| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Zkažená zavařenina

 Celkem 10 názorů.
 adriM+M+N 


Téma: Zkažená zavařenina 

(20.4.2011 12:26:49)
Chtěla bych se zeptat všech kuchařek na radu.Již několik let zavařuji ovoce, mezi nejoblíbenější patří jahody.
Možná jsem si to sama zakřikla, ale nikdy jsem s tím neměla problém a poslední rok dva mám problém, že se mi zavařenina (a nejen jahody, ale třeba i meruňky) nezkazí, že by byla plesnivá, nakyslá apod., ale je strašně a měkká. Takže se toho dotknu lžičky a rozpadne se, i když je chuťove dobrá, je nepoužitelná. Nevíte čím to může být, co dělám špatně? Mám pocit, že zavařuji pořád stejným způsobem. Jen uvařím sirup, nechám ho dost. povařit z cukru a vody, minule jsem tam zkusila dát i kyselinu citronovou trošičku. Sklenice důkladně předtím vymyju, stejně i ovoce umývám... Díky za případné rady ~x~
 Sitti 


Re: Zkažená zavařenina - důvod 

(20.4.2011 12:36:24)
nezavařuješ jinak sklenice? - delší dobu,na vyšší teplotu?
 Magdina 


Re: Zkažená zavařenina - důvod 

(20.4.2011 12:40:35)
Musíš to sterilovat kratší dobu.Možná máš syrové ovoce měkčí než dřív a proto se musí zkrátit doba sterilizace.
 adriM+M+N 


Re: Zkažená zavařenina - důvod 

(20.4.2011 12:47:09)
Je fakt, že to mě už taky napadlo. A proto jsem si loni dávala pozor ať to je max. 20 minut, tak letos zkusím snad 10 :-) Pokud to není v ničem jiném, tak je to jen dobře, letos se nedám ~:-D
 Repulsion 


Co je to zavařenina?  

(20.4.2011 12:53:27)
Marmeláda? :o)(u nás znamená slovo „zavařenina“, všechno, co se zavařuje - tedy je to širší pojem, do kterého spadají jak kompoty, tak marmelády a džemy...)

Jinak tam můžeš zkusit přidat pektin. Je možné, že ovoce, které zavařuješ, má poslední dobou pektinu méně, než dřív.
 remus 


Re: Zkažená zavařenina - důvod 

(20.4.2011 12:53:36)
Já tedy přidávám Gelfix, marmeláda se nekazí a je krásně táhlá.
 Repulsion 


Re: Zkažená zavařenina - důvod 

(20.4.2011 12:59:04)
jo, Gelfix nebo Pektogel
 adriM+M+N 


Re: Zkažená zavařenina - důvod 

(20.4.2011 13:20:35)
Omlouvám se,že jsem nenapsala přesně, marmelády mám v pořádku, v tomto případě jsem měla na mysli kompoty - celé ovoce jen v nálevu.
 Repulsion 


Re: Zkažená zavařenina - důvod 

(20.4.2011 13:35:27)
Aha! Takže se Ti rozpadá to ovoce? A jak přesně zavařuješ? Existuje jeden velmi jednoduchý způsob - dáš to sklenic, zaliješ vodou, navrh nasypeš trošku cukru (takže žádné vaření sirupu apod.), dáš to na plech, na který také naliješ trošku vody a normálně to dáš na chvíli do trouby. Vedle toho trošku vyvaříš víčka.
 adriM+M+N 


Re: Zkažená zavařenina - důvod 

(20.4.2011 21:12:47)
Tak já vždy zavařovala stejně jako mamka, babička, atd, že svařím vodu s cukrem, nechám to vychladit ať je to vlažné. Mezitím očistím ovoce, omyju, sklenice už mám samozřejmě vymyté i s víčky a pak plním, zaliju, zavřu a potom zavařuji v zavařovacím hrnci, mám do něj i teploměr speciální. V troubě jsem to nezkoušela ~d~

Komerční sdělení

Zajímavé akce

Vložte akci

Další akce nalezte zde

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2024 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.