adriM+M+N |
|
(20.4.2011 12:26:49) Chtěla bych se zeptat všech kuchařek na radu.Již několik let zavařuji ovoce, mezi nejoblíbenější patří jahody. Možná jsem si to sama zakřikla, ale nikdy jsem s tím neměla problém a poslední rok dva mám problém, že se mi zavařenina (a nejen jahody, ale třeba i meruňky) nezkazí, že by byla plesnivá, nakyslá apod., ale je strašně a měkká. Takže se toho dotknu lžičky a rozpadne se, i když je chuťove dobrá, je nepoužitelná. Nevíte čím to může být, co dělám špatně? Mám pocit, že zavařuji pořád stejným způsobem. Jen uvařím sirup, nechám ho dost. povařit z cukru a vody, minule jsem tam zkusila dát i kyselinu citronovou trošičku. Sklenice důkladně předtím vymyju, stejně i ovoce umývám... Díky za případné rady
|
Sitti |
|
(20.4.2011 12:36:24) nezavařuješ jinak sklenice? - delší dobu,na vyšší teplotu?
|
|
Magdina |
|
(20.4.2011 12:40:35) Musíš to sterilovat kratší dobu.Možná máš syrové ovoce měkčí než dřív a proto se musí zkrátit doba sterilizace.
|
adriM+M+N |
|
(20.4.2011 12:47:09) Je fakt, že to mě už taky napadlo. A proto jsem si loni dávala pozor ať to je max. 20 minut, tak letos zkusím snad 10 Pokud to není v ničem jiném, tak je to jen dobře, letos se nedám
|
|
|
Repulsion |
|
(20.4.2011 12:53:27) Marmeláda? :o)(u nás znamená slovo „zavařenina“, všechno, co se zavařuje - tedy je to širší pojem, do kterého spadají jak kompoty, tak marmelády a džemy...)
Jinak tam můžeš zkusit přidat pektin. Je možné, že ovoce, které zavařuješ, má poslední dobou pektinu méně, než dřív.
|
|
remus |
|
(20.4.2011 12:53:36) Já tedy přidávám Gelfix, marmeláda se nekazí a je krásně táhlá.
|
Repulsion |
|
(20.4.2011 12:59:04) jo, Gelfix nebo Pektogel
|
adriM+M+N |
|
(20.4.2011 13:20:35) Omlouvám se,že jsem nenapsala přesně, marmelády mám v pořádku, v tomto případě jsem měla na mysli kompoty - celé ovoce jen v nálevu.
|
Repulsion |
|
(20.4.2011 13:35:27) Aha! Takže se Ti rozpadá to ovoce? A jak přesně zavařuješ? Existuje jeden velmi jednoduchý způsob - dáš to sklenic, zaliješ vodou, navrh nasypeš trošku cukru (takže žádné vaření sirupu apod.), dáš to na plech, na který také naliješ trošku vody a normálně to dáš na chvíli do trouby. Vedle toho trošku vyvaříš víčka.
|
adriM+M+N |
|
(20.4.2011 21:12:47) Tak já vždy zavařovala stejně jako mamka, babička, atd, že svařím vodu s cukrem, nechám to vychladit ať je to vlažné. Mezitím očistím ovoce, omyju, sklenice už mám samozřejmě vymyté i s víčky a pak plním, zaliju, zavřu a potom zavařuji v zavařovacím hrnci, mám do něj i teploměr speciální. V troubě jsem to nezkoušela
|
|
|
|
|
|
|