Claire4891 |
|
(14.6.2011 11:35:40) Varim priteli kazdy den, aby si mohl brat obed do prace, ale nejak mi dochazi fantazie, porad tocim dokola ta sama jidla. Mam vsechny zakladni potraviny, maso, zeleninu, ale fakt nevim, nemate tip na nejaky dobry recept, popr.internetove stranky, ktere mate vyzkousene? Minule jsem tady ziskala super recept na krkovicku, tu ted pritel porad vyzaduje, tak snad mi nejaka sikovna kucharka poradi i dnes. Dekuji moc
|
a je to? |
|
(14.6.2011 11:41:47) květák
|
Róza |
|
(14.6.2011 11:44:43)
|
|
|
Róza |
|
(14.6.2011 11:44:13) My máme dnes těstoviny s omáčkou ala co dům dá. Šunka na kostičky, přidat pokrájená rajčata a nastrouhanou mrkev. Povařit, přidat oregáno, sůl, cukr. Nakonec smetanu (nemusí být, ale já tu měla jednu ve středu procházející). Nastrouhaný sýr navrch.
|
|
Kalamity YANKA |
|
(14.6.2011 11:49:07) u nas dnes pecena kureci stehna a brkase
|
Ajlina | •
|
(14.6.2011 11:50:02) ať si něco koupí cestou ...
|
|
aachje skunk a tři holky |
|
(14.6.2011 12:41:34) u nás jsme právě dojedli vepřové řízky s celerovo brmborovo bilinkovou kaší a okurkou.dělám jehněčí polévku a k večeři vepřové na hříbkách. dnes vyjímečně dvě teplá jídla.
|
|
|
Honza +// |
|
(14.6.2011 11:50:17) Dneska vařím květákovou polívku a plněný kuřecí řízky s bramborem.
|
Agaaata |
|
(14.6.2011 13:06:12) My jsme dnes měli smažený hermelín, taková rychlovka.
|
|
|
Fous&fousek |
|
(14.6.2011 11:53:12) Já dnes dělám zeleninovou polévku a palačinky s tvarohem a jahodama.
|
|
helis78 |
|
(14.6.2011 11:53:59) já dělám kuřecí roládu, prvně, pořád jsem měla strach z toho vykošťování, ale jak mi mamka říkala, že na tom to nic není, tož jsem si řekla, že to přece musím zvládnout,ne a docela jo, akorát mi vajíčka lezou ven
|
FialoFka |
|
(14.6.2011 12:45:53) helis, vykošťovat kuře na roládu jsem se naučila také až nedávno dle videa na prozeny.cz a je to uplná brnkačka!! Vejce vyřeš příště tím, že uděláš omeletu, do které dáš třeba žampiony a hrášek a tu v roládě zamotáš, tak nic neleze
|
helis78 |
|
(14.6.2011 13:11:02) no, super nápad
|
|
|
|
Winky | •
|
(14.6.2011 11:57:33) dneska máme rizoto (rýže, hrášek, zbytek grilovaného kuřete ze včerejška, já navrch ještě nivu, děti ne). Včera byla brkaše s tím kuřetem, předevčírem bramboračka s uzeným masem a houbami. Zítra asi čevabčiči s bramborem.
|
iva | •
|
(14.6.2011 12:04:04) Dělám fazolový guláš
|
|
|
Krakatice |
|
(14.6.2011 12:07:31) http://www.mamincinyrecepty.cz/
|
|
Pája+2 |
|
(14.6.2011 12:11:53) Já dnes vařím bramborovou polévku a brambory s pečeným masem. Jinak máme moc rádi třeba toto: http://www.mimibazar.cz/recept.php?id=1069
|
|
monika+09/11+04/98 |
|
(14.6.2011 12:41:43) My dnes máme sekanou s br. kaší a salát ze zahrádky... Mňam.
|
|
FialoFka |
|
(14.6.2011 12:46:19) U nás bramboráčky a naše "švejžužu".
|
|
Pišťucha |
|
(14.6.2011 12:52:08) Já miluju smetanu (a neúspěšně začínám s hubnutím :-D :-D) a smetanové omáčky to je moje! Nejvíc miluju cokoli na paprice (kuře na paprice, sojové maso na paprice, žampiony na paprice, cizrna na paprice...) myslím tím na paprice a msetaně...
Dneska bude smažená brokolice a brkaše
|
|
Svitka + 06/2011 + 10/2016 |
|
(14.6.2011 12:52:19) Akorát se tu cpu plněnou paprikou (kapií) mletým mase s kari rýží. K tomu okurkový salát, mňam, mňam... Jinak to znám, řeším to skoro denně
|
|
Černá kronika |
|
(14.6.2011 13:38:55) Taky dělám manželovi denně teplý obědy a večeře a souhlasím - to vymýšlení je už otrava. Dneska jsem dělala rychlý bramborový salát a karbanátky. Na tom salátu je fajn, že by se dal i vzít do práce sebou, neboť v něm není majonéza. Chce to ale opatrně přidávat ingredience a vždy chvilku počkat než znovu dosolíš nebo dokyselíš. Chce to si na něj trochu zvyknout, je zajímavý sledovat návštěvy při prvním soustu, kdy se tváří dost rozpačitě a nakonec si každý řekl o recept.
uvařený brambory ve šlupce - lehounce vlažné oloupat a protlačit kolečkem drobně pokrájená cibule drobně pokrájený steril. okurky sůl, pepř, ocet, obyč. olej, pár kapek Magi a může být i špetka kari - tyto ingredience přidávat po troškách a opatrně, nepřesolit a hlavně nepřekyselit. Salát má být příjemně kyselý, dávám dám 2 lžíce octa a pak opatrně přikyseluju. Stejně tak s olejem. Nechám chvíli uležet při pokojový teplotě a podávám k řízkům, sekaný, karbanátkům, opečeným klobásám, vinný klobáse atd. Zbytek uskladňuju v lednici a před podáváním salát vyndám, aby nebyl ledový.
|
Lenča | •
|
(14.6.2011 13:43:31) Uvař mu jatýrka s rýží ty už určitě dlouho neměl
|
|
|
Delete |
|
(14.6.2011 13:57:52) Mám seznam zhruba třiceti jídel, která jsem schopná bez větších obtíží uvařit. Navíc je mám rozdělená do čtyř skupin (týdnů), aby v každé skupině bylo zastopeno od všeho něco.
Mám tak jistotu, že se mi jídlo nebude opakovat více než jednou, maximálně dvakrát za měsíc a že "nevymyslím" dva dny za sebou třeba rýži a pak že nebudeme týden vařit z brambor .
Já vaření nerada a vymýšlení, co vařit, je ještě horší, tak se snažím si to všechno ulehčit, jak se dá .
Jo a je to i dobrá pomůcka, když chystám, co koupit, vezmu seznam, co je v plánu, zkouknu, co mám doma a dokoupím jen to, co budu potřebovat. Docela mi to pomohlo i v šetření peněz.
|
Claire4891 |
|
(14.6.2011 14:20:17) Ivo, a nemohla bys prosim aspon trosku nastinit, jak to mas rozvrzene? Zni to zajimave
|
Delete |
|
(14.6.2011 14:45:58) Claire, jde o to, co jsi zvyklá vařit.
Já začala s tím, že jsem si vypsala jídla, která vůbec jsem schopná vařit, to znamená bez receptu, protože podle receptu neuvařím, ani kdybych se na hlavu postavila (vždycky něco zapomenu, ošidím, udělám jinak ).
Pak jsem si ta jídla rozdělila podle příloh nebo základní surovny, takže houskový knedlík, bramborový knedlík, brambory, rýže, těstoviny, sladká jídla, polévky, ryby, luštěniny....Nebo, pokud vaříš víc z masa, můžeš si to rozdělit i podle druhu masa, ale já radši dělení podle příloh, to moje děti vnímají víc.
No a pak jsem si do každéh týdne vybrala z každé skupiny jedno až dvě jídla a snažila jsem se i myslet na cenu surovin a časovou náročnost, aby ty čtyři týdny byly plus mínus vyrovnané.
Když se pak objeví nějaké nové jídlo, tak ho do nějakého týdne zařadím, mám to schválně udělané tak, aby i v rámci jednoho týdne bylo na výběr z více než sedmi jídel.
Střídám zhruba tato jídla:
Točíme dokola čtyři sladká jídla: krupicovou kaši, ovocné knedlíky, palačinky a lívance. Občas některé z těchto jídel nahradím těstovinami s mákem.
Z těstovin (nepřílohových) vaříme špagety (dvoje různé, jednou s masovou omáčkou, podruhé s omáčkou z paprik a rajčat), flíčky se zelím a zapečené těstoviny (šunkofleky).
Omáčky ke knedlíkům nebo těstovinám, střídám podle nálady: rajská, koprová, houbová a guláš.
Omáčky k rýži: játrová, přírodní hovězí, kuře na paprice a potom bezomáčkové rizoto.
K bramborové kaši točím řísky, karbanátky, sekanou a kuře na bazalce.
K bramborům: dušená mrkev s vepřovým, pečenékuře, vaječné karbanátky, smažený květák nebo brokolice. A tady je to fakt s výběrem jednoduché, jakékoliv maso s trochou zeleniny nebo smažený sýr, různé obalované zeleniny.
No a ještě ryby, ty jsou někdy s kaší, někdy s bramborama, ale děláme jen pangase (obalovaný nebo na másle), tresku (obalenou nebo na másle), rybí prsty a rybí filé (opět obalené nebo na másle).
A pak jsou tam ta ostatní jídla, co ještě jíme: čočka s párkem, bramboráky, francouzské brambory, různé rychlovky jako topinky, obalovaný chleba atd...
My teda vaříme hlavně večeře, oběd mají děti ve škole a ve školce. No a vaříme tak, aby zbylo pokud možno i mně a manželovi na druhý den na oběd. Takže se i snažím, aby se ta jídla dala bez problémů ohřívat (v mikrovlnce).
|
|
|
|
Beruška+J02A07T10 |
|
(14.6.2011 14:01:33) my dnes máme gulášová polévka se sojovým granulátem těstoviny s rajčatovou omáčkou, sojovým granulátem a sypané sýrem
včera byla roštěnka (z vepřových plátků) s rýží
kuřecí směska - hrášek, kuř. steh. řízky, cibulka a k tomu pečené brambory
minulý týden pečený guláš s těstovinama - manžel s knedlíkem
|
Claire4891 |
|
(14.6.2011 14:18:30) Holky, dekuju moc za inspiraci, postupne zacnu zkouset
|
|
|
|