Domácí kváskový chléb
Najde se tu nějaký expert, který by mi poradil?
Mám za sebou založení kvásku, první chleba, první vedení kvásku, druhý chleba, a momentálně provádím druhý pokus o vedení. Už třetí den
Potřebovala bych vědět, jestli ten kvásek vedu nebo zakládám znova
. Nakrmila jsem ho předevčírem odpoledne, že do půlnoci vyběhne a klesne, ale nestihl to a nechtělo se mi ponocovat, tak jsem ho nechala do rána, ráno byl kleslý, takže jsem podruhé nakrmila. Dosud se mi dařilo udržovat ho při vhodné teplotě na topení zabalený v utěrkách, ale včera nějak přitopili nebo co, a když jsem na něj po poledni sáhla, sklenici nebylo lze udržet v ruce, měl hodně přes 40 stupňů
Tak jsem si vynadala, ale hned jsem ho nevyhodila a za pár hodin se v něm objevily bubliny (ne na povrchu, ale uvnitř, patrné po zamíchání). Inu dala jsem mu ještě šanci a nakrmila ho potřetí, a teď ráno je vyběhlý a ještě nekleslý.
Je možné, že by těch 40 a víc stupňů přežil (četla jsem, že teplota nesmí jít přes 35)? Nebo nepřežil a rodí se mi ve sklenici nový kvásek z té mouky, kterou jsem večer ten chcíplý kvásek nakrmila? Je to vůbec biochemicky možné (nejsou v chcíplém kvásku nějaké látky, které další kvasení znemožňuji)?
A hlavně - co teď s ním? Upéct chleba nebo krmit další dva dny?
Díky
Odpovědět