magdulka |
|
(30.5.2011 11:18:48) Pěkný den:), možná hloupý dotaz, ale stejně mi vrtá v hlavě - ve spoustě receptech se člověk dočte, že má rajčata "odbubákovat" (odříznout ten zbytek po stopce nebo jak to mám říct) - my to doma nikdy nedělali, jíme rajče komplet celé:), tak by mě zajímalo, proč se to odbubákovává? Jen kvůli chuti? Estetice? Nebo z nějakých jiných důvodů? Díky za odpovědi a přeju fajn den:)
|
fuksie žere rorýsy |
|
(30.5.2011 11:22:14) nekomu to nechutna (treba me) ale v receptech myslim, ze fakt jen z ciste estetickych duvodu..
|
|
Ajlina | •
|
(30.5.2011 11:23:03) protože tam může být plíseň a je to tvrdé místo, které je "nefriendly" mít v jídle, ale někdo dělá taky bublaninu s peckama, že :o)
|
|
Meta |
|
(30.5.2011 11:23:14) Není to v jídle hezké. Jinak utržené rajče schroupám taky s "bubákem".
|
|
Tenna /2 |
|
(30.5.2011 11:24:07) Protože v místě "bubáka" je rajče dřevnaté a nechutné, snad s výjimkou hodně malých, mladých čerstvých plodů. Mně to velmi vadí, když někde dostanu salát z nevykrájených rajčat (v Čechách bohužel prakticky všude, a to jsou to obvykle zrovna ta "umělohmotná" skleníková rajčata, u kterých je to tvrdé mimořádně).
|
Ajlina | •
|
(30.5.2011 11:26:20) ano nezažila jsem nikde jinde v Evropě, že by mi to dali na talíš s bubákem, jedině u nás
|
|
Inka | •
|
(30.5.2011 11:43:56) Mně vadí i neoloupaná okurka a pecičky z paprik. V hospodě si salát radši nedávám, většinou se tam najde všechno toto.
|
Tenna /2 |
|
(30.5.2011 11:50:38) Ano, plus nahnilé kousky. Bohužel.
|
Inka | •
|
(30.5.2011 11:51:31) Jo nahnilý kousky, to je taky chuťovka.
|
|
|
|
|
magdulka |
|
(30.5.2011 11:24:27) Díky za názory a uklidnění:) Kdysi jsem někde zaslechla, že se v těch bubácích údajně shromažďují karcinogenní látky, a proto by se neměli jíst, ale nikdy jsem o tom nikde žádný článek nečetla, neslyšela mluvit žádného odborníka, tak se mi tomu nechce příliš věřit.. Ale stejně mi to vrtá v hlavě, no:)
|
Lenča | •
|
(30.5.2011 11:27:08) Nevím mně babička vždy říkala nejez to s tím bubákem je to jedovatý, tak nevím ....
|
hrošík+Em 8.9.08+Hani 4.10.201 |
|
(30.5.2011 11:37:31) slyšela jsem, že se tam hromadí nějaké škodliviny a nechutná nám to... Je to stejný jako ta špička maličkatá u paprik, taky odkrajuju...
|
|
|
|
Inka | •
|
(30.5.2011 11:42:01) Protože to není dobrý, nedá se to rozžvejkat.
|
Ajlina | •
|
(30.5.2011 12:00:04) ono ty zeleninový obloha jsou takové putovní, ráno se to nandá prvnímu hostovi na talíř a pak se to jen přesouvá a včer se to vyhodí, se divím, že to nedělají z polystyrému, i když možná že jo, já už to ani nejím
|
|
|
Mája+M(7/11) |
|
(30.5.2011 11:58:50) No já teda vůbec nevím, jaký zbytek po stopce myslíš, utrhnu rajče od stopky a celé s ním
|
Ajlina | •
|
(30.5.2011 12:01:05) no právě, to nikde nejí :o/ ještě se totiž má vykrojit ten budák
|
Mája+M(7/11) |
|
(30.5.2011 12:06:01) No a já to právě jím, ať si to všude jinde nejedí jednak nevím, co je ten "bubák", v životě jsem ten výraz neslyšela, určitě není moravský, tak mě ani nenapadlo o tom přemýšlet. I do vařených jídel rozkrájím rajčata celá (třeba do boloňské omáčky) a nikdy mi tam nepřišlo nic nechutného (ani nikomu, kdo to jedl), takže pohoda
|
magdulka |
|
(30.5.2011 12:09:24) já jsem taky z Moravy:) a tak nějak se ke mně tenhle výraz donesl, ale odkud pochází, to nevím:) Každopádně je tím myšleno taková ta zelenohnědá část v rajčeti (na slupce kolečko), v místě, odkud vyrůstala stopka. Nevím, jak líp to popsat:( Jinak mně to taky nevadí, nijak tvrdší mi to nepřijde, ani při vaření, ani v salátech,, ale chápu, že někomu to vadit třeba může. Spíš přemýšlím nad tím, co je pravdivého v tom, že je tady ta část rajčete "jedovatá".. Ale co, za život jsem těch bubáků snědla tolik, že teď už asi nemá cenu něco měnit...;)
|
Mája+M(7/11) |
|
(30.5.2011 12:11:06) Jo, už vím co myslíš, nijak to ale nenazýváme a normálně to jíme
|
|
Ajlina | •
|
(30.5.2011 12:13:34) Magdulko to si říká alkoholik taky - za celý život jsem toho už vychlastal tolik, že tahle další sklenička už mě neporazí :o)))
|
Mája+M(7/11) |
|
(30.5.2011 12:29:20) to je fakt sranda, srovnávat alkoholika s někým kdo jí celá rajčata a nepitvá je jak mrtvé myši
|
Ajlina | •
|
(30.5.2011 12:43:20) třeba proto, že rajče je celé jedovaté, nejedovatým se stává až po ozáření sluníčkem případně něčím chemickým /kdy zčervená/, což jsou všechna koupená rajčata utržená zelená a nechaná na dozrání, a je možné, že ta část po stonkem zůstane zelená tady jedovatá
|
Ajlina | •
|
(30.5.2011 12:44:14) skleníkové rajče nemá nikdy toho bubáka tvrdého oproti venku pěstovanému rajčeti, které to má jakoby dřevnaté
|
|
Ajlina | •
|
(30.5.2011 12:55:11) no prostě mají v Evropě nějaký gastronomický normy, který jim kážou odbubákovat rajčata /mmch krásný výraz/, ale nemůžu nic najít, ale jak se holt dnes cestuje, tak už se začíná odbubákovávat i u nás
|
Inka | •
|
(30.5.2011 12:57:29) Nevím jesli mají normy, já to nejedla v životě a odbubákovávala i moje babička ročník 1912, která v životě nebyla za hranicema.
|
Ajlina | •
|
(30.5.2011 13:01:01) vidíš, osvícená babička :o)
|
|
|
A. | •
|
(30.5.2011 12:59:48) Vyskytuje se v některých lilkovitých rostlinách například v bramborách či rajčatech. Solanin nacházíme ve všech částech rostliny, v listech, plodech, kořenech i hlízách. Projevy otravy se objevují u člověka při dávkách od 2 do 5 mg/kg, dávky mezi 3 až 6 mg/kg mohou být smrtelné. V laboratorních podmínkách je uváděna jako dávka LD50 při podání tlamou u krys 590 mg/kg tělesné hmotnosti. Projevem otravy je nejprve zrychlení tepové a dechové frekvence, pak ztráta vědomí přecházející v kóma. V trávicím traktu způsobuje poškození sliznice v žaludku a dvanáctníku, s možným krvácením a otoky; obvykle je otrava doprovázena křečemi v žaludku a průjmem.
Teratogenita ani karcinogenita solaninu nebyly prokázány.
Maximální povolená koncentrace v konzumních bramborách je podle hygienických norem 200 mg/kg hlíz. K jejímu překročení dochází zcela ojediněle, neboť odrůdy s vysokým předpokladem syntetizovat tento toxin jsou cíleně vyřazovány z pěstování. Jeho koncentrace se zvyšuje při dlouhodobém skladování, zejména v době, kdy v jarních měsících skladované hlízy klíčí. Maximální koncentrace je v okolí oček nebo klíčků.
|
|
|
|
A. | •
|
(30.5.2011 12:53:52) Nezralé (zelené) plody rajčat obsahují nebezpečný alkaloid solanin, který po nadměrném požití dráždí nervovou soustavu, způsobuje rozpad červených krvinek, případně obrnu dechového centra. Solanin však při zrání z rajčat úplně zmizí a na zralých rajčátkách si už můžeme jen pochutnávat a nechat působit jejich pozitivní účinky.
|
|
|
|
|
|
Inka | •
|
(30.5.2011 12:54:27) Jedovatý to asi nebude, ale je to hnusný. Nechápu jak to může někdo jíst. Bubák se říká normálně i jablko má bubáka na druhý straně šťopky
|
|
Mája+M(7/11) |
|
(30.5.2011 13:39:01) Tak u nás nemají "bubáka" žádné plody, takže je jíme celé, neshledávám na nich nic nechutného
|
|
|
|
|