danca55 |
|
(8.11.2011 15:19:33) Samozřejmě musí mít dobu použitelnosti uvedenou, ale pokud jogurt zraje a množí se v něm dál jogurtové kultury, tak by teoreticky měl být jen a jen kyselejší a jinak mikrobiálně v pořádku. Jakou máte zkušenost? Když občas objevím v lednici zapomenutý bílý jogurt, nikdy není plesnivý (mluvím samozřejmě o kvalitnějších živých jogurtech). Používáte takto zapomenutý jogurt, nebo je zdravotně závadný?
|
Lída. |
|
(8.11.2011 15:25:47) zajímavá otázka :) Laicky si myslím, že může. Zkazí se i máslo, kvásek v lednici, i droždí, proč ne jogurt... Ale nevím, plesnivý jsem viděla jen ovocný (nebylo dobře přivařené víčko)
|
danca55 |
|
(8.11.2011 15:48:46) Právě v těch vyjmenovaných potravinách je velký rozdíl, máslo třeba žlukne (urychlí to třeba teplo) ale právě ty jogurtové kultury (předpokládám) se chovají jinak - množí se - ale asi to chce určité podmínky. Proto jsem se ptala, jakou máte zkušenost a jestli to projdené jíte, nebo ne a jestli je na to nějaké i jiné vysvětlení proč se jogurt nekazí. A jestli je závadný? A jde to do nekonečna?? Marmeláda nebo přidaný cukr v tom udělají paseku a kazí se to kvůli tomu (ne kvůli jagurtu samotnému).
|
mira | •
|
(8.11.2011 16:03:34) Podle tvé teorie se nezkazí nikdy?
|
Hilly. |
|
(8.11.2011 16:12:00) Asi ne, jenom se množí a množí, takové perpetum mobile
|
danca55 |
|
(8.11.2011 16:15:12) že perpetum mobile, to je sranda já to asi fakt zkusím a výsledky po roce zveřejním...
|
|
štěpánkaa |
|
(8.11.2011 22:25:47) no ony se tam ty bakterie množí a množí, ale jen dokud mají ideální podmínky - tj, dokud mají potravu. Tím, že je skladujeme v lednici, tak tu jejich činnost hodně omezujeme, ideální teplota je obvykle 20-30 stupňů, ne 4-10 jak je v lednici. Jenže když vyčerpají živiny, tak začnou odumírat a s se to začne kazit, protože ty odumírající jsou zas epotravou pro dosud spící třeba plísně a kvasinky, které se pak začnou množit snad jsem to napsala srozumitelně
|
|
|
danca55 |
|
(8.11.2011 16:13:03) To bych taky ráda věděla nechce se mi nechávat "holandii" rok v lednici prvoplánovitě. Spíš mě zajímá kde může být ta hranice? Na myšlenku mě přivedli dealeři Activie (kterou nedoporučuji, jen píšu jak to bylo), kdy v supermarketu dělali ochutnávku čisté activie a když jsme se dali do řeči o zdravých jogurtech, říkali, že se živý (čistý) jogurt vlastně zkazit nemůže (důvody výše). Tak tady ověřuji teorii.... Třeba se tu vyskytne nějaká mlékařka a něco fundovaného napíše. Jinak souhlasím s Pearl, když je dobře zavíčkovaný, neplesniví.
|
mira | •
|
(8.11.2011 16:33:52) Jednak si nemyslím, že se bude počet bakterií neustále zvětšovat - naopak si myslím, že bude časem klesat, i bakterie má nějaké nároky na svůj život, lidově řečeno bych řekla, že musí něco jíst, když dojde jídlo, bakterie odumírají. A dále si myslím, že po určitém čase může docházet ke změnám chemických struktur některých složek toho jogurtu, což nemusí být nic pozitivního. A dost možná je to všechno jinak, na nekonečnou životnost byť kvalitních jogurtů nevěřím.
|
|
|
|
|
|
Balbína |
|
(8.11.2011 17:24:29) už se mi stalo, že jsem na zapomenutém měla kolečko plísně. Ale vždy na načatém (kupujeme ty velké). Pokud je prošlý, není na něm plíseň a chuťově je ok, tak ho jíme.
|
danca55 |
|
(8.11.2011 19:59:45) To je celkem jasné že se načatý kazí a to rychle, bakterie se dostanou z venku. Měla jsem na mysli originálně zavřený jogurt. Myslím, že píšou na obalech že se musí okamžitě spotřebovat a to z těchto důvodů.
|
|
|
angrešt |
|
(8.11.2011 17:30:55) Jistěže se může zkazit. Jednak je většinou již z výroby lehce kontaminovaný dalšími bakteriemi, které jsou ale v menšině a nevadí. Ale po odumření žádoucích bakterií (zejména lactobacillus je velmi křehký) můžou přerůstat nežádoucí kmeny. Lactobacillus vyžaduje poměrně přesné životní podmínky, stačí třeba špatné skladování v obchodě a hyne. Mimoto teplota v ledničce ani zdaleka není jeho množicí teplotou - však při kolika stupních se dělá jogurt, že - představa, že při dlouhém skladování v ledničce se jogurt "ještě víc zjogurtuje" je mylná. Trošičku ano, ale pak se steně množení zastaví - Vyčerpá se ekosystém". Sama klidně jogurt pár dní po skončení trvanlivosti sním, ale po víc než 5 dnech rozhodně ne, to z něj třeba upeču.
|
Stáňa * |
|
(8.11.2011 19:46:27) Nedávno jsem otevřela bílou Hollandii (jiný prakticky ani nekupuju, tak nevím, jestli by to udělal i jiný) a bylo tam kolečko chlupaté plísně. Přitom do konce trvanlivosti zbýval ještě týden. Kupováno v místním Albertu.
|
|
danca55 |
|
(8.11.2011 20:02:37) To je pravda s tou teplotou... A je tedy jogurt např. měsíc, 2 měsíce po záruce nevykazující známky něčeho podezřelého zdravotně závadný? Když je plesnivý - je jasný.
|
angrešt |
|
(9.11.2011 7:52:10) Měsíc či dva po záruce už závadný být rozhodně může, je to celkem pravděpodobné. Nemusí zplesnivět, stačí, když uhynou laktobacily a bifidobacterium a zmnoží se tam nějaká bakterie, které dané prostředí více vyhovuje - nejspíš nějaká anaerobní, protože ta trocha kyslíku nad jogurtem se po nějaké době vyčerpá. A to se dá dost špatně poznat - pokud nejde o nějakou, která produkuje něco třeba zápašného.
|
|
Jahala. |
|
(9.11.2011 8:42:53) každý organismus, a každá mikrokultura má svojí životní křivku, udržovat živé čisté mlékařské kultury je umění. jogurt se živinově vyčerpá a začnou převládat jiné kmeny o kterých, ale nic nevíme. Týden po záruce když vím jak byl skladovaný, ale ne v létě (tam je riziko chyby při skladování větší) sním a dám komukoli, kromě dítěte do 2 let, 14 po z toho vařím a jím to já tři týdny a víc vyhazuju, ale já jogurty obecně nejím takže moc nekupuji a ani nevyhazuji
|
|
|
štěpánkaa |
|
(8.11.2011 22:26:48) jééé, to mě těší, že se shoduju s Angeštem zdravím
|
|
|
|