Táni+dvojčátka 7/08 |
|
(6.8.2011 20:48:30) Dovezla jsem si z dovči nakladačky a potřebuju je rychle zavařit...hrnec nemám. Slyšela jsem o zavařování v myčce - jak je to? Kdyžtak zkusím troubu, ale ta myčka mě fakt zajímá
|
martina+kačka+jiřík |
|
(6.8.2011 20:57:13) V myčce jsem zavařovala druhým rokem,sklenice se snažím dávat do spodního koše,dávám i ke špinavému nádobí,když zavařuju po troškách(třeba houby)myčku spouštím programem na 70 stupňů,po umytí sklenice hned vyndavám dokud jsou horké a stavím dnem vzhůru,nechám tak až do vychladnutí,zatím ťuk ťuk ještě se mi nic nezkazilo
|
Táni+dvojčátka 7/08 |
|
(6.8.2011 21:02:32) Taky mám program na hrnce max. 70 stupňů...takže jdu na to a zkusím to
|
|
Petra | •
|
(26.7.2015 19:34:07) Dobrý den, také jsem zavařovala v myčce a ani jedna sklenice mi nechytla, nevíte, čím by to mohlo být? Ještě jsou teda vlažný a chladnou, ale už jsme je zavařovala podruhé a přijde mi, že teď se zase nechytnou. Zavařovala jsem na nejvyšší teplotu 98 minut. Ihned jsem je vyndala na utěrku dnem vzhůru.
|
Anni&Annika |
|
(26.7.2015 22:12:33) plnim je mletym a fetou, koreni /oregano, thymian/ sul a pepr a davam je zapect do trouby /rajcata, cibule, bobkovy list, nove koreni, sul/, nez jsou hotove zaleju slehackou a pridam trochu cukru. A nebo udelej na grilu /rozpulit, vyndat vnitrek a polozit na gril stranou se slupkou/, kdyz zcerna, sloupu slupku, nakrajim na prouzky a zakapnu bilym balsamicem a olivovym olejem. Pridavam jako prilohu.
|
|
|
|
angrešt |
|
(6.8.2011 21:19:30) dryádo, celkem ano, ale nemusí to být úplný var, ona i o trošku nižší teplota hubí mikroorganismy, okurky stačí na 85 - 90st. I díky tomu, že jsou ve sladkokyselém nálevu. Zeleniny málo solené/slazené/kyselené potřebují plný var a delší dobu.
|
|
Hrouda | •
|
(6.8.2011 21:29:08) mne nejvíc zaujalo, že to nekdo přihazuje k nádobí. Bála bych se, že mií tam pronikne nejaká chemie z mycích prostředků, tablety apod.
|
Táni+dvojčátka 7/08 |
|
(6.8.2011 21:31:19) Tak už jsem se o tom dočetla i na mmb. Snad to dobře dopadne a všechno to nevyhodím, by mě mrsklo, když si vezu okurky takovou dálku a ještě se s tím pachtím
|
martina+kačka+jiřík |
|
(6.8.2011 21:36:39) Tak pokud nebude sklenice držet a dostal by se tam i mycí prostředek,tak to aspoň začne brzy kvasit a sklenici vyhodíme. K teplotě,v zavařovacím hrnci jsem okurky dělala na 80 stup.ale jen 20 min.tak tady těch 70 stup.myslím stačí,když vezmu že mi program běží přes dvě hodiny. Taky jsem se toho bála a jsem ráda,že na to někdo přišel a vyzkoušel to první
|
|
|
Ivucha + 2 |
|
(6.8.2011 21:33:52) Myčku neznám, zavařovala jsem v horkovzdušné troubě, to bylo vpohodě. Té myčky bych se docela bála - podle mě to nemá tu teplotu co by to mít mělo a voda na to jen stříká, takže ta teplota je ještě nižší
|
|
angrešt |
|
(6.8.2011 21:36:29) dryádo, Hroudo, máte obě pravdu, jak s tím, že to není v té vodě a je to jen pocákané, tak s humusením do sklenic z okolní špíny a prostředků. Mimoto je to nedostatečná teplota na okurky (zejména kvůli clostridiím), i kdyby ostatní podmínky byly ideální. Ale když to lidi chtějí jíst...brát jim to nebudu
|
remus |
|
(6.8.2011 21:41:01) Přesně tak a to pominu to, že okurkám stačí bohatě 8-10 minut, abyb byly pěkně křupavé, jako zavářet je hodinu a půl je zbytečnost a plýtvání, nechápu. k tomu fakt ten humus v myčce.
|
|
saminaa |
|
(6.8.2011 22:30:10) Angrešt...letos jsem poprvé zavařovala v myčce okurky,samozřejmě bez tablety a s minimem nadobí, snad jen nějaká sklenička od šťávy. Co je na tom špatného...zajímá mě to,protože mě to dost ulehčilo práci...120 sklínek okurek...clostrídie...nebo jak se to píše...přece,pokud klednice "chytne" tak se neskazí a není problém. Pokud sklenici otevřu a je jen malé podezření,že není ok,tak ji vyhodím a tak jsem to dělala i léta před myčkou.Děkuji za vysvětlení
|
angrešt |
|
(7.8.2011 8:17:27) saminoo, clostridia neprolezou do sklenic dodatečně, ta už tam jsou, stejně jako značné množství jiných mikroorganismů, zejména půdních, jsou prostě na těch okurkách či jiné zelenině. Umytí jich sice část spláchne, ale samozřejmě leccos tam zůstává, proto se okurky sterilují, že. Naprosto namátkově jsou na okurkách leckdy např. listerie, které ničí teplota kolem 73 st. Clostridia jsou ještě problematičtější, protože to jsou bakterie sporulující, ty ničí až dost vysoké teploty, navíc jejich spory se ani vyššími teplotami neničí a mohou vyklíčit a produkovat botulotoxin. U okurek toto riziko není velké, protože v tom sladkoslanokyselém nálevu ony nemají chuť klíčit, proto stačí okurky pouze přesterilizovat tak, aby tam nebyly ty aktivní formy. Na to by těch 85 - 90 st. mělo stačit - přiměřeně dlouho, aby se stačil na tu teplotu prohřát i obsah sklenic, samozřejmě, párminutové pocákání sklenice vodou teploty 90st. logicky vnitřek neprohřeje. Proto jsem psala, že clostridia jsou mnohem problematičtější u zeleninových zavařenin ne-slanosladkokyselých, prostě různá leča a zeleniny ve vlastní šťávě. To jsou typické botulotoxinové zdroje (mnohem rizikovější než "profláklé" masové konzervy, protože clostridium botulinum je půdní bakterie, tj. na zelenině se vyskytuje často, kdežto na maso ji musí někdo druhotně zanést rukama apod. ) Prostě domácí zavařování nese rizika, která spousta lidí opomíjí, protože "tolikrát už jsem to dělal a všecko bylo v pohodě" - jistě, c.botulinum není na každé okurce, takže to mnohorát může vyjít v pohodě, no. Ale mně je to fakt celkem jedno, co si lidé doma vytvoří a "zavaří - nezavaří" - jen jsem velmi opatrná při nabízení domácích konzerv od jiných lidí (krom svých blízkých,u nichž vím, jak zavařují) a nejím to
|
angrešt |
|
(7.8.2011 8:49:19) Ještě, abych byla přesná, tak ty listerie ničí krom teploty i kyselé prostředí, tj. zrovna to u okurek rizikové není, protože jsou kyselé, uváděla jsem je jen jako příklad půdní bakterie s běžným výskytem.
|
|
|
|
|
|
|