| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Proč se odbubákovávají rajčata?

 Celkem 43 názorů.
 magdulka 


Téma: Proč se odbubákovávají rajčata? 

(30.5.2011 11:18:48)
Pěkný den:),
možná hloupý dotaz, ale stejně mi vrtá v hlavě - ve spoustě receptech se člověk dočte, že má rajčata "odbubákovat" (odříznout ten zbytek po stopce nebo jak to mám říct) - my to doma nikdy nedělali, jíme rajče komplet celé:), tak by mě zajímalo, proč se to odbubákovává? Jen kvůli chuti? Estetice? Nebo z nějakých jiných důvodů?
Díky za odpovědi a přeju fajn den:)
 Firyal 


Re: Proč se "odbubákovávají" rajčata? 

(30.5.2011 11:22:00)
Ahoj,

Davam to taky vzdy pryc je to tvrda cast,ktera se nerozvari je to jako drevo:-)
 fuksie žere rorýsy 


Re: Proč se "odbubákovávají" rajčata? 

(30.5.2011 11:22:51)
jo, pravda, pokud se rajce vari, tak tohle je tam na nic ~R^
 fuksie žere rorýsy 


Re: Proč se "odbubákovávají" rajčata? 

(30.5.2011 11:22:14)
nekomu to nechutna (treba me~t~) ale v receptech myslim, ze fakt jen z ciste estetickych duvodu..~;)
 Ajlina 
  • 

Re: Proč se "odbubákovávají" rajčata? 

(30.5.2011 11:23:03)
protože tam může být plíseň a je to tvrdé místo, které je "nefriendly" mít v jídle, ale někdo dělá taky bublaninu s peckama, že :o)
 Meta 


Re: Proč se "odbubákovávají" rajčata? 

(30.5.2011 11:23:14)
Není to v jídle hezké. Jinak utržené rajče schroupám taky s "bubákem".
 Tenna /2 


Re: Proč se "odbubákovávají" rajčata? 

(30.5.2011 11:24:07)
Protože v místě "bubáka" je rajče dřevnaté a nechutné, snad s výjimkou hodně malých, mladých čerstvých plodů. Mně to velmi vadí, když někde dostanu salát z nevykrájených rajčat (v Čechách bohužel prakticky všude, a to jsou to obvykle zrovna ta "umělohmotná" skleníková rajčata, u kterých je to tvrdé mimořádně).
 Ajlina 
  • 

Re: Proč se "odbubákovávají" rajčata? 

(30.5.2011 11:26:20)
ano nezažila jsem nikde jinde v Evropě, že by mi to dali na talíš s bubákem, jedině u nás
 Inka 
  • 

Re: Proč se "odbubákovávají" rajčata? 

(30.5.2011 11:43:56)
Mně vadí i neoloupaná okurka a pecičky z paprik. V hospodě si salát radši nedávám, většinou se tam najde všechno toto.
 Tenna /2 


Re: Proč se "odbubákovávají" rajčata? 

(30.5.2011 11:50:38)
Ano, plus nahnilé kousky. Bohužel.
 Inka 
  • 

Re: Proč se "odbubákovávají" rajčata? 

(30.5.2011 11:51:31)
Jo nahnilý kousky, to je taky chuťovka.
 magdulka 


Re: Proč se "odbubákovávají" rajčata? 

(30.5.2011 11:24:27)
Díky za názory a uklidnění:) Kdysi jsem někde zaslechla, že se v těch bubácích údajně shromažďují karcinogenní látky, a proto by se neměli jíst, ale nikdy jsem o tom nikde žádný článek nečetla, neslyšela mluvit žádného odborníka, tak se mi tomu nechce příliš věřit.. Ale stejně mi to vrtá v hlavě, no:)
 Lenča 
  • 

Re: Proč se "odbubákovávají" rajčata? 

(30.5.2011 11:27:08)
Nevím mně babička vždy říkala nejez to s tím bubákem je to jedovatý, tak nevím ....
 hrošík+Em 8.9.08+Hani 4.10.201 


Re: Proč se "odbubákovávají" rajčata? 

(30.5.2011 11:37:31)
slyšela jsem, že se tam hromadí nějaké škodliviny a nechutná nám to... Je to stejný jako ta špička maličkatá u paprik, taky odkrajuju...
 Inka 
  • 

Re: Proč se "odbubákovávají" rajčata? 

(30.5.2011 11:42:01)
Protože to není dobrý, nedá se to rozžvejkat.
 Ajlina 
  • 

Re: Proč se "odbubákovávají" rajčata? 

(30.5.2011 12:00:04)
ono ty zeleninový obloha jsou takové putovní, ráno se to nandá prvnímu hostovi na talíř a pak se to jen přesouvá a včer se to vyhodí, se divím, že to nedělají z polystyrému, i když možná že jo, já už to ani nejím
 Mája+M(7/11) 


Re: Proč se "odbubákovávají" rajčata? 

(30.5.2011 11:58:50)
No já teda vůbec nevím, jaký zbytek po stopce myslíš, utrhnu rajče od stopky a celé s ním ~d~
 Ajlina 
  • 

Re: Proč se "odbubákovávají" rajčata? 

(30.5.2011 12:01:05)
no právě, to nikde nejí :o/ ještě se totiž má vykrojit ten budák
 Mája+M(7/11) 


Re: Proč se "odbubákovávají" rajčata? 

(30.5.2011 12:06:01)
No a já to právě jím, ať si to všude jinde nejedí ~2~ jednak nevím, co je ten "bubák", v životě jsem ten výraz neslyšela, určitě není moravský, tak mě ani nenapadlo o tom přemýšlet. I do vařených jídel rozkrájím rajčata celá (třeba do boloňské omáčky) a nikdy mi tam nepřišlo nic nechutného (ani nikomu, kdo to jedl), takže pohoda ~z~
 magdulka 


Re: Proč se "odbubákovávají" rajčata? 

(30.5.2011 12:09:24)
já jsem taky z Moravy:) a tak nějak se ke mně tenhle výraz donesl, ale odkud pochází, to nevím:) Každopádně je tím myšleno taková ta zelenohnědá část v rajčeti (na slupce kolečko), v místě, odkud vyrůstala stopka. Nevím, jak líp to popsat:(
Jinak mně to taky nevadí, nijak tvrdší mi to nepřijde, ani při vaření, ani v salátech,, ale chápu, že někomu to vadit třeba může. Spíš přemýšlím nad tím, co je pravdivého v tom, že je tady ta část rajčete "jedovatá"..
Ale co, za život jsem těch bubáků snědla tolik, že teď už asi nemá cenu něco měnit...;)
 Mája+M(7/11) 


Re: Proč se "odbubákovávají" rajčata? 

(30.5.2011 12:11:06)
Jo, už vím co myslíš, nijak to ale nenazýváme a normálně to jíme ~;)
 Ajlina 
  • 

Re: Proč se "odbubákovávají" rajčata? 

(30.5.2011 12:13:34)
Magdulko to si říká alkoholik taky - za celý život jsem toho už vychlastal tolik, že tahle další sklenička už mě neporazí :o)))
 Mája+M(7/11) 


Re: Proč se "odbubákovávají" rajčata? 

(30.5.2011 12:29:20)
~t~ to je fakt sranda, srovnávat alkoholika s někým kdo jí celá rajčata a nepitvá je jak mrtvé myši ~2~
 Ajlina 
  • 

Re: Proč se "odbubákovávají" rajčata? 

(30.5.2011 12:43:20)
třeba proto, že rajče je celé jedovaté, nejedovatým se stává až po ozáření sluníčkem případně něčím chemickým /kdy zčervená/, což jsou všechna koupená rajčata utržená zelená a nechaná na dozrání, a je možné, že ta část po stonkem zůstane zelená tady jedovatá
 Ajlina 
  • 

Re: Proč se "odbubákovávají" rajčata? 

(30.5.2011 12:44:14)
skleníkové rajče nemá nikdy toho bubáka tvrdého oproti venku pěstovanému rajčeti, které to má jakoby dřevnaté
 Ajlina 
  • 

Re: Proč se "odbubákovávají" rajčata? 

(30.5.2011 12:55:11)
no prostě mají v Evropě nějaký gastronomický normy, který jim kážou odbubákovat rajčata /mmch krásný výraz/, ale nemůžu nic najít, ale jak se holt dnes cestuje, tak už se začíná odbubákovávat i u nás
 Inka 
  • 

Re: Proč se "odbubákovávají" rajčata? 

(30.5.2011 12:57:29)
Nevím jesli mají normy, já to nejedla v životě a odbubákovávala i moje babička ročník 1912, která v životě nebyla za hranicema.
 Ajlina 
  • 

Re: Proč se "odbubákovávají" rajčata? 

(30.5.2011 13:01:01)
vidíš, osvícená babička :o)
 A. 
  • 

solanin 

(30.5.2011 12:59:48)
Vyskytuje se v některých lilkovitých rostlinách například v bramborách či rajčatech. Solanin nacházíme ve všech částech rostliny, v listech, plodech, kořenech i hlízách.

Projevy otravy se objevují u člověka při dávkách od 2 do 5 mg/kg, dávky mezi 3 až 6 mg/kg mohou být smrtelné. V laboratorních podmínkách je uváděna jako dávka LD50 při podání tlamou u krys 590 mg/kg tělesné hmotnosti. Projevem otravy je nejprve zrychlení tepové a dechové frekvence, pak ztráta vědomí přecházející v kóma. V trávicím traktu způsobuje poškození sliznice v žaludku a dvanáctníku, s možným krvácením a otoky; obvykle je otrava doprovázena křečemi v žaludku a průjmem.

Teratogenita ani karcinogenita solaninu nebyly prokázány.

Maximální povolená koncentrace v konzumních bramborách je podle hygienických norem 200 mg/kg hlíz. K jejímu překročení dochází zcela ojediněle, neboť odrůdy s vysokým předpokladem syntetizovat tento toxin jsou cíleně vyřazovány z pěstování. Jeho koncentrace se zvyšuje při dlouhodobém skladování, zejména v době, kdy v jarních měsících skladované hlízy klíčí. Maximální koncentrace je v okolí oček nebo klíčků.
 A. 
  • 

Re: Proč se "odbubákovávají" rajčata? 

(30.5.2011 12:53:52)
Nezralé (zelené) plody rajčat obsahují nebezpečný alkaloid solanin, který po nadměrném požití dráždí nervovou soustavu, způsobuje rozpad červených krvinek, případně obrnu dechového centra. Solanin však při zrání z rajčat úplně zmizí a na zralých rajčátkách si už můžeme jen pochutnávat a nechat působit jejich pozitivní účinky.
 Inka 
  • 

Re: Proč se "odbubákovávají" rajčata? 

(30.5.2011 12:54:27)
Jedovatý to asi nebude, ale je to hnusný. Nechápu jak to může někdo jíst.
Bubák se říká normálně i jablko má bubáka na druhý straně šťopky
 Mája+M(7/11) 


Re: Proč se "odbubákovávají" rajčata? 

(30.5.2011 13:39:01)
Tak u nás nemají "bubáka" žádné plody, takže je jíme celé, neshledávám na nich nic nechutného ~z~
 Nika89 


Re: Proč se "odbubákovávají" rajčata? 

(30.5.2011 12:13:48)
Já je odbubákovávám pokaždý, nesnáším to, je to tvrdý. Stejně tak když dělám lečo, rajče oloupu. A taky nesnáším, když někdo dává nakrájenou cibuli i s tím tvrdým koncem.
 mil007 


Re: Proč se "odbubákovávají" rajčata? 

(30.5.2011 12:26:08)
Já jsem se o tomto výrazu dozvěděla teprve nedávno,nikdy jsem nic takového neslyšela.Rajčata jíme normálně celé a v pohodě,nehodlám na tom nic měnit.
 Mája+M(7/11) 


Re: Proč se "odbubákovávají" rajčata? 

(30.5.2011 12:30:29)
Z cibule vyhodím tvrdý konec jenom když ji chceme konzumovat čerstvou, do vařených jídel nikdy a někdy vlastně ani do těch čerstvých, včera jsem dělala rajčatový salát a cibuli jsem tam nakrájela celou. Ale rajčata žádný tvrdý konce nemají, tak to neřeším.
 Mája+M(7/11) 


Re: Proč se "odbubákovávají" rajčata? 

(30.5.2011 12:37:54)
~t~ záleží u jaké. U té z obchodu asi ne, ale máme vlastní vypěstovanou cibuli a pokud se skoro rok uchovává (což se týká té naší momentálně), tak to prostě ztvrdne.
 Mája+M(7/11) 


Re: Proč se "odbubákovávají" rajčata? 

(30.5.2011 13:40:28)
No, u kořínků, zespodu. Ale taky ne všechny cibule, to vidíš, až když to rozkrojíš. Ale není na tom samozřejmě nic nechutného, včerejší rajčatový salát z "nepitvaných" rajčat a cibule byl excelentní ~w~
 mil007 


Re: Proč se "odbubákovávají" rajčata? 

(30.5.2011 12:37:48)
~t~ přesně tohle jsem si myslela já,když jsem poprvé četla něco o tom,že rajčata mají tzv."bubáky"~e~ ,pak jsem se dovtípilas a v denšní diskusi už jsem za chytrou ~5~,nicméně nepoučenou. ~;)
 Balbína 


Re: Proč se odbubákovávají rajčata? 

(30.5.2011 13:12:37)
když je rajče dobré, zralé, tak tam nic tvrdého není. V opačném případě je a to taky vyhazuju.
 Simča, dcery *1988 a 1997 


Re: Proč se odbubákovávají rajčata? 

(30.5.2011 13:20:35)
Byla jsem v 16 na brigádě v Německu v hotelu a tam se v kuchyni hrozně divili, že "neodbubákovávám". Takže mne to naučili - když se rajče rozřízne, vykrojit ještě takový malý klínek tam, co byla stopka. Od té doby to doma dělám taky, ani nevím proč - ze zvyku??? Asi....
 angrešt 


Re: Proč se odbubákovávají rajčata? 

(30.5.2011 13:28:25)
Jednak proto, že to bývá poněkud dřevnaté, jednak proto, že je to část rajčete, která dozrává poslední (je zakrytá stopkou), takže tam bývá často poněkud nedozrálé a nazelenalé a tím pádem obsahující ještě zbytkový solanin.
 Siddhártha 


Re: Proč se odbubákovávají rajčata? 

(30.5.2011 13:57:38)
Já to vykrajuju odjakživa, ještě se o tom nikde nemluvilo. Celé roky jsem byla za frfnu, ted to dotyční dělají také. HOlt to říkali v televizi, že.

Já to vykrajuju proto, že mi vadí, že je to jakoby dřevnaté, jako když je hnusná např. ředkvička.
 Anni&Annika 


Re: Proč se odbubákovávají rajčata? 

(30.5.2011 14:38:12)
vadi mi to, nechutna mi to......delam to snad odjakziva~;)

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2024 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.