| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Jak poznám kvalitní olej?

 Celkem 15 názorů.
 Colombi 


Téma: Jak poznám kvalitní olej? 

(27.5.2012 11:03:23)
Všude se píše jak mám jídlo připravovat s kvalitním olejem. Ale jak ho poznám? Vím jak je to u panenského oleje, ale co třeba takový slunečnicový, řepkový a další? Víte to někdo?
 Colombi 


Re: Jak poznám kvalitní olej? 

(27.5.2012 11:03:48)
chtěla jsem napsat olivového (panenského) oleje
 Colombi 


Re: Jak poznám kvalitní olej? 

(27.5.2012 13:49:48)
Já používám slunečnicový a olivový. A přece jen olivový kvůli silnému aroma nelze použít na všechno. A třeba takový sojový má taky pro nás strašnou chuť. A na grilování mám doma arašídový.
Hlavně jsem z toho zmatená, když koukám v hyper-super do regálu, tam je několik slunečnicových olejů a cenové rozpětí 30 - 70 kč za litr. Tak v čem je sakra rozdíl?
 moly20 


Re: Jak poznám kvalitní olej? 

(27.5.2012 11:41:06)
Sama taky pořádně nevím. Používám ale na teplou i studenou kuchyni jen olej olivový. na studenou kuchyni pak i bodlákový. slunečnicový a řepkový olej jsem přestala používat. známá, co se o to zajímá, říkala, že když už, tak řepkový. když prý slunečnicový přepálíš, vznikají tam nějaké špatné látky, ona to odborně jmenovala.
 arantxa 


Re: Jak poznám kvalitní olej? 

(27.5.2012 11:55:20)
Tak já taky hodně používám olivový a na smažení palmový. Kupujeme velký kýbl od jednoho distibutora, který vozil tento olej do jedné restaurace, kde kdysi manžel pracoval. Normální olej z obchodu jsme už více jak 6 let neměla. Jestli je ten palmový lepší nevím, ale více mi chutná.
 arantxa 


Re: Jak poznám kvalitní olej? 

(27.5.2012 13:06:14)
Tak určitě nebude nic super, já stejně olej používám hrozně málo, takže jsem to až tak neřešila. Četla jsem spoustu diskuzí, kde ho úplně opovrhovali kvůli ničení pralesů na plantáže.
 Ajlina 
  • 

Re: Jak poznám kvalitní olej? 

(27.5.2012 13:45:34)
palmový olej je nejlepší ke smažení, protože ještě při 200 st. se nepřepaluje, což je nejvíc ze všech olejů
 Ivuljenka 


Re: Jak poznám kvalitní olej? 

(27.5.2012 12:23:15)
Na starém počítači jsem měla uložené stránky paní (chemička) která napsala o olejích moc pěkný článek. Zrovna ale řepkový moc nepochválila.

Ono to je těžké, v dnešní době poznat co je kvalitní a není. Ani u toho olivového nemáš jistotu,že je skutečně panenský. Když celozrnné pečivo není z celozrnné mouky, jogurt není z mlíka... Dneska aby sis mlela mouku, lisovala olej ....
 mija 


Re: Jak poznám kvalitní olej? 

(27.5.2012 12:06:29)
Já používám taky celé roky jen olivový olej.Vozím přímo z Itálie.~w~
 neznámá 


Re: A jaký olej je nejvhodnější na smažení? 

(27.5.2012 13:13:42)
Dovolím si doplňujcí otázku. Jaký olej je nejvhodnější na smažení?
Smažíme párkrát do roka, tak mě to moc netíží, ale i tak bych ráda věděla.
Olivový olej používám doma často, ale na smažené řízky bych ho asi nepoužila, přece jenom ta chuť je dost cítit, zrovna na smažené klasice by mi asi nechutnala.
 Nika89 


Re: A jaký olej je nejvhodnější na smažení? 

(27.5.2012 13:32:17)
Sádlo~d~
 angrešt 


Re: Jak poznám kvalitní olej? 

(27.5.2012 14:08:43)
Kvalitní olej znamená olej z kvalitní suroviny, lépe jednodruhový. Záleží i na mechanismu získávání oleje z dané plodiny - studeným lisováním, tepelným lisováním, doprovázeno či nedoprovázeno následnou rafinací. Kvalitnější je zpravidla lisovaný zastudena.
Ale z oleje s nízkým bodem přepálení vznikají teplenou úpravou věci tak ošklivé, že poté jeho konzumace je výrazně škodlivější než konzumace oleje "obyčejnějšího", leč k teplotě odolnějšího.

takže důležitá věc je, který olej (resp. obecně tuk) je vhodný na které použití.

Oleje lisované zastudena, nerafinované (dalo by se tedy říci "nejkvalitnější!), jsou vhodné pouze pro studenou kuchyni. Přepalují se při teplotách dokonce již pod 100 st.
Přepalování je tu způsobeno především zbytky bílkovin apod. z dužiny lisovaného zdroje.

Oleje lisované zastudena, ale rafinované, lze použít i na tepelnou úpravu (např. že se na nich podusí zelenina), ale rozhodně ne na smažení. K přepalování nenasycených kyselin ve většině techto olejů dochází kolem 150 - 180 st.

Na smažení jsou vhodné především plně nasycené tuky - prodávají se přímo tuky na smažení, v tuzemsku např. Ceres. Podobně je na smažení docela vhodné sádlo (ale čisté, bez zbytků škvarků) a přepuštěné máslo.
Z olejů pak pouze rafinované některé oleje s vysokým obsahem nasycených MK, např. palmový, zavinutkový, kukuřičný apod. Též i rafinovaný olivový.

Ještě k terminologii - oleje lisované zastudena se obvykle označují panenské (virgin) - nejen olivový, lze koupit i virgin slunečnicový, třeba.
 Colombi 


Re: Jak poznám kvalitní olej? 

(27.5.2012 18:52:07)
Tak jsem šla nastudovat etikety dvou olejů co mám doma. O tom jak byl vyroben a odkud pochází surovina tam není ani slovo. Maximálně je tam naspáno, že je určený na třeba pečení a dušení.
Ale to co mě třeba zajímá je to, jestli je nějaký rozdíl mezi třeba slunečnicovým "no name" olejem za 25 a slunečnicovým vegetolem za 50.
 Colombi 


Re: Jak poznám kvalitní olej? 

(27.5.2012 19:26:53)
ale jo, nakonec jsem tam zemi původu našla ~f~
 zerat 


Re: Jak poznám kvalitní olej? 

(27.5.2012 19:29:33)
Už roky používám v podstatě výhradně rýžový olej - je vynikající jak pro studenou kuchyni, tak pro smažení, pečení - slané, sladké...je bez chuti, plný antioxidantů... http://www.suriny.eu/ a nebo http://www.icbc.cz/main.php?action=pricelist&_c_prod_id=274&. K tomuto oleji používám ještě i olivový extra virgin - více méně do zeleninových salátů, při vaření omáček na těstoviny... ~R^

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2024 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.