chleba, zbyde mi 1cm na dně, dokrmím...a? Mám to dát do ledničky, za dva dny vyndat, přisypat mouku a vodu a můžu z toho péct? Nebo to mám krmit zase nanovo na lince, když peču často? Jinak mi taky přijde, že mi to moc nebobtná, asi máme doma zimu. 2. Proč můj chleba připomíná placku? Prostě proč mi nedrží tvar? Když ho udělám tvrdší, můžu s ním dláždit. Proč se chleba dává do forem, naše babičky převe taky dělaly bochníčky a ne jakési patvary ve formách...Peču v troubě. Děkuji všem za pomoc! někdy se mi povede, někdy ne, poslední doobu spíš ne. A pokaždé má celá rodina zkaženou náladu, když není dobrý domácí chlebík! Díky!
|
JiBi* |
|
(10.2.2011 22:01:38) Bubačko, nerozumím, proč mluvíš pořád o 3 dnech? Pokud potřebuješ, můžeš péct dříve než za 3 dny...Já většinou zbytek kvásku ani do lednice nedávám, peču tak ob den, večer si doplním vodu a mouku do základu kvásku a ráno je krásně vzešlý, nebo od rána do odpoledne taky většinou stačí vzejít.
Jaké formy máš na mysli? Já nechávám kynout v ošatce. Jakou máš teplotu trouby, ve které pečeš chleba? Pokud nemáš kvásek dobře nakynutý, je málo napěněný, potom ti těsto z něj dobře nevykyne, když je kvas slabý.
|
Archciba |
|
(11.2.2011 6:02:29) Můžeš prosím napsat recept v jakém poměru dáváš do chleba suroviny? A co myslíč ošatkou? Díky.
|
JiBi* |
|
(11.2.2011 9:27:56) Archcibo, dávám různé suroviny, málokdy peču úplně stejný chleba, podívej se tady, je tam neskutečné množství receptů: http://domacipekarny.dama.cz/recepty.php?kat=48
Fotky různých ošatek zde: http://domacipekarny.dama.cz/rady.php?d=8
Kdybys potřebovala nějakou konkrétní radu, klidně napiš na mail, pokud budu umět, odpovím.
|
Archciba |
|
(11.2.2011 13:20:01) Díky. Proštuduji a kdyžtak se ozvu. Cleba mám chuťově dobrý, ale nějak není té správné konzistence.
|
|
|
|
|
červík + V. 6/03 + L. 5/08 |
|
(10.2.2011 22:57:26) já používám sušené droždí
ale o kvásku se dočteš hodně tady na dámě: http://domacipekarny.dama.cz/postupy.php?d=581
|
|
|