| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Domácí kváskový chléb

 Celkem 6 názorů.
 withep 


Téma: Domácí kváskový chléb 

(17.11.2011 8:13:45)
Najde se tu nějaký expert, který by mi poradil? ~k~

Mám za sebou založení kvásku, první chleba, první vedení kvásku, druhý chleba, a momentálně provádím druhý pokus o vedení. Už třetí den ~t~

Potřebovala bych vědět, jestli ten kvásek vedu nebo zakládám znova :-). Nakrmila jsem ho předevčírem odpoledne, že do půlnoci vyběhne a klesne, ale nestihl to a nechtělo se mi ponocovat, tak jsem ho nechala do rána, ráno byl kleslý, takže jsem podruhé nakrmila. Dosud se mi dařilo udržovat ho při vhodné teplotě na topení zabalený v utěrkách, ale včera nějak přitopili nebo co, a když jsem na něj po poledni sáhla, sklenici nebylo lze udržet v ruce, měl hodně přes 40 stupňů ~7~

Tak jsem si vynadala, ale hned jsem ho nevyhodila a za pár hodin se v něm objevily bubliny (ne na povrchu, ale uvnitř, patrné po zamíchání). Inu dala jsem mu ještě šanci a nakrmila ho potřetí, a teď ráno je vyběhlý a ještě nekleslý.

Je možné, že by těch 40 a víc stupňů přežil (četla jsem, že teplota nesmí jít přes 35)? Nebo nepřežil a rodí se mi ve sklenici nový kvásek z té mouky, kterou jsem večer ten chcíplý kvásek nakrmila? Je to vůbec biochemicky možné (nejsou v chcíplém kvásku nějaké látky, které další kvasení znemožňuji)?

A hlavně - co teď s ním? Upéct chleba nebo krmit další dva dny? :-)

Díky ~x~
 ČertaKáča 


Re: Domácí kváskový chléb SOS 

(17.11.2011 8:33:09)
ahoj já peču tento asi už 14 dní, peču každý druhý den, popisuje ti tam i ten kvásek.Já ho dělala jen jednou pak přidělávám. na první jsem čekala 3 dny. http://bucifousek.webgarden.cz/chleby
 ČertaKáča 


Re: Domácí kváskový chléb SOS 

(17.11.2011 8:33:10)
ahoj já peču tento asi už 14 dní, peču každý druhý den, popisuje ti tam i ten kvásek.Já ho dělala jen jednou pak přidělávám. na první jsem čekala 3 dny. http://bucifousek.webgarden.cz/chleby
 withep 


Re: Domácí kváskový chléb SOS 

(17.11.2011 8:35:22)
Ještě mě napadá, jestli není taky možné, že vysoká teplota vyhubila bakterie a kvasinky u dna sklenice, ale ve vyšších vrsvách přežily...(?)
 Sharien 


Re: Domácí kváskový chléb SOS 

(17.11.2011 8:54:54)
To mam taky bezne i z lednice, ze nahore mam ten kvas probublanejsi nez dole. Zkus s vodou a zitnou moukou hustotu ala livanec a za par hodin venku uvidis, jak reaguje. Jinak kvas mam i hned po zalozeni bezne na lince, zadny topeni, natoz baleni do uterek. Za ten rok mi kvas chcipnul jednou, uz si nepamatuju proc. Jinak samozrejme pecu bez pridavku drozdi.
 Sharien 


Re: Domácí kváskový chléb SOS 

(17.11.2011 8:51:51)
Ja myslim, ze na to jdes moc vedecky :-) Pokud jsou bubliny,nebala bych se ho pouzit. Ja uz pecu asi rok a to nasledovne: jednou zalozeny kvas uchovavam v lednici a nejvic se mi osvedcilo: vzit vecer kvas z lednice, vylit ho do pekarny, dolit vlaznou vodou a dat zitnou mouku do konzistence cca livancoveho testa. Zamichat a nechat ve vyple pekarne do rana. Pri tom zaroven do sklenice s troskou kvasu naleju vlaznou vodu, dam zitnou mouku a domicham (tady to bude hustsi),vrazim sklenici do lednice. Rano je kvasu v pekarne tak 2x tolik, tekutinu uz nedavam, jen muku, sul a kmin. Mouku vetsinou hladkou a tolik, aby to byla lepkaci koule (lepkat bude kvuli te zitne mouce). Necham pekarnou promichat a ted bud a) projedu program testo a pak jeste necham v pekarne, nez je nakynute a upecu b) vyndam zamichane testo, dam kynout venku a upecu v troube.

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2024 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.