| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Zavařování v myčce

 Celkem 30 názorů.
 Táni+dvojčátka 7/08 


Téma: Zavařování v myčce 

(6.8.2011 20:48:30)
Dovezla jsem si z dovči nakladačky a potřebuju je rychle zavařit...hrnec nemám. Slyšela jsem o zavařování v myčce - jak je to? Kdyžtak zkusím troubu, ale ta myčka mě fakt zajímá ~x~
 Insula 


Re: Zavařování v myčce 

(6.8.2011 20:54:08)
V myčce nevím, já slyšela jen o pračce. Myšlena samozřejmě taková ta stará, ne automatka. ~t~
 Táni+dvojčátka 7/08 


Re: Zavařování v myčce 

(6.8.2011 20:55:44)
~t~ Tu nemám ~t~
 martina+kačka+jiřík 


Re: Zavařování v myčce 

(6.8.2011 20:57:13)
V myčce jsem zavařovala druhým rokem,sklenice se snažím dávat do spodního koše,dávám i ke špinavému nádobí,když zavařuju po troškách(třeba houby)myčku spouštím programem na 70 stupňů,po umytí sklenice hned vyndavám dokud jsou horké a stavím dnem vzhůru,nechám tak až do vychladnutí,zatím ťuk ťuk ještě se mi nic nezkazilo~R^
 Táni+dvojčátka 7/08 


Re: Zavařování v myčce 

(6.8.2011 21:02:32)
Taky mám program na hrnce max. 70 stupňů...takže jdu na to a zkusím to ~t~
 martina+kačka+jiřík 


Re: Zavařování v myčce 

(6.8.2011 21:03:54)
tak držím palce~R^~R^
 Petra 
  • 

Re: Zavařování v myčce 

(26.7.2015 19:34:07)
Dobrý den, také jsem zavařovala v myčce a ani jedna sklenice mi nechytla, nevíte, čím by to mohlo být? Ještě jsou teda vlažný a chladnou, ale už jsme je zavařovala podruhé a přijde mi, že teď se zase nechytnou. Zavařovala jsem na nejvyšší teplotu 98 minut. Ihned jsem je vyndala na utěrku dnem vzhůru.
 Anni&Annika 


Co uvarit z paprik.... 

(26.7.2015 22:12:33)
plnim je mletym a fetou, koreni /oregano, thymian/ sul a pepr a davam je zapect do trouby /rajcata, cibule, bobkovy list, nove koreni, sul/, nez jsou hotove zaleju slehackou a pridam trochu cukru.
A nebo udelej na grilu /rozpulit, vyndat vnitrek a polozit na gril stranou se slupkou/, kdyz zcerna, sloupu slupku, nakrajim na prouzky a zakapnu bilym balsamicem a olivovym olejem. Pridavam jako prilohu.
 angrešt 


Re: Zavařování v myčce 

(6.8.2011 21:19:30)
dryádo, celkem ano, ale nemusí to být úplný var, ona i o trošku nižší teplota hubí mikroorganismy, okurky stačí na 85 - 90st. I díky tomu, že jsou ve sladkokyselém nálevu. Zeleniny málo solené/slazené/kyselené potřebují plný var a delší dobu.
 Hrouda 
  • 

Re: Zavařování v myčce 

(6.8.2011 21:29:08)
mne nejvíc zaujalo, že to nekdo přihazuje k nádobí. Bála bych se, že mií tam pronikne nejaká chemie z mycích prostředků, tablety apod.
 Táni+dvojčátka 7/08 


Re: Zavařování v myčce 

(6.8.2011 21:31:19)
Tak už jsem se o tom dočetla i na mmb. Snad to dobře dopadne a všechno to nevyhodím, by mě mrsklo, když si vezu okurky takovou dálku a ještě se s tím pachtím ~8~~t~
 martina+kačka+jiřík 


Re: Zavařování v myčce 

(6.8.2011 21:36:39)
Tak pokud nebude sklenice držet a dostal by se tam i mycí prostředek,tak to aspoň začne brzy kvasit a sklenici vyhodíme.
K teplotě,v zavařovacím hrnci jsem okurky dělala na 80 stup.ale jen 20 min.tak tady těch 70 stup.myslím stačí,když vezmu že mi program běží přes dvě hodiny.
Taky jsem se toho bála a jsem ráda,že na to někdo přišel a vyzkoušel to první~;((~R^
 Ivucha + 2 


Re: Zavařování v myčce 

(6.8.2011 21:33:52)
Myčku neznám, zavařovala jsem v horkovzdušné troubě, to bylo vpohodě. Té myčky bych se docela bála - podle mě to nemá tu teplotu co by to mít mělo a voda na to jen stříká, takže ta teplota je ještě nižší ~d~
 angrešt 


Re: Zavařování v myčce 

(6.8.2011 21:36:29)
dryádo, Hroudo, máte obě pravdu, jak s tím, že to není v té vodě a je to jen pocákané, tak s humusením do sklenic z okolní špíny a prostředků. Mimoto je to nedostatečná teplota na okurky (zejména kvůli clostridiím), i kdyby ostatní podmínky byly ideální. Ale když to lidi chtějí jíst...brát jim to nebudu ~d~
 remus 


Re: Zavařování v myčce 

(6.8.2011 21:41:01)
Přesně tak a to pominu to, že okurkám stačí bohatě 8-10 minut, abyb byly pěkně křupavé, jako zavářet je hodinu a půl je zbytečnost a plýtvání, nechápu~a~. k tomu fakt ten humus v myčce.
 saminaa 


Re: Zavařování v myčce 

(6.8.2011 22:30:10)
Angrešt...letos jsem poprvé zavařovala v myčce okurky,samozřejmě bez tablety a s minimem nadobí,
snad jen nějaká sklenička od šťávy.
Co je na tom špatného...zajímá mě to,protože mě to dost ulehčilo práci...120 sklínek
okurek...clostrídie...nebo jak se to píše...přece,pokud klednice "chytne"
tak se neskazí a není problém.
Pokud sklenici otevřu a je jen malé podezření,že není ok,tak ji vyhodím a tak
jsem to dělala i léta před myčkou.Děkuji za vysvětlení~x~
 angrešt 


Re: Zavařování v myčce 

(7.8.2011 8:17:27)
saminoo, clostridia neprolezou do sklenic dodatečně, ta už tam jsou, stejně jako značné množství jiných mikroorganismů, zejména půdních, jsou prostě na těch okurkách či jiné zelenině. Umytí jich sice část spláchne, ale samozřejmě leccos tam zůstává, proto se okurky sterilují, že. Naprosto namátkově jsou na okurkách leckdy např. listerie, které ničí teplota kolem 73 st.
Clostridia jsou ještě problematičtější, protože to jsou bakterie sporulující, ty ničí až dost vysoké teploty, navíc jejich spory se ani vyššími teplotami neničí a mohou vyklíčit a produkovat botulotoxin. U okurek toto riziko není velké, protože v tom sladkoslanokyselém nálevu ony nemají chuť klíčit, proto stačí okurky pouze přesterilizovat tak, aby tam nebyly ty aktivní formy. Na to by těch 85 - 90 st. mělo stačit - přiměřeně dlouho, aby se stačil na tu teplotu prohřát i obsah sklenic, samozřejmě, párminutové pocákání sklenice vodou teploty 90st. logicky vnitřek neprohřeje.
Proto jsem psala, že clostridia jsou mnohem problematičtější u zeleninových zavařenin ne-slanosladkokyselých, prostě různá leča a zeleniny ve vlastní šťávě. To jsou typické botulotoxinové zdroje (mnohem rizikovější než "profláklé" masové konzervy, protože clostridium botulinum je půdní bakterie, tj. na zelenině se vyskytuje často, kdežto na maso ji musí někdo druhotně zanést rukama apod. )
Prostě domácí zavařování nese rizika, která spousta lidí opomíjí, protože "tolikrát už jsem to dělal a všecko bylo v pohodě" - jistě, c.botulinum není na každé okurce, takže to mnohorát může vyjít v pohodě, no. Ale mně je to fakt celkem jedno, co si lidé doma vytvoří a "zavaří - nezavaří" - jen jsem velmi opatrná při nabízení domácích konzerv od jiných lidí (krom svých blízkých,u nichž vím, jak zavařují) a nejím to ~;)

 angrešt 


Re: Zavařování v myčce 

(7.8.2011 8:49:19)
Ještě, abych byla přesná, tak ty listerie ničí krom teploty i kyselé prostředí, tj. zrovna to u okurek rizikové není, protože jsou kyselé, uváděla jsem je jen jako příklad půdní bakterie s běžným výskytem.
 Binturongg 


Re: Zavařování v myčce 

(6.8.2011 21:46:14)
No, já myslela, že se ty okurky mají zavařit, nikoli ošplíchnout a umýt ~t~
nejsem technik, ba naopak, ale podle mě není v té myčce teplota 70 stupňů celé 2 hodiny v kuse.

Taky nevlastním zavařovací hrnec, ani teploměr - okurky nacpu do toho největšího, co mám, přivedu k varu, hned zminimalizuju teplotu, takže se to nevaří, po 10min. vypnu a nechám dalších 10min.
 bob, Ondra 


Re: Zavařování v myčce 

(6.8.2011 23:22:42)
Tak to jsem si dnes asi uvařila švestky :-) Ve velkém hrnci jsem to vařila (probublávalo to) cca 30min. No kdyžtak z toho bude mareláda :-)
 Firsty+Matouš07/06+Šimon01/08 


Re: Zavařování v myčce 

(7.8.2011 10:36:36)
Taky jsme zavařovali ve velkém hrnci, nechala bych zavařit pak na chvíli vypnula, případně ještě jednou zapnula, aby se objevilo pár bublinek.
V myčce bych to neriskovala - možná nějakou hodně sladkou marmeládu, která je sterilizovaná už tím cukrem.
 wer 


Re: Zavařování v myčce 

(7.8.2011 9:52:44)
Okurky nezavařuju vůbec, dávám do deka, a to se zavařovat nemusí. Tak to je taky možnost jak uspořit čas a enegii. Navíc mě ty z deka víc chutnají. Zavařené bývají takové změklé, brr, ale ty míváme jenom od tchýně ,tak to bude asi tím.
 Táni+dvojčátka 7/08 


Re: Zavařování v myčce 

(7.8.2011 10:28:35)
Tak hlásím, že z první várky 18-ti sklenic mi nechytla jen jedna...takže myčka snad "zavařila" dobře ~z~ Nějaké bakterie...no, to bych se musela zbláznit a nesníst ani jednu okurku čerstvě utrženou...myslím, že když mám uvařený kyselý nálev a ještě to dám na 70 do myčky, je to v poho ~d~ Ale každý podle svého gusta ~2~
 Ivucha + 2 


Re: Zavařování v myčce 

(7.8.2011 10:53:44)
Angrešt, mám to stejně jak ty - zavařené ovoce - zeleninu, beru také pouze od lidí, u kterých vím jak zavařovali. Letos jsem s díky odmítla nabídku an dovolené an zavařené jídlo - z toho se mi dělá přímo zle :-©
Jinak spoustu lidí nechápu proč takto nebezpečně zavařují - třeba ta myčka, v čem je výhoda? Na plotýnce nebo v tourbě to mám mnohem rychleji a vím že je to vpohodě - myčka, ve které stříká voda o teplotě 70st prostě je málo - nehledě na to že okurky ve skle tu teplotu nedosáhnou ani omylem... A to že skleničky chytly - ano, oni chytnou, na to jim ta teplota stačí - ale co tústane v těchokurkách - no dobrou chuť ~a~
 angrešt 


Re: Zavařování v myčce 

(7.8.2011 12:03:27)
Ivucho, souhlasím s každým Tvým slovem ~:-D A taky to nechápu, ale holt když to tak lidé chtějí...
Jsem zvědavá, co pomalu vzrůstající četnost domácího zavařování udělá s výskytem botulismu - posledních cca 20 let bylo domácí zavařování spíš raritou, takže výskyt klesl k nějakému průměru tuším 2 - 3případy/rok. Ale už se asi zapomíná na poměrně vysoké výskyty v dobách dávnějších, kdy se doma takto nedokonale konzervovalo kdeco. Nervózně sleduju zejména třeba teď dost hromadné experimentování s domácí šunkou bez rychlosoli - ech, vždyť ta rychlosůl se tam nedává kvůli takovým hloupostem, jako je barva, ale proto, že blokuje růst clostridií, že. Taková nedostatečně tepelně opracovaná (kolem 80st) masová hmota, to je pro c.botulinum ráj.
 Stáňa * 


Re: Zavařování v myčce 

(7.8.2011 13:20:58)
Angrešt,
zavařovací hrnec mám už cca 8 let a podle návodu stačí na většinu druhů zelenin 80 stupňů na 20 minut.
Je to teda dostatečné nebo ne?

Kompoty ani okurky nedělám (nikdo je kromě manžela nejí a ten taky jen minimálně), spíš čalamády, marmelády nebo zavařená jablka a povidla.

Předloni se mi ale půlka dávky jablek (cca 20 sklenic) zkazila, i když jsem dělala všechno pečlivě ~f~
 angrešt 


Re: Zavařování v myčce 

(7.8.2011 14:16:28)
Stáňo, záleží nejen na teplotě, ale i na chemickém složení nálevu. Píšu už někde výš, že v nálevu s velkým množstvím octa, soli a cukru je to poměrně bezpečné a 80st. na 20 min by mělo stačit. Ale pokud by šlo o zeleninu ne v kyselém nálevu, tj. právě typicky ta leča, nebo rajčata ve vlastní šťávě... tak to nestačí. To by se mělo sterilovat na vyšší teplotu a pak buď ještě jednou (jako maso), nebo rozhodně pak nejíst po otevření syrové, ale převařit. Nedávno to tu někde vysvětlovala Buchlovanka, jak je to s klíčením spor clostridií.

Další věc je, že řada lidí používá na zavařování dost silné konzervanty - zejména kyselinu benzoovou (to je podstata těch různých přípravků typu Deko - jde o kyselinu benzoovou doplněnou nějakým kořením, to je tam jen pro chuť, zásadní je ta benzoová, která konzervuje). Ta je dostatečně jedovatá, aby dost bakterií pohubila.
Já sama konzervanty tohoto typu nepoužívám, proto musím sterilovat na vyšší teplotu a déle. To jsem asi měla uvést, protože to samozřejmě hraje opravdu velkou roli. Nějak mě to nenapadlo předpokládat, když většina lidí prská na "éčka" v kupovaných potravinách a pak si nacpe do těch "super domácích" zrovna E210 ~;)

Ovoce je obecně bezpečnější - jednak roste na stromě a nepotká se se zemí(až na výjimky, např. jahody - však taky jahodový kompot byl zdrojem botulinové infekce někdy v 80. letech). Jednak obsahuje cukr, který konzervuje. Dále se zavařuje s cukrem, který opět konzervuje (varem v nakyslém prostředí se sacharóza, tj. řepný cukr rozloží na glukózu a fruktózu, tedy hroznový a ovocný cukr, které mají osmotické účinky).

U marmelád a povidel navíc přidává to, že se značně odpaří voda a cukr se ještě zkoncentruje, to opět silně brání zkažení.

Pokud se zkazila celá dávka - tipla bych na umytí víček nebo sklenic dohromady s nějakým nádobím od něčeho zkaženého, co třeba ani nebylo vidět. Nebo nějaká infekce na rukou kuchaře, který ta povidla vařil a infikoval pak všechny sklenice... možností je řada, prostě se to může stát.
 Mrej 


Re: Zavařování v myčce 

(8.8.2011 11:00:32)
takže když po umytí víček je jěště projedu štětičkou se savem, nejsu cvok, ale přiměřeně opatrná?
 angrešt 


Re: Zavařování v myčce 

(8.8.2011 12:17:05)
Mrej, já je z myčky ještě převařuju. Ony ty gumičky jsou nejslabší místo, může se tam něco zachytit. Otření savem s vodou (pozor, bez vody ne, voda je nutná k reakci, aby Ti tam zbyla jen ta sůl a ne chlornan) a následné dostatečné odvětrání chloru, aby zbyla jen sůl, je určitě dobrý nápad ~;)
 Hrouda 
  • 

Re: Zavařování v myčce 

(7.8.2011 11:59:56)
To mne utvrzuje v tom, že kam mi paměť sahá, nejím darované kompoty, okurky, čalamády apod. Kromě těch od babiček.
Třeba moje máti s tím dělá takový procesy, že by tam bakterie nepřežila, ani kdyby měla kromě svých přitozených vlastností ještě kvality Jamese Bonda kříženého s Chuckem Norrisem.
Jednou jsem na jejejí přání zavařovala na chalupě její švestky podle jí požadovaného postupu a bylo to, jako by se ty švestky pak měly použít při transtpantaci orgánů.

Komerční sdělení

Zajímavé akce

Vložte akci

Další akce nalezte zde

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2024 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.