Sluníčková |
|
(10.8.2011 14:18:04) Mám hodně rajčat, protlak mám od loňska, kečup nejíme, tak mne napadlo udělat si na zimu pár skleniček boloňské omáčky nebo nějaké jiné z rajčat, která by šla použít na těstoviny, pizzu a podobně... máte někdo recept? všude je boloňská omáčka už s masem přímo ke konzumaci, ale jak ji udělat, aby šla zavařit? díky všem za rady a tipy.....
|
Beruška+J02A07T10 |
|
(10.8.2011 14:36:14) zavařovat sem nezkoušela - ale určitě by šlo, mívám spíš v lednici - je to základ na pizzu, dá se dát do těstoviny, kamkoliv.. případně přidat klobásku, maso.. cokoli
nevím kolik máš rajčat ale je to na 0,5kg rajčat - dvě velké cibule - dvě lžíce olivového oleje - 3 stroužky česneku - koření na pizzu (to bych asi do zavařování nedávala), dle chuti sůl .. a dle chuti rajčat přidat trochu cukr, případně ocet..
cibulku zpěníš s česnekem do sklovata, pak naliješ rajčata a rozdusíš, můžeš rozmixovat mixérem a ochutíš a já už jen plním do sklenic - dělám třeba ze dvou kil rajčat a pak to mám v lednici třeba i dva měsíce.. nebo dávám zamrazit. Myslím, že když to takto zavaříš, třeba jako ten protlak.. (nezavařuju - tak nevím jak dlouho na kolik stupňů), tak to bude super.
|
Beruška+J02A07T10 |
|
(10.8.2011 14:37:07) ty rajčata, jak se ti chce, můžeš kidně oloupat, samozřejmě pokrájet..
|
Sluníčková |
|
(10.8.2011 15:00:21) díky moc, to bude asi ono... zkusím to.. zavařím to normálně na 85 stupŇů 20 minut, abych měla jistotu....
|
|
|
MarkétaP + 4 dcerky |
|
(15.8.2011 12:32:53) Do klasické boloňské patří ještě kořenová zelenina - mrkev, petržel, řapíkatý celer.
|
MarkétaP + 4 dcerky |
|
(15.8.2011 12:37:56) http://www.poho.cz/ragu-alla-bolognese-bolonske-ragu/
Když vynecháš maso, mělo by to být ono :)
|
|
|
|
štěpánkaa |
|
(10.8.2011 14:42:03) když jsme ještě pěstovali rajčata, davávala jsem nadbytky zmrazit zpracované takto: osmahnout cibulku, naházet pokrájená, odbubákovaná rajčata, odusit, vychladnout, zmrazit. dávLA JSEM TO PAK POD MASO A nebo do rozmražené a podušené směsi hodila 2-3 vajíčka
tu boloňskou omáčku bych uvařila a pak ji buď zavařila do flašek a nebo taky dala zmrazit
|
Lena | •
|
(10.8.2011 15:08:53) ODBUBÁKOVANÁ rajčata?? co to znamená?
|
štěpánkaa |
|
(10.8.2011 15:16:13) vykrojený ten zelenohnědý kus, kde bylo rajče spojené se stonkem
|
|
|
|
Mikita.miki+Zd10/10+J+J06/13 |
|
(10.8.2011 15:02:01) no asi jako obvykle, ale co nejméně tuku a dvakrát zavařit, pokud bys tam dávala maso. on ten tuk má tendenci dost se kazit, pokud není opravdu důkladně zavařený. jinak já dělám klascikou boloňskou, jen ji máme rádi dost kořeněnou. dvě cibule lehce osmahnu spolu s cca čtvrt kilem mletého masa, nejlépe hovězí, ale lze i směs, a přismahnu do toho na hrubo nastrouhanou mrkev. opepřím, osolím,přidám dobromysl a tymián, drcený kmín špetičku a přiházím rajčata. mám ji ráda se špupičkama, tchán zase ne, takže loupu či neloupu podle toho, komu vařím. produsím a dochucuju dle chuti - já ráda kyselou, někdo sladší, případně přisolím. v týhle fázi bych ji dala do dobře umytých sklenic, já je omeju v horké vodě a jak je mám daný ve dřezu, tak je ještě přeleju vroucí vodou z konvice. víčka hoď do rendlíku a vyvař. u masa a tuku co největší opatrnost. pak steriluj při 90-100 stupních 20 minut, nech vychladnout a udělej to ještě jednou.
|
Sluníčková |
|
(10.8.2011 16:00:40) no já budu dělat bez masa, jen rajčata atd... právě to chci i na pizzu a jiný dobrůtky, tak to maso by tam vadilo....
|
Jája s čápátkem |
|
(10.8.2011 16:10:56) Tak to máš spíš jako rajčatové pesto, na to už recepty najdeš snáz, třeba tady: http://www.recepty.cz/recept/rajcatove-pesto-19847
|
Mikita.miki+Zd10/10+J+J06/13 |
|
(10.8.2011 20:09:14) přesně tak, to pak není boloňská omáčka klameš názvem
|
Sluníčková |
|
(15.8.2011 12:23:54) já nechci rajčatové pesto - chci boloňskou omáčku... když ji koupíš ve skleničce v obchodě, tak se to taky jmenuje takto... maso tam dám až při přípravě celého jídla.... zavařovat s masem je dle mne blbost, když si je můžu pak koupit čerstvé...
|
|
|
|
|
|
|