GJana& julinka |
|
(24.6.2012 16:41:59) ahoj vsem,
chtela jsem se zeptat na vase zkusenosti s marmeladou z cerneho bezu ci jineho ovoce. Zajima me recept.
Bod dva, chtela jsem se jeste zeptat na zkusenosti s jakymkoliv dzemem /marmeladou, kde by se dal nahradit cukr necim jinym napr. medem nebo jinym jednoduchym cukrem. Chtela bych nejakou "zdravejsi variantu" do jogurtu nebo tvarohu. Nechci delat zadne zavratne mnozstvi, stacilo by mi 6 sklenic o velikosti normalni marmelady, co muzete koupit v obchode.
diky moc
|
Kopřiva Dvoudomá |
|
(24.6.2012 17:51:49) Dělala jsem marmeládu bez cukru, ze sušených meruněk (dostali jsme jich pytel). Byla vynikající, bohužel už je sežraná. Meruňky se namočily přes noc, lehce povařily, umlely na kuchyňském lisu (pár se jich nakrájelo kvůli kouskům), ještě povařily, trochu citronové šťávy do toho a horké plnit do sklenic.
|
Kopřiva Dvoudomá |
|
(24.6.2012 17:52:36) Jo aha, teď teprv čtu, že to má bejt z černýho bezu, ne jakákoli marmeláda. Maminka zkoušela sladit marmeládu odpařenou hroznovou šťávou, bylo to dobrý, ale prej dost pracný.
|
Anni&Annika |
|
(24.6.2012 18:03:09) ja si myslim, ze zdrava varianta je kazda, kde vis, ze jahody jsou opravdu jahody, merunky merunky, stava z z kvetu cerneho bezu voni po bezu a je delana za studena.. z marmelad jsem ted delala boruvkovou a jahodou s zelirovacim cukrem a uplne mi staci ze voni, chutna a ze vim, co v ni je.... jsem se taky pidila po receptech bez jakekoliv chemie. Pak jsem usoudila, ze to co obsahuje zelirovaci cukr i s kousnu a nadelala marmelady s nim....jsem spokojena.
|
angrešt |
|
(24.6.2012 18:18:01) Anni, stačí vybrat želírovací cukr 1:1. Tam je jen pektin z citrusových plodů.
Horší jsou takové ty přípravky na "udajně zdravé - málo cukru" - ty by byly mikrobiologickým rájem, proto obsahují konzervanty - hlavně kys. benzoovou a sorbovou.
|
Anni&Annika |
|
(24.6.2012 18:27:56) Angrest...to delam....ale diky za radu, aspon vim, ze to delam dobre. Diky
|
angrešt |
|
(24.6.2012 18:31:08) Jasně Včera tu Jája dávala odkaz na dobrý článek http://www.zdravapotravina.cz/clanky-o-jidle-potravinach-a-zdrave-vyzive/stinna-stranka-free-potravin-clanek
Ve jménu zaslepenosti sloganem "zdravé potraviny" si cpeme do jídla věci, které už potravinami ani nejsou, v dobré víře, jak si strašně prospíváme, když nejíme ten fuj cukr, fuj tuk...
Kys. benzoová je mnohonásobně nezdravější než cukr.
|
Anni&Annika |
|
(24.6.2012 18:39:49) angrest...ja o tom takhle nepremyslim /ze bych cukr a jine veci nemela/, snazim se jist vsechno s mirou...osobne si myslim, ze nase telo potrebuje vsechno a tak to stridam. A kdyz uz nemuzu, nedojim, ale necham na taliri. Vim, selsky rozum, nejsem odbornik, ale zatim mam pocit, ze to funguje dobre
|
|
|
|
|
|
|
|
|
angrešt |
|
(24.6.2012 18:15:24) Nerozumím tak úplně - jako z květu bezu? To ani nevím, že by šlo, dělám jen sirup.
Ad náhrada cukru: Cukr není v marmeládách proto, aby to bylo sladké, ale proto, že varem v prostředí kyselin z ovoce se sacharóza rozkládá na glukózu a fruktózu (= umělý med) a tyto monosacharidy osmotickým působením ničí mikroorganismy.
Tj. lze sladit marmeládu medem.
Nebo lze ovoce zbavit vody dlouhým odpařením, kdy se vlastní cukry zkoncentrují tak, že likvidují mikroorganismy = povidla (z jakéhokoli ovoce).
Nebo lze nesladit vůbec, ale pak je nutné přistupovat k tomu jako k ovocnému pyré a je nutné to sterilizovat . cca 20 mián při 85 st.
Pozor na bláznivé nápady nesterilizovaných džemů bez cukru. K nejnebezpečnějším patří jahody, z těch už byla i epidemie botulismu (ze špatně zavařených).
|
GJana& julinka |
|
(24.6.2012 19:02:17) Angrestku, myslela jsem marmeladu z plodu, kvet jsem uz prokaucovala ;o)
|
angrešt |
|
(24.6.2012 19:05:54) Aha, tady teprv kvete
My z bezinek - kuliček - děláme spíš likér.
marmeládu mícháme s jablky, je to takové míň ostré a taky to líp želíruje.
|
GJana& julinka |
|
(24.6.2012 20:30:18) muzu poprosit o recepis? Potrebovala bych pomer jablek a kulicek bezu a mnozstvi cukru. Cukr normalni tam nechci davat ve velke mire kvuli tomu, ze mamce, coby onkologickemu pacientu ten slozity nedela dobre a malemu mrnousku kvuli prikrmum na zimu, kdy cerstve ovoce, bude hure dostupne
|
angrešt |
|
(24.6.2012 21:04:52) tyjo nevím, kolik máš jablek, kolik dáš, kolik máš bezu, tolik dáš. A stejné množství cukru, jako součtu ovoce. Vysvětluju výš, že tam žádný složitý cukr není, rozkládá se na monosacharidy.
Pokud to chceš pak dát dítěti a onkologicky nemocné, tak pokud tam dáš cukru míň, určitě to sterilizuj při ještě více stupních a ještě klidně déle, než jsem psala. Zvlášť po chemo je zažívací trakt velmi oslabený a stačí mnohem nižší infekční dávka. Ten cukr tam není ze srandy. Případně můžeš dát cca 1,5 x větší množství medu. Tj. 1000g ovoce + 1000 g cukru nebo 1000 g ovoce + 1500 g medu (protože v medu je hodně vody)
|
GJana& julinka |
|
(24.6.2012 21:28:30) super, dekuju moc. Zadna jablka ani bez zatim nemam, teprve si pro ne pujdu. Pochopila jsem, ze jablka se tam davaji proto, aby byla marmoska mene agresivni, tj. asi sladsi odrudy. cukru dam mene, budu chutnat v prubehu prislazovani. Ani mamka ani ja nemame rady prilis sladke (i kdyz ja mam nekdy ulety), ale marmelady preferuji spise kyselejsi nez sladke.
|
|
|
|
|
|
Lei |
|
(25.6.2012 8:10:31) Angrešte, jestli ještě budeš dočítat - já teda plním horké a nesterilizuju - skleničky vymývám alkoholem, ale to zřejmě nestačí, ovoce odpařuju dost, sice ne do hustoty povidel, ale tak, aby nechávalo "cetsičku" v hrnci...myslíš, že ty marmelády můžu sterilizovat dodatečně? Myšleno třeba dva týdny po plnění do sklenek? Díky.
|
angrešt |
|
(25.6.2012 9:46:34) Lei, plnění do suchých čistých sklenic horkým džemem, následné otočení 5 min na víčko a pak otočení zpět je dostatečné u povidel a u marmelád s dostatkkem cukru. popř. u marmelád s přidaným konzervantem )kys. sorbová, benzoová). U čehokoli jiného to nestačí. Alkohol má význam pouze pro chuť a pak je vhodný a otírání takových těch naschlých kapek, které se občas nedopatřením podaří na hrdle skleničky při nalévání džemu. Jako ochrana je naprosto nevýznamný.
Nerozumím, o jaké marmeládě mluvíš - jestli dostatečně oslazené, tak to takto stačí (pozor, je nutné cukr v marmeládě alespoň 5 min vařit, kvůli tomu, aby se sacharóza rozložila na glukózu a fruktózu, které džem chrání).
Jestli ji máš nesladkou, tak to není dobré, ale myslím, že přesterilizování by i po dvou týdnech stačilo, zvlášť, jestli jsou to malé skleničky.
|
Lei |
|
(25.6.2012 13:17:46) Právě, že nesladkou, jak jsem psala v úplně prvním příspěvku diskuse, že dělám neslazené. Dosud se nám tedy nic nestalo, ale do budoucna přidám ještě sterilaci a tu poslední vrku projedu dodatečně - díky . (Naštěstí zavařovací sezóna teprve začíná ).
|
|
|
Anni&Annika |
|
(25.6.2012 10:25:12) Lei..ja sklenicky davam sterlizovat do trouby...prijde mi to nejrychlejsi....dam na plech, zapnu troubu a necham minmalne 15 minut uvnitr....
|
Lei |
|
(25.6.2012 13:21:07) Anniko, na dno plechu dáváš vodu?
|
|
GJana& julinka |
|
(25.6.2012 17:17:15) aniko, a ty sklenicky davas klasicky dnem dolu? Vodu kvuli pare, jestli to chapu spravne.
|
Lei |
|
(25.6.2012 22:53:49) nejsem Annika, ale v troubě zavařovat víčkem nahoru - jako v zavařovacím hrnci - dnem vzhůru se obrací právě při plnění horkého bez sterilace
|
GJana& julinka |
|
(26.6.2012 13:23:15) lei, jsem zavarovaci neznalek, budu to delat prvne, ale napadlo me, ze kdyz by se daly sklenice dnem vzhuru, v kazde by mohlo by to byt jako u banky, tj. para by stoupala v uzavrenem prostoru. Asi to vysvetluju blbe ;o).
|
|
|
Anni&Annika |
|
(25.6.2012 22:58:31) ne, ja ty sklenice normalne postavim do trouby na plech a steriluju nasucho....poradila mi to znama, jedna starsi pani, dela to takhle leta...pak je plnim horkou marmeladou a otocim na 5 minut. Ta sterilizace je fakt dobra. A davam tam extra i vicka. psala jsem to na to cisteni sklenic alkoholem....
|
Anni&Annika |
|
(25.6.2012 23:01:26) jeste jednou...ja takhle sterilizuju vsechny zavarovacky, i lahve na stavu.....zapnu troubu a nahazim tam sklenice a sterilizuju minimalne 15 minut na sucho....
|
GJana& julinka |
|
(26.6.2012 13:24:26) Anni, a na kolik mas tedy nastavenou troubu? 100 staci nebo vic?
|
|
|
|
|
|
|
|
|