zerat |
|
(25.10.2011 11:03:02) Starší dcerka je alergik na ořechy, takže v její přítomnosti vaříme, pečeme výhradně s mandlemi příp. kokosem. Teď má celý týden prázdniny a není ještě dnes doma, tak jsem vytáhla včera z mrazáku cca 220g vlašských ořechů a teď dumám, co s nimi Nechci přikupovat další. Napadá vás někoho něco dobrého - asi spíš sladkého, jak vlašáky využít? Díky za nápady a příp. i recepty
|
16.5Salám&Lajka14 |
|
(25.10.2011 11:07:24) Já dávám vlašáky do štrůdlu. A předtím je ještě namočím přes noc do medu.
|
hokkaid |
|
(25.10.2011 11:11:11) Do medu? to je dobrý tip, fakt něco nasajou? já když si chci se štrůdlem vyhrát, dávám rozinky - do rumu;-) a na těsto strouhanku, ale to už je pak malý oběd
|
Anni&Annika |
|
(25.10.2011 11:20:48) asi nasajou, znam to taky...v medu jsou uzasne i jen tak bez strudlu
|
|
16.5Salám&Lajka14 |
|
(25.10.2011 11:46:04) Rozinky do rumu dávám taky. Jablka, rozinky v rumu a ořechy v medu. Teda... včera jsem nakládala ořechy do medu s rumem, budu dneska péct pro drahou polovičku. Objednal si rum i do těch ořechů, tak uvidíme, jaké to bude.
|
zerat |
|
(25.10.2011 13:57:20) Monty, do medu? Kolik medu je na to cca potřeba? Nějak mám dojem, že by na to muselo padnout hooodně medu nebo se pletu?
|
16.5Salám&Lajka14 |
|
(26.10.2011 11:31:18) zerat, tak já nakládám max. 10 dkg najednou a stačí na to necelá půlka malé skleničky medu, spíš třetina, ale můžeš med naředit rumem. Osvědčilo se to, závin byl výborný.
|
|
|
hokkaid |
|
(25.10.2011 15:52:09) No vy vůbec máte takové medové období, ne?;-) Přála bych ti, abys pro NĚJ chtěla vyvíjet tuhle snahu ještě hodně dlouho
|
|
|
|
|
Dom+Nikolka |
|
(25.10.2011 11:08:09) Milovala jsem mramorovou bábovku s vlašákama, ale vypěstovala jsem si na ně alergii
|
|
Chrysantéma |
|
(25.10.2011 11:08:10) Ořechová bábovka...
|
|
Anni&Annika |
|
(25.10.2011 11:09:16) vlasaky jsem vcera dala do strudlu....moje dcera ma taky alergii na orechy, ale tu alergii ma z te slupky...nesla by nejak odstranit? I kdyz u vlasaku je to asi slozite, ze?
|
Chrysantéma |
|
(25.10.2011 12:49:22) Anni,
šla by odstranit,ideálně hned při vyloupávání,když jsou ořechy ještě mokré...jinak bych je možná zkusila spařit,ale to nevím jistě...
|
|
zerat |
|
(25.10.2011 13:52:31) Nevím, jak je to s tou slupkou, ale mám ten silný dojem, že mi alergolog říkal, že to nemáme v příp. naší dcerky ani zkoušet. Má tuším pěti křížkovou alergii na lískáče a po vlašácích jí okolo pusy v podstatě okamžitě vyskáčou puchýře... Čerstvé loupací miluju ze všeho nejvíc, ale nějak je nikdo neprodává a u rodičů je spotřebuje sétra s rodinou Jelikož dceři nevadí mandle a kokos, tak přežíváme bez vlašáků - jen občas si je dopřejeme když už naše chutě nemůžou jinak a teď je navíc ideální konstalace, že není doma dcerka
|
|
|
hokkaid |
|
(25.10.2011 11:09:59) Něco vánočního?;-) Já peču kosočtverce a jsou naprosto vynikající (v receptu jsou tedy lískové, ale s vlašskými to jde taky):
základní bílková hmota - 3 bílky, 150 g krupicového cukru, 50 g moučkového, 1 lžíce citronové šťávy
kakaová hmota - 150 g hladké mouky, 80 g moučkového cukru, 2 lžíce kakaa, 150 g másla, 1 žloutek, 50 g lískových oříšků
Kakaová hmota se rozválí na tenoučký plech (dělám to přímo, na vál se mi to hodně lepí), 8 minut se peče na 200, pak se přidá bílková hmota a dalších 30 minut se peče na 140.
No a něco bych dala do závinu a do salátu (třeba rukola s vlašskými ořechy;-)
|
|
FialoFka |
|
(25.10.2011 11:21:06) Ořechovou roládu bez použití mouky - mňam!
|
FialoFka |
|
(25.10.2011 11:21:28) Jinak máme doma asi 10kg ořechů, co s nimi?
|
MishuI |
|
(25.10.2011 11:24:03) Prodat,na aukru se o to lidi perou
|
FialoFka |
|
(25.10.2011 11:31:39) Koukla jsem tam a fakt že jo
|
|
|
|
zerat |
|
(25.10.2011 13:55:50) Fialovko, prosím, můžeš poskytnout recept? To zní hodně dobře! Já dělám kakovou roládu, plněnou šlehačkou, bez mouky a je hned fuč, jak je výborná
|
FialoFka |
|
(26.10.2011 9:41:07) zerat promiň, já si toho včera nevšimla a asi už je po ořechách, viď? :-((((
Roláda je fakt výborná.
Ořechová roláda bez mouky:
80g mletých ořechů, 80g cukru moučka, 4 vejce, šlehačka ke šlehání, ztužovač šlehačky, vanilkový cukr, bílá a černá čokoláda a ořechy na ozdobu.
Žloutky rozšlehat s oběma cukry do pěny. Bílky ušlehat na sníh. Obě hmoty se jemně spojí a přimíchají se ořechy.
Plech vymažeš máslem, na to dáš pečící papír, který taky pomažeš máslem. Troubu dáš rozpéct. Jmeně rozprostřeš těsto na vymazaný papír a pečeš cca 10 minut. Hned po vyndání zaroluješ i s papírem a necháš vychladnout. Vyšleháš šlehačku se ztužovačem, potřeš rozprostřenou roládu a zase zaroluješ, zdobí se čokoládou a ořechy.
|
zerat |
|
(26.10.2011 11:26:36) Moc díky! Je to hodně podobný recept té roládě co mám já, ale já ji mám bez ořechů... 100% ji vyzkouším
|
|
|
|
|
Suza007 |
|
(25.10.2011 11:47:12) Křupavý ořechový dort
suroviny na těsto: 150g másla 180g hladké mouky 100g moučkového cukru 1 žloutek
suroviny na náplň: 3 žloutky 1 celé vejce 180g cukru 180g mletých ořechů sníh ze 4 bílků
Máslo rozehřejte, nechte trochu zchladnout a smíchejte s ostatními surovinami na těsto. Dejte na 30min odležet do lednice. Mezitím připravte náplň - smíchejte všechny suroviny (sníh z bílků jako poslední). Dortovou formu vymažte a vysypte. Dvěma třetinami těsta formu vyložte (i po stranách), zbytek nechte zatím chladit. Náplň dejte na těsto a navrch nastrouhejte zbytek těsta. Pečte na 180 stupňů asi 35min.
Je fakt výborný! (Jo, a zbytek ořechů snězte )
|
|
|