romanaI |
|
(18.5.2012 1:14:53) Dají se vůbec v marketech koupit cenově přijatelné kvalitní sýry, uzeniny, celozrnné pečivo, jogurty, čokolády pro děti...? Které to podle vás jsou? Jak si vybíráte vy?
|
bufo bufo |
|
(18.5.2012 4:50:02) Sýry - kupujem v supermarketu občas, spíš jen plátkové pro dítě, máme rádi výrazné chutě, takže s manželem si kupujem v obchodech se sýrama, 10 deka nějakého dobrého máme na dýl než týden určitě, z ostatních cottage, mozzarelu mám dobrou vyhlídnutou v penny, kdysi jsme kupovávali lučinu, ale už jedem jen v tvarohu. uzeniny - jen šunku, kupujem v supermarketech nějakou značku Bilbo - jako jedna z mála nemá myslím E250, občas se dostanem k šunkám malých výrobců pečivo - peču, takže mě doma vždycky šokuje, kolik dá máti peněz za pár kousků rádoby celozrnných housek:-D jogurty - jen bílé a jen jogurty, když máme možnost, kupujem jogurty, máslo i tvaroh z jedné farmy, která dodává do jedněch malých potravin v centru města a jejich jogurt je teda rauš čokoláda pro děti - jen hořká, když dostanou něco od příbuzných, tak se to sní, teda za předpokladu, že to není mikulášský balík od tchýně plný figurek z hnědé gumové hmoty(normálně to šlo žvýkat, to teda letí do koše. Ostatní sladkosti nekupujem, peču dvakrát týdně něco sladkého. Sehnat v obchodě nějaké sušenky, kde je ve složení pár základních surovin a toť vše, je nadlidský úkol, určitě nějaké bio by se našly, ale to už to radši upeču nějaké sušenky sama Koupit se dá, ale musíš číst složení
|
|
Meta |
|
(18.5.2012 6:33:23) Potraviny v marketu? To je něco jako prodej psích granulí lidem. Už se nedá věřit ani základním surovinám, jako je mouka (krmná kvalita), sůl (polská?) nebo čočka (smetený odpad ze země skladu). Brrrr. Zajímavé je, že z toho jídla už je zase nejjedlejší zelenina, ač promořená chemikáliemi, přece jen se její základní stavební složky blbě falšují.
|
arsiela, |
|
(18.5.2012 6:36:09) Meto a co kupuješ za jogurty,ty maj asi všude stejný - market i malej obchod.
|
Meta |
|
(18.5.2012 6:39:54) Už je dělám sama. Kupuji teda bílou Hollandii. Akorát že mléko mám z automatu , tady není přímá možnost nákupu z farmy. A hrozně mě štve, že je to mléko protažené odstředivkou .
|
arsiela, |
|
(18.5.2012 6:54:39) Mě nechtěj domácí jogurt jíst a holandii mi prcek zvrací,nevím proč.Už sem jogurt nahradila tvarohem,ten jedí v poho a občas to kombinuju s tím madeťáckým
|
|
|
|
withep |
|
(18.5.2012 7:52:12) Meto, souhlas .
Co jde, dělat si doma - chleba, jogurty,... Těším se, až vypadneme z města, budu se rochnit v zemi a suroviny si alespoň z části pěstovat sama. No a pak farmářské trhy, ale třeba tady u nás u marketu zrovna těm zelinářům a ovocnářům moc nevěřím - to asi nebude vastní produkce, když mají samé krásné symetrické plody včetně pomerančů a mandarinek . Občas nakupuju v biokrámku, ale kupovat tam všechno nemůžu, na to fakt nemáme.
|
|
|
arsiela, |
|
(18.5.2012 6:35:05) Jogurty madeta ve skle, popřípadě choceňák,ale tam počítej že přírodní barvivo a ne ovoce(ale lespoň v tom nejsou Ečka a želírovací látky atd)Sýr neporadím neb nekupuju,dělám domácí tvaroh a z něj pomazánky. Uzeninu kupuju u místního řezníka,ale mám kapku pocit,že pohoršil,tak budu hledat jinej zdroj nebo uzeninu spíš vypustím uplně.Pečivo celozrné beru z místní pekárny.Jinak obyč chleba občas v globusu horal,ale tam netuším složení a ličenskej.
|
|
Šmudlíková |
|
(18.5.2012 6:55:01) Ty na které mám. Jinými slovy, co si sama neuděláš ještě líp sama nevypěstuješ, to nemáš, protože ono asi to že si to uděláš sama z koupených surovin není záruka, že to skutečně je kvalitnější Dokud jsi doma na RP nebo žena v domácnosti, tak jistě máš čas vše si vyrábět doma sama, ovšem jak se zařadíš na celý úvazek do prac. procesu, tak nakupuješ to co koupíš cestou z práce... Za dobré považuju jogurty Dobrá máma, Hollandia, Danone... a vpodstatě kdejaká značka, která nemá v popisu sajrajty typu vepřová želatina... Sýry bereme jakékoliv nejraději Madetu apod. spíše českou výrobu. Uzeniny objednáváme od známého ze SR, kde máme záruku kvality...
|
Eva + Klárka2/07 |
|
(18.5.2012 7:02:44) Dobrá mámá je dobrý jogurt? Ještě ten původní byl plný všeho možného - škrobu, želatiny... Teď změnili složení, to je dobré, jednou jsem ho tedy koupila a chutná furt stejně hnusně. Přeslazeně a tak nějak chemicky, nemůžu si pomoct. A Danone Aktivia má příšerné množství cukru.
Šunka - kupujeme s vysokým podílem masa (v Lídlu), ale taky Idemu z Alberta, ptž nám prostě chutná. Sýry - dcera je nesnáší, mě kupuje manžel v Kaufu občas nějaký, eidam ani gouda z marketu není sýr, takže kvalitní kupovat v sýrárně, ale vyjde to teda pekelně draho.
Pečivo - občas upeču chleba, mám doma špaldovou a celozrnné mouky. Jinak kupuju celozrnné pečivo v akci, občas kupuju bílé a obyč chleba.
Sladkosti - doma začínám péct taky ze špaldové mouky, jinak složení na sladkostech čtu jak kdy, jsou věci, které si koupím, i když mají špatné složení (např. já miluju Snickers, ale složení radši nestuduju).
|
Šmudlíková |
|
(18.5.2012 7:41:08) Ano, Dobrá máma je dobrý jogurt a moc dobrý Asi jsi jeho složení už hooodně dlouho neviděla
|
Šmudlíková |
|
(18.5.2012 7:43:04) Activia přeslazená a chemická- čím, kde, odkaz na složení? Potom je podle Tebe přeslazený úplně stejně každý jogurt Jinak já mám třeba Activii jogurt nejraději úplně čistě bílý - je to jediný z bílých jogurtů, který je opravdu chutný jak je. Navíc co vím, tak Activia dobře dopadá i v testech
|
Eva + Klárka2/07 |
|
(18.5.2012 10:57:12) Původní Dobrá máma byla se škrobem. Nová Dobrá máma má nové složení, škrob tam není, ale mě to chutnalo skoro stejně. Myslím teda ovocnou - to jsem nenapsala.
A Aktivia - tu jsem taky myslela ovocnou.
|
|
Eva + Klárka2/07 |
|
(18.5.2012 10:59:39) A tady ještě staré složení Dobré mámy: http://www.chemievjidle.cz/jogurt/dobra-mama-rozmixovane-lesni-ovoce-danone A Activia: http://www.chemievjidle.cz/jogurt/activia-boruvka-danone. Cukru docela dost, ne?
|
Šmudlíková |
|
(18.5.2012 12:20:29) Evo, o starém složení tu snad diskutovat nemusíme, ne? A cukr v jogurtu řeším až na posledním místě. Mluvím o starších dětech a o dětech, které netrpí nadváhou. Cukr spíše řeším v mlskách a cole, kofole apod. Pokud mi jde o to do dětí dostat jogurt, tak, že má trošku víc cukru je mi opravdu fuk - ona ta sladkost podle mě záleží hodně na marmeládě, která se do jogurtu přidává a jaká procenta sladkosti má marmeláda doma od tchýně taky nevím procentuelně
|
|
|
|
|
|
NL |
|
(18.5.2012 13:35:33) Dobrá máma a Danone ? Tak to teda za dobrý jogurt fakt nepovažuji. To řadím k těm nejhorším co je. Ale každého věc.
Za dobrou považuji Hollandii, Choceňský, ve skle ovocný (ale pozor jsou 2 značky a jen jedna je ok, teď si nevzpomenu zda Madeta či Agricol je ten pravý, už dlouho nekupuji). Kupujeme jen bílý a přidáváme marmeládu, kukuřičný lupínky atd.
|
Šmudlíková |
|
(18.5.2012 14:20:27) GD, jak máš staré děti? Je jim víc než 7 let? Já jen, že dokud byly děti malé, tak mi jedly, co jsem předložila ale teď i kdybych se na hlavu postavila, tak raději než Hollandii (snesou jen čokoládovou)nebudou jíst jogurty žádné. Navíc jedno dítě má po pravidelném jedení Hollandie průjmy a vím, že není jediné dítě, které má s nimi problém. Danone za humus nepovažuju - nenašla jsem ještě test z nějž by Danone vyšlo vyloženě špatně Jogurt, který stojí víc, jak 10 Kč v malém balení můžu považovat za dobrý, ale když na něj nemám, tak pro mě dobrý není
|
|
|
|
caira (Vojta1/03,Mates11/04) |
|
(18.5.2012 6:58:30) Vybírám si podle toho, co chutná mně a mojí rodině. Uzeniny jsou samozřejmě nejlepší u našeho místního řezníka, ale na zapékané tousty klidně vezmu hranatou šunku z ALberta... záleží, zda chci potravinu k přímé konzumaci anebo k další úpravě. A bohužel vzhledem k rozpočtu se hodně řídím akcemi, a myslím že to dělá víc jak 50% nakupujících.
|
Šmudlíková |
|
(18.5.2012 7:46:08) Jo tak samozřejmě, co chutná a co děti a my jíme je věc druhá. Můžu nakoupit bílé Hollandia, ale když je nesníme my (i třeba s domácí marmeládou) s mužem, tak je děti obcházejí velkým obloukem. Dokud byly děti malé, tak je jedly, teď ani omylem. Pro děti jsou nejchutnější právě Dobré mámy se strouhanou čokoládou a jsem ráda, že je jedí Zase nejí jiné věci v množství, v jakém množství je jedí jiní Já jako rodič mám představy a děti si jedou svoje asi jako u všech, kde už nejsou batolata.
|
caira (Vojta1/03,Mates11/04) |
|
(18.5.2012 7:49:37) Přesně tak, náš starší by mohl 7x v týdnu k obědu brkaši a sekanou a nic jiného.... a teď vymýšlej ty variace
|
|
|
|
Jaana2 |
|
(18.5.2012 7:17:18) kvalitní potraviny se dají koupit, nemusí to být až tak drahé, chce to hlavně studovat složení + výrobce. Jsem tady psala x krát a před jakou dobou, že polskýho cokoliv ne a byla jsem málem kamenovaná, že to mají v cajku a ejhle ... co všechno se do toho dá dát. Mám tedy výhodu, že žiju ve městě, kde se kolem celkem dost pěstuje zelenina + ovoce, takže co jde si kupuji přímo od zdroje, chleba kupuji žitný z místní pekárny a občas upeču - pravda syn mívá do školy na svačinu obyč. bílý rohlík , aby neměl pocit, že to nemá nikdy - mléko + mléčné výrobky hlídám, aby byly původem ČR, kupuji roky jen máslo a ne ztužený hmoty, sýry typu lučina, cihlu z Poličky ( za je fakt dobrá, ještě se mi nestalo, že by nebyla) , v Poličce dělají i dobrou majolku v malých sáčkách, takže když občas potřebuju využiju tu, protože když potřebuju dvě lžíce, tak kvůli tomu nebudu pak vyhazovat zbytek sleničky, protože to moc nejíme, oleje mám doma různý, jak olivový, tak slunečnicový i řepkový, ale taky třeab rýžový apod, střídám to. Kupuju různý semínka a ta míchám do čeho se dá ( jogurt, buchty, chleba...) a tak semínka ke klíčení ... řeřicha, vojtěška, mungo fazole, čočka, cizrna ... jíme i takové věci jako je pohanka, jáhly ... maso kupuju taky, ale hlavně ne v supermar. co jsem si zjišťovala, tak všude to je buď z Rakouska, Polska nebo Maďarska, takže chodím k řezníkovi, kde vím, že bere maso z ČR.
jde hlavně o to naučit děti takové věci jíst
|
|
Dalalmánek |
|
(18.5.2012 7:42:22) No ona nabídka je zhruba stejná v našem Albertu i místní samošce. Jogurty bílé 3% český výrobce, z uzenin kupuji třeba dražší libovou šunku, ne levné salámy. Sýry jak se zadaří, malé kupuju žervé.
|
|
bin prostě |
|
(18.5.2012 7:47:05) podle mě ne. výjimečně. jogurty a pečivo si dělám sama, to se fakt nedá jinak. máme ve městě sýrýrnu našětstí,takže sýry a máslo kupuju tam. hned ved,e je BIO, s cenama srovnatelnýma s normálním obchodem. pro maso do masny,která denně vozí čerstvé a české. a stejně se úplně shitům nevyhneš. už jsem si začala dělat i svůj kečup zeleninu kupuju výhradně na trhu
|
Dalalmánek |
|
(18.5.2012 7:50:37) Kečup je dobrý nápad a dělá to tak hodně lidí. Ale to pečivo je dost pracné a v důsledku se i prodraží, ne? Z čeho pečeš? A pečeš v troubě nebo v domácí pekárně? A na jogurty máš jogurtovač a kupuješ bio mléko? Kde kupuješ kultury?
|
bin prostě |
|
(18.5.2012 7:57:34) hele pečivo nemám pocit že se mi prodraží, chuť je nesrovatelná, vydrží dlouho čerstvé-negumovatí na druhý den. mouky měním, včera jsem pekla špaldový chleba s česnekem, jindy z celozrné mouky, chlebové mouky..mouka stojí 20 Kč v BIO, špaldová teda 25. udělám z toho obr bochník,půlku dám tchýni za 20 Kč někdy sypu kmínem,jindy slunečnicí a tak, droždí stojí 3 Kč, to není investice a pak už potřebuješ jen 3 lžíce octu a vodu,takže to vyjde hodně levně, práce mi s tm nepřipadá vůbec namáhavá. je to hned. peču v troubě, nemám pekárnu.
jogurty- buď mlékomat, nebo plnotučné z alberta za 11 Kč :)-to když nejsou peníze, jinak mám kámošku co u ní jezdím na koni a beru si mlíko od krav zadarmo tam. Pokud zrovna nemám tibetskou houbu na kefír-to dělám nejčastěji, koupím živé kultury v sýrárně nebo nahradím jednou za čas holandíí. a mám jogurtova ale v zimě když se topí dělám na radiátoru, páč do jogurtovače dám jen malé kelímky a muž sní na posezení kilový jogurt
|
Dalalmánek |
|
(18.5.2012 7:59:02) Mě to trouba přesuší a je to hned tvrdé, z domácí pekárny zase gumovaté. Asi se to musím naučit.
|
bin prostě |
|
(18.5.2012 8:01:40) potírám olejem, i před pečením, jinak jsem to mívala taky jako šutr a nešlo to řezat a drolilo se.
|
|
|
Dalalmánek |
|
(18.5.2012 8:00:48) Aha, vy máte sýrárnu. V KM je mlékárna i škola mlékárenská, ale já letím do práce a z práce a většinou nemám čas, přitom to mám skoro po cestě, pokud jedu autem. Tak se tam zkusím zastavit, pokud tu školní prodejnu nezrušili. A čím zaděláváš chleba? Normálními kvasnicemi?
|
bin prostě |
|
(18.5.2012 8:03:13) jj normálními. zase tolik toho času nemám abych si vypěstovala vlastní kvásek. ty nervy aby mi nezdechnul nemám takže klasika-mouka cukr mlíko-kvásek... kilo mouky, 3 lžíce octa, sůl, kmín a dva hrnky vody. toť vše.
|
Dalalmánek |
|
(18.5.2012 8:09:15) My jsme se ségrou jako dvacetiletý holky měly období "bio" a uchovávaly i ten kvásek ve sklepě a mlely zrní na starým kafemlýnku.
|
bin prostě |
|
(18.5.2012 8:11:49) no já když ještě žila u našich na statku nebylo tomu jinak-vlastní mouka, maso zelenina, ovoce...všechno jsme si dělali sami...bohužel ty časy jsou pryč. zatím musím přežít ve městě a doufat že po dětech vyjde hypotéka a bude zase vesnice,nejlíp polosamota
jinak pokud máš ráda kefír zkus tu houbu,fakt doporučuju
|
|
|
|
|
a je to? |
|
(18.5.2012 8:43:14) Bin, zlatíčko, mohla bys mi napsat recept na ten chleba v troubě? Klidně z obou mouk. Jednou jsem to zkusila z nějakého receptu, v troubě, nemám pekárnu, a dopadlo to šíleně. Tak jsem se pokorně vrátila ke zdounečáku. Stojí teda přes 30,-, ale je dobrý a kdybych neměla doma takový žravce, tak by mi vydržel i dýl jak dva dny.
|
bin prostě |
|
(18.5.2012 8:52:51) já dělám pořád jeden recept jen měním mouky a semínka..
mouku přesívám, je to pak nadýchanější...necháš hodinu kynout, pak znovu prohněteš, pomažeš studenou vodou s olejem a solí, posypeš čím chceš, peču tak na 180 asi hodinku, podle trouby. v průběhu pečení mažu olejem
dělám i chlebové placky-recept stejný jen po vykynutí už znovu nehnětu (nechávám totiž kynout v troubě na nejnižší teplotu) a pak hned troubu zapnu na 180 ,ani ho nevyndávám, vždycky mi hezky spadne na placku a je měkounký.
|
bin prostě |
|
(18.5.2012 8:53:46) jo a té vody-záleží na mouce-někdy stačí i mň, já to dělám všechno od oka no
|
|
a je to? |
|
(18.5.2012 8:55:08) Dík, ukládám do záložek. Snad se k tomu příští týden dostanu.
|
|
Emília Fernandéz |
|
(18.5.2012 9:07:09) Teda Bin, ten chleba vypadá tak dobře, že bych si hned hryzla škoda, že to přes monitor nejde Já jsem to doma v troubě párkrát zkoušela, ale dopadlo to jak psala Cimbur, byl tvrdý jak kamení. Ale zkusím ho podle toho tvého receptu.
|
bin prostě |
|
(18.5.2012 9:09:44) občas se mi povedl taky tvrdý,nevím kde jsem dělala chybu ale tvrdá byla jen ta kůra.vevnitř to byl luxus zrovna jdu péct rohlíky
|
Emília Fernandéz |
|
(18.5.2012 9:13:54) Teda, nedělej mi chutě my tady máme jen kupovaný tři dny starý gumový chleba. A ty rohlíky děláš jak? Nemáš nějaký recept pro úplného amatéra? Prosím, prosím
|
bin prostě |
|
(18.5.2012 9:22:31)
podle toho to zvládl i můj muž,jinak nepečící typ:
půlka kostky droždí- necháš vzejít kvásek (mlíko cuk) lžička cukru krupice hrnek mlíka-větší-tak 250 ml(plnotuč) lžička soli půl kila hladké mouky 1 vejce a asi dvě lžíce oleje nebo rozpuštěného másla
mouku proseješ, osolíš,přiliješ kvásek, olej, žloutek a zbylé mlíko. prohněteš, necháš kynout, dávám opět do trouby je to hned vykynuté. no a pak už tvoříš, buď pleteš housky, nebo děláš z trojúhelníku rohlíky (vyválíš si kolečko, rozdělíš na 4 díly a roluješ k cípu) dáš na plech, necháš ještě kynout,potřeš vejcem, posypeš mákem, sezamem, nebo jen tak. peču tak 20 minut 180 st. rohlíky:
housky
|
Emília Fernandéz |
|
(18.5.2012 9:25:03) Děkuju moc všechno si píšu, obrázky ukládám a o víkendu vyzkouším. To bych si doma šplhla, kdyby se mi to fakt povedlo
|
bin prostě |
|
(18.5.2012 9:26:02) jo a ještě-aby chleba nebyl jako šutr je dobré ho na dobu pečení přikrýt alobalem
|
Emília Fernandéz |
|
(18.5.2012 9:33:27) Děkuju já jsem ten chleba měla jak šutr i uvnitř, nedal se ani ukrojit a kousnout do něho, jdu pro protézu
|
|
a je to? |
|
(18.5.2012 9:42:42) Bin a na ten plech dáváš pečící papír nebo něco? Nebo to lupneš přímo na plech...šišku chleba pečeš taky na klasickým plechu?
|
bin prostě |
|
(18.5.2012 9:57:15) pečící papír. šišku chleba pokud peču fakt šišku tak jo, jinak dělám bovhník kulatý ve formě na dort
|
a je to? |
|
(18.5.2012 10:01:28) No v dortové formě jsem právě pekla poprvé a naposled a katastrofa největší Do dneška si pamatuju výkřik mýho chlapa: mámo, utíká ti chleba!!!
|
bin prostě |
|
(18.5.2012 10:10:29) mě nikdy neutekl právě. musíš z toho tuhý bochník těsta, dát ho do formy a upéct no
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
bin prostě |
|
(18.5.2012 9:09:44) občas se mi povedl taky tvrdý,nevím kde jsem dělala chybu ale tvrdá byla jen ta kůra.vevnitř to byl luxus zrovna jdu péct rohlíky
|
|
|
babi_ |
|
(18.5.2012 11:10:08) Děkuji Bin za inspiraci s chlebem v troubě jen ještě prosím: jakým olejem potírat? Děkuji.
|
bin prostě |
|
(18.5.2012 11:35:51) no já používám úplně na vše olivový,ale to je taková moje úchylka:) určitě bude stačit klasický slunečnicový
|
babi_ |
|
(18.5.2012 12:05:45) Díky
|
|
|
|
|
|
|
magrata1 |
|
(18.5.2012 8:48:46) Tchán peče domácí chleba kváskový ve staré remosce, na dno dá pečící papír. Má krásný klasický bochník. Taky se chystám remosku pořídit. A cena, když jsem pekla v pekárně (než zdechla po 4 letech každodenního pečení),tak to vyšlo o dost levněji. Navíc, když jsem šla do obchodu na pečivo, obvykle jsem koupila i něco, co nebylo nutné. Kupuju mouku ve mlýně. 1kg čerstvě namleté mouky je za 11-12Kč. Ale má jen pšeničnou a žitnou různé druhy, špaldovou, amarant apod. nemá, tak občas přikoupím.
|
|
|
Mar. | •
|
(18.5.2012 7:53:09) Když já ani k tomu trhu už nemám důvěru. A včera jsem četla to, z čeho jsem mnohé trhovce stejně podezírala: http://www.novinky.cz/krimi/267914-prekupnik-na-farmarskem-trhu-prodaval-prosle-syry-z-velkoobchodu.html?ref=ostatni-clanky
|
bin prostě |
|
(18.5.2012 8:04:10) no já beru jen od jednoho starého pána o kterém vím, že má velké pole a zahradu . bohužel spousta trhovců nakoupí v kauflandu a prodává to nad cenou
|
Jana, 2/07+10/08+5/11 |
|
(18.5.2012 8:44:09) Tuhle mi říkala kamarádka, že její manžel vyslechl rozhovor: "Kam letíš takhle hned z rána?" "Musím do Kauflandu pro zeleninu." "A proč takhle brzo?" "Budu jí prodávat na trhu." Bylo to v jížních Čechách.
|
Colombi |
|
(19.5.2012 13:01:45) To bylo v Č.Budějovicích. Sama jsem viděla trhovce jak v Kauflandu kupuje ovoce a zeleninu a pak s tím jede na trh do centra ČB .
|
|
|
a je to? |
|
(18.5.2012 8:50:14) Bin, co člověk nevidí, tomu nevěří. Když jsem loni proběhla zlínskou tržničkou, tak jsem koukala jak puk - dvě ženský, který u nás pár dní před tím braly kotel ovoce a zeleniny v hypce. S jednou z nich jsem si do teď 100% jistá, že to byla ona.
|
bin prostě |
|
(18.5.2012 8:56:29) jj já o tom vím, to víš, když prodávají ,,meloun z vlastní zahrádky" ,,jahody jako dlaně veliké" nebo ,,domácí pomeranče" svítí mi kontrolka,že tady nekoupím. kupuju od starého pána, stává zhruba uprostřed má farmu v hradišti, a pak ještě od jednoho jsem kupovala-prodává tam jeho máti, na jeho farmě jsem pracovala,ale je to magor tak už mu nedám vydělat
|
|
|
|
Inaaa |
|
(18.5.2012 13:09:46) To jsem četla o více věcech, třeba o bramborách, koupit v supermarketu, vyválet hodně v hlíně a lidi na trhu kupují jako diví...
|
|
Colombi |
|
(19.5.2012 13:02:34) Chudáci poctiví farmáři, kteří se to snaží dělat správně. Tihleti překupníci a podvodníci pak kazí pověst všem ostatním.
|
|
|
|
L+2 ks |
|
(18.5.2012 7:55:06) Jde to těžko. Maso vepřové,hovězí a krůtí kupujem přímo od majitelů, s kuřecím bývá problém-občas koupím v Globusu takové to dobré kuře, mleté maso taky v G.Občas králík od souseda. Klobásy typu farmářská -občas přímo od výrobce. Jogurt bílý s živými kulturami, dětem přidávám domácí marmeládu nebo jejich oblíbenou domácí nutelu, nám dospělým čerstvé ovoce nebo samotný. Domácí jogurt se mi nedaří a trochu se bojím o kontaminaci. Pečivo peču, v čokoládách moc nejedeme, pokud děti dostanou-snědí. Hodně kupujem celozrnné těstoviny a natural rýži ve zdravé výživě. Ovoce,zelenina,med-domácí zdroje,sousedi,drobní pěstitelé v okolí. Luštěniny,tvaroh a ovozel v supermarketu. Pití nekupujem žádné,pijem vodu nebo zelené,bílé čaje a Roiboos-kupuju v těch specializovaných prodejnách. Zřídkakdy víno od vinaře.
|
|
rachomejtle | •
|
(18.5.2012 7:56:58) Na farmářském trhu pečivo, mléčné výrobky, maso, zeleninu a ovoce, med, vajíčka. V Lidlu šunku, sýr - ten beru i v Cheesy, ale rozhodně mi nestačí 10 deka na týden, to tak na jedno posezení.
Jinak mám ale problém, protože trh mě nezásobí vším, Německo daleko, zbývá jen závidět právě Němcům jejich markety
Jo a zklamal mě jogurt Pilos - myslela jsem, že produkty Pilos jsou ok, není tam ani modifikovaný škrob, ale někde v Respektu je pohaněli, takže blbý.
|
bufo bufo |
|
(18.5.2012 9:06:46) jo, taky bych dala určitě na posezení v pohodě 10 deka nějaké dobrého sýra, ale čím lepší, tím tučnější a tím kaloričtější Pokud se nemusíš hlídat, tak závidím. Takže si z těch deseti dek odkrojím pár průhledných plátečků z užší strany a dám na housku nebo tak. Jsou většinou chuťově tak výrazné, že stačí troška. Odmítám kupovat 20% eidam a podobné. Zjistila jsem, že jím málo bílkovin a protože sýry mám ráda jedině tučné (kromě teda mozzarely, cottage atd), takže jsem omezila spotřebu tučných sýrů a začla jíst jogurty, dělat tvarohové pomazánky, kupuju si třeba jogurtové nápoje a tak. Trochu jsem laicky překopala skladbu zbytku jídelníčku, jím o dost víc než před tím, ale kupodivu to na váze a v zrcadle vypadá podstatně líp Jde to sice pomalu, ale jde to. Hlavně nemám tendence furt něco užírat, nehoní mě permanentní mlsná a tak.
|
|
|
Marie-Ellena |
|
(18.5.2012 8:10:18) Jogurty jednoznačně Hollandia, povětšinou bílá. Sýry ementálového typu, většinou 20% tuku, miluju Ementaler Boryna. Čokolády, jedině, které obsahují čokoládu - čtu etikety. Sladkosti - vyrábím většinou doma - od loupáků po sušenky nebo musli. Pečivo peču většinou doma. Těstoviny jedině ze semoliny. Rýži jedině parboiled. Zelenina, ovoce, brambory - z vlastní či rodičovské zahrádky. Mléko (slabší článek našeho domácího systému) klasicky krabicové nebo nikde v okolí 40 km není automat. atd. atd. atd. Ale musela jsem se k tomu dopracovat časem. I když jsem stále ve fázi vývoje.
|
|
anexa |
|
(18.5.2012 8:27:26) v marketu kvalitní potraviny? to se skoro vylučuje ne? Tak rozhodně tam nekupujeme salámy ani maso - ty jedině u vyhlášeného řezníka. Protože stačí se podívat např. etikety někderých měkkých salámů - neumím si představit, že bych jedla "salám", který obsahuje 47% masa (nejvíc masa bylo 67%). Dále kupuji jen čerstvé máslo - tzn. musí tam být napsáno čerstvé, pokud tam je jen máslo, mohlo být až dva roky zmražené a následně rozmražené (a je potřeba si dát pozor na to, jaké jsou tam tuky, rostlinné nemají v másle co dělat. Vajíčka nakupuji pouze od farmáře, stejně tak mléko, v marketu max. bio mléko. Jogurty, zeleninu od farmáře.
|
Lída + 4 |
|
(18.5.2012 8:32:11) Anexo, pokud je tam i rostlinný tuk, nesmí na tom být vůbec nápis, že je to máslo
|
neznámá |
|
(18.5.2012 8:49:22) NO, já nedávno podobné máslo koupila v Kauflandu. Opravdový nápis máslo, žádné mázlíčko, přes 80% tuku, nevím jestli polské nebo čí výroby. Brala jsem jich víc do koláčů, nechtělo se mi kupovat domečkovou madetu. Normálně to byl dle chuti směsný tuk, nakonec přišlo vyhodit. ALe je to zkušenost a už se nebudu pokoušet na něčem šetřit.
|
a je to? |
|
(18.5.2012 8:53:04) Mělas to všechno vzít, i s tím rozbaleným, a jít to vrátit.
|
|
|
|
|
Marlenka | •
|
(18.5.2012 8:32:33) Nakupuju ve velkych marketech, ale vybiram si, ctu etikety, nelimituje me cena.
|
|
Gladya, bývalá dasa, |
|
(18.5.2012 8:49:34) Já se snažím studovaz etikety, abych věděla, co kupuju.
A některých se zeptám: "Holky to se opravdu obejdete bez supermrketů?" V malých prodejnách většinou mají to samé co ve velkých, speciálních a farmářských je málo. Chleba a pečivo sedá upéct, jogurt se dá udělat, maso a uzeniny koupit v dobré masně ale co to ostatní?
|
bin prostě |
|
(18.5.2012 9:00:18) já do suprošů chodím, když mají v akci javorový sirup nebo bezinkový sirup,když nemám zrovna Bez-v zimě třeba. Taky tam chodím na ,,kokina" mléčné horalky za 2.90 nebo Mila za 4 kč, tomu neodolám v suproši kupujem lahváče k obědu, hořčici, plenky v akci, mýdlo, šampony..krupici, pudink
|
|
|
Persepolis |
|
(18.5.2012 9:16:21) Chleba kupuju v malé pekárně. Řekla bych, že je kvalitní, protože už mám vyzkoušeno, že vydrží i celý týden jedlý. Uzeniny a maso taky kupuju v malém řeznictví. Jogurty kupuju holandie nebo choceňský. Kdysi jsem kupovala výborný jičínský, ale jičínskou mlékárnu bohužel zavřeli. Blbci. Zeleninu mám přes léto od tchýně ze zahrádky, když není sezóna, tak si musím vystačit s Lidlem apod. Vajíčka mám od sousedů domácí
|
|
Amarela |
|
(18.5.2012 9:16:55) Popravdě taky nevím. Jogurty kupuju jihočeské ve skle, jenže děti to moc nechtějí, je to na ně kyselé, tak jim Floriany, i když ty moc kvalitní asi nejsou. Dobrou mámu bych jim ale nekoupila ani náhodou, značku Danone ignoruju. Uzeniny se snažím omezit, problém je, že jim chutná hodně šunka, tak aspoň vybírám tu v nejvyšší jakosti, ale ani tak si nedělám iluze, že je to něco zdravého. Ale našla jsem dobrého řezníka na farmářských trzích. Sýry kupuju buď Ementál nebo Madeland, případně různé sýry v sýrárnách. Chleba teda kupuju úplně obyč. Šumavu, když mám čas, stavím se u místního pekaře. Víc teď dělám pomazánky,dávám jim pomazánkové máslo...no a taky normální máslo, margaríny nekupuju. Čokolády mým docela ráda z Lídlu, je to 125 g tabulka, hodně kakaa a nemá to v sobě lískoořeškové pasty a tyhle podobné ingredience, které by se v kvalitní čokoládě vyskytovat neměly. Ale chutná mi i Milka, ta už moc kvalitní bohužel taky není. Je to težké, vyhýbat se dneska sajrajtům...
|
Inka | •
|
(18.5.2012 9:37:43) Jogurty nám jednoznačně nejvíc chutnají Naše Bio z Billy a to jsem jistě ochutnala skoro všechny bílé jogorty na trhu. Na druhém místě ty vesnické z Lidlu.
|
|
|
Inka | •
|
(18.5.2012 9:31:06) Pečivo většinou peču, ryby kupuju v rybárně nebo na trhu, maso v masně, uzeniny nejím, ale ostatní v Bille. Chodím do práce a nemám čas někde obíhat. Nevím, kde bych brala třeba těsoviny, rýži nebo mouku. Ale hodně čtu etikety.
|
|
Markéta, kluci 10 a 3 | •
|
(18.5.2012 9:35:54) Jdu na nákup, něco nakoupím, pak z toho uvařím a doma to sníme. Vzhledem k tomu, že nemám ani tušení,v jakých podmínkách žila krůta, jejíž součástky si koupím u řezníka a nemám ani tušení, v jakých žila ta krůta, jejíž součástky si koupím v sámošce, koupím tu u řezníka, protože je lepší. Když jsem ale v sámošce a potřebuju krůtu, koupím ji v sámošce. Nakupuju to, na co máme, za jídlo utratíme hodně peněz. Obě děti se stravují v ústavech, dovedu si představit, jak vaří v ZŚ pro cca 1 000 dětí, to bych se fakt zbláznila, kdybych to mělo pořád dokola řešit. Doma nevařím z polotovarů, to je tak vše.
|
|
Ropucha + 2 |
|
(18.5.2012 9:36:32) Podle mě dají, ale není jich moc, nemají je vždycky všude, a i když člověk prostuduje etiketu horem dolem, záruku asi stejně nemá, že se dozvěděl o výrobku všechno Jenže ono ani v různých specializovaných bio obchodech a zdravých výživách nebo na trzích asi není vždycky všechno zaručené. A nakonec ani domácí výroba - suroviny se stejně musí koupit a i to, co si vypěstujeme sami, může obsahovat kdejaké "sajrajty" z půdy a vody, protože ty chemikálie v přírodě kolují, nikam se nevypaří
|
|
Daniela už registrovaná |
|
(18.5.2012 10:14:25) Pátrání po kvalitě není jednoduché. Dá se říci, že v každém obchodě najdu něco, co mi vyhovuje...bohužel se to nikdy nesejde v jednom obchodě najednou:( Obecně jedeme na jistotu - chleba kupuji nebalený - podmáslák, Hostivař, když můžu, upeču si ho sama. Jogurty vesměs jen bílé - Hollandia, Olma...dávám do toho marmošky od babiček. Pribiňáky tedy kupuji, neb mládě se po nich může utlouci, ale láce to není...takže občas plácám takové ty domácí z tvarohu, chutná mu to i takto domácky připravené. Maso se snažím kupovat nebalené, čerstvé...upouštím od kuřat, přestalo nám to chutnat, spíše teď jedeme v krůtě. Zelenina...co se dá, dají zahrádky babiček, zbytek holt supráč nebo trhy. Mléko jednou bio pak nebio...máslo to samé, sýry to samé...nějak to nehrotím. Na co si ale bacha dávám...na barviva v potravinách, můžu se po nich udrbat. A pokud na etiketě není uvedené a já se přesto drbu i tak, je jasné, že ve výrobku je, jen jaksi výrobce zapomněl tuto skutečnost na etiketu uvést. Takže příště danou věc už nekoupím. Dále se vyhýbáme umělým sladidlům, konzervantům či přemíře konzervantů, nejrůznějším druhům aroma, náhražkám všeho druhu...Je to práce mravenčí, ale než do sebe cpát nějaké sr...ky, radši čtu. Ono upřímně mezi námi...člověk se těm svinstvům dokonale nevyhne nikdy. Na to je to všechno kolem nás už příliš promořeno. Proč se ale nepokusit tento fakt eliminovat na nejnutnější minimum. Aspoň pro ten dobrej pocit.
|
a je to? |
|
(18.5.2012 11:07:44) Ale zase, jak si to jednou přečteš, tak už víš co jo a co ne. Ze začátku je to boj, pak už je to o zvyku.
|
|
romanaI |
|
(18.5.2012 11:34:01) Taky čtu etikety a pídím se po kvalitních potravinách, proto ocením i zkušenosti jiných.
|
|
|
angrešt |
|
(18.5.2012 11:08:55) To záleží, co si představuješ pod slovem "kvalitní".
Kvalita potravin se posuzuje různě. K aspektům kvality patří jednak negativní aspekty, tedy to, co v potravině být nemá - např. obsah cizorodých příměsí, obsah plísní, obsah těžkých kovů, obsah hmyzu (třeba v mouce), obsah kamínků (třeba v čočce)...
A pak aspekty pozitivní - tedy to, co v potravině být má a čím více, tím lépe (obecně řečeno) - např. obsah tuku a bílkovin v mléce, obsah vitamínů v ovoci a zelenině atd.
Dalším aspektem kvality např. u ovoce a zeleniny je vzhled a zpracovatelnost. Např. skvrnitost jablek nemá sice negativní zdravotní dopad, ale je nevzhledná a pokud spotřebitel chce jablka na slavnostní dort, tak toto je z jeho hlediska prvek nekvality. Nebo tvar - rozmrcasená mrkev je těžko opracovatelná, má vyšší ztráty při opracování, takže je to také určitý aspekt (ne)kvality, byťsložením jde o dobrou zeleninu. Atd.
Záleží na tom, kterému aspektu dáváš největší váhu.
Existují pomocné další charakteristiky, které mohou a nemusejí korelovat s výše uvedenými aspekty kvality. Tam patří třeba původ - v některých případech koreluje původ s kvalitou, tedy např. (viz. vedlejší diskuse) obsah tuku, bílkovin a vitamínů v mléce koreluje s tím, zda je mléko od menšího producenta nebo z velkovýroby. Ale v tomto směru existují i negativní korelace - např. zelenina od malozahrádkářů mívá vyšší obsah mědi a dalších látek z postřiků než zelenina z velkoprodukce, protože obecně malozahrádkáři stříkají více, než je v návodu, a méně dodržují ochranné lhůty po postřiku před sklizní.
A takhle by se dalo rozebrat spousta dalších věcí, takže opravdu záleží, co vlastně pod pojmem "kvalitní" hledáš zrovna Ty.
Já např. nejvíce zvažuji první skupinu - "aspekty negativní" - tedy to, co bych opravdu nechtěla nacházet ve svém jídle. A ano, takové potraviny se v supermarketu koupit dají, vztahuje se to ale víceméně jen na základní potraviny bez aditiv.
Neznamená to úplnou absenci např. reziduí DDT v bramborách, ale množství těchto reziduí je stejné jako v bramborách na trhu či v malém obchodě, neb půda je DDT v ČR promořena značně rovnoměrně. Takže to sice není brambora dokonalá, není ale horší (méně kvalitní) než brambora z malého obchodu. (samozřejmě, pokud provozovatel supermarketu nenechá brambory zplesnivět, což je častější právě ve velkých obchodech než v malých, neboť to nikdo tolik nehlídá v tom velkém objemu).
|
romanaI |
|
(18.5.2012 11:44:47) Zajímavý názor, že malopěstitelé mohou být míň kontrolovaní, tudíž i jejich zelenina může být víc kontaminovaná chemií.
|
|
|
Epepe |
|
(18.5.2012 13:42:36) Uzeniny kupuji běžně (mimo trhy, atd.) jen šunku Versailles - prodává Billa, má tam největší obsah masa občas párky od firmy Ponnath Za kvalitní české sýry považuju třeba Balsýr, Moravský bochník Pečivo - chleba Držkov, pekárna Kamenická, Praha 7 Jogurt - Hollandia, Jihočeský, jezdí k nám i Mléko z farmy
|
Epepe |
|
(18.5.2012 13:45:02) Nebo Kunín, ale ten se snad v Praze ani neprodává. Taky Lučina je dle mého výborná.
|
|
|
|