| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Jak dlouho před Vánoci dělat nepečené cukroví?

 Celkem 28 názorů.
 MUMIE 


Téma: Jak dlouho před Vánoci dělat nepečené cukroví? 

(13.12.2011 20:54:44)
Aby se uleželo a přitom nevyschlo.?~d~
 angrešt 


Re: Jak dlouho před vánoci dělat nepečené cukroví? 

(13.12.2011 20:56:47)
Já už ho mám hotové, ale dávám ho do mrazáku a postupně vytahuju.
Jinak ve spíži (kterou nemám) či na balkoně bych ho nenechávala víc jak týden.
 MUMIE 


Re: Jak dlouho před vánoci dělat nepečené cukroví? 

(13.12.2011 21:02:44)
Ukládám na chladné chodbě. Takže to abych dělala až příští týden...
 angrešt 


Re: Jak dlouho před vánoci dělat nepečené cukroví? 

(13.12.2011 21:08:33)
Záleží, jaké nepečené. Pokud nějaké, které se nematlá rukama (např. měsíčky, opilý františkán a tak), tak to vydrží dýl. Ale rukama patlané (vosí hnízda, kuličky) vydrží málo, jak se do toho zanese všemožná kontaminace. Totéž, pokud je v tom třeba smetana. Takže to bych na chodbě určitě déle jak týden neměla.

Když je v tom pudink, tak max. 2-3 dny, ten se kazí rychle.
 Krevetka 


Re: Jak dlouho před vánoci dělat nepečené cukroví? 

(13.12.2011 21:04:00)
Budu dělat 2O., aby měl syn čerstvé tučňáky na besídku. Jinak skladuju v dóze ve větrané spíži, ale ono to moc dlouho nevydrží~;)
 MUMIE 


Angrešt prosím 

(13.12.2011 21:09:23)
a nemáš recept na nějaké osvědčené nepečené? Ale bez ořechů. Ty už nemám (mám odloženo akorát na to, co ještě budu určitě dělat). Nebo s lískovýma. Já dělám klasické ořechové kuličky, nepečený ořechový salám, kokosové tyčinky v čokoládě, šuhajky a ráda bych zkusila něco nového.
 angrešt 


Re: Angrešt prosím 

(13.12.2011 21:43:52)
Včera jsem dělala čokoládovopomerančové lanýže, ty jsou bez ořechů.

Na lanýže jsem se tu už jednou rozepisovala, tak to zkopíruju, s pomerančem jsou dole

Dělám je různě, podle voka do potoka.

ale zhruba poměr takovýhhle:
1/3 kelímku šlehačky + 100g másla rozpustit a zahřát, až se z toho kouří. Mám ráda lanýže hořké, tak nedávám cukr, ale pokud máš ráda sladší, tak v té horké šlehačce rozmícháš žádané množství cukru.
Do horké smetany přidáš 2 lžíce oblíbeného alkoholu.

Zvlášť nalámeš 200 g dobré hořké čokolády - kupodivu se mi docela osvědčila i čokoláda na vaření Globus, je překvapivě kvalitní. Ale jinak kupuju hořkou čokoládu Figaro nebo jinou slušnou hořkou. Čokolády na vaření Orion apod. jsou mizerné, z těch je to hnus cuckatý.
Vsypeš do té horké smetany a mícháš dohladka.
Pak dáš rendlík vychladit, ztuhne to, ale není to úplně tvrdé, je to taková konzistence cca lehce povoleného másla.

Do mističky si nasypu kakao. Dvěma lžičkama vykrajuju z hmoty nočky a hážu do kakaa. Tam to dalšíma dvěma lžičkama obalím a přendám na talíř s pečicím papírem. Nesahat na to při obalování rukou, okamžitě to teče a blemcá. PAk na obalené už se sahat samozřejmě dá.

Nebo obaluju v nastrouhané hořké čokoládě nebo v nastrouhaných oříškách.

To jsou tedy základní lanýže. Ale běžně si je vylepšuju, třeba vmíchanými jemně mletými ořechy či mandlemi (to pak dám nikoli třetinu, ale půlku kelímku šlehačky, ony to ořechy zahustí).
Z alkoholu používám koňak, rum (ale rum si upravuju, když vyškrabu vanilkový lusk, tak prázdný strčím do rumu, on pak pěkně jemně voní - jen samotný tuzemák mi moc nevoní). Výborné jsou např. s griotkou.
Naprosto fantastická varianta je Grand Marnier a do lanýžové hmoty vmíchaná jemně usekaná kandovaná pomerančová kůra. Aaach. To navíc manžel nerad, takže to jsou jen MOJE lanýže~t~

Můžeš je udělat i z bílé čokolády - tam je ale problém sehnat kvalitní bílou čokoládu (z nekvalitní to zcuckatí). U bílých lanýžů doporučuju jako alkohol 2 lžíce bílého vína.
 MUMIE 


Re: Angrešt prosím 

(13.12.2011 21:55:24)
Díky, určitě udělám.
 Senedra 


Re: Angrešt prosím 

(13.12.2011 21:58:28)
Mumie, jak děláš ten ořechový salám?
Sháním něco málo praconého, echt ořechového a radši nepečeného ( tenhle týden už dost nestíhám, tak bych si nějaký recept nechala v záloze, kdyby zbylo trošku času)
 MUMIE 


Re: Angrešt prosím 

(13.12.2011 23:40:33)
14dkg mletých ořechů, 14dkg moučkového cukru, 10dkg rozehřáté čokolády, 7dkg nasekaných ořechů, trochu kakaa, 1 celé vejce, podle chuti rumu. Všechno smatláš dohromady a natvaruješ jako šišku salámu. Pak se to obalí v cukru a dá ztuhnout. Krájí se na kolečka jako salám.
 Liškodlak 


Re: Angrešt prosím 

(13.12.2011 21:58:19)
Díky ~:-D
 Sádlo 


Dilema s lívanečníkem 

(13.12.2011 22:06:10)
Přítelkyně mého otce v létě mluvila, že by chtěla lívanečník. Stále si ho nekoupila, tak jsem ho koupila já, že jí ho dám na Vánoce mimo jiné. Ale.....koupila jsem takový normální, žádná značka, za 200,-. Prostě klasický, obyčejný lívanečník. Ale...skoro všechno nádobí má Zepter. Co nemá Zepter, dokupuje Tescoma. To jsem dřív nevěděla. Takže teď nevím. Dát jí ten obyčejný "no name" lívanečník nebo koupit jiný Tescoma? Tescoma je určitě kvalitnější, ale zase moc často ho nepoužije, tak by jí mohl stačit ten obyčejný. Ten původní bych si teda asi musela nechat já. A já bych ho využila tak 2x do roka. Koupili byste nový nebo dali ten obyč?
 Sádlo 


Re: Dilema s lívanečníkem 

(13.12.2011 22:08:40)
Jéé, sem to nepatří.
 Inka 
  • 

Re: Dilema s lívanečníkem 

(13.12.2011 22:10:55)
Jestli je aspoň trochu nepřilnavý, tak bude stačit. Já mám po našich, že z toho musím volská oka vysekávat majzlíkem, ale takový už snad nedělaj.
 angrešt 


Re: Dilema s lívanečníkem 

(13.12.2011 22:15:11)
Tescoma je nekvalitní až hanba, je zcela srovnatelná s nějakým noname lívanečníkem, takže já bych klidně dala noname. Spíše bude ještě lepší, Tescoma je vyhlášená loupáním svých pánví po pár použitích.
 Sádlo 


Re: Dilema s lívanečníkem 

(13.12.2011 22:18:58)
http://www.zasilkovyobchod.cz/eshop-panev-26127.html

tento to je. Jen byl u nás v obchodě trošku dražší.
 Razivia 


Re: Angrešt prosím 

(13.12.2011 22:04:08)
Já mám na nepečené. Rozinky namočit na dva dny do dobrýho rumu, posekat (nemlít), umleté vlašské ořechy - z toho dělat kuličky a obalovat v holandském kakau. Je to nejlepší nepečený, co jsem kdy jedla, není to moc sladký, jen těma rozinkama (jinak nepečený teda moc nemusím)
 Razivia 


Re: Angrešt prosím 

(13.12.2011 23:33:19)
bez ořechů - jsem si nevšimla ~8~
 MarkétaP + 4 dcerky 


Re: Jak dlouho před vánoci dělat nepečené cukroví? 

(13.12.2011 21:26:37)
Angrešte, že tě vidím, poraď mi, prosím, jak se používají extrakty. Koupila jsem si v M&S vanilkový a citronový, chápu, že se tím ovoňují moučníky, ale jak se to dávkuje? A co třeba do cukroví, místo třeba citronové kůry? Do vanilkových rohlíčků?
 angrešt 


Re: Jak dlouho před vánoci dělat nepečené cukroví? 

(13.12.2011 21:37:22)
No, já to dávkuju bajvočko, používám vanilkový, no, na dávku rohlíčků jsem dala cca půl kávové lžičky. Ale nevím, jak jsou ty MaS koncentrované, ten můj je z Mexika.
 MarkétaP + 4 dcerky 


Re: Jak dlouho před vánoci dělat nepečené cukroví? 

(13.12.2011 21:46:54)
vanilka 3%, etylalkohol 35%, zbytek voda.
 angrešt 


Re: Jak dlouho před vánoci dělat nepečené cukroví? 

(13.12.2011 22:09:11)
Markéto, na tom mém procenta nejsou psaná, bohužel fakt nevím, zkus to očuchat, aby to nebyl zabiják. Mám dojem, že to dávkování píšou občas u receptů v Apetitu, ale nevím. Já ten svůj očuchala, ochutnala a odhadla na tu půllžičku do cukroví, celou lžičku do bábovky (mám ho celekm solidně velkou flaštičku~:-D )
 MarkétaP + 4 dcerky 


Re: Jak dlouho před vánoci dělat nepečené cukroví? 

(13.12.2011 23:44:12)
Dík, kdyžtak zapojím muže - amatérského chemika ~t~
 Senedra 


Re: Jak dlouho před vánoci dělat nepečené cukroví? 

(13.12.2011 21:50:37)
Angrešte, dělám něco podobného, jen teda nedávám lanýže na plech, ale rovnou do maličkých papírových košíčků. A každý rok je důvod koupit nějaký dobrý likér, abych měla co přidat do základní hmoty.

jen jsme zjistila, že je jím sama a z toho nějak nemám radost, letos prostě nebudou...
 MUMIE 


Re: Jak dlouho před vánoci dělat nepečené cukroví? 

(13.12.2011 23:10:17)
Já bych udělala i pro sebe. Normálně přes rok si neudělám co mám ráda a pořád vařím a peču pro ostatní. Vánoce jsou dobrá příležitost, udělat aspoň jeden druh "pro sebe".
 Senedra 


Re: Jak dlouho před vánoci dělat nepečené cukroví? 

(14.12.2011 0:22:16)
Mumie, vyloženě pro sebe teď zrovna peču slané -sýrové - letos to flákám, mám jen tři tvary, tj tři různé posypy.
A jak chystám těsta a peču sladké, tak mi to pak o svátcích tak nějak moc nechutná, stačí mi pár kousků a víc nemusím.
Ujíždím pak na cizím, kupodivu nejrychleji zpracuji jeden druh od tchýně, který jsem poprvé charakterizovala jako suché piliny prosypané kakaem ~t~
 NovákováM 


Re: Jak dlouho před vánoci dělat nepečené cukroví? 

(14.12.2011 0:06:34)
podle toho co plodíš a zda máš kde "archivovat" a ještě zda to máš dost vysoko, aby to nesežrali začerstva ~;)
 Suza007 


Re: Jak dlouho před vánoci dělat nepečené cukroví? 

(14.12.2011 10:04:32)
Já budu dělat nepečené tenhle týden - něco asi zítra a pak o víkendu. Ale já mám cukroví uložené ve sklepě, kde je asi 10 stupňů, takže tam se to tak snadno nepokazí.

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2023 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.